Arhiva pitanja i odgovora: kolovoz - prosinac 2015.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta kolovoz - prosinac 2015.

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Antun Andrijašević

Imam situaciju kao na prilozenoj fotografiji. Zid je od cigle, završno grubo požbukan. Kameni cokul je naljepljen na stirodur od 4 cm. Ostala 3 zida obučena su u 5 cm stiropor  sa završnim fasadnim slojem.
Radi se o vikendici u Gorskome kotaru, te je ideja ta, da ovaj dio fasade se zatvori u drvene preklopne daske sa utor-pero sistemom od sibirskog ariša, koje bi se postavljale na drvene gredice između kojih bi se stavila izolacija od kamene vune, prekrivena sa paropropusnom folijom te ostavljenim ventiliranim prostorom - zračnim jastukom između folije i dasaka. (Barem tako sam ja to zamislio, te Vas molim da me ispravite ako sam nešto propustio)

Zanima me koju vrstu točno izolacije da koristim i koje debljine i kakvu paropropusnu foliju, te kako da foliju zalijepim. Nadalje da li da izolaciju lijepim za zid ili je dovoljno pričvrstit je tiplama, i da li je pričvrstim direktno za zid ili moram ubaciti jos nešto (opet neku foliju/branu)?

Da li, pri postavljanju dasaka, na stranicama trokuta, je potrebno ostaviti sa obje strane 'luft' od par cm (koliko točno) kako bi zrak mogao kružiti cijelim ventiliranim prostorom? Te prostore, kao i onaj donji kod cokula bi zatvorio pocinčanom mrežicom radi insekata.

Odgovor: Sve ste zamislili ok. Raster greda za ventiliranu fasadu se postavi na svijetlom razmaku 49cm pa se utisnu ploče kamene vune DP-5 (100x50cm) i svaka ploča se mehanički pričvrsti sa 2 “tiple”.
Na grede se klamanjem pričvršćuje paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 s preklopom 10cm, a po rubovima i oko otvora se polijepi s trakom LDS Solifit.

Poželjno je ostaviti otvore za ventilaciju koje spominjete te zaštitnu mrežicu protiv ulaska insekata i ostalih nametnika.


Ermin

imam istu dilemu kao i citatelj koji se prestavio kao Anel, a kojemu ste djelomicno odgovorili na upit. Citiracu ga:
"Poštovani,
Trenutno sam u fazi završnih radova u potkrovlju. U pitanju je visoko potkrovlje iznad završenog dijela kuće. Na vanjskim zidovima je odrađena stiropor izolacija sa završnim silikatnim slojem, a krov je urađen na način rogovi + daska + ter-papir + letve + crijep. Zanima me koji je najbolji način za izolaciju krova zbog vlage i toplotne izolacije odnosno zbog vrućine ljeti? Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ... Jedan dio ispod krova će se koristiti kao tavan, odnosno ostava sa sklopivim stepenicama u plafonu.

Alen"


 
moje pitanje se odnosi na dio "Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ..."

Odgovor: Nema potrebe toplinski izolirati čitavu kosinu nego granice grijanog prostora. Kosi dio se izolira na sljedeći način, optimalno 10cm mineralne vune između rogova i 10cm poprečno ispod rogova:

KI LDS 100

 
Na ravnom dijelu treba po pravilu struke (Knauf montaža) napraviti konstrukciju i položiti također ukupno 20cm mineralne vune, može i više:


 

BITNO:  
⦁    Fasadna i krovna toplinska izolacija moraju biti spojene-sljubljene
⦁    S obzirom na neparopropusni stiropor u fasadi, difuzna vlaga iz unutarnjih prostora će se dizati između zida i stiropora prema krovu, proći će kroz paropropusnu mineralnu vunu pa iznad vune konstrukcija krova mora biti propisno ventilirana
⦁    Parna brana između gips-kartonske obloge i vune mora biti neprekinuto spojena na kosom i ravnom dijelu te besprijekorno, trajno, zrakonepropusno kvalitetno zabrtvljena


Marta Bognar, d.i.a.

Javljam Vam se sa upitom za savjet oko izolacije kamenih erta na starim kamenim kućama, trenutno radim troškovnik za obnovu pročelja takve kuće. Česta praksa je ne izolirati kamenu ertu, već je pustiti kao estetski element, no to nikako ne rješava problem toplinskog mosta. Moja ideja je bila imitirati ertu sa debljom izolacijom oko otvora i predviti samo kamenu klupčicu. Da li imate neka druga rješenja ili iskustva kod takvih obnova pročelja? Napominjem da zgrada nije posebne vrijednosti, niti pod nadzorom konzervatorskog odjela.

Odgovor: Nema posebnih iskustva. Treba izolirati erte, postoje PTP-S špaletni elementi od kamene vune debljine 2cm koji se mogu obraditi kao erte.


Marko

Imam upit u vezi muljenja stropa garaze. Slike u prilogu.
Naime kad stavimo auto preko noci se na karoseriji nakupi fina betonska prasina,  otac je pred par god zacepio ventilacijske rupe sto vjerovatno pridonosi problemu i nesnosno je vruce u garazi. trebo bi mi vas savjet kako rjesiti problem.

Imao sam namjeru oprat iznutra i izvana cijelu garazu sa mini washem te kad se osusi iznutta prepiturat zidove i strop sa fasadexom te izvana opiturat sa nekom fasadnom bojom.

Kakav hidroizolacijski premaz bi mogao staviti na krov ili je dosta samo bijela pitura, naime garaza se jako zagrije preko dana zbog zeljeznih vratiju koje se jako zagriju te isijavaju toplinu, probio sam 2 vent. Rupe te postavio prozorcic koji je cijelo vrijeme otvoren na kip, imam namjeru jos barem 3 do 4 vent. Rupe probit te stavit automatska bijela vrata s nadom da ce se spustit temperatura te da se prestane mulit - gulit strop

Garaza ima cca 50 ak godina, krov je malo ulegnut sad dal je tako od pocetka ili je s vremenom doslo ne znam.

Slike su u prilogu molim vas za svjet i pomoc.

Odgovor: Ovo je vrlo loše. Neparopropusni beton, ne hidro-izolirani, ne toplinski izolirani, loše ventilirani prostor godinama je to kondenziralo na površinama, plijesni i gljivice su se nastanile u konstrukciji. Osobno bi to srušio i napravio drvenu ventiliranu konstrukciju garaže. U protivnom treba barem krov toplinski  i hidro izolirati, dobro izvesti ventilaciju, očistiti i osušiti zidove, ostrugati plijesni, premazati s algicidima i tek onda nešto bojati. Ali bojim se da nema spasa.


-----

Ponukan Vašom stranicom, molim Vas za odgovor!
Naime, stanujem u potkrovlju, imam viseći strop od knauf gipskartonskih ploča, na njima s gornje  strane, prema negrijanome dijelu krovišta, je parna brana lDS, na njoj u slojevima kamena vuna debljine 15 cm. Ovo ljeto mi se kod velikih vrućina javlja osjećaj teškog zraka – kao vlaga u zraku, da li da parnu branu zamijenim paropropusnom membranom i kojom? Iznad su rogovi čiji su razmaci  popunjeni s 10 cm kamene vune i sve zajedno presvučeno istom parnom branom. Zidovi su isto od knaufa, pa ide parna brana, pa izolacija od vune od 10 cm. Temperatura u stanu digne se i do 28 stupnjeva  zajedno s tim osjećajem vlažnosti u zraku!

Odgovor: Prvo mala edukacija o Knauf Insulation folijama, sve su LDS pa onda imamo parnu kočnicu LDS 5 Silk, parne brane LDS 35, 100 i 200 i paropropusno-vodonepropusne folije LDS 0.02 i 0.04.
Dakle ovi brojevi označavaju Sd vrijednost-relativni otpor difuziji vodene pare, dakle niži broj je mani otpor prolasku vodene pare.
Za Vaš slučaj između gips-kartonskih ploča stropa i vune je trebala ići parna brana LDS 35 besprijekorno zabrtvljena, a između crijepa i vune paropropusno-vodoneproopusna folija LDS 0.04.
Na zidu, ako je od blok-opeke, trebala je biti parna brana LDS 100 između gips-ploče i vune, a ako je zid od betona, LDS 200.
Prva greška je parna brana na gornjoj-vanjskoj strani i tu dolazi do povećanog stvaranja vlage, odnosno „efekta barake“. Dakle maknuti tu gornju parnu branu, a prostor između crijepa i vune mora biti korektno ventiliran, a ljeti bi bilo dobro ventilirati i prostor između vune u rogovima i vune u spuštenom stropu.
Definitivno je problem u postavi slojeva glede prolaska difuzne vlage i ventiliranja krovne konstrukcije pa i samog prostora gdje bi trebalo izvršiti kratke izmjene zraka svaka 2 sata. Kod ovako visokih temperatura ovih dana, provjetravanje se vrši kasno navečer i rano ujutro.


Ermin Panjeta

imao bih pitanje vezano za zvucnu izolaciju podne povrsine prije postavljanja estrich-a i laminata. gotovo da medjuetazna betonska ploca koja je jako tanka oko 10cm propusta sve zvukove sa donje etaze.
koji je postupak odnosno redoslijed postavljanja materijala u koracima.

Odgovor: Postupak:

Plivajući pod s kamenom vunom

 
1 Postava rubnih traka od kamene vune RS za prekid zvučnih mostova
2 Postava podnih ploča od kamene vune TP debljine 5cm
3 Pe ojačana folija LDS 35
4 Cementni estrih debljine 5cm, armiran s Q 131, sušenje do max 2% vlage
5 Laminatni filc, laminat i rubne lajsne


-----

postovani, mogu li od vas dobiti savjet u vezi sa potkrovljem vikendice, konkretno ne znam da li trebam skidati lamperiju da stavim rigips ili je bolje staviti rigips preko
glavni razlog zasto bih se upustao u to je sto je lamperija dotrajala, stavljena je oko 1970 i vjerujem da su se u nju zavukli insekti, muhe npr
majstori su mi rekli ako skinem lamperiju da moram ponovo investirati u "rostilj" koji drzi lamperiju i tvrde da mi je bolje da stavim rigips preko jer ako se rigips uradi kako treba, stambeni prostor ce ostati "izolovan" od lamperije
krov sam prije mjesec dana promjenio i sa gornje strane je sve ocisceno te je stavljena stakle vuna, paropropusna folija i sve podascano


 
Odgovor: Potrebno je djelomično otvoriti lamperiju i provjeriti u kakvom je stanju nosiva konstrukcija. Ako je u korektnom stanju, tada se mogu gips-kartonske ploče pričvrstiti preko lamperije, ali u čvrste dijelove konstrukcije, po mogućnosti u drvene rogove.
Također, vrlo je bitno besprijekorno, zrakotijesno, kvalitetno trajno postaviti parnu branu (naš tip LDS 35) između staklene vune i stropne obloge (gips-kartonske ploče).


Tomislav Bajt

planiram uređivati potkrovlje, na krovu je crijep tondach kontinental plus, letve, kontraletve, paropropusna vodonepropusna folija, osb ploce 12 mm, zanima me koliko centimetara izolacije je potrebno staviti ispod osb ploča i sto jos dolazi i kojim redosljedom

Odgovor: Prema slici niže slojevi od OSB ploče na dolje:
-2do4cm ventilirani zračni prostor
-ECOSE®Unifit 035 debljine 10cm između rogova
-ECOSE®Unifit 035 debljine 10cm poprečno ispod rogova, pomoću direktnih ovjesa i CD profila
-parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena s trakom LDS Solifit
-Knauf A ploče

KI LDS 100

 


Dubravka Jukić Fabijanić

Živimo u obiteljskoj kući na Trešnjevci s tzv engleskim tipom otvorenog stepeništa koje je u baznom dijelu (između podruma i visokog prizemlja) zatvoren tankom (18)mm pregradnom lamperijom što nam predstavlja veliki problem. Naime zvukovi i mirisi se prenose kroz 4 etaže, a najviše nas muči provodnost između podruma i prizemlja kroz drveno stepenište i tanki pregradni zid.
Želimo ekološki izolirati stepenište prema 1. katu, koje je strop stepeništa prema podrumu i tanku pregradnu stijenku u prizemlju prema podrumskom stepeništu (kombinacija blazina knauf isolation za donju stranu katnog stepeništa i knauf isolation mineralna ploča za drvenu pregradnu stjenku?).
Stepenište prema podrumu je usko i dolazi u obzir samo debljina izolacije od 30mm jer na to mora ići lamperija ili tanka knauf ploča.
Da li nas možete savjetovati da li smo krenuli pravim putem? Ili postoji mogućnost da vaš stručnjak dođe pogledati prostor i dopuniti savjete prije kupnje vaših proizvoda (suprug će to sam raditi)?

Odgovor: Ako je prioritet zvučna izolacija, jedini proizvod debljine 3cm koji možete nabaviti u paketima su lamele kamene vune FKL. Ako se obloga radi na pregradi koja odvaja grijani i negrijani prostor, obvezna je postava parne brane s grijane strane toplinske izolacije te branu treba besprijekorno trajno zabrtviti-zalijepiti.


Lenka Bednarikova

Dugo vec surfam po netu koju izolaciju staviti ispod limenog krova imitacija cigle sa filcom.
Kosi krov na 2 voda-betonska deka mislim se izmedu kamene vune i stiropola ispod je staklena vuna i knauf  table,sta vi preporucujete.

Odgovor:
Ispod limenog pokrova, temperature ljeti sežu do 100°C. Stiropor se tali pri 70°C, a kamena vuna preko 1000°C.

Dakle kamena vuna.


Zdenka Bencun

Poštovani, živimo u potkrovlju i iznad nas osim klasične lijevane deke od circa 10 cm nemamo nikakvu izolaciju.Budući da smo svjesni kolike nam gubitke i neugodnosti trenutno stanje stvara odlučili smo se za izolaciju dobili smo svako razne savjete od 5 cm pa do 20 cm staklene vune.Budući da ako se odlucimo za investiciju izoliranja želimo da to jednom odradio kako treba pa bi Vas zamolili za Vaše stručno misljenje. Napominjem da smo sa juga hercegovine. Srdačan pozdrav Zdenka

Odgovor: Ako ćete potkrovlje koristiti, prvo treba na beton položiti parnu branu LDS 100, zabrtviti preklope, a na bočni zid dići parnu branu do visine toplinske izolacije i zabrtviti ju na zid.
Izolacija neka bude 2xDDP ploče kamene vune 10cm, dakle ukupno 20cm pa se gore postavi OSB ploče 22mm.

OSB ploče


Andrea Ober

Naisla sam na vas sajt Knauf Insulations, i nadam se da mi mozete dati savet. Imamo montaznu kucu, ciji zidovi su od OSB ploce, drvne gradje, gipsa, staklene vune, stiropora i folije. Veliki crni mravi su nam napali spoljni zid, od spolja ka untrasnjosti, poceli su od od lepka za stiropor ( posto nismo stavili fasadu), pa stiropor, kroz OSB i ugnjezdili se u staklenoj vuni, koju su izjeli i napravili u njoj kolonije. Citala sam po interentu da su OSB ploce zasticene od insekata i da se staklena vuna upravo zato i koristi, jer je nista ne jede. Mi smo otvorili zid, poskidali OSB, stiropor i izvadili staklenu vunu, nadamo se da smo sve mrave (bilo je bas velikih, i sa krilima i jako puno larvi) unistili, naprskali smo sve sto smo videli sa sprejevima protiv insekata i videlo se da su unisteni. Brine me da se nisu razmnozili dalje, i posto je montazna kuca ne znam kako mozemo proveriti i kako se zastititi da se to ponovo ne desi? Isto tako vas molim da nas posavetujete kako mozemo celu kucu zastiti od slicnih situacija? Saljem vam i nekoliko slika, mozda vam posluzi, hvala vam unapred!

Miso Petran

Pozdrav,imam par pitanja u vezi knaufa...zidam kucu cca 120m2.cijelu kucu bih oblacio knaufom umjesto zbuke.u vanjske zidove bi isla vuna 10cm,a na nutarnje zidovi bi se ploce ljepile.sad me zanima u vezi s el.instalacijama,dal nutarnje zidove moram stemat?kolko ide debljina ljepila?dal je moguce kablove provuc iza te ploce sa ljepilom?dal na vanjske zidove mora ici parna brana?ako mora dal se stavlja prije vune i kablova ili na na njih?hvala

Odgovor: Ako na vanjski zid ide fasada s kamenom vunom, parna brana nije potrebna. Glede elektro i drugih instalacija, najbolje izvesti samostojeću oblogu s Knauf pločama te između profila provesti instalacije.


 
Dakle na slici je staklena vuna. Vi ako imate fasadu s kamenom vunom, ne trebate ovu unutarnju staklenu, nego ovdje možete provesti instalacije.


Milan Kalaba

Vec sam Vam postavljao pitanje vezano za kucu koju saniram ali sada imam jos jedan problem pa Vas moram pitati.
Hocu da izolujem tavanski prostor sa Vasom staklenom vunom. Kako je tavnaska ploca "monta" plan je da se po njoj postave drvene grede izmedju kojih ce biti staklena vuna a po tome da se pokuju drvene daske 2.5 cm. Mene interesuje kakve materijale bi trebao postaviti ispod i iznad staklene vune i da li treba bilo sta postavljati ispod s obzirom da se postavlja na "monta" plocu.
Hvala unaprijed!

Odgovor:

KI LDS 100

Na AB ploču parna brana LDS 100.
Između greda ECOSE filc Unifit 035 debljine 2cm manje od greda.
Zračni prostor 2 cm.
Daske.


-----

Kolika je cijena zvučne izolacije gipsokartonske pregrade koja dijeli dva mala stana od jedan 28 a 38 m2 drugi i to u jednoj sobi koja je oko 20m2 i kako se to napravi a da se susjed ne upliće jer je 'težak tip' i bojimo se da ne bi pristao a galama nam iz njegove garsonijerice nesnošljivo smeta…

Odgovor: Na primjer s 2cm kamene vune DP-10, akustični ovjes, CD-profili i dupla Knauf Diamant ploča prigušuje zvuk susjeda za 12dB što je između 50 i 60% umanjenja buke, uz besprijekorno brtvljenje obloge zida. Cijena cca 220 Kn/m2 + PDV.


Danijel Tea

kuca se sastoji iz 2 djela prizemlja.jedan je novi dio i ima izbetoniranu betonsku deku kao strop a druge se sastoji od greda na kojoj je s donje strane trska i nekakav cement ili sta se vec stavljalo prije nekih 50tak godina kada je kuca izgradjena a s gornje strane daske i sada ja mislim gore na te daske zalit betonsku deku to je sve provjereno i moze se...rekli su mi smao dobro armirati i deku od 8-10cm zalit.statika kuce to moze bez problema podnjet.znaci na normalnoj klasicnoj obiteljskoj kuci bi napravio stan u potkrovlju i sad prije nego izbetoniram tu deku mislio sam ispod dasaka natrpat tu vunu a ovaj dio koj ima vec betonsku deku tu poslagati nekakvu tvrdo presanu vunu koja bi vjerojatno bila knaufova tpt od 2cm (osim nje u okolici osijeka nema nigdi nista drugo za kupit...barem ja nisam naso imam doma neku od 5cm ali nisam siguran u nju pa ju necu stavljat) znaci onda bi trebao imat stan u prizemlju i potkrovlju...nije mi toliko bitna izolacija zbog temperature nego zbog zvuka jer ionako ce preko zime biti grijano i dolje i gora i prkeo ljeta hladjenje i dolje i gore...sto se tice krova bit ce povisice od nekakvih 140cm zidane onda jedan dio kosine (30% stropa) pa ravni dio (70% stropa) na ravni dio i u kosine mislim stavit parnu branu i onda 20cm classic 40 na ravni i 10cm na kosi (na kosi mi nestane vise a ono sto ste rekli da izoliram i popreko da nebude toplinskih mostova mi je preskupo) e sad sto se poda tice na ovom izbetoniranom djelu kada poslazem tu tvrdo presanu vunu knauf tpt od 2cm preko tog bi stavio osb od 1.8cm (trenutno takvog imam doma te osb ploce nisu bas jeftine a ove su mi djaba tu bi usparo dosta novaca) preko tog spuzvica i laminat Nemam bas novaca za razbacivanje nemora bit sve savrseno i skupo izolirano...gledam da prodjem sto jeftinije i da iskoristim sto vise materijala kojeg imam doma ili koj je jeftiniji a opet na kraju da imam solidno izolirano potkrovlje.sto se tice grijanja to nije problem grijem se na drva koja i sam pravim pa mi neizadje skupo...u potkrovlju ce bit centralno grijanje tako da sto se tice zime siguran sam da nece bit nekakvih problema.Bitnije mi je da sam zvucno izoliran od prizemlja i da po ljetu mogu stavit klimu na lagano da bude ugodno... sad mi vi recite sto mislite o tome da li ce to bit tako dobro...ili barem solidno.mogu nesto i korigirat ali da je razlika u cijeni zanemariva od ovog...jedino sto se tice osb ploca imam doma toga puno od 18mm sad kada bi mo0rao kupit od 22mm a da ove neiskoristim to mi nebi bilo isplativo...dal je bolje onda nestavljat nista ili stavit od 18mm

sad cu vam poslat sliku kako izgleda taj strop u prizemlju iliti pod u potkrovlju

 
ovo prvo je ta stukatura trenutno nije beton zaliven i nema izolacije izmedju gredi koji su na slici prikazani...znaci taj dio bi tako izoliro gore zalio deku iliti beton i na beton spuzvicu i laminat...ovo dolje na slici je novi dio kuce znaci smao betonska deka na nju bi stavio knauf tpt 2 cm pa osb ploce 1.8cm pa spuzvica i laminat.

sto se tice ovog knauf tpt od 2cm izolacije ako imate nesto jeftinije od te izolacije preporucite mi pa cu to stavit jer mi ionako termo izolacija nije bitna negu zvucna jer su ionako obadvije etaze grijane zimi i hladene ljeti

Odgovor: Na dijelu gdje je trstina, ako mislite skidati istu radi umetanja Classica 040 zbog zaštite od prostornog zvuka, postavite parnu u branu LDS 35 između vune i stropne obloge, za slučaj da se ipak gore ponekad ne bi grijalo pa bi moglo doći do stvaranja kondenzata u vuni.
Ako također na tom dijelu želite zaštitu od udarnog zvuka, tada stavite i 2cm TPT-a prije betoniranja, s time da beton ne smije imati kruti spoj na bočne zidove, dakle treba postaviti i rubnu traku od kamene vune RS.
Recimo da ne bi trebalo biti problema s OSB 18mm, jedino će taj pod malo više „plivati“. Ako imate tih OSB ploča na zalihi, postavite duple ploče.


Josip

evo, ovo je naša situacija: želimo u dnevnoj sobi spustiti strop za pola metra, ali i postaviti lamperiju. konstrukciju bi napravili uz pomoć drvenih štafli i na to montirati lamperiju, a iznad lamperije bi postavili tervol izolaciju.

Da li je potrebno postaviti parno propusnu -  vodno nepropusnu foliju (parnu branu) ispod izolacije?
Kolika bi bila potrebna debljina izolacije od tervola?

Odgovor: Prvo paropropusno-vodonepropusna folija nije parna brana.
Ako je iznad dnevne sobe negrijani prostor, obvezna je zrakotijesna postava parne brane između kamene vune i lamperije. Parna brana je LDS 100, lijepi i brtvi se s trakom LDS Solifit da to bude trajno, a minimum je 10cm DP-3. Tervol je stari naziv za kamenu vunu iz tvornice u Novoma Marofu.


Mirica Valentincic

Imam staru davno obnovljenu kuću u Makarskoj.
Kratak opis:
U kući su tri vlasnika i svaki ima prizemlje , kat i  po dio zajedničkog krova.Krov je napravljen zajednički prije cca 30 godina Na drvenu konstrukciju su postavljene
azbestne ploče koje danas nisu oštećene, a ni krov ne prokišnjava. Jedini problem je što je po ljeti „strašno vruće“
Krov nema izolaciju.
Kako se radi o tri vlasnika mislim da će mi biti , iz ekonomskih razloga,  svih animirati da nešto poduzmemo.
Ja ću se najvjerojatnije morati odlučiti da sama nešto poduzmem na svom dijelu krova.
Napominjem, da mi je ispod krova neiskoristivo potkrovlje, nedovoljne visine , na čijem podu se nalaze drvene grede kao plafon sobe koju koristim.
Moja ideja je da izoliram postojeći krov ….kamena vuna ….i ost., te da dignem drveni pod i time dobijem prostornost sobe/ visinu plafona /,U svakom slučaju
mislim nakon tih radova ugraditi klimu.
Molim Vas da mi,  s obzirom na Vaše veliko iskustvo na ovom području, savjetujete što napraviti u ovom mom slučaju.
Unaprijed zahvaljujem , s poštovanjem.

Odgovor: Princip je ako podignete strop, prvo treba zrakotijesno postaviti parnu branu LDS 35, brtviti ju s trakom LDS Solifit. Na parnu branu treba položiti 20cm mineralne vune, optimum ECOSE Unifit 035.


Antun Haus

Molim Vas da mi preporučite materijale za toplinsku izolaciju poda tavana prema negrijanom prostoru uz slijedeće uvjete :
- strop je izveden iz gredica od opeke sa ispunom opeke
- donja strana stropa je ožbukana slojem vapneno cementne žbuke oko 2 cm
- na gredicama sa ispunom je ugrađena lagana armirano betonska kontstrukcija debljine 3 cm
- na laganu armirano bet. konstrukciju prema Elaboratu izvoditelja radova postavio bih parnu branu ( molim  Vas preporuku za tip parne brane s obzirom na vrijednost Sd i tipu toplinske izolacije ) ?
- na parnu branu se postavlja XPS ultragrip 300 N/mm2 debljine 20 cm
-  na XPS dolazi PE folija ( da li mi možete preporučiti tip i debljinu ? )
- na kraju dolazi mokri cementni estrih 5 cm
- mene zanima Vaš savjet koji tip parne brane postaviti s obzirom da su unutarnje prostorije ispod stropa zimi grijane , da li parna brana sa većim ili malnjim koeficijentom Sd ?
- iako sam  inženjer strojarstva nemam sa tim iskustva a bojim se ako mi izvoditelj ugradi pogrešnu parnu branu ( on preporuča Sd=240 m) na što ja ne pristajem jer se bojim da vodena para iz prostorije će se kondenzirati u stropu jer će joj parna brana sprečavati da izađe van
- XPS nije higroskopan i nema teorije da vlaga i vodena para kroz njega prodiru u strop ( moje je skromno mišljenje da koeficijent Sd bude čim manji kod parne brane u mojoj vrsti toplinske izolacije poda tavana prema negrijanom prostoru

Odgovor: Trebalo bi se malo poigrati s proračunima unutarnje kondenzacije za spomenute uvjete.
Teoretski, prva parna brana je FERT-strop sam po sebi, pa se slažem da se postavi LDS 35 s manjom vrijednošću Sd-relativnog otpora difuziji vodene pare. XPS debljine 20cm je također parna brana sam po sebi. Ispod estriha bi stavio običnu građevinsku Pe-foliju. Difuzna vlaga će polako odlaziti u negrijani prostor.


vlado

Krećem u projekt gradnje kuće za odmor u Primorju, nekih 20-ak km od Senja. Udaljenost kuće od mora bit će cca.30 metara.
S obzirom na povremene udare bure, želja nam je napraviti fasadu koja će biti otporna na udarce.
Je li preporučljivo (i uopće moguće) napraviti vanjsku fasadu po principu kamena vuna+termo žbuka (koja je sama po sebi otporna na udarce, ali nije dovoljno dobra termo-izolacija)?
Ili je kamenu vunu moguće ojačati nekim dodatnim zaštitnim vanjskim slojem?
Također, koju biste debljinu kamene vune preporučili za ovo podneblje (u kući bi se boravilo pretežito ljeti, uz po tjedan dana zimi/jesen/proljeće)?
Kava bi trebala biti unutarnja izolacija s ciljem optimalnog postizanja parapropusnosti/izbjegavanja nakupljanja vlage (ići će PVC stolarija)?

Odgovor: Prvo edukacije radi, ako govorimo o buri, govorimo o otpornosti fasade na usisno djelovanje vjetra, a otpornost toplinskog fasadnog sustava (ETICS) na udarac, odnosi se na otpornost prema tuči, gradu ili na devijantna ponašanja, udarac šakom ili predmetom (lopta i slično).

Za sve vaše zahtjeve predlažem punoplošno lijepljenje fasadnih kontaktnih lamella FKL od kamene vune FKL debljine 12cm, u armirajućem sloju koristiti pancirnu staklenu mrežicu površinske težine 200 grama/m2, mehaničko učvršćenje (tiplanje) preko mrežice s pričvrsnicama EJOT STR-U na svim kutevima objekta, pola metra od ruba na svakih 1m po visini, a u središnjim plohama pročelja na svakih 10 m2. Treba koristiti polimerno-cementno ljepilo visoke elastičnosti. Završna žbuka neka bude Silikonska granulacije 2mm.


Wind W

Živimo u etažnoj kući, pod i svi zidovi su dobro izolirani no strop nije. Iznad nas živi obitelj koja nema podnu izolaciju i dovoljno je da Vam kažem da im je laminat direktno položen na beton, brodski pod je na drvenim lajsnama na betonu bez ikakve izolacije.
Naravno, buka je nepodnošljiva i zdravlje nam je narušeno.
Bila bih Vam veoma zahvalna na bilo kakvom savjetu. Razmišljala sam da na strop stavimo kamenu vunu i pitam se da li je moguće postaviti u dva sloja. Imamo nekoliko izbočenih betonskih greda i ujedno bih na taj način izravnala sve stropove.
Ne znam što je još potrebno osim kamene vune i da li je to najbolje rješenje odnosno koliko bi time umanjili buku.
Stoga Vas molim da mi to pojasnite ili predložite nešto drugo. Vjerojatno bi to bio veliki trošak no nema nam drugog izbora i ja radije biram naše zdravlje.

Odgovor: Na žalost, izolacijom stropa s tvrdom kamenom vunom i gips-kartonskom pločom smanjit ćete buku glasova i vike do 50%, ali udarnu buku od hodanja (topota) samo do 10%, zbog prenošenja udara na bočne zidove i grede koje spominjete. Razlog je svakako gore neizveden „plivajući pod“ po pravilu struke.
Mnogo bi se dobilo kada bi recimo dogovorili sa susjedom gore da postavi barem tepih po većoj hodnoj površini, podosta bi smanjili udarnu buku.


-----

Imam nekoliko pitanja,bio bih Vam zahvalan ako mi odgovorite...
U prilogu Vam šaljem kako mi izgleda detalj krovišta.
1.Možete li mi poslati detalj (tip i vrsta) izolacije krova između i ispod greda te način vješanja i tip konstrukcije spuštenog stropa obzirom da na pola stana spuštam strop da bude skroz ravan odnosno horizntalan,a na pola stana spuštam strop na način da će ostati kosine ali niže nego je sadašnje krovište što sam skicirao na crtežu
2.Koja je razlika između jednostruko i dvostruko ovješenog stropa i koji preopručujete?
3.Iznad dasaka mi je hidroizolacija tzv.papundek,dali moram ispod vune stavljati parnu branu ili parnu kočnicu?
4. Osim spuštenog stropa radit cu i oblogu nosivog zida između stanova,pa me zanima taj detalj. Oblogu radim prvenstveno iz razloga zvučne izolacije,pa bih volio da me savjetujete koji tip izolacije ugraditi.Netko me savjetuje da stavim dijamantne ploče kao oblogu,pa me zanima da li one imaju ikakvu posebnu zvučnu zaštitu i dali njih odabrati obzirom na cijenu?

Odgovor:
1 Kosi dio:

KI LDS 100

 
Slojevi odozgo prema dolje:
-pokrov crijep
-letva-kontraletva
-terpapir
-daska
-zračni ventilirani prostor 2-4cm
-ECOSE izolacijski filc Unifit 035/10cm između rogova u donju zonu
-ECOSE izolacijski filc Unifit 035/10cm poprečno ispod rogova između CD profila
-parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena s trakom LDS Solifit
-Knauf A ploča

1a Horizontalni dio:

Izolacija potkrovlja

 
-ECOSE filc Unifit 035/10+10cm iznad CD profila
-parna brana LDS 100 zabrtvljena s trakom LDS Solifit
-Knauf GK A ploča

2 Ako se specijalno traži zaštita od buke ili protupožarna zaštita, tada se rade dvostruko ovješeni stropovi.
3 Parnu branu LDS 100
4 Preko elastičnih direktnih ovjesa i CD profila se ploče kamene vune DP-10/30mm priljube uza zid, na CD profile se pričvršćuju Knauf DIAMANT 12,5mm u 2 sloja. Svi spojevi moraju biti besprijekorno zabrtvljeni. Prigušenje zvuka cca 12 dB.

Izolacija zida, 2-slojna obloga

 


Marija Stepić

u garazi na stropu je naljepljen ter papir? na koji ga nacin skinut jer se neda. A sad bi se ljepio stiropol ali se na ter papir nece primat?

Odgovor: Stiropor na ter-papir možete lijepiti sa:

 


Krunoslav Ceković

molim Vas za savjet za pravilan odabir izolacije poda na potkrovlju.

Sada je situacija ovakva, gledajući odozdo prema gore:
-Spušteni strop: Knauf ploča 12,5 mm pričvršćena na CD profile (CD profili na direktnim ovjesima)
-staklena vuna Classic debljine 5 cm
-AB puna betonska ploča debljine 14 cm

Sada bih htio izolirati pod 100m2 prema potkrovlju koje se neće koristiti pa vas molim za preporuku:
-koju foliju/parnu branu staviti pošto je nema ugrađene u ovom dijelu između knauf ploče i mineralne vune
-koju vunu staviti na pod i koje debljine
-koji redoslijed postavljanja svega ovoga

Odgovor: 20 cm Unifit 035 toplinskog filca treba postaviti, a na njega paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.02. U ovom slučaju s gornjih 20cm toplinske izolacije, parna brana je betonska ploča sama po sebi.


-----

U fazi izgradnje sam visokog potkrovlja, namjeravam unutarnje zidove obloziti s knaufom i u umetnuti vunu izmedju, vase misljenje?
Kako ce biti kosa ploca, kakvo je vase misljenje sta je potrebono staviti na vanjsku stranu krova a ako ima potrebe i na unutrasnju?

Odgovor: Glede zida možete izolirati prema slici:

Obloga zida

 

Kosu betonsku ploču prema slici:

KI LDS 0.02

 
Izolacija može biti staklena vuna Ecose Unifit 035 ili kamena vuna KP.


Danijel Manhard

Živim u kući koja ima tavan prema kojem su izvedene stepenice i koristi se i za odlaganje stvari, sušenje robe tj. mora ostati prohodan. Na krovu još nije napravljena završna izolacija jer je ideja dizati još potkrovlje u nekom trenu i pretvoriti taj dio u stambeni.
Trenutno trebam dakle izolirati pod tavana jer mi se u sezoni grijanja u ćoškovima na katu ispod stvara plijesan, navodno dosta vlage se stvara radi razlika u temperaturi deke sa donje i gornje strane.
Čitao sam na Vašoj stranici savjete pa imam pitanja:
1. da li je ok na pod staviti prvo parnu branu, pa na na to DDP ploče pa na njih OSB ploče? Ako da, koliko debele DDP ploče tj. koliko debele OSB ploče preporučate da se radi o nekoj srednjoj kategoriji izolacije i da bude prohodno? S obzirom da mi je krov ionako ovaj tren na tavanu dosta spušten, želio bih da izolacija bude ok, no da istodobno ne dižem pod u visinu više nego treba kako ne bi dodatno izgubio na visini.
2. S obzirom da se meni stvara previše vlage u stanu, nije li pogrešno staviti parnu branu, bojim se da bi ona pridonosila tome da se vlaga zadržava u stropu, a ne da odlazi dalje u zrak?
3. Na kraju, stanujem u Ivanjoj Reki (Sesvete), molim Vas savjet za maloprodani dućan koji mi je najbliže, a da drži Vaše proizvode.

Odgovor: Prvo malo poduke, vodena para (mikrovlaga) zbog razlike u tlakovima difudira kroz građevnu pregradu s područja višeg tlaka (grijanog prostora) prema području nižeg parcijalnog tlaka (negrijanog prostora). Sve folije su deklarirane sa Sd vrijednošću-relativni otpor difuziji vodene pare, dakle postoje one koje više sprečavaju prolaz vodene pare i one koja manje sprečavaju.
Dakle parna brana je zapravo slabija ili jača kočnica za paru, a treba spriječiti brzi dolazak veće količine pare u hladnu zonu konstrukcije, gdje para može kondenzirati i napraviti štetu.
S obzirom da je OSB ploča u gornjoj hladnoj zoni, sloj slabije paropropusnosti, klasična parna brana LDS 35 mora ići između stropne ploče i vune.
Slojevi:
-parna brana LDS 35 horizontalno i vertikalno bočno do visine toplinske izolacije
-DDP/100mm + RS rubne trake za prekid zvučnih mostova
-OSB ploča 20mm
 

OSB ploče

Ako nema na lageru, proizvode možete naručiti u B.M.D.Stil d.o.o. Soblinec.


Dominik Jagetic

Poštovani, zanima me da li je moguće kako izolirati donji dio krova potkrovlja da se mogu započeti radovi ispod krovišta? Naime, radi se o tome da je kuća 14x11 i krovište je ogromno, na krovu su salonitne ploče, grede, štafle su zdrave, ali nije podaskano, pa me interesira da li je kako moguće bez promjene krovišta, to jest bez daskanja staviti parnu/vodenu branu i započeti sa radovima?

Hvala Vam unaprijed,

Lp
Tj, dal mogu na neki način izolirati i stavljati vunu na postojeće krovište i početi sa knaufom?

Odgovor: Moguće je; slika niže:

KI-LDS-2-silk
 
Prvo se postave u sredinu raspona, letve paralelne s rogovima, za odvodnju oborinske vode koja bi mogla otići ispod crijepa. Zatim valovito paropropusno-vodonepropusna folija kao na slici LDS 0.02. Slijedi umetanje toplinske izolacije Unifit 035 između rogova pa poprečno ispod trogova, parna kočnica LDS 5 Silk zrakotijesno zabrtvljena s LDS Solifit trakom i Knauf gips-kartonske ploče.


dejan panic

Izgradio sam kuću u kojoj sada živim 5 godina. Fasadu još nisam stavio. Od starta mi je bio cilj da kuću izoliram sa 10 cm stiropora sa preklopom.
Prema tome su i stavljane klupice na prozorima, udaljena vanjska jedinica klime od zida i cijevi plinske instalacije.
Sad razmišljam o tome da izolaciju uradim kamenom vunom.
Zanima me ako uspijem izvesti da se stavi 12cm debljine kamena vuna kakva su izolaciona svojstva te vune u odnosu na 10 cm stiropora sa preklopom?
I vaše mišljenje dali uopće ima smisla plaćati više taj prelop?

Odgovor: Ako govorimo o klasičnom stiroporu i izračunamo dugoročno zadržavanje vlage u vanjskom zidu zbog neparopropusnosti stiropora, slobodno i iskustveno nakon snimanja s termo-kamerom mogu reći da je potrebno 15cm stiropora da bi izjednačio učinkovitost 10cm kamene vune u certificiranom ETICS sustavu.
Kod stiropora je preklop dobra opcija jer stiropor se zbog temperaturnog rada podosta skuplja i otvara tzv.“toplinske mostove“ kroz koje curi toplina, a difuzna vlaga ocrtava ploče te može smrznuti zimi.
Kod vune to nije problem jer je mekša i ploče se bolje priljube jedna uz drugu, a također kamena vuna ima zanemarivi temperaturni rad jer joj je talište preko 1000°C.


 

Ana

Na betonski krov je stavljena kamena vuna (10cm) paropropusna folija i letvice.Usljed velikih vrucina nismo mogli raditi fasadu,a crijep nije postavljen.Sada kad je zahladnilo i pristupilo se izvodjenju fasade vidjelo se kako paropropusna folija i najmanji pritisak puca,te je i usljed postavljanja oluka ostecena uveliko.Mozete li mi reci sto napraviti? Ukoliko ide crijep po takvoj foliji je li ona izgubila svoju prvobitnu namjenu?

Odgovor: Ovisno o kvaliteti paropropusno-vodonepropusne folije, rok njezine izloženosti direktnom sunčevom zračenju i atmosferilijama je od 4 tjedna do 4 mjeseca.
Ako puca, izgubila je svojstva i neće ispuniti svoju ulogu „sekundarnog“ pokrova.


Damir Videk

U gradnji sam kuće koja se nalazi u blizini Krapine te sam sad u fazi odabira varijante izvedbe izolacije i crijepa.
 
Kuća će imati AB betonsku deku kao krov u dva nivoa zamaknuta po vertikali. Lijevi dio iznad garaže je 20 stupnjeva dok drugi viši od 15 stupnjeva.
 
Deke krova su debljine 16cm i u toj debljini izlaze kao prepust prema van od 75cm.
 
Moje pitanje je kako da izvedem optimalnu izolaciju krova s vanjske strane tako da opet ne dobijem predebeli krov. Pretpostavljam da bi trebao i izolirati prepust betonske deke sa strane i odozdola (koja izolacija i koliko debelo?)
 
Pokrov bi bio ili Neptun od tondacha ili Balance od creatona.
 
Odgovor: Na betonsku ploču treba postaviti parnu zapreku LDS 5 Silk, između greda Unifit 035/120mm, na grede p/v foliju LDS 0.04, kontra-letva, letva i crijep.
Na prepuste AB ploče od ispod možete punoplošno lijepiti i mehanički učvrstiti fasadne ploče FKD-S Thermal na primjer 6cm, obraditi ih polimerno-cementnim ljepilom i mrežicom te impregnacijom i završnom žbukom.


Silvije Jovalekić

krov na našoj kući u Donjoj Stubici je obnovljen prije četiri godine. Iznad rogova dimenzija 12x14cm postavljena je daščana oplata, parodifuzna folija, letve, kontraletve i klasičan crijep.

U budućnosti bi htjeli koristiti potkrovlje kao stambeni prostor, te ga hoćemo izolirati toplinski i zvučno. Ujedno bi to bila izolacija prizemlja prema gore. Kod toga bi volumen izolacionog materijala trebao biti što manji. Eventualno bi se rogovi i dalje trebali vidjeti.

Fasada je napravljena od kamene vune 10 cm i 12 cm debljine na sjevernoj strani. Vidio sam da se Termotop preporuča za izolacije iznad rogova. Dali se on može koristiti između rogova? Koje mogućnosti još postoje?

Odgovor: Termotop nije predviđen za ispunu između rogova. Ako želite vidljive rogove i aludirate na toplinsku izolaciju vrlo niske vrijednosti koeficijenta toplinske provodljivosti ʎ, možete probati s PIR pločama. Ali ostaje problem rogova kao “hladnih” mostova jer je drvo 7 puta lošija TI od PIR-a.


N. Petrovic

iako sam dovoljno potrebnih podataka vec sakupio iz sugestija u Vasim ranijim clancima,
ipak Vas molim za odgovor na pitanje:

Da li bi kod izolacije tavanskog prostora, koji se inace i ne koristi (jer je nizak, bez pogodnog ulaza), osim vec ranije vise puta opisane (najjednostavnije) varijante sa postavljanjem Knauf vune (040, 042 ili 044) direktno na AB plocu (u dva sloja unakrst ili sa smicanjem) i njenim naknadnim prekrivanjem sa PP-VN folijom LDS 0,02 ili 0,04...mogla u obzir doci i opcija postavljanja vune Knauf TI 312 A (ili AR nisam siguran za naziv) na AB plocu, jer ta vuna pored debljine od 60mm ima dodatni Al-sloj, a preko nje Knauf 044 od 50mm, u kontra pravcu i kasnije opet LDS foliju?

Ovu kombinaciju smatram interesantnom iz razloga postojanja tog Al-sloja koji bi pored (mozda i nepotrebne uloge dodatne parne brane) imao ulogu da vrati toplinu u stambeni prostor ispod AB ploce.

Da zakljucujem ispravno ili je ova kombinacija nepotrebno slozena!? Naime, razlika u troskovima nije toliko znatna, jer bi i izolacija kasnije bila nesto veca.  

Odgovor: Prvo TI 312 RA je tehnička izolacija za klima kanale. Al-folija je jaka parna brana i nema smisla u konstrukciji krova koju spominjete. Za refleksiju topline trebao bi postojati zračni prostor ispod Alu folije.
Dakle ako je prostor potkrovlja nekorišten, mogu preporučiti jednostavno polaganje nešto kvalitetnije ECOSE  mineralne vune TP 435 B, ʎ=0,034 W/mK, kaširana sa staklenim voalom pa p/v folija nije potrebna.


Sanjin Cajlakovic
 
vezano za naš telefonski razgovor molim Vas pomoć kod izolacije. Napominjem da je puno važnija mi zvučna izolacija od toplinske. Savjeti koje mi trebaju su sljedeći:
 
1. Plivajući pod - može ići izolacija do 5 cm. Objasnite mi slojeve po presjeku.
2. Pregradni zidovi - glavni je zid između dva stana i stepeništa sendvič zid 10 cm cigle s jedne strane pa izolacija pa 10 cm cigle sa druge strane. Koju izolaciju upotrijebiti?
3. Ostali pregradni zidovi - kako izvesti da dobijem dobru zvučnu izolaciju pogotovo za spavaće sobe. Gledao sam vašu W 112 silent verziju. Da li je to najbolje i kako ide po presjeku?
4. Ventilirajući krov - drvene grede koje se neće vidjeti. Može ići izolacija od 12 cm između njih. U razgovoru sa majstorom preporuka je da se ide na ploče jer da u rolama neću dobiti dobru zvučnu izolaciju. Te Vas molim presjek na krovištu znači iznad letvi s tim da dobijem ventilaciju.
5. Fasada - sada je na kući 5 cm stiropor. Da li to mogu isto izvesti tako ili da stavim neku drugu izolaciju?
6. Gljivice - na katu ispod su mi se stvarale gljivice. Da li je to zbog  hladnog potkrovlja koje sada gradim i nije imalo ništa osim ploče. Da li sada prilikom gradnje mogu nešto izvesti da to spriječim. Stan je građen sa pvc stolarijom, pregradni zidovi cigla i fasad stiropor 5 cm. Isto bi želio izbjeći i u potkrovlju.
 
Odgovor:

Plivajući pod s kamenom vunom

Najučinkovitije glede prigušenja udarnog zvuka je 5cm podne ploče kamene vune TP i rubna traka vune RS, pe-folija, cementni estrih 4-5cm armiran s Q131.
⦁    FKD-S Thermal ploče kamene vune debljine 10cm.
⦁    W112 Silent:

W112-silent
 
Bolje:

w115-knauf-pregradni-zid
 
Dakle u oba slučaja mineralna vuna može biti AKUSTIK BORD, bolja je DP-10.


 
Slika kao orijentacija; slojevi odozdo prema gore:
⦁    Knauf DF ploča 12,5mm
⦁    Parna kočnica LDS 5 Silk
⦁    KP ploče kamene vune između rogova
⦁    TERMOTOP ploče kamene vune iznad rogova
⦁    p/v folija LDS 0.04
⦁    kontra-letva 8/5cm pričvršćena sistemskim vijcima, sidrenje na svakih 40cm, 8 cm u rogove
⦁    letve 3/5
⦁    crijep
⦁    Ispitati podlogu i lijepiti i tiplati kamenu vunu FKD-N Thermal debljine 5 cm na postojeću DEMIT fasadu.
⦁    Vunu koju ćete kupiti za potkrovlje, možete položiti po podu privremeno, dok ju ne postavite u krov.


Matko

Zivim u stanu u obiteljskoj kuci koja je napravljena prije 7-8 godina i izvana izolirana termo zbukom. Od prosle godine imamo problema sa vlagom u kuci, na fasadi se vidi dosta pukotina  i trazimo trajnije rjesenje. U ovom momentu smo najblizi izolaciji izvana kamenom vunom. Bio bih zahvalan na savjetu o slijedecim pitanjima:
- koliko dobro moze biti rijesena fasada ukoliko idemo na izolaciju samo naseg stana koji je na prvom katu dvokatnice? Moze li se fasada raditi u etapama zbog npr. ogranicenih financija?
- poznajete li rijesenje za postavljanje kamene vune na postojece prozore i klupice koji su u vrlo dobrom stanju tj. bez skidanja, razbijanja postojecih?
- na istocnoj strani stan je izlozen jakim udarima vjetra pa ne znamo postoji li odredjena metoda instalacije, dodatno osiguranje konstrukcije na tom zidu?
- Mozete li preporuciti izvodace za kamenu vunu na podrucju Kastela ili Splita?

Odgovor: Može se raditi ETICS sustav po etapama da služi svrsi toplinske izolacije, prijelaz se završi, na primjer s montažnim limom. Ostane problem “hladnog mosta” i teško će se dobiti jednolična boja fasade naknadno.
Hoćete reći da je klupica prozora već predviđena za neku deblju toplinsku izolaciju. Ako jest, može se to izvesti.
Glede izloženosti vjetru, može se izvesti dodatno mehaničko učvršćenje fasade.
Izvoditelji: JUKIĆ-DAM, ANIĆ PROJEKT, INEGRA, INTERGRADNJA, STRUKTOR, ŠTUKATURA, TOPO GRUPA.


nenad kuscevic

Pročitao sam na stranicama Knaufa da dajete savjete vezano za termoizolacije a pošto ja imam jedan problem koji trebam riješiti ovaj slijedeći mjesec molim za savjet.
 
Moja obiteljska kuća se sastoji od prizemlja i kata.
U prizemlju živi sin a na katu ja i supruga.
Međukatna ploča je betonska a i na tavanu je betonska ploča od 12 cm.
Iznad ploče je dvostrešni krov sa drvenim gredama i crijepom bez izolacije.
Da bi smanjio hlađenje mog stanbenog prostora ja sam po tavanu stavio meki tervol 10 cm debljine sa alu folijom i prekrio ga građevinskom PE folijom.
Nažalost osijećam da je gubitak topline velik pa namjeravam pojačati termo izolaciju.
Razmišljam o stavljanju stiropora od 5 cm u dva sloja.
Zanima me što da napravim sa ovim tervolom i kako da to izvedem da imam što bolji efekt.
Dodatni je problem što na nekoliko mjesta crijep naprosto propušta.Krov je star 35 godina.
Tavan ne koristim za ništa.
Iako se nalazim na otoku Braču grijanje kod nas traje 5 mjeseci a nekada i 6 jer smo na nadmorskoj visini 400 met. 8 kilometara daleko od mora.
 
Odgovor: Prvo tervol s aluminijskom folijom nije dobar za tu primjenu, trebalo ga je postaviti s alu-folijom okrenutom prema dole i nikako gore stavljati građevinsku Pe-foliju. Sigurno imate problem s kondenzacijom u vuni pa je ista izgubila toplinska svojstva.
Stiropor ne bi preporučio u potkrovlje jer se tali na 70°C, a ljeti se temperature ispod crijepa dižu do te vrijednosti.
Treba vidjet u kakvom je stanju tervol, ako je suh, maknut s njega obje folije i postaviti ga ponovo, gore treba staviti još 10cm ECOSE Unifit 035 i paropropusno-vodonepropusnu foiju.


-----

molim vas imam par pitanja u vezi izolacije kosog krova. Krov kada sam radio jednostavno je podaskan,pa je postavljen obični terpapit i onda crijep,a sada me zanima što bi bilo najbolje unutra za izolaciju između rogova od vune ,filije i ostalog  i kojim redosljedom.

Odgovor: Slojevi od daske na dole:
3do4cm – zračni ventilirani prostor
Između rogova 10cm mineralna vuna – naš tip Unifit 035
Poprečno ispod rogova 10cm mineralna vuna – naš tip Unifit 035
Parna brana LDS 100 Alu strana okrenuta prema dole, besprijekorno zabrtvljena s trakom LDS Solifit
Stropna obloga – Knauf , lamperija ili drugo


Dražen Kolić

ljubazno molim pomoć oko odabira izolacijskog materijala za zatvaranje unutrašnjeg zida kuće koja je napravljena od drvene poluoblice.

Moj je plan da prvo stavim paropropusnu foliju na unutrašnju stranu poluoblica, zatim vunu debljine 10 cm te parnu branu
preko koje bi stavio brodski pod debljine 2 cm kao završna izvedba unutrašnjeg zida.
Da li sa paropropusnom folijom idem od grede do grede ?
Moja je dvojba koju vunu staviti.

Odgovor: P/v foliju treba postaviti na način da eventualna voda koja može doći kroz oblicu, ne dođe do vune. Toplinsku izolaciju predlažem ECOSE®Unifit 035/100mm, a između vune i brodskog poda parna brana LDS 100, aluminiziranu stranu treba okrenuti prema grijanom prostoru, a branu treba besprijekorno zabrtviti s trakom Solifit.


helena

Postovani,zivim u potkrovlju,stambena zgrada.U jednom djelu stana - soba,nalaze se kosine.Krov je od lima.Ljeti vruce,zimi hladno.Da li je moguce nesto uraditi,dodati slicno izolaciji na taj  lim.

Odgovor: Može se izvesti konstrukcija s Knauf profilima, položiti se toplinska izolacija od mineralne vune Unifit 035 debljine 14 do 20cm, a od ispod se mora besprijekorno zabrtviti parna brana LDS 100 s trakom LDS Solifit. Prostor između vune i lima mora biti ventiliran.


Marko Baric

Spustam knauf strop u cijelom stanu cca 5cm. Zbog instalacija,ugradbenih lampi i neravnog stropa. Gore je betonska ploca.
1. Ici cu sa direktnim nosacima. Da li moraju ici stropni-sidreni cavli ili mogu udarni serafi knauf 6/35. Ako idu stropni cavli da li ide 1 po nosacu ili 2 posto nosac ima 2 okrugle i jednu duguljastu rupu.
2. Da li stavljati izolaciju izmedju knaufa i betonske ploce. Iznad je potkrovlje koje se ne koristi. Strah me da mi se nesto ne zapali ako se lampe budu grijale.
Molim Vasu preporuku i postupak te materijale njihovim redosljedom postavljanja odozgo prema dolje.
3. Cemu sluzi brtva koja bi isla na ud profile prema zidu. Ja sam je zaboravio na 1/3 ud profila zalijepiti. Problemi?
4. Je li potrebno staviti razdjelnu traku na rubove?
5. Na kednoj strani imam prozor do vrha stropa. Tu ne mogu staviti ud profil. Zasto se ud profil mora staviti na sva 4 zida iako se koriste samo 2 strane.
6. Cime izolirati prostor izmedju zida i kutije za rolete. Posto our pjena i zbuka nisu dovoljne te vjetar prolazi kroz njih. Te kako sanirati taj spoj da se ne desava pucanje.

Odgovor: Knauf Insulation doo je tvornica kamene vune u Novom Marofu pa mogu odgovoriti samo glede pravilnog toplinskog izoliranja, za ostala pitanja možete kontaktirati rubic.hrvoje@knauf.hr
2. Redosljed od stropa prema dole: kamena vuna DP-5, parna brana LDS 100 – aluminizirana strana okrenuta prema dole, zračni prostor za provođenje el-instalacija. Knauf gips-kartonska ploča.
6. To se inače naziva RAL ugradnja prozora, dakle paropropusno-vodonepropusna traka se brtvi na spojeve s pripadajućim trajnoečastičnim kitom. Vodonepropusna strana folije se okreće prema grijanom prostoru te ima ulogu parne brane.


Mate Loncar

prije nekoliko dana sam kupio kuću, stariju prizemnicu sa slabim izolacijskim parametrima.
Na proljeće ću napraviti izolaciju fasade i zamjenu stolarije, a ovu zimu još proći ovako kako je, zbog financijske situacije.

Zanima me koliko mi je dobro samo postaviti na potkrovlje (koje se ne koristi) kamenu vunu sukladno Vašim preporukama i savjetima  i da li bi to što značilo za ovu zimu?

Odgovor: Odprilike 15-20% topline “bježi” kroz strop, stoga bi bilo dobro, ako je nekorišteno, izolirati negrijano potkrovlje, na primjer s proizvodom TP 425 B minmalno 10cm debljine, ECOSE mineralna vuna kaširana sa staklenim voalom koji se okreće prema gore.


Denis Šupraha
zanima me kako u mome stanu izolirati plafon prema susjedu gdje je izvor buke (govor, padanje predmeta...). Znam da bi bilo najbolje u susjedovom stanu napraviti novi plivajući pod, ali to naravno nije moguće (jer ja njemu ne smetam, nažalost) i znam da u potpunosti neću riješiti buku, ali bih trebao savjet koje materijale koristiti i kako da barem dijelom smanjim buku. Stan se nalazi u Splitu, pa ako imate nekog za prepotučiiti da bi to mogao kvalitetno izvesti molim da mi pošaljete kontakt.

Odgovor: Na žalost glede udarne buke (hoda, topota) može se dobiti samo 10-15% umanjenja iste. Potrebno je ploče kamene vune TP debljine 5cm priljubiti uz strop od ispod pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila. Ako je problem i prostorna buka (dernjava, glasni govor), tada treba staviti 2xKnauf Diamant ploče koje će cca duplo umanjiti buku od susjeda gore.
Možete kontaktirati izvoditelje iz hrvatske udruge instalatera suhe gradnje možete kontaktirati na www.huisg.hr


Mara Stanić

molim Vas savjet vezan uz izolaciju verande koja ima fasadu sa zrncima stiropora, natkrivena je i sa sjeverne strane zatvorena garažnim zidom  ali iznutra vlaži. S obzirom da je to problem u cijeloj kući a trenutno nismo u mogućnosti ( financijski) uhvatiti se u koštac s problemom , može li se izolirati samo taj dio? Što staviti na izolaciju ako ne idemo sa klasičnom fasadom?  Drvo, možda? Uzgred , što mislite o postavljanju stiropora s unurarnje strane jer sam u nekim djelovima kuće improvizirala (lijepila stiropor obostrano ljepljivom trakom) i zid je i nakon godine dana ostao čist?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav.

Odgovor: Može i stiropor kao privremeno rješenje. Bolja i dugotrajnija opcija je obloga mineralnom vunom na primjer TP 115 između profila, pa parna brana LDS 100 Alu na profile i završna obloga gips-kartonskim pločama ili drugom oblogom.


Damir Tafra

pronašao sam Vaš kontakt na Knaufovim stranicama pa bih Vas zamolio za pomoć.
Kupili smo roh bau kuću na dvije etaže koja je zidana betonskim blokom i napravljena je betonska kosa ploča na 4 vode. Kuća se nalazi u Splitskom zaleđu na vjetrovitom području.
Prijašnji vlasnik je već postavio kamene L profile oko otvora za stolariju tako da je predvidio (ubacio između zida i profila) komade od 5 cm stiropora).
Ja bih radio fasadu od kamene vune 5cm i postavio drvenu stolariju.

Zanima me Vaša preporuka za krov iznutra i izvana.

Na etaži ispod krova su prezide (4 sobe i 2 kupatila)  napravljene u visini 2,5 m. Krovna kosina u krajevima počinje na 2,6 m, a na sredini je visina oko 3,5 m.
Mislili smo napraviti spušteni strop od knaufa sa izolacijom od 10cm.kamene vune,a vani krov sa 5 cm.

Molim Vas opis radova i preporuku materijala za ugradnju.
Također ako znate nekog sa Splitskog područja tko bi to sve kvaliteto i povoljno napravio..

Dobio sam ponudu od jedne firme iz slavonije za fasadu na 230kn/m2. Negdje sam pročitao da radovi traju do mjesec dana zbog pauza za  sušenje. Pitam se koliko se u slučaju izvođača koji su na terenu daleko od kuće ispoštuju ti razmaci između pojedinih radova i koliko negativno na kvalitetu može utjecati ako se to sve "sklepa u nekoliko dana" ?!

Odgovor: Preporuka slojeva za spušteni strop odozdo prema gore:
Knauf A ploča 12,5mm, parna brana LDS 35 brtvljena s trakom LDS Solifit, ECOSE®filc mineralne vune Unifit 035/100mm.
Izvoditelji suhe montaže na području Splita: VD Mont-Imotski, Davor Pojatina 098-9068-129, Intermont-Kaštel Sućurac, Grgo Rogulj 098-264-148

Krov odozdo prema gore:
Terpapir trake ispod drvenih štafala 8/5cm, kamena vuna DP-5/50mm, paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04, kontraletva, letva, pokrov.

Što se tiče fasade, u Varaždinu rade 12cm s našom vunom FKD-S Thermal za 230Kn/m2 + PDV. Da li Slavonci uračunaju i smještaj ne znam. Probajte s Jukić-DAM iz Splita, imaju dobre cijene.
Glede sušenja, vrlo bitno je sušenje polimerno-cementnog morta za lijepljenje i armiranje, 1mm-1 dan, dakle ako ide 5mm u lijepljenje i 5mm u armiranje, ukupno 10 dana. Za 3 tjedna bi jedna korektna ekipa trebala izvršiti ETICS s kamenom vunom.


Jadranko Mutarelo

Postavio  bi vam sljedeće pitanje. Imam obiteljsku kuću na otoku Braču pa bi morao izolirat tavan. Tavan je betonska ploča krov je grede letve i crijep, pa bi ja na ploči postavija neku izolaciju ,mislio sam postavit drvene letve na nož pričvršćene vijcima a između kamenu vunu u roli i navrh nje OSB ploče , Pitam dali je to u redu koju debljinu vune i koju foliju, kojim redom. Koja je cijena  folija i koliko je m“ u roli

Odgovor: Redoslijed slojeva odozdo prema gore:
- parna brana LDS 35 (75m2/rola, cca 3,5 Kn/m2) zabrtvljena trakom LDS 35 (25m/rola)
- ECOSE®filc mineralne vune Unifit 035 debljine min 10cm
- zračni ventilirani prostor 2-4cm
- OSB ploče


Borislav Sučić

posjedujem stan u potkrovlju ali imam problem s vlagom.

Naime nakon što sam napravio ugradni namještaji gurnuo ga pod kosinu (zatvorio s svih strana) počela mi se pojavljivati vlaga, odnosno čuje se miris vlage. s namještaja je skinuta poleđina i malo je odignut radi strujanja zraka. Pošto je u pitanju dječja soba pokušao sam izolirati i staviti stiropor (3cm) iza namještaja na betonski zid visina (80 cm) miris je postao intenzivniji. Zanima me na koji bi se način mogao riješiti vlage, stiropor sam u međuvremenu izbacio.

Odgovor: Mala poduka iz građevne fizike, nikada se ormar s odjećom ne smije postaviti na vanjski neizolirani zid ili pregradu, jer je odjeća toplinska izolacija, a nema parne brane. U svakom slučaju treba ostaviti cirkulaciju zraka između ormara i zida, a u tom slučaju trebalo bi izolirati taj dio zida izvana i to s paropropusnom toplinskom izolacijom, hidrofobnom kamenom vunom, a ne sa stiroporom.


Elio

zelio bi izolirati strop stambenog prostora u prizemlju. Prije je to bila garaža no sada bi prenamjenili u prostor za živit.
Naime, radi se o prostoru 30m2 koji se nalazi ispod nenatkrivene terase. Znaci prostor u prizemlju je natkriven samo sa pločom koja se sastoji od montaznih ispunama i gredica te je sa gornje strane pokrivena sa balkonskim pločicama.

Prostor se moze izolirat samo sa unutarnje strane, trenutna visina je 260cm ali strop se moze spustiti maksimalno 15cm (od vrha do otvora za prozore je 15 cm).

Nasa ideja bila je napraviti ravni spusteni strop sa 10 cm kamene vune i ispod sa gipsanim plocama..

Molim vas ako mi mozete predloziti sto bi bilo najbolje, kako izvesti izolaciju i koje materjale koristiti?

Odgovor: Pomoću direktnih ovjesa i CD profila se uza strop priljubi ECOSE®izolacijski filc Unifit 035 debljine 10cm, na CD profile se nalijepi parna brana LDS 200 – aluminizirana strana se okreće prema dole, LDS 200 se brtvi s trakom LDS Solifit na preklopima i na bočni zid. Slijedi pričvršćenje Knauf  A ploča.
Sveukupno debljina je 14cm.


Zdenka

Molim Vas za savjet. Zgrada je izgrađena 1967, i do sada nije napravljena  vanjska izolacija pa planiram izolirati stan iznutra zidove i plafon (toplinski i zvučno).
Koju vrstu izolacije mi preporučate i koje debljine kako previše ne bih smanjila stambeni prostor?
Što se tiče plafona, na polovici površine stana se nalazi terasa te koju izolaciju bih trebala staviti?

Odgovor: Pomoću direktnih ovjesa i CD profila se na strop i zid priljube TP ploče od kamene vune debljine 3cm. Zatim se besprijekorno zrakotijesno zabrtvi parna brana LDS 200 – aluminizirana strana prema unutra radi refleksije topline, na kraju se pričvršćuju Knauf A ploče.


Branko Kos

planiram napraviti izolaciju poda na negrijanom tavanu kako bih smanjio gubitak topline iz grijanih prostora ispod.

Pod tavana je izveden mont gredicama i ulošcima na kojima je betonska ploča. Samo krovište je podaskano i ima paropropusnu-vodonepropusnu foliju.

Što se tiče izolacije poda, išao bih u smjeru rješenja sa rešetkom od štafli između kojih bih postavio izolaciju (8 cm), i preko toga stavio daske ili OSB ploče radi mogućnosti hodanja po tavanu.

Cilj mi je kvalitetno i trajno rješenje.

Koju vrstu izolacije preporučate? Kamena ili staklena vuna i koji proizvod?

Da li je potrebna kakva folija/membrana između betona i izolacije, te između izolacije i OSB ploča/daski (ako da koja)?

Da li je, što se izolacije tiče, svejedno koriste li se OSB ploče ili daske?

Kako sada stvari stoje, nemamo u planu taj prostor grijati niti koristiti u druge svhe osim običnog tavana (odlaganje stvari). No ukoliko bi nekad u budućnosti dio prostora odlučili prenamjeniti u grijani prostor, da li to utječe na odabir tehničkog rješenja izolacije?

Odgovor: Ako ne mislite kasnije koristiti prostor kao stambeni, potrebno je parnu branu LDS 100 zrakotijesno zabrtviti na pod prije postave štafli, toplinsku izolaciju predlažem ECOSE filc Unifit 035 od 100% prirodne staklene vune, a bolja opcija su razmaknute daske radi odvođenja difuzne mikro vlage u hladnoj zoni.
Ako mislite kasnije preurediti grijani prostor gore, tada je bolje ići s parnom branom LDS 35, kamenom vunom DDP 8cm i sada OSB pločom, a kasnije umjesto OSB ide građevinska folija, cementni estrih 5cm armiran s Q131 mrežom.


Hrvoje

Iznad grijanog stambenog prostora imam neizolirani tavan. Krov je biber nepoletvano.
Molim savjet za izolaciju tavanskog poda  u dvije situacije:
- tavana koji će se povremeno koristi kao prostor za ostavljanje suvišnih stvari
- tavan koji će se prenamjeniti u stambeni prostor

Da li staviti stiropor, stirodur, kamenu vunu...?

Odgovor: Vidite prethodni odgovor.


Željko
 
Trebam pomoč oko toplinske izolacije negrijanog tavanskog prostora. Kuća je stara gradnja. Strop stambenog prostora je izveden na način da su na tavanske grede pribijene daske, na njih pričvrščena trska i na to nabačena žbuka. U gornjem dijelu je tavan koji se ne koristi. Na tavanskom prostoru su preko greda zabijene daske. Grede su otprilike 200 X 200 i razmak je približno 900 milimetara. Pošto slika govori više od riječi u prilog stavljam sliku.
 
Moje mišljenje je da skinem daske i u otvore između greda stavim neku izolaciju i poslije vratim nazad daske.
 
Odgovor: Nakon skidanja dasaka s gornje strane, treba odstraniti eventualne nečistoće i prvo valovito preko greda postaviti parnu branu-foliju LDS 35 i zrakotijesno ju zabrtviti. Zatim između greda i parne brane umetnuti ECOSE filc Unifit 035 u čitavoj visini greda.
Na grede se postavlja i brtvi paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 (čitljivi natpis prema gore). Slijedi ponovna montaža dasaka.


Goran

u fazi smo adaptacije nedavno kupljene nekretnine (stan u stambenoj zgradi)  izgrađene 1970.godine
Podovi u stanu su bili izvedeni u maniri tog doba (na AB ploči drvena podkonstrukcija-gredice 40 mm visine+drvena daska 1"+ parket- a kao izolacija gradjevinska šuta...)
Buduci da smo isključili izradu plivajućeg poda sa stiroporom i glazurom koja samu podlogu čini hladnijom, molim Vas za prijedlog rješenja bez glazure.Ukupna raspoloziva visina od AB ploče do gotovog poda iznosi 90mm.Plan je da bi i dalje zadržali sistem:drvena podkonstrukcija npr.gredica 50 mm+OSB ploča 22mm+laminat 12mm.U podu su takodjer polozene plastične cijevi radijatorskog grijanja
Molim za prijedlog optimalne debljine toplinsko/zvučne izolacije.Ispod stana je grijani prostor.U obzir dolaze i neka druga rješenja.

Odgovor: Slojevi toplinsko/zvučne izolacije od AB ploče:
- TPT ploče kamene vune 40mm, rubno trake kamene vune za prekid zvučnih mostova RS
- LDS 35 PE-folija 0,17mm
- OSB ploča 22mm
- filc 3mm
- laminat 12mm


Sanin

Poštovanje...stan se nalazi na posljednjem spratu zgrade i dva zida sobe graniče sa šupljinom lifta/dizala (2 kom) iz koje u stan dopiru ranorazni zvukovi: pretežno tupi zvukovi od kočnica, kontrategova, sajli, itd...kućica u kojoj se nalazi mehanizam dizala je smještena iznad hodnika stana i djelomično jedne sobe. Šupljina lifta je rađena od armiranog betona. Poveli smo pitanje sa kućnim savjetom i dobili zeleno svjetlo za postavljanje zvučne izolacije u šupljinu lifta. Šta nam vi preporučujete da koristimo iz vašeg asortimana kako bi najefikasnije riješili/ublažili gorenavedeni problem? Vidjeli smo u katalogu Knauf tzv. "Akustične ploče" sa oznakama 035-gvb i d90-gvb...da li bi ljepljenjem ovih akustičnih ploča u unutrašnjosti šupljine i kućice sa mehanizmom lifta postigli željeni efekat.

Odgovor: AB zid treba obložiti na način da pomoću direktinh elastičnih ovjesa i CD profila priljubite ploče koje spominjete KDL 035 GVB ili bolje KDL D90 GVB debljine 5cm. Na CD profile se montiraju i besprijekorno brtve 2xKnauf DIAMANT ploče 12,5 + 12,5mm.
Problem je što KDL 035 GVB/50mm ploče morate naručiti i kupiti cijelu paletu od 105 m2. Zamjenski proizvodi bi bili DP-10/50mm ili TP/50mm koje je moguće kupiti u trgovinama građevinskog materijala.


Vitomir

Molim Vas preporuku za termo (kamena vuna) izolaciju postojeće (šerane) obične fasade na obiteljskoj kući u Sesvetama, površina vanjskih zidova cca 300 m2 (kuća katnica 10*8 m), fasada je rađena 80-tih godina a debljina zidova je 25 cm.
Molio bih preporuku debljine kamene vune i  vrstu završnog sloja fasade te preporuku izvođača fasade

Odgovor: Potrebno je najprije odstraniti sve nečistoće, eventualne nenosive dijelove fasade obiti te izvršiti popravak reparaturnim mortom. Nakon toga za adekvatnu prionjivost ljepila za vunu, treba šeranu fasadu premazati s beton-kontaktom.
Prema novom Tehničkom propisu o uštedi i racionalnoj uporabi energije potrebno je 10cm ETICS fasadnih ploča kamene vune FKD-S Thermal. 14cm je optimum ako ne gradite kuću po principu pasivne gradnje.
Fasaderi na području Sesveta: GT Fintić doo - 091-245-453, Domprojekt doo – 091-275-1046


Nino Koprivec

Postovani,citao sam nekoliko Vasih odgovora i preporuka pa me zanima vase misljenje za izolaciju: kuca je novogradnja,niska prizemnica , i komplet stambeni prostor ce imati spusteni strop cca 10 cm pa me zanima dal je bolje stavit izolaciju u taj spusteni strop ili na cijeli tavan gore na deku posto je gore sve prazno pa bi mogo i s debljom izolacijom gore ,te kakvu izolaciju koristiti stiropor ili kamenu vunu?!

Odgovor: Prvo, ako ćete stambeni prostor kontinuirano grijati, bolje je toplinsku izolaciju postaviti gore na „deku“ čime se omogućuje akumulacija topline stropne ploče, što je energijski učinkovitije i zdravije za mikroklimu. Za to je mineralna vuna u velikoj prednosti, zato što je paropropusna toplinska izolacija u zoni kondenzacije, mnogostruko bolja zvučna izolacija te podnosi mnogo više temperature, protupožarna je izolacija. Stiropor može biti veliki problem jer mu je temperatura primjene do 70°C, a ispod crijepa ljeti u tom potkrovlju može biti i više °C. Najbolja opcija bi bio DP-5 GVB proizvod, dakle kamena vuna debljine 20cm, gustoće 50 Kg/m3 kaširana s bijelim staklenim voalom koje se okreće prema crijepu. Na žalost minimalna proizvodnja je 250 m2. Alternativa je ECOSE staklena vuna TP 425 B koja se može isporučiti u manjim količinama, ali na cijelu paletu.


Dragan

Zanima me da li u ponudi Vaših proizvoda imate nešto što bi moglo poboljšati zvučnu izolaciju plafona u stanu i da li je to moguće?

Naime iz stana iznad se čuje buka i razgovori te hodanje, sto je vjerojatno uzrok i lošeg parketa u stanu iznad.

Koji bi Vaš proizvod mogli preporučiti, te kako bi se ta izolacija mogla izvesti.

Odgovor: Najčešći problem je izvedba tzv.“plivajućeg poda“ gore, gdje se uobičajeno koriste obični stiropori kao podna izolacija. Izbjegava se elastificirani stiropor ili kamena vuna iz cjenovnog razloga.
Spuštanjem stropa na način da se TP ploče kamene vune debljine 5cm pomoću elastičnih ovjesa i CD profila priljube uza strop pa se na CD profile pričvršćuju u 2 sloja Knauf Diamant ploče, dobit ćete cca 60% umanjenja prostorne buke (govora) ali samo do 15% umanjenja udarne buke (topota, hodanja), iz razloga jer se velik dio udarne buke prenosi na bočne zidove uslijed loše izvedenog spomenutog „plivajućeg poda“.


Toni

Prije svega pohvale na trudu, bas je gust to citati, a vjerujem i da ste mnogima pomogli..
Prizemnica, nedavno kupljen renovirani stan - negrijani niski tavanski prostor koji zelim izolirati jer se ne koristi..strop je klasika knauf na profilima koji su dalje naheftani na drvene grede tavana,medjutim ne znam da li je izmedju gipsanih ploca i greda kakva izolacija ili brana - tako smo zatekli stanje i ne bih mogao rec..
plan je na taj pod tavana(medju gredama je suta,daske) staviti parnu lds 100, dobro zabrtviti i na branu 20cm staklene vune classic 0,4 (nisam nasao 0,35),ne bi pokrivao s pp 0.02 jer krov ne prokisnjava..
3 nedoumice:
1) da li ce na izoliranom djelu na stropu iznad tus kabine doc do prekomjernog kondenza i kako to rijesiti?
2) s obzirom da se tavan proteze iznad stana do naseg (zajednicki prostor), koliki dio tavana izolirati iZnad stana do (npr dodatmih 50cm od naseg zida?)
3) da li je uopce potrebna parna brana ili je postojeci strop dovoljan kao nepropustan medij?
Hvala na odgovoru i na utrosenom vremenu, Lp

Odgovor: Hvala Vam na pohvalama, također vjerujemo da pomažemo, jasno uz promociju i pravilnu ugradnju naših proizvoda.

  • ⦁    Ako gore izolirate s 20cm mineralne vune, neće doći do prekomjernog kondenzata, jer se strop neće ohladiti do temperature rosišta. Bitna je samo korektna postava toplinske izolacije gore (bez hladnog mosta) i besprijekorno kvalitetno trajno brtvljenje parne brane LDS 100 (aluminizirana strana prema kupaoni). Također bi bilo dobro imati odzračnik.
  • ⦁    1 metar po novom propisu, pola je bilo po starom (pokazalo se je da nije dovoljno)
  • ⦁    Kada bi to bio masivan AB strop debljine 20cm, imao bi ulogu parne brane, u vašem slučaju parna brana obvezno zrakotijesno kvalitetno zabrtvljena (traka Solifit).

Antonio Popović

Posto si radim jedan objekt od sendvic panela zanima me dali je potrebno stavljati s unutarnje strane zidova profile vunu  parnu branu i knauf ili je dovoljno samo knauf serafit u panele...i dali je potrebno onda sravljanje parne brane i koliko bi me kostalo za 100kvadrata zida.knauf,profili,vuna     5 ili 10cm i parna brana... unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvom savjetu i pomoci...
 s postovanjem

Odgovor: Sam po sebi, panel je i parna brana, ako je obloga panela neparopropusni materijal (lim, pvc i slično). Možete Knauf šarafiti direktno, u proračunu fizike Knauf vijci se zanemaruju glede difuzije vodene pare koja bi mogla naštetiti.


Goran Nekić

Izolirao bih strop s nutarnje strane knaufom, radi se o betonskoj ploci, prostorija 25m2, izmedu ploče i knaufa postavio bih kamenu vunu. Zanima me da li je potrebno stavljati kamenu vunu ili je knauf ploča dovoljni izolator topline i kako postaviti kamenu vunu između ploče i knaufa na razmak od 5 cm, da li je dovoljno kamenu vunu nagurati u taj prostor. ( iznad ploče je krov).

Odgovor: Mineralna vuna je otprilike 6 puta bolja toplinska izolacija pa onda recimo da je 5cm vune 25 puta bolja toplinska izolacija od jedne standardne Knauf ploče debljine 12,5mm.

Najjednostavnije, pomoću direktnih ovjesa i CD profila se kamena vuna DP-5 debljine 5cm pričvrsti za strop, obvezna je postava i besprijekorno brtvljenje parne brane LDS 200 između vune i gips-kartonske ploče.


Miro

Imam problem s izolacijom : radi se o relativno novijoj zgradi - cca 1990., viša zgrada. Stan je na prvom katu i ima postavljen kvalitetan parket. Dolazi do očitog gubitka topline obzirom da se stan nalazi iznad glavnog ulaza u zgradu i tijekom zimskih mjeseci ulaz je nije grijan ni na koji način. Postoji li kakva mogućnost izolacije u okviru postojećeg stanja (u samom stanu - možda neki termoizolacijski tepison ili sl., ili možda postava neke izolacije na strop ulaznog prostora) čime bi se dobila kolika-tolika izolacija stana u odnosu na ulaz?

Hvala unaprijed.

Odgovor: Optimalno rješenje će biti postava na primjer 10cm kamene vune DP-5 na strop hodnika, pomoću direktnih ovjesa, CD profila i stropnu oblogu od Knauf gips-kartonskih ploča.


Haris Sadagic

Trebam uskoro poceti izgradnju vikendice 7 x 7 metara sa punim potkrovljem.
 Za izolaciju bih koristio vase materijale ali imam nekoliko dilema pa Vas molim za savjet.

Vikendica ce se graditi na vec postojecoj armiranobetonskoj ploci (AB ploci) koja na zalost nema nikakvu izolaciju. Jedino sto je dobro je da je ploca na strmom terenu i da je prilicno izdignuta od terena – u gornjem dijelu 40 cm. a u donjem dijelu 170 cm. (slika prilozena)

 Kompletna konstrukcija vanjskih zidova bi se radila po uzoru na skandinavski nacin gradnje – od greda 120 x 60 mm. Nakon izolovanja tih 120 mm iznutra bi se napravio skelet od vodoravnih letvi 50 x50 mm i dodatno izolovalo sa 50 mm izolacije.
Pod i medjusprat bi se takodjer radili na slican nacin.
Krov bi bio na dvije vode i radio bi se od greda 120 x  60 mm. Nakon izolovanja tih 120 mm iznutra bi se napravio skelet od vodoravnih letvi 50 x50 mm i dodatno izolovalo sa 50 mm izolacije.

E sada dileme:

pod

Kako da izolujem AB plocu – pod - trebam li koristiti neku vrstu folije po citavoj ploci da bih sprijecio eventualni kontakt vlage iz AB ploce sa konstrukcijom i izolacijom? Mislio sam konstruciju napraviti od greda 120 x 50 mm na 600 mm rastojanju i to popuniti vasom izolacijom. Treba li parna brana preko izolacije a ispod OSB ploca na koje bi se montirao parket ili slicno?

Odgovor: Na beton bi bilo dobro postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.02, s time da je vodonepropusna strana (čitljivi natpis folija) prema betonu odnosno prema dole. Toplinska izolacija između drvene konstrukcije neka bude ECOSE filc Unifit 035. Parnu branu između OSB i vune preporučam LDS 200, brtvljenu sa LDS Solifit trakom.

Spoljni zidovi:

Kako se radi o vikendici koja ce se koristiti nekoliko puta godisnje po par sedmica (skoro nikada u zimskom periodu) moje pitanje je slijedece:
Treba li parna brana sa unutarnje strane zidova? Naime zimi je veoma lako moguce da spoljna temperatura bude veca od unutarnje pa bi parna brana imala kontra efekt – ili sam ja u krivu?
Mogu li kao vjetrobran ispod ventilirane facade koristiti istu foliju kao i ispod pokrova – vodonepropusna – paropropusna ili za tu svrhu imate neku drugu vrstu folije?

Odgovor: Kada producirate vlagu u zatvorenom prostoru, disanjem, kuhanjem, pranjem, zalijevanjem cvijeća, znojenjem, ta vlaga difudira kroz pregrade prema području nižega parcijalnog tlaka. Nema „kontra-difuzije“ jer je vanjski prostor potpuno otvoren.
Predlažem da krovnu p/v foliju koristite za sve 3 aplikacije, kao sekundarni pokrov, kao vjetrovnu branu s vanjske strane zida te kao parnu kočnicu (vodonepropusna strana prema unutra) s unutarnje strane zida.


Damir Milasic

Radi se o drvenom krovu
Drvene grede na njih jedan sloj dasaka,sve to spricano drvocidom.zatim gore izolacija tervol 5cm.
Preko sveg jes jedan sloj dasaka.
Paropropusna folija i na kraju ljepenka V3 s posipom i jos kanalice.
Da li ce biti omoguceno dovoljno zraka a da se ne desi trulenje prijevremena.

Odgovor: Dakle prvo nema parne brane s donje strane „tervola“ što je nužno; preporuka LDS 100 brana besprijekorno zabrtvljena s LDS Solifit trakom.
A onda još lošije za građevinsku fiziku V3 na paropropusnoj foliji u hladnoj zoni. V3 treba skinuti, a ako to ne možete, tada treba ispod tervola postaviti još jaču parnu branu LDS 200 i besprijekorno ju kvalitetno zalijepiti i zabrtviti.


Marin

Imam problem s bukom u stanu, zgrada je iz 1926 godine. Najveći problem je buka sa selske ulice koja je udaljena 200 m zračne linije, zidovi su 60 cm stara cigla stolarija je pvc(prozori nisu izvana zažbukani i imaju iznad prostor za rolete). Stan je orijentiran na zapad i jug. Pa eto molio bih za neki koristan savjet ;) hvala

Odgovor: Mnogo ovisi o kvaliteti zvučne izolacije prozora, a ako zid iznutra izolirate s 2cm kamene vune TP pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila te pričvrstite 2xKnauf Diamant ploče, umanjit ćete buku za cca 12 dB, što je oko 50%.


Silvija

na podove u dijelu stana postavili bismo laminatni pod. Kako se radi o stanu u suterenu kuće građene prije više od 40 godina i upitne izolacije, gdje je problematična visina prostorija, zanima me kakvu izolaciju staviti na podove, a da nam ne oduzme previše visine? Je li izvedivo i zadovoljavajuće raditi suhi estrih (OSB ploče) i što sve treba u tom slučaju ili preporučate neku drugu varijantu?

Odgovor: Niste spomenuli koliko ograničenu visinu imate. Minimalna opcija bi bila:
- priprema podloge masom za izravnavanje 1cm
- ekstrudirani polistiren Ultragrip SE 2cm s rubnom trakom od kamene vune RS
- građevinska folija
- OSB 2,2cm
- filc i laminat 1cm

UKUPNO: 6,2cm


David Pikutić

Zatvarali smo balkon od dječje sobe i pretvorili ga u sastavni dio sobe. Rađeno je sa ciglom, izvana stavljena izolacija. Ali, majstori nisu stavili izolaciju do metar visine gdje je prije bio zid od balkona. I tu se sada javlja hladni most. S obzirom da je izvana fasada u jednoj ravnini, a i visoko je (2. kat), ne mogu izvana stavljati izolaciju, nego moram iznutra. Dakle, 2,5m dužine x 1 m visine iznutra trebam nešto staviti da to što bolje izoliram. Pa Vas molim savjet što i kako.

Odgovor: Pomoću direktnih ovjesa i CD profila treba priljubiti ECOSE filc mineralne vune Unifit 035 debljine 10cm, besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 100 (aluminizirana strana prema unutra) s trakom LDS Solifit pa pričvrstiti Knauf A ploče i soboslikarski obraditi.


-----

Molio bih Vas za savjet vezano uz toplinsku izolaciju tavana, pitao sam nekoliko tkz.majstora i svaki ima drugu priču i cijenu. Situacija je sljedeća: želio bih izolirati pod potkrovlja jer imam velik gubitak topline u grijanim prostorima ( na tavanu je stavljen samo crijep bez ikakve izolacije, prostor je relativno visok ali u bližoj budućnosti tu ne želim graditi ništa, koristi se samo za privremene dolaske na krov i odlaganje „viška“stvari ).
Želio bih da se može normalno hodati bez bojazni od ulegnuća konstrukcije. Prostor je veličine 110m kvadratni.
 
Od onih prijedloga najbolje mi zvuči nekako ova dva: postavljanje 5cm stirodura i nalijevanje estriha nekih 4-5cm ili postavljanje 8cm stirepola ( 5+3cm cik-cak,  ) i nalijevanje estriha nekih 4-5cm .
Stirodur je cjenovno dosta skuplji od stirepola pa sam zbog toga stavljam manji sloj.
 
Možete li mi navesti prednosti i mane ovih prijedloga te koji Vam se čini bolji?
Ako imate neki treći, bolji prijedlog volio bih ga čuti?
I još jedno pitanje vezano za razlike stirodura i stirepola, rekli su mi da je stirepol bolji izolator zbog svojih svojstava?
 
Odgovor: Za svrhu koju spominjete, predlažem da postavite parnu branu LDS 35 (cca 4 Kn/m2 u maloprodaji), tvrdu kamenu vunu DDP 10cm (cca 80 Kn/m2 MPC) i OSB ploču 22mm.

OSB ploče
 
Kamena vuna je paropropusna, temperaturno mnogo stabilnija i mnogo bolja zvučna izolacija od stirodura XPS-a i od stiropora EPS-a.
Klasičan stirodur je 15% bolja toplinska izolacija od klasičnog stiropora, mnogo je vodoodbojniji i ima znatno veću tlačnu čvrstoću.


Jozo Slipčević

Poštovani, imam jedno pitanje u vezi postavljanja toplinske izolacije na vanjski zid s unutarnje strane.
Stanje je da je zid konstantno hladan vise nego hladan, pa bi ja stavio znaci 5 cm staklene vune i knauf. Trenutno postoji vlaga na tom zidu, pa me zanima da je je ispravno napraviti na ovaj nacin?

Odgovor: Ako je vlaga na zidu zbog stvaranja površinskog kondenzata, to treba osušiti, premazati sredstvima protiv plijesni i gljivica.
Nakon te sanacije, treba postaviti Knauf profile i hidrofobiranu kamenu vunu FKD-S Thermal, a između gips-kartonske ploče i vune treba besprijekorno, zrakotijesno, zabrtviti parnu branu LDS 200 s trakom LDS Solifit, aluminiziranu stranu parne brane potrebno je okrenuti prema grijanom prostoru.
Ako postoji mogućnost prodiranja vlage s vanjske strane, to treba sanirati izvana.


-----

Planiram raditi izolaciju poda tavana. Tavan se ne koristi te mi ne treba biti tvrda podloga.
⦁    Zanima me koju je termoizolaciju za ovu svrhu najprikladnije koristiti? Da li kamenu vunu, staklenu vunu, ili stiropor?
⦁    Također me zanima treba li na AB ploči raditi parnu branu pa tek na nju stavljati izolaciju ili se termoizolacija može postavljati direktno na AB ploču?
⦁    I još ide li paropropusna folija iznad termoizolacije ili ne treba?
Krov iznad tavana je kosi, na grede, letve i crijep.
U ovu svrhu koje preporučujete proizvode?

Odgovor: Dostavljam odgovore redom:
⦁    Glede omjera cijene i kvalitete, predlažem kvalitetniju staklenu vunu kao Knauf Insulation ECOSE®Unifit 035.
⦁    Ako nema potrebe za tvrdom hodnom površinom gore kako ste naveli, tada je sama AB ploča dovoljna parna brana i dodatna folija u tu svrhu ne treba
⦁    Paropropusno-vodonepropusna folija (tip LDS 0.02) gore je poželjna u cilju sprečavanja umanjenja učinka površinskog koeficijenta prolaska topline, odnosno hlađenja izolacije, u cilju sprečavanja nečistoća te vlaženja toplinske izolacije.


Renata Ivančić

Stan je u prizemlju između dvaju stanova.Imamo jako veliki problem sa udarnom
bukom iz susjednih stanova.Ako postavimo plivajući pod po pravilima struke
(knauf TPT ploče od kamene vune,armirani cementirani estrih) da li će se
smanjiti udarna buka u našem stanu iz susjednih stanova?
Naime,čitajući Vaše odgovore-shvatila sam da se plivajućim podom ne prenosi udarna buka na susjedne stanove i stanove ispod,međutim,ne znam dal postavljanjem plivajućeg poda se smanjuje udarna buka iz susjednih stanova.

Odgovor: Ako u svojem stanu postavite plivajući pod s kamenom vunom, Vi umanjujete udarnu buku prema susjedima. No problem je obrnute naravi, dakle susjedi moraju postaviti plivajući pod s kamenom vunom.


Ivan

U zagrebu imam kuću staru cca 40 godina.
Sada namjeravam srediti podrum koji je samo ispod jednog dijela kuće, tako da su tri zida skroz u zemlji
a četvrti je cca 1,5 m u zemlji i cca 0,8 m iznad zemlje. Na tom zidu je i prozor, drveni sa trostrukim izo staklom i tri brtve.
Zidovi podruma su betonski, prilično neravni. Strop je puna AB ploča. Ništa nikad nije žbukano.
Iznad podruma je dnevni boravak prizemlja koji se zimi grije, a u glazuri poda dnevnog boravka nema stiropola niti bilo kakve druge toplinske izolacije.
Podrum se ne grije i nemam ga namjeru ikada grijati.
Podrum je suh te se samo u jednom doljnjem uglu nazire malo gljivica.

Molim vaš savjet i preporuku sistema za oblaganje zidova i stropa.
Da li upotrijebiti zelene knauf ploče? Da li je 5 cm staklene ili kamene vune u zidu dovoljno ili možda nepotrebno? Da li ići sa suhom žbukom na zidove?
Da li je potrebna parna brana u zidu i/ili stropu?
Napominjem da mi je visina podruma već sada prilično mala pa bi obloga stropa trebala biti čim manje visine.

Odgovor: Ako će podrum biti negrijani prostor, AB ploča je sama po sebi dovoljna parna brana. Dakle treba pomoću direktnih ovjesa i CD profila postaviti 2 ili 3 cm kamene vune ili 5cm staklene vune. Na to ide još 27mm zračnog prostora i 12,5mm Knauf ploča, dakle može zauzeti 6, 7 ili 9cm visine. No ostaje problem „hladnih mostova“ zidova ako ih je nemoguće izolirati izvana.


Boze Zrno

gradim kucu,kuca je zidana sa betonskim blokom 25cm i postavio sam vani stiropr fasadni 8cm i sad planiram izgradivat unutarnji dio kuce.
Unutarnje vanjske zidove sam planiro postavit metalne profile i na njih gipsane ploce a izmedu jos dodatnu izolaciju od kamene vune.
Sad Vas pitam hocu li postic na topilini kuce ili cu samo stvorit problem da ce se stvarat vlaga izmedu zidova ili je dovoljno samo izbukat.

Odgovor: U vašem slučaju je bolje obložiti zidove iznutra i besprijekorno zabrtviti parnu branu između vune i gips-kartonske ploče.
Sada imate slučaj da su betonski blokovi vlagoupojni, a u vanjskoj hladnoj zoni neparopropusni stiropor, glede stvaranja kondenza u zidu jako loše stanje.


Ante

Trebo bi izolirati pod na tavanu,gore su drvene grede a za te grede je pričvišćen plafon od trske.Između greda nema ništa kad idem na tavan moram ići po gredama da nebi propao dolje u sobu.I zanima me dali bi treba napraviti kontrolu izdrživosti greda,nebi ništa betonira samo bi stavio letve.Hvala.

Odgovor: Dosta otežano za izvođenje, ali ako nemate namjeru skinuti trstinu, treba valovito odozgo postaviti parnu branu LDS 35 i pažljivo ju zabrtviti s trakom Solifit. Zatim na parnu branu između greda umetnuti ECOSE izolacijski filc Unifit 035, poprečno na grede gore postaviti letve pa između njih Classic 040 da prekrije grede kao „hladne mostove“ i na kraju hodnu oblogu, daske ili OSB ploče.


Mijo Perić

Trebao bi toplinski izolirati vanjski zid s unutarnje strane jer živim na katu i nisam u mogućnosti staviti vanjsku fasadu. Koliku debljinu izolacije predlažete i da li je bolja upotreba kamene ili staklene vune za to?
Dimenzije prostora su 265 cm visina i 300 cm širina, na zidu je i prozor dimenzije 115 x 115 cm.
Možete li mi i poslati kolike bi bile cijene materijala za navedenu radnju?

Odgovor: Predlažem da pomoću direktnih ovjesa, CD i UD profila uza zid priljubite 10 cm ECOSE®staklene vune Unifit 035, na CD profile se besprijekorno zabrtvi parna brana LDS 100 s trakom LDS Solifit i na kraju obloga od Knauf gips-kartonske ploče.
Približne cijene u maloprodaji:
Unifit 035/100mm = 30,67 Kn/m2
LDS Solifit traka 25 m' = 126,00 Kn
Knauf A ploča 12,5mm, konstrukcija, vijci, mase za brtvljenje = 50 Kn/m2