Arhiva pitanja i odgovora: rujan 2012. - ožujak 2013.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

 

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Branko Krpačić

U potkrovlju bih napravio sobu,a krov nije podaskan nego samo letve i betonski crijep. Kako da napravim što bolju izolaciju pošto nisam u mogučnosti promijeniti cijeli krov po standardima kako bi to trebalo biti.Hvala!

Odgovor
Kao na slici, prvo postavite letvice poprečno od postojećih letava paralelno s rogovima. Zatim razvučete paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04 kao na slici i pričvrstite pomoću letvica. Između rogova utisnete ECOSE izolacijski filc TI 135 U (Unifit 035) do letvice i još minimalno 5cm ispod rogova poprečno između CD profila. Preporučena ukupna debljina toplinske izolacije krovne konstrukcije je 20cm. Na CD profile potrebno je besprijekorno trajno zabrtviti parnu zapreku LDS 2 Silk (traka za preklope folije – Soliplan, oko dimnjaka i krovnih prozora – Solifit i na bočni zid – Kleberaupe). Kao stropna obloga idu gips kartonske ploče i soboslikarska obrada.

KI LDS 2 silk

 


 

Nives Rabenseifner

Imam kupaonu sa velikom hidromasažnom kadom /puno vode i vlage/ te malom saunom u kutu.Kupaona nema direktnog prozora gdje bi se moglo vršiti prozračivanje, a smještena je ispod terase koja je popločena kamenom i impregnirana hidro izolacijom S unutarnje strane stropa je 2 cm stiropor te plastični brodski pod. U zimskim mjesecima je sve ok, međutim ljeti nastaje problem jer sa stropa doslovno kapa voda.

Molila bih vas vaš prijedlog za izolaciju stropa, te čime bi se zamjenio plastični strop ./knauf ploče ili je moguć i drveni brodski pod zbog blizine saune što bi možda bilo nešto efektnije no najvažnije je kvalitetno rjršiti navedeni problem.

Odgovor
Nećete riješiti problem bez kvalitetnog sustava ventilacije. Zimi se kontinuirano grije i zato nema problema, a ljeti uz koncentraciju vlage i topline na hladnim dijelovima brzo nastaje kondenzat.

 


 

Bea

Poruka: treba mi fasadna izolacija 300 m2 debljine 10 cm ili vise

Odgovor
http://www.knaufinsulation.hr/prodaja-tehnicka-komercijalna-podrska

Ovim putem Vam dostavljam link kontakata pa ovisno o regiji, pošaljite e-mail komercijalno tehničkom predstavniku s Vašim podacima. On će Vam dostaviti voucher za trenutnu akciju za fasadne PTP 035 ploče (novi naziv FKD S) te uputiti kod kojeg našeg trgovca najbliže kupiti robu. Akcijska cijena za debljinu 10cm (voucher i PDV uključeni) je 70,11Kn/m2.

 


 

Doris Tomljanović

Radi se o kući u izgradnji koja će imati kosi betonski krov na kraju završen sa mediteran crijepom. Da li , ukoliko se stavlja folija i na kompletnu betonsku ploču ispod  Unifit 035, tj između ploče i izolacije, ta folija

treba biti LDS 100 ili LDS 2 Silk ? 

Zbunjuje me jer građevinar smatra da treba ta folija biti paropropusana radi kondenzata i gljivica, a čitajući na Vašim stranicama zaključila sam da bi ta folija trebala biti paronepropusna dok ona koja ide iznad izolacije treba biti LDS 002 paropropusna i vodonepropusna.

Odgovor
Dobro ste vi pročitali, parna brana LDS 100 ide uvijek sa strane toplinske izolacije s koje je zatvoreni grijani prostor i područje višeg parcijalnog tlaka vodene pare. No ona se obvezno koristi u klasičnim krovnim drvenim konstrukcijama, dakle „brani“, usporava i svodi na minimum paru (difuznu vlagu) da dođe naglo u hladnu zonu krova gdje tada može kondenzirati. Paropropusna folija ide uvijek u hladnu zonu toplinske izolacije jer mora propustiti spomenutu paru u vanjski prostor, a istovremeno je vodonepropusna prema unutra jer služi kao sekundarni pokrov i štiti toplinsku izolaciju od eventualnog procurjevanja kroz primarni pokrov (crijep) uslijed jakih oborina.

LDS 2 Silk je parna zapreka, koja ima podosta manji relativni otpor difuziji vodene pare od LDS 100, a zapravo služi kao sigurnosni sloj kontrole prolaska vlage kada u hladnoj zoni nema elemenata koji bi mogli zadržati vlagu te bi ista kondenzirala.

Dakle ponavljam, ovo je princip za lagane konstrukcije kosoga krova. U vašem slučaju, armirani beton debljine 20cm je dovoljna parna brana, da difuzna vlaga (para) ne dođe naglo u sloj toplinske izolacije i ne morate stavljati ništa (čemu nepotreban trošak). Kada bi recimo na drvene grede stavili daske ili OSB ploče (što također nije potrebno) ali neki projektanti su uporni) tada biste trebali staviti LDS 100 po čitavoj površini.

Malo poduži odgovor, ali nadam se da će biti jasno, posebice majstoru. Kod svih pregrada koje razdvajaju grijani i negrijani prostor, toplina i vlaga „bježi“ s grijanog u hladni s tendencijom da se parcijalni tlakovi izjednače. Na toploj strani paru treba zakočiti, usporiti, a na hladnoj strani pregrade, potrebno ju je pustiti van, jer ako se tu zadrži, nastaje kondenzat, pa plijesni i gljivice koje razaraju materiju pregrade, a i opasne su po zdravlje.

 


 

Tomislav Vojak

Ovim putem Vam zahvaljujem na svim savjetima glede izvedbe međukatne konstrukcije. Sve smo izveli kako ste i napisali i izvedba je više nego odlična. Kroz nekih 2 tjedna trebali bi krenuti sa izmjenom krovišta pa vas ovim putem molim za nekoliko savjeta i korekcija ako su potrebne

Izolacija Krovišta bi trebala bi biti izvedena na sljedeći način. 

1. Crijep TONDACH JUPITER

2. Letve 3cm

3. Kontraletve 8cm

4. Parapropusna folija LDS 0,04

5. Dašćana oplata 3cm

6. Rogovi 16x10

7. Između rogova Classic 040 (4cm prazni prostor između dasaka i vune, vuna 120mm)

8  Preko rogova  Classic 040 ( vuna 50mm)

9. Parapropusna folija LDS 100

10.Gipsane ploče

Pitanja.

1. Ugovorio sam kompletnu izmjenu krova al me majstori nagovaraju da ostavim 30 godina stare jelove grede i rogove.

Grede su full suhe, krov nikad nije prokišnjavao ili slično i izgledaju mi laički dobro. Sa donje i gornje strane su u njih zakucane daske koje se naravno moraju maknuti i bojim se da će ih to oštetiti. Molim Vas po iskustvu da li da ih ostavim ili da idemo kako je i zamišljeno sa novom građom za koju mi govore da neće bit ništa bolje od ove stare.

2. Da li Između rogova mora bit prazni prostor 3 do 5cm između dasaka i vune radi ventilacije?  

3. Da li je vuna i folije koje su stavili pravilno odabrana.

4. Molim preporuku, koje točno gipsane ploče i al profile uzeti za potkrovlje.

5.Također Vas molim da mi specificirate kao i za međukatnu konstrukciju, treke  i mrežice za brtvljenje kod folija i knaufa.

Odgovor
Odgovaram redom:

1.Ako su grede ispravne, suhe, nedeformirane, nepopucale, nema truleži, plijesni i gljivica, bolje neka ostanu jer su bile u zdravoj sredini i držat će još dovoljno dugo.

2.Ako daske nisu šire od 15cm i ostavljen je razmak između njih 0,5 do 1cm mineralna vuna može ići u čitavoj visini roga, ali preporučam da između rogova stavite kvalitetniji TI 135 U (Unifit 035), 15% je bolja toplinska izolacija od Classica 040 i kompaktniji je zbog gotovo dvostruko veće specifične gustoće.

Ako su daske šire od 15cm i nabijene jedna do druge, tada je potreban zračni prostor između vune i daske minimalno 2cm ili treba malo izračunati; optimalan ulaz zraka kod strehe mora biti 0,2% površine krova, a izlaz zraka kod sljemena treba biti 0,5% površine krova. Dakle posljednje daske na sljemenu krova ne idu do kraja nego 5cm manje, toliko da ih sljemeni element crijepa pokrije.

3.Folije su pravilno odabrane, treba obratiti pažnju da LDS 0.04 folija ima gotove ljepljive trake na sebi za preklope i „natpis“ folije se okreće prema crijepu. Oko dimnjaka ili drugih proboja krova LDS 0.04 se brtvi s trajnoelastičnim kitom i trakom LDS Solifit. Pod brojem 9 LDS 100 folija nije paropropusna, nego je to parna brana od polietilena niske gustoće s relativnim otporom difuziji vodene pare Sd≥100m. Dakle ona koči difuznu vlagu grijanog prostora da pod tlakom ne dođe naglo u hladni dio krova gdje može kondenzirati.

4.Protupožarnu F15 ploču koristite za podgled potkrovlja, a H2 vodootpornu u kupaoni. UD profili idu na bočni zid, a na svakih 40cm CD profili se pričvršćuju na direktne ovjese koji drže vunu na rogove ispod.

5.Parna brana LDS 100 se na bočni zid brtvi s LDS Kleberaupe, preklopi se lijepe s LDS Soliplan (bijela), a lijepljenje oko dimnjaka, proboja ventilacije, krovnih prozora, koristi se traka LDS Solifit (plava). Sudari kosina Knauf ploča se gletaju preko papirnate bandažne trake Uniflottom.

 


 

Bruno Hozmec

Molim Vas za savjet vezano uz izolaciju poda. Radi se, naime, o terasi koja je sada zatvorena ciglom, te je to sada prostorija u kojoj namjeravamo urediti kuhinju. 

Problem je u činjenici što je pod prostorije puna betonska deka debljine 10-13 cm, a ispod i iznad prostorije se nalazi otvoreni, negrijani prostor. S obzirom da je visina prostorije cca 235 cm, stavljanjem glazure u visini od 11cm (koju navodite kao minimum) smatram da bi ostalo premalo visine (jedva 220 cm). 

Razmišljao sam izolirati pod od spodnje strane (ljepljenjem stiropora), a glazuru bih izveo "simboličnom" cementnom glazurom pojačanom "vlaknima" od cca 5-6 cm, u koju bih ugradio podno grijanje razvođenjem "PEX" cijevi. Sa "gornje" strane ne bih stavljao toplinsku izolaciju.

Ograničen sam novčanim sredstvima i vremenom, pa vas molim za odgovor, odnosno žuran savjet. 

Odgovor
Sve OK kako ste naveli, barem 5cm stiropora nalijepite ispod u podgled pa armirajući sloj ljepila, predpremaz i akrilatna žbuka. Evo trenutno Vam JUB ima akciju da u takvom sustavu besplatno daje stiropor.

 


 

Milan Čuvalo

U mojoj obiteljskoj kući živim na polukatu. Prizemlje kuće je uređeno kao stan ali u njemu nitko ne stanuje nego služi kao garderoba, knjižnica, ljeti kao radna soba, ostava itd. Taj prostor se ne grije (radi štednje) ali zato je pod stana u kojem živim hladan – imam veliki gubitak topline kroz pod. Da bih riješio ovaj problem ideja mi je izolirati strop u suterenu. Visina je gotovo 3 m, dakle, nije problem visina. 

Koji bi ste materijal predložili i koje debljine ? Čuo sam da postoje tvrđe i mekše ploče mineralne vune (navodno one namijenjene za izolaciju podova). Ja sam razmišljao o postavljanju U profila utiplanih u strop u koje bih ugurao mineralnu vunu a ispod stavio knauf ploče – radi jednostavnosti ugradnje jer je prostor namješten kao stan.

Min. vuna

knauf ploča

Ako bih ploče mineralne vune postavljao direktno na strop, bez U profila, morao bih strugati postojeću glet masu a nakon postavljanja vune nanositi ljepilo preko vune i gletati a to je problem radi namještaja kojeg je vrlo teško maknuti dok se radi.

Odgovor
Nemam baš najkonkretniju skicu ali i ova niže će poslužiti:

Dakle u razini drvenih greda na slici je Vaš strop suterena, pretpostavljam da govorimo o zatvorenom prostoru.

Na strop pričvrstite direktne elastične ovjese i nataknete ECOSE®izolacijski filc TI 135 U debljine 10cm pa tu mineralnu vunu poduprete s CD profilima na koje pričvršćujete Knauf gips-kartonske ploče.

 


 

Antun Kužić

ovo je moje potkrovlje (sl.p.). zanima me zbog uštede prostora, odnosno da dobijem više na visini prostora dali mogu izvesti montažu knauf ploča ne na dvostruki (križni) način nego na jednostruki(sl.1), na svaku gredu po jedan profil. ako je to moguće dali to mogu izvesti da profil učvrstim bočno na grede te da strši van samo jedan centimetar (sl.2 i sl.3). tako bi dobio više prostora.

imate li bolju ideju.. možete mi još samo objasniti kakvu sve izolaciju  i koliko slojeva trebam staviti.

Odgovor
Najprije ako uređujete stambeni prostor u potkrovlju, toplinska izolacija kosog krova bi trebala biti barem 20cm debljine i korektno ventilirana hladna zona krovne konstrukcije, ako želite izbjeći „efekt barake“ prekomjerno zagrijavanje tijekom ljeta i stvaranje kondenzata na dasci zimi.

Glede Vaših slika, 2-3cm između daske i toplinske izolacije treba biti ventilirani prostor ili pravilno 10cm toplinske izolacije od mineralne vune (naš tip ECOSE filc TI 135 U) u donju zonu između rogova i 10cm ispod rogova između poprečnih CD profila. Obvezno je besprijekorno-trajno zabrtviti-zalijepiti parnu branu PE-foliju (naš tip LDS 100) između toplinske izolacije i stropne obloge (Knauf). Također treba izolirati iznutra nadozid i zabrtviti parnu branu s tople strane izolacije, ako želite izbjeći stvaranje kondenzata, plijesni i gljivica na neparopropusnom fasadnom stiroporu u hladnoj zoni vanjskog zida.

Glede Vaših zamisli s profilima bočno na rogove zbog nedovoljne visine, predlažem da kontaktirate br.telefona tehničke informacije Knauf Hrvatska na 01-303-5400.

 


 

Davor Bogut

molio bih Vas za savjet u vezi izolacije potkrovlja. Kuća mi je u tijeku gradnje. Imat ću dvije prostorije u potkrovlju koje ću koristiti kao stambeni prostor. Moje pitanje je - da li je bolje najprije ožbukati zidove, pa krenuti u izolaciju vunom između rogova i pokrivanjem rigipsom, ili obrnuto. 

Ima li tu neka preporuka ili je skroz svejedno.

Odgovor
Uvijek bi trebalo prvo izvesti „mokre“ radove i da se oni propisno osuše pa tada suhu gradnju. Ako i napravite prije izolaciju potkrovlja, obvezna je korektna ventilacija izolacijskog materijala s hladne strane te besprijekorno trajno zrakonepropusno zabrtvljena parna brana s tople strane izolacije od mineralne vune ili drugih.

 


 

Dubravka Fabijanić

trebala bi pomoć vezanu uz izolaciju poda tavana. Živimo u kući na katu, iznad nas je neuređeni tavan. S obzirom na velike rate plina htjeli bi nekako izolirati pod . Tavan koristimo za vješanje veša i čuvanje stvari, imamo nešto crijepa i drvenih letvi preostalih od mijenjanja krovišta i jedan ormar. Znači po tavanu bi se trebalo moći hodati.(barem po jednom dijelu) Riječ je o cca 100 m2.

Molim vas i neku približnu cifru da znam da li da uopće ulazimo u sve to ili ne.

Odgovor
Trebali bi izvesti takozvani slijepi pod kao na slici niže:

KI LDS 100

Dakle grede 8x12cm na svjetlom razmaku 60cm. Cijena naše ECOSE®mineralne vune u roli Classic 040 debljine 10cm je oko 17Kn/m2, parna brana LDS 100 oko 5Kn/m2. Ventilirani prostor mora biti 2cm između daske i vune. Cijena 1m3 drva je oko 1300Kn pa to sami možete izračunati sukladno rasporedu greda 8x12 i dasaka debljine 2,4cm.

 


 

DARKO JAKIĆ

PostovaniMolio bih vas za informaciju sta je najbolje uraditi za zvucnu i toplotnu izolaciju na novoj medjuspratnoj konstrukciji izgradjenu od fert gredica.Ostavljeno je oko 8cm za izolacije i ravnajuci sloj.Surfujuci po netu samo sam u nedoumici jer svi pricaju svoju pricu.Unaprijed hvala!!!!

Odgovor
Iako je 8cm za slojeve s gotovim podom nedovoljno, ako Vam cijena nije u pitanju, slojevi su slijedeći na Fert-stropnu ploču:

-zvučna membrana Ethafoam-4,3mm

-podne ploče kamene vune TP 35/30mm rubno RS trake kamene vune za prekid zvučnih mostova

-PE-folija LDS 100 debljine 0,19mm preklopi 10cm

-estrih debljine 40mm armiran s mrežom Q131 (sušenje min 28 dana)

-filc 3mm

-laminat 5mm

Ukupno 8,25cm.

 


 

Josip Vlainić

Da li  je moguće TERVOL  DDP-G  debljine 6 cm postaviti sa donje strane stropa AB strop u hladnom prostoru ROH BAU  , vuna se pričvrti sa 5 kom tipli  /m2.Funkcija je sprečavanje hladnog mosta. Napominjem da se vuna neće ničime zaštititi. Da li je to moguće napraviti i na zidovima obziro da ista nije kaširana.    

Odgovor
Ako je to zatvoren prostor bez ekstremne pojave relativne vlažnosti zraka, može se. Podsjećam da su DDP-G kosine od kamene vune specifične gustoće 160Kg/m3, standardnih dimenzija 1000x1000mm, a mogu se rezati u paru za padove po 0,5% i to od 20/30mm do 20/100mm.

 


 

Mario Šercer

rado bih ložište zatvorenog kamina snage ca. 12 kW obukao, tj. zatvorio gips pločama. Zanima me preporuča li se takva ugradnja i na koji je način to najbolje izvesti (koje ploče, kakva vuna, koliko slojeva gips ploča) ? Postoje li možda kakvi i nacrti ili shematski nacrti kako to izvesti?

Odgovor
G.Novak mi je proslijedio pitanja jer je prilično zauzet. Osobno nisam naišao na neki tipski nacrt.

U kaminu su temperature do 400ºC. Sa samostojećim Knauf profilima se treba odmaknuti barem 10cm od ložišta i u profile postaviti Knauf Insulation HTB 700 AluR ploče kamene vune debljine 3 do 5cm. Aluminijska ojačana folija okreće se prema ložištu, a vanjska obloga je Knauf Fire Borad. Spojeve na zid treba obraditi trajno-elastičnim kitovima koji podnose visoke temperature, a način ugradnje vratašca i koji tip profila, možete naći na www.knauf.hr

 

 

 
 

Rakel 

moje pitanje se odnosi na dimnjak u potkrovlju. Zapravo u zgradi gde zivim postoji dimnjak i ja bih mogla da ga koristim u trpezariji,medjutim on se nalazi u uglu i tu se spusta plafon a visina zida je samo 1,40 cm te smatram da to moze biti i opasno. Da li postoji mogucnost da se dimnjak sprovede kroz kosu plocu krova ili postoji jos neko resenje?

Odgovor
Ne vidim s kojeg ste područja, ali svaka Općina i Grad bi morali imati organiziranu Dimnjačarsku službu koja je ovlaštena davati prijedloge za način i uvjete korištenja dimnjaka. Stoga predlažem da se obratite lokalnoj samoupravi da Vam daju informacije o dimnjačarskoj organizaciji za vaše područje, jer zaista nemamo ovlaštenja davati prijedloge u tom smislu, jer kako ste i sami naveli, postoji opasnost od požara ili širenja otrovnih plinova.

U slučaju preinake ili sanacije dimnjaka, možemo dati preporuku koji naš tip toplinske izolacije za dimnjak treba koristiti.

 


 

Mario Prugovečki

Imam pitanje za izvedbu izolacije krova za potkrovlje, tj malo više pitanja. Krov je napravljen prije par godina, rogovi su 14 cm.Već sam se pomirio sa time da morao skinuti crijei podaščati s OSB.

E sad: koliku debljinu dasaka ili OSB ploča preporučate? Koji je pravilan redislijed elemenata izolacije od crijepa prema unutarnjem prostoru?

I vidio sam dosta se spominju ventilirajući prostori u krovnoj izolaciji, OK prostor između kontra letve i crijepa mi je jasan, ali gdje još dolazi vent. u dubljim slojevima izolacije? Kako se kontra letve fiksireaju na daske/ploče ( zar se ne izbuši vodonepraopusna/paropropusna folija?) Da li je potreban drugi sloj izolacije preko onog između rogova krova i koliki jer ja bih primaran sloj stavio 14 cm kolika je i visina rogova? Koju vrstu izolacije preporučate, mineralnu vunu, klasičan filc ili nešto čvršće strukture?

Imam još pitanje: Kako je krov na najvišoj točci (špici) visok oko 3,5 m, ja sam između rogova stavio poprečne grede, malo poboljšaju čvrstinu krova a i određuju visinu stropa unutarnjeg prostora. E sad da li ovaj preostali dio do  vrha isto treba podaščat? Jer ja sam mislio sve podaščat ( do vrha krova), ali izolirat ovaj dio do kojeg su poprečne grede i s gornje strane tj po površini koja će biti plafon. Nadam se da ste shvatili ovaj drugi dio o stropu/plafonu. Sad  ja sam za krovnu izolaciju zamislio ovaj redoslijed izoliranja:

Crijep

Letva 

Kontra letva

Vodonepropusna ili kakva već folija

Daske ili ploče

Izolacija 14 cm debljine 

Parna brana

Knauf

Molim vas da ispravite ovaj moj redoslijed i dodate eventualne propuste

Odgovor
Prvo kada pitamo statičare koji računaju minimalnu potrošnju materijala uz propisanu mehaničku stabilnost krova, daskanje ili postava OSB ploča po čitavoj površini uopće nije potrebna, već samo izrada tzv.sprega od dasaka u zadnjim poljima roženica, ako krov uobičajeno ima zabatne (bočne) zidove. „Daskanje“ i „pločanje“ preferiraju krovopokrivači da si olakšaju manevar po krovu prilikom izvođenja radova. 

Paropropusno-vodonepropusne folije su tzv. sekundarni pokrovi, učvršćuju se preko kontraletve i vijaka čije je bušenje u proračunu fizike zanemarivo, jer vijak i letva dobrim dijelom zatvore rupice. Ako se koriste OSB ploče koje su vodootporne i stoga neparopropusne u hladnoj zoni, obvezan je ventilirani prostor min 2cm između OSB (20-22mm) i vune među rogovima, u protivnom će ploča kondenzirati odispod. Ako se daskanje (20-24mm debljine) izvodi sukladno propisu, a to je, ne šira daska od 15cm i obvezan razmak izmeđ od 0,5-1cm, te se koristi kvalitetna i certificirana paropropusno-vodonepropusna folija, tada toplinska izolacija može ići u čitavoj visini roga, u protivnom opet 2cm ventilirani prostor. 

„Školski“ primjer izvođenja slojeva kosoga krova s preporučenom debljinom izolacije:

KI LDS 100

1.Crijep

2.Letva

3.Kontraletva

4.Paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0.04)

5.Daska sušena širine 10-15cm, debljine 2cm, razmaknuta 0,5-1cm

6.ECOSE izolacijski filc TI 135 U (Unifit 035) u punoj visini roga 14cm

7.ECOSE izolacijski filc TI 135 U (Unifit 035) poprečno ispod rogova između CD profila 6cm

8.Besprijekorno-trajno zalijepljena (s kvalitetnim trakama) parna brana LDS 100

9.Stropna obloga (gips-karton, lamperija i drugo)

Na ravnom dijelu poprečnih greda učini se isto, filc između rogova i ispod rogova, a parna brana mora biti trajno spojena na čitavoj površini između toplinske izolacije i stropne obloge.

 


 

Damir

Molim Vas za savjet:

Na privatnoj kući gradim dimnjak s vanjske strane zida (fasadni

dimnjak) za peć na drva snage cca 7 kW.

Jedino mjesto na kojem je moguća izgradnja dimnjaka je vanjski zid spavaće sobe, s tim da će peć biti u kuhinji, a dimovodna cijev od peći do dimnjaka prolaziti u kosini cijelom dužinom zida u spavaćoj sobi,dužine 3 metra. Problem je što se uz taj dio zida, gotovo cijelom dužinom i visinom nalazi ormar (drvo,iverica ili sl). Smještaj ormara uz drugi zid nije moguć.

Prema specifikaciji proizvođača peći (Plamen Maestral) temperatura dima pa tako i cijevi je okio 300 stupnjeva C. Cijev će biti promjera

120 mm, čelični lim debljine oko 1 mm.

Pitanje:

Na koji način izolirati dimovodnu cijev da se spriječi pregrijavanje i samozapaljenje drvenog ormara?

S obzirom da je cijev skrivena, estetika mi nije bitna. Namjeravao sam oko cijevi napraviti zaštitni kavez od pocinčanog lima, dimenzije 30 x

30 cm i ispuniti ga izolacijskim materijalom, Ormar bi bio udaljen još nekih 5 cm od metala da ima prostora za strujanje zraka.

1, Kojom vrstom izolacije obložiti cijev i u kojoj debljini?

2. Da li je 10 cm debela izolacija sa svih strana cijevi + 5 cm zračni prostor između izolacije i ormara dovoljno da pouzdano zaštiti ormar od pregrijavanja ili predlažete neki potpuno drugačiji način izolacije?

3. U Bauhausu imaju ploče izolacijskog materijala slične Knauf pločama. Da li smatrate potrebnim stranu metalne kazete umjesto od lima dodatno napraviti od takvog materijala?

Odgovor
Od naših proizvoda nudimo oblaganje dimnjaka ili peći specijalnim proizvodima kamene vune radi zaštite od visokih temperatura okolnih materijala i to minimalno 3cm HTB 700 (granična temperatura primjene 700ºC) ploče kaširane armiranom aluminijskom folijom koja se postavlja na stranu izvora topline ili za zaobljene dijelove filc s ojačanom Al folijom FM D70 CB AluR(granična temperatura primjene 620ºC) a kupnju tih proizvoda u Zagrebu, molim Vas kontaktirajte našeg komercijalno-tehničkog predstavnika g.Igor Smetko, dig, 091-611-3359.

 


 

Valentina Drašković

Poštovani, zanima me je li moguće napraviti izolaciju sa unutrašnje strane zida kojeg dijelimo sa drugom kućom (dakle dvodomka je u pitanju na dvije etaže) i koliko bi to bilo učinkovito bilo najviše sa aspekta zvučne izoliranosti jer susjedi nam prave nesnošljivu buku koja se jako čuje i na gornjem i donjem katu? Unaprijed hvala.

Odgovor

Sukladno slici, ako je masivan zid između što bi trebao biti za dvojni objekt, preko direktnih elastičnih ovjesa i CD profila pričvrstite 6cm mineralne vune TI 135 U (ECOSE filc u roli) te 2 sloja masivne Knauf-Diamant ploče. Uz pravilno izvođenje glede brtvljenja, efekt prigušenja buke od susjeda bi trebao znatan.

 

 
 

Vlado Črnac

Molim za savjet-kako smanjiti efikasno buku u novom stanu u zgradi koja je izgrađena prije Četiri godine. Ploča gornjeg stana je izvedena od „fert gredica“ bez plivajućeg poda tako da se hodanje i jači razgovor u gornjem stanu čuje u prizemlju. Imam prostora 10 cm za ovješeni strop.

Odgovor
Nije mi baš jasno kako je stan iznad izveden bez plivajućeg poda pa nema baš učinkovitog rješenja, posebice zbog prenošenja udarnog zvuka (pri hodanju) na nosivu konstrukciju.

Ako je nemoguće postići dogovor sa susjedom iznad da izvede propisno plivajući pod ili barem stavi tepih, otprilike 15-20% ćete prigušiti zvuk ako preko direktnih ovjesa i CD profila stisnete uz Vaš strop tvrdu kamenu vunu DP-10 ili TP ploče i obloga Knauf pločama.

 


 

Davor Erzen

Imam kompletno drvenu kuću koju sam adaptirao kompletno prizemlje knaufom. Sada radim potkrovlje i imam problem. Pod u kupaoni  i hodniku  želim ići keramikom ali ne mogu ići velikim teretom (beton ili sl.).

Mislio sam sljedeće; drvene štafle 8x5, između mineralnu vunu i na to OSB ploče od 22 mm koje ne bih fiksirao za štafle 8x5 nego Aquapanel Indoor fiksirati za OSB ploče da dobijem laganu plivajuću ploču na kojoj kasnije nebi pucala keramika. Trebam vaše mišljenje ili drugo rješenje. Hvala

Odgovor
Rješenje je korektno, samo još stavite PE-foliju između OSB i Aquapanel ploče.

 


 

Roland Sruk

Interesira me: cijena i vrsta materijala,da li je to okiporna ploča ili ploča od kamene vune? Hvala na brzom odgovoru,zanima me sljedeće cijena fasadnih ploča,te da li i postoji možda cjenik materijala(potrebnog za m2-mislim na ploču,mrezicu,ljepilo te tiple) i da li vršite dostavu?

Odgovor
U privitku Vam dostavljam, na tržištu realne cijene po m2 kompletnog certificiranog sustava kontaktne toplinske fasade (ETICS) na osnovi kamene vune Knauf Insualtion PTP-035 debljine 5, 8 i 10cm.

Mi proizvodimo kamenu vunu dostavljamo ju na skladišta naših trgovaca po cijeloj Hrvatskoj.

 


 

Miso Lucin 

imam 175 m2 krova. Kroj je betonska kosa deka, iznad nje je samo mediteran kupa. Htio bih taj krov propisno izolirati. molim za pomoc kod odabira materijala, i sl..

Odgovor
S obzirom na postojeće stanje, pretpostavljam da ste u mogućnosti izolirati samo iznutra pa predlažem da na kosu ploču ispod preko direktnih ovjesa i CD profila postavite 10cm Knauf Insulation višenamjenski izolacijski filc Unifit 035 debljine 10cm i parnu branu LDS 100 sljubljenu na toplinsku izolaciju s grijane (unutarnje) strane. U razini CD profila imat ćete prostor za povući el.instalacije i na CD profile pričvrstiti i soboslikarski obraditi Knauf A ploče.

 


 

Daniel Bedzeti

Uredjujem staru kamenu kucu u primorju, zidovi su od cca 55cm bez hidroizolacije u temeljima, napravio sam novu betonsku plocu i na nju postavio hidroizolaciju te ju uzdigao na metar visine vanjskih zidova! Zidove bi oblozio knauf plocama sa  CD i UD profilima te postavio neku vrstu termoizolacije (ja sam razmisljao EPS 3cm) izmedju kamenog zida i knaufa! Strop isto tako spustam s knaufom pa bi i nad njega stavio termoizolaciju (staklena vuna 5cm)! E sad sta me muci! Posto zidovi u temeljima nemaju hidroizolaciju vlaga ce se vjerojatno uvlacit u zidove... kako da zastitim termoizlaciju da ne upija tu vlagu? Dali tu pomaze parna brana i gdje da ju postavim?

Dali je potrebna parna brana na stropu?

Odgovor
S obzirom na kapilarno dizanje vlage, između zida i Knauf obloge bolje postaviti XPS (ekstrudirani polistiren) koji je mnogo vlagootporniji, ali u blizini peći ipak mineralnu vunu. Parna brana, PE-folija debljine 0,2mm (naš tip LDS 100) mora biti na čitavoj površini zida i stropa koji dijele grijani i negrijani prostor trajno, besprijekorno neprekidno zalijepljena i zabrtvljena (s kvalitetnim ljepljivim trakama) između toplinske izolacije i Knauf gips-kartonske  unutarnje zidne i stropne obloge.

 


 

Samir Muratović 

Molim Vas odgovor u vezi termo izolacije kosog krova iznutra-izmedju greda. Naime namjeravam koristiti unifit 35 staklenu vunu debljine 12cm plus 5cm clasic o40 nakon rostilja za rigipis, napominjem da je dubina 14cm pa me interesuje da li cu moci „ugurati“ 12+5cm na ovu dubinu? Takodje molim neki drugi prijedlog u slucaju da je ovo neizvodljivo.

Odgovor
Nema potrebe za „naguravanjem“, a i glede građevne fizike je neispravno. Ako su rogovi visine 14cm, tada se u donju zonu utisne 12cm Unifit 035 (zračni prostor 2cm do daske), a 5cm Classica 040 se postavlja između CD profila ispod rogova da se isti prekriju kao hladni mostovi. Obvezno treba besprijekorno, trajno zalijepiti, zabrtviti parnu branu PE-foliju debljine 0,2mm (naš tip LDS 100) između toplinske izolacije (vune) i gips-kartonske ploče. Vidi sliku.

KI LDS 100

 


 

Dule

Knauf Insulation akustična ploča s crnim voalom AP GVB ili ova druga vrsta koje debljine u cm i koja bi bila cijena kako ide u m2 il po duznom metru hvala na tazumjevanja teba m za dobru izolaciju zvuka l.p

Odgovor
Niže dostavljam proizvodne debljine i veleprodajne cijene po m2.

KI-AP-GVB
Marko Drnić

prije pet godina smo kupili kucu i adaptirali ju kompletnu s tim da smo  podtkrovlje prenamjenili u stan  krov je odradjen s izolacijom gledano izvana crijep tondach kontinental-letva -kontraletva-terpapir bez posipa-podaskan krov-izmedju greda 20 cm kamene vune-parna brana-gips kartonska ploca krov je ventilirani.Medjutim u prilogu vam saljem slike polica stalaze koje su uradjene dvije godine kasnije od gips kartonskih ploca u uvalu krova i od kada sam ugradio police u najdonjoj mi se pojavljuje vlaga i plijesan a dok ih nisam ugradio nisam imao taj problem vidjet cete na slikama,napominjem neznam sto je kondenzacija ili vlago s tim da je samo u najdonjoj polici u ostalima nista.Zanima me dali kad sam zatvorio uvalu s policama da sam zatvorio dotok toplog zraka po cijeloj duzini uvale ili neznam sto.Sad cu vec trecu godinu sve strugati s gips kartonskih ploca i nanaovo gletati pa bojati pa dali imate mozda savijet sto da radim dali da jednostavno cekam ljeto da se sve osusi nanovo ostruzem pogletam i doslovno naguram kamenu vunu unutra i zatvorim taj cosak napominjem najdonji u kojeg i ovako nemogu nista staviti.Ta uvala mi je najednoj strani kuce a na drugoj mi je zatvorena od prvog dana i tu nemam nikakvih problema molim vas pomagajte. I da zvao sam majstore jer smo mislili da mozda curi krov negdje zalijevali smo ga vodom iz crijeva ali nista znaci po ljeti i po najvecim pljuskovima je suho pozdrav.Marko Drnic Sisak 

Odgovor
Najprije, otkada se počelo izvoditi stambene potkrovne prostore, na daskama je „ter-papir“ problematičan i može nastati kondenzat, jer sada se pri korištenju potkrovlja i producira vlaga koja mora pravilno izaći kroz konstrukciju. Dakle ako nema paropropusne folije na dasci, između vune i daske mora biti ventilirani prostor barem 2cm. Spominjete da imate 20cm izolacije, da li su rogovi s donje strane prekriveni izolacijom da se izbjegnu toplinski mostovi? Da li je parna brana (PE-folija min 150grama/m2) besprijekorno zrakonepropusno  trajno zalijepljena s kvalitetnim trakama. Iako imate dosta toplinske izolacije, ne bi ipak stavljao stalaže na pregradu koja dijeli topli i hladni prostor, posebice ne odjeću u stalaže, jer je ista toplinska izolacija, a nema parne brane pa će nastati kondenzat i plijesni.

 


 

Oliver Totović

Imam nekoliko pitanja u vezi Vaših proizvoda!

1) preuređujem tavan i imam namjeru postaviti "lagani" pod (znači, drvene grede i između neku toplinsku izolaciju), pa me zanima da li mogu koristiti nešto od mineralnih vuna što bih stavio ispod greda gdje bih učvrstio gredu u beton da mi apsorbira mehaničke udarce koji se bi tokom hoda proizvodili? Znači, htio bih nešto staviti između grede i betonske podloge da mi se ne prenosi zvuk hodanja! Dobio sam preporuke da stavim 1cm debelu tvrđu mineralnu vunu!

2) jedan dio stropa na katu mi je betonski kosi krov, koji nije izoliran (znači, na krovu su samo grede i crijep). Ja bih volio izolirati te sobi iznutra, prije nego bi se išlo na vanjsku izolaciju i sad me zanima (pošto se taj betonski kosi krov po ljeti dosta grije) kako izvesti izolaciju iznutra. Stavio bih 10cm kamene vune ali ne znam kako, gdje i kakvu foliju staviti?!

Odgovor
1. U principu mogli bi staviti RS rubne trake debljine 12mm ispod greda, ali radije bi ovdje koristio membranu koja se zove Ethafoam (uvoznik Ravago Zagreb).

2.Glede izoliranja stropa, preko direktnih ovjesa i CD profila, po čitavoj površini postaviti toplinsku izolaciju (naš proizvod predlažem ECOSE®mineralnu vunu 100% prirodnu, Unifit 035), na profile odozdo besprijekorno, zrakonepropusno trajno zalijepiti parnu branu (naš tip LDS 100) i stropnu oblogu Knauf-gips ploču.

 


 

Vedrana Bašić

Živim u stambenoj zgradi na 7.katu osmokatnice. Stan se nalazi na vanjskoj strani zgrade. Nije mi poznata struktura vanjskih zidova, ali, inače, se radi o zgradi jako loše kvalitete sagrađenoj krajem 80-tih.. Prije tri godine, susjed iznad nas je renovirao stan, rušio pregradni zid između dnevne sobe i balkona kako bi povećao tj. produžio dnevnu sobu... Naime, njegova dnevna soba je dosta manja u odnosu na stanove ispod, ali je zato imao veliku terasu, odnosno balkon! Negdje u tom vremenu, s prvim većim kišama su počeli i naši problemi - vlaženje zida  od stropa (na spoju sa stanom poviše), a vlaga se ubrzo proširila cijelom dužinom zida (taj zid graniči s fasadom stambene zgrade). Problem smo reklamirali predstavniku stanara i tvrtki kojoj plaćamo stambenu pričuvu, ali kako to biva - došli bi na uviđaj, poslije mjesecima zavlačili, premazali su dio fasade nekim hidroizolacijskim premazom , ali nam je i dalje vlažilo. S vemenom su se počele stvarati gljivice... I tako već tri godine!

Dok nismo pomakli ormar koji se nalazio na tom dijelu zida, nismo ni znali koliko je stanje s gljivicama strašno!  Nakon pritiska na tvrtku zaduženu za stambenu pričuvu i održavanje, konačno su poslali majstore koji imaju prijedlog da stave hidroizolaciju s vanjske i unutarnje strane! Ne znam točno o kakvom riješenju se radi, još čekamo njihovu ponudu i pristanak od strane stanouprave za početak radova, što ovisi o financijskoj konstrukciji!

Predstavnik stanara također nema velikog razumijevanja za naš problem i glatko je odbio našu ideju da se investira u izolaciju fasade.jer je 2/3 stanara tj. svi stanovi s unutrašnje strane zgrade protiv te skupe   investicije. Na žalost, ni s vlasnicima stanova s vanjske strane nismo uspjeli postići dogovor o investiranju u izolaciju fasade i dijeljenju troškova, tako da nam preostaje jedino unutrašnja izolacija tog zida!   Laik sam i zaista nemam ni osnovna znanja o ovoj materiji, ali sam čitajući razne forume s ovom problematikom zaključila da bi najbolje rješenje u ovakvim situacijama bila izolacija vanjskog zida. Kako u našem slučaju to nije izvedivo, molim Vas za savjet kako napraviti hidro i termo izolaciju  ovog zida, a da nam se ponovno za par godina ne javi isti problem s vlaženjem i gljivicama!  Tvrtka koja treba napraviti hidroizolaciju fasade i unutarnjeg zida navodno daje garanciju za svoj rad. Razmišljam da ih istovremenu angažiram i za postavljanje termoizolacije na tom zidu, ali nisam siguran da li je to bolje napraviti naknadno kada se uvjerimo da je problem s vlaženjem zida zaista saniran!

U prilogu Vam šaljem nekoliko fotografija s trenutnim stanjem zida, koje smo zatekli nakon pomicanja ormara! Kao što vidite, ovo izgleda prestrašno,, a da ne govorim da je ovakva situacija opasna i za zdravlje ukućana! Molim Vas za pomoć - kako najkvalitetnije riješiti ovaj problem?!

Odgovor
Zasigurno treba prvo spriječiti ulazak vode, oborina u fasadu, pa time i u Vaš stan. Da li je to problem otkapnice, krova ili nekog zaštitnog lima, neznam, ali ako je problem oštećene fasade kroz koju voda može doći, onda to treba sanirati s paropropusnim, elastičnim, polimerno-cementnim ljepilom s mikrovlaknima, koje se nakon 10 dana premaže s tankim slojem impregnacije koja će dati vodoodbojnost. Ne bi to premazivao s nekakvim hidroizolacijama jer ćemo u hladnoj zoni zatvoriti prolaz vodene pare iz unutrašnjosti i tu nastaje kondenzat i gljivice tijekom godina.  Kada se spriječi procurjevanje, može se razmišljati o toplinskoj izolaciji, bolje izvana kako navodite, ali ako je problem, tada se to radi iznutra postavom profila na zid, između mineralna vuna (naš tip Classic 040), parna brana besprijekorno trajno zalijepljena i gips-kartonska obloga (Knauf ploče).

 


 

Jerko Strgar

Na mojoj obiteljskoj kući graditelj upravo ovih dana izvodi toplinsku izolaciju fasade Knauf pločama kamene vune PTP 035. Budući da se to izvodi u okolici Dubrovnika, vremenske prilike su vrlo nestabilne ove godine s dosta kišnih dana što otežava rad. Zbog svega toga postao sam zabrinut u svezi izvedbe Vaše kontaktne fasade, pa se bojim mogućih kasnijih problema. Stoga bih želio da mi odgovorite na 2 pitanja, kako bi bio siguran da izvođač radova primjenjuje ispravno izvedbu ove toplinske fasade:

1.  Postavljene ploče kamene vune na vanjskom zidu, koje su premazane ljepilom (zajedno s mrežicom) mogu bez problema biti izložene kiši, jer je ljepilo dovoljna zaštita. Dali je to točno?

2.  Dodatno pričvršćenje metalnim tiplama nije potrebno za manje površine zidova (cca 10 m2). Dali je to točno?

Bio bih Vam vrlo zahvalan na hitnom i stručnom odgovoru, jer nepridržavanje Vaših naputaka može rezultirati problemima, koji mogu bez Vaše krivnje umanjiti reputaciju Vašeg imena. 

Odgovor
1.Ako se koriste certificirana ljepila koja moraju biti paropropusna, elastična i vodoodbojna te nanesena pravilno na ploče PTP-035, 3mm ljepilo, certificirana mrežica, 1do2mm izravnavajući sloj ljepila, neće biti problema. (Certificirana ljepila su: LB-Knauf Thermofix Kleber i Spachtel, Samoborka Samoterm i Samoterm Glet, Murexin Energy fix i top, Chromos Svjetlost Finaltherm S, Rofix Unistar-Light, Caparol Haftmortel, STO StoLevell Uni). Ako niste sigurni u ljepilo, treba nanijeti impregnaciju (grund) koja će dati vodozaštitni sloj, ali prije završne žbuke, ponovo treba nanijeti grund pa u roku od 1-3 dana žbuku.

2.Ako kuća nije izložena jakom usisnom djelovanju vjetra, tada tu manju površinu nije potrebno „tiplati“. Certificirano ljepilo mora imati minimalnu prionljivost s ploče kamene vune na zid 6 tona/m2. Tiple su više u protupožarne svrhe, za područja jakih vjetrova i kad je podloga upitne kvalitete.

 


 

Bojana

Kako izolirati prizemlje koje je zidano betonskim blokovima i sada treba sluziti kao stambeni prostor? Sprat kuce je zidan opekarskim blokom, djelimicno uradjena fasada oblozena drvetom, kao ukras, a na nekim dijelovima na spratu se stvara kondenzacija, na zadnjoj strani gdje nema fasade. Kako efikasno izolovati taj donji dio izvana (planira se dovrsiti i izolacija sprata) a da ne dodje do pojave vlage u prizemlju zbog blokova? Na jednom dijelu dolje je uradjen malter samo, pa da li je potrebno kucu izolovati sa svih strana jednako? (mozda suvisno pitanje)

Odgovor
Betonski blokovi podosta navlače vlagu pa nije dobro ako nisu adekvatno hidro-izolirani. Prvo zidovi moraju biti dobro osušeni, a tada propisno ožbukani „malterisani“. Kad se malter dobro osuši, s vanjske strane treba lijepiti s WDVS ljepilom falcani XPS (ekstrudirani polistiren) pa na dijelu dodira sa zemljom postaviti „čepastu“ drenažnu gumu, a 20 cm iznad razine zemlje, obraditi s armirajućim slojem ljepila te vodootpornom mozaičnom žbukom ili drugom željenom obradom sokla. Sva mjesta gdje se javlja kondenzat su tzv.hladni mostovi i treba ih toplinski izolirati.

 


 

Igor Damjanović

pozdrav...trebam savjet oko saniranja drvenog poda.... radi se o uredenju potkrovlja, no problem je u tome sto je pod raden od greda 20x20 s razmakom od 100cm i na njih stavljane daske od 2,5 cm... e sad mene zanima kako bi mi vi preporucili da to odradim da pod bude cvrst i dobro izoliran i zvucno i toplinski...hvala unaprijed...

Odgovor
Niste naveli što je ispod greda kao strop. Između greda utisnuti izolacijski ECOSE filc Unifit 035, na daske podni izravnavajući filc i OSB ploče 22mm. Na OSB položiti podne ploče kamene vune TPT i rubno trake RS za prekid zvučnih mostova. Zatim opet OSB ploču 22mm koja od bočnih zidova mora biti odvojena trakama kamene vune RS. Na gornju OSB lijepite parket ili postavite druge obloge.

 


 

Roman Pralas

imam jedan prostor površine 230 m2 ( ugostiteljski objekat )  gdje bi trebao uraditi zvučnu izolaciju u stropu ! u etaži iznad mene je stanbeni dio pa bih morao urditi kvalitetnu zvučnu izolaciju ! 

debljina betonske ploče je 20 cm + 6 cm estriha . neki mi majstori preporučaju staklenu vunu 10 cm i uraditi spušteni strop sa akustičnim knaufim ! ja se boji da na taj način neću dobiti nikakvu zvučnu izolaciju prema gore nego samo akustiku prostora što mi nije nešto naročito potrebno ! 

Odgovor
Postavom kao na slici riješit će te i zvučnu izolaciju i akustiku prostora:

Zvučna izolacija - akustika prostora

Gledajući odozdo:

-Knauf Cleaneo  - ploča

-Knauf Diamant – ploča

-kamena vuna Knauf Insulation DP-5 debljine 5 do 8cm

 

 

Nikola Barži

Obnavljam staru kamenu kuću pa me zanima u vezi stropa  par pitanja. Između prizemlja i prvog kata nalazi se stari drveni strop. Postavio bih knauf između greda jer bih volio da grede ostanu da se vide . koju izolaciju da stavim između greda i kako da taj knauf režem po dimenzijama i kako da ga pričvrstima na drveni strop .? hvala

Odgovor
Krenut ću odozdo po slojevima:

-vidljivi rogovi

-gips-kartonska ploča između rogova, tip Knauf A (1250x3000 s pretpostavkom da je svijetli otvor između rogova 750mm, ploča se reže na 4 dijela) na UD profile pričvršćene paralelno unutar rogova te poprečno CD profile na razmaku 40cm

-parna brana LDS 100, zabrtvljena na rogove preko obostrano ljeplive trake LDS Kleberaupe ili kvalitetnim trajno-elastičnim kitom, između gips-kartonske ploče i UD profila

-toplinska izolacija između rogova, prijedlog ECOSE®filc Unifit 035 (λ=0,035 W/mK)

 


 

Maruška

Živimo u dvoetažnom stanu u kojem zid uz stubište dijelimo sa susjedom. Zvučna izolacija zida je jako loša, zbog čega bismo htjeli obložiti taj zid s nekom vrstom zvučne izolacije. Budući da je samo stubište široko svega 80 centimetara, preferiramo neki vid izolacije koji nam neće previše suziti već ionako usko stubište. Među Knauf proizvodima sam našla Knauf Insulation akustičnu ploča s crnim voalom AP GVB, pa me zanima da li bi nam takva ploča pomogla u zvučnoj izolaciji i ako da, što točno preporučujete da uz nju stavimo na taj zid? 

Odgovor
Nema potrebe za AP GVB pločama, iste se koriste više za akustiku kao apsorberi u muzičkim studijima i koncertnim dvoranama.

Imate uzak prostor, ali kao na slici, minimalno bi trebalo preko direktnih ovjesa umetnuti TP 115 ili DP-5 ploče mineralne vune debljine 4cm, učvrstiti ih preko CD profila 27mm i jedan sloj Knauf-Diamant ploče 12mm (bez Silent-board na slici).

 


 

Juraj Badurina

Možete mi dat odgovora vezan uz odabir vrste boje i rjesenja termoizolacije sobe.Soba je relativno mala 9.5m2.Prije par godina prefarbo sam sobu nakakvom latex bojom(strani proizvođač,5god garancija protiv pljesni).Ta boja  pod rukom ima osjecaj ko nekakva guma,vise nego klasicna farba za zid..Pljesan mi se nije vise  javljala na zidu,ali se ormar,krevet,jogi,stol,odjeca dobio pljesan po sebi.Kompletni namjestaj sam bacio u smece.Razmišljam da je problem bio u toj latex boji,koja nema paropropusnost,samim time zidovi nisu mogli upijat visak vlage, ali je zato vlagu upio kompletan namjestaj,roba itd.Znate, kad kazu da zid ne diše.

Kuca ima klasican zid od cigli,na njoj obicna fasada i nema nikakve termoizolzacije zidova(stiropor,kamena vuna,termozbuka itd)

1) Kako mi je najbolja rijesit termoizolaciju zidova?Novaca za vanjsku izolaciju nemam,pa me zanima dali bi se moglo sa knauf plocama iznutra to rijesti.U toj situaciji se bojim da ce mi se između knaufa i zida stvarat pljesan(ja to necu vise vidit,ali to nije dobro),a ako ako stavi parnu branu između bojim se da cu zadihtat sobu i time ce mi vlaga opet ic u namjestaj.Ili mislite da je debljina knauf ploce dovoljna da upija visak vlage iz zraka?I dali knauf ploca moze dobit pljesan na sebi?

1) Sad kupujem kompletan nov namjestaj i zelio bi saznat kakvu boju vi predlažete za ovu situaciju?Iman jupol citro i  jupol latex mat.Bojim se stavit taj jupol latex mat, da nebi  onemogucio zidovima da disu.

2) I zanima me,ako mislim ic na klasican jupol citro(visoka paropropusnost),dali trebam skroz maknuti staru latex boju i kako?

inace moje misljenje je da nema smisla ic na klasican jupol ako se ne makne stara latex boja,jer ce zid i dalje onemogucavat vlagi prolaz van...

Odgovor
Točno je kako navodite, visoko-vrijedna boja s funkcijom jake parne brane pa ima u sebi zaštitu od stvaranja kondenzata i zid više ne „diše“. Ali, ako kondenzat nastaje na namještaju, tada je sigurno problem u nedovoljnom grijanju prostora (21ºC) i nedovoljnom provjetravanju prostora, svakih sat i pola do dva s kratkim izmjenama zraka (do 3 min) kada se u prostoru boravi. Ormar s odjećom ne smije biti naslonjen na vanjski zid i ostali namještaj mora biti odmaknut od zida. Moguće je da kada izlazite, ugasite grijanje, temperatura naglo padne, nastane višak vlage koja kondenzira na hladnoj površini namještaja (efekt hladne čaše).

Bolje je izolirati izvana, jer za slučaj iznutra, lako su mogući bočni „hladni mostovi“ gdje također nastaje kondenzat.

Uloga parne brane PE-folije debljine 0,2mm je da uspori difuznu vlagu kako naglo ne bi došla u hladan dio izolacije i kondenzirala u njoj. Dakle, postojeću neparopropusnu boju bi trebalo skinuti, postaviti profile, između mineralnu vunu, trajno zrakonepropusno zalijepiti parnu branu i obične gips-kartonske ploče koje tada reguliraju vlažnost u prostoriji, upijanjem i otpuštanjem vlage. Boja neka bude klasična „citro“.

 


 

Miroslav Dorešić

u planu je slijedeće ljeto-jesen termo fasada na našoj kući koja je povelika. S obzirom da sam po struci fizičar sklon sam rješenju termo fasade s kamenom vunom i Alu folijom. Naime gubici topline infra red zračenjem su znatni. Koja rješenja vi nudite?

Odgovor
Glede klasičnih kontinuirano grijanih kuća zimi, osnovno pravilo projektiranja vanjskog zida je masivan zid s mogućnošću akumulacije topline te vanjski paropropusni toplinski sustav fasade što certificirani sustav s kamenom vunom zasigurno je. Sam masivan zid je dovoljna parna brana da difuzna vlaga ne dođe naglo u toplinsku izolaciju i ondje kondenzira. Glede gubitaka koji se vide termovizijom, napominjem da vanjska ovojnica mora biti besprijekorno „zabrtvljena“ toplinskom izolacijom (bez toplinskih mostova) stoga preporučam lamele kamene vune FKL koje se punoplošno lijepe i ne „tiplaju“se (točkasti toplinski gubici), a vrlo bitna je kvaliteta i brtvljenje prozora.

Ako mislite na lijepljenje Alu-folije otvorene iznutra radi refleksije topline i u tom smislu dobitaka, nisam baš za to, jer je Alu-folija izuzetno jaka parna brana, spriječit će normalno odvođenje difuzne vlage (disanje zida), a također i akumulaciju zida toplinom, što je gore u smislu zdrave mikroklime unutarnjih prostora.

 


 

Marin Tomas

Poštovani,zidovi i podovi su mi završeni u stanu tj.žbuka i estrih, sada mora spustiti stropove. krov mi je betonska ploča na četiri strane(vode) početna visina je 2.30m a vrh 4.50m, sad bih sve spustio na 2.70m, kako sam rekao betonska je ploča 13cm na krovu je 10cm staklene vune i bramacova vodonepropusna i paropropusna folija i cigla. Sad me zanima kakvu vunu trebam staviti i koliko debljine? da li je potrebno još nešto osim vune, nekakva parna brana,nekakva folija tako sam nešto čuo? unaprijed hvala!

Odgovor
Glede toplinske izolacije, od naših proizvoda predlažem 10cm ECOSE®Izolacijski filc Unifit 035 (TI 135 U) 100% prirodna mineralna vuna. Da obavezna je postava i besprijekorno trajno brtvljenje parne brane između stropne obloge (gips-kartonske ploče) i toplinske izolacije (vune), a to je PE-folija debljine 0,2mm ili minimalno 150 grama/m2. Naš tip parne brane je LDS 100, a za trajno lijepljenje (jamstvo 50g) nudimo traku za preklope LDS Soliplan, traku LDS Solifit za lijepljenje folije oko proboja (dimnjak, ventilacija) i obostrano ljepljivu traku Kleberaupe za spoj parne brane na bočne zidove.

 


 

Lucia Sarić

Imam jedan problem,a to je da su mi se pojavile gljivice na zidovima u sobi. Interesira me dali ako stavim kamenu vunu unutra dali cu sprijeciti daljne sirenje gljivica.

Odgovor
Glede pojave gljivica uslijed stvaranja kondenzata prvi problem je u nedovoljnom grijanju prostora (21ºC) i nedovoljnom provjetravanju prostora, svakih sat i pola do dva s kratkim izmjenama zraka (do 3 min) kada se u prostoru boravi. Ormar s odjećom ne smije biti naslonjen na vanjski zid i ostali namještaj mora biti odmaknut od zida. Moguće je da kada izlazite, ugasite grijanje, temperatura naglo padne, nastane višak vlage koja kondenzira na hladnoj površini neizoliranih zidova (efekt hladne čaše).

Uvijek je bolje je izolirati izvana i to paropropusnim sustavom fasade kao s kamenom vunom, jer za slučaj iznutra, lako su mogući bočni „hladni mostovi“ gdje također nastaje kondenzat.

Ako ipak niste u mogućnosti izolirati izvana, ovisno o grijanju susjednih prostorija, potrebno je postaviti profile uza zid, između mineralnu vunu barem 5cm (naš tip TP 115 ili Classic 040), besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu pa postaviti gips-kartonske ploče. Parna brana je PE-folija debljine 0,2mm ili minimalno 150 grama/m2 koju treba lijepiti s kvalitetnim trajnim trakama. (naš proizvodi: Parna brana LDS 100, trake Soliplan za preklope, Solifit oko prozora i Kleberaupe na bočni zid).

Ako susjedne prostorije ili iznad nisu grijane, te strane je potrebno barem još pola metra bočno izolirati.

 


 

Dejan Rudelj

Stavljam izolaciju na vanjske zidove s nutarnje strane ide izolacija.Stavljam 10cm vune pa me zanima kakvu parnu branu da stavim?Jel mogu stavit obicnu gradevinsku foliju debelu(od komada bi bila tako da nebi bilo spojeva) ili bas neku odredenu?Hvala

Odgovor
Možete staviti građevinsku foliju debljine 0,2mm ili minimalno 150 grama/m2. Odlično da je u komadu, jer mora biti trajno zrakonepropusno zabrtvljena između gk-ploče i vune, pa za spoj iste na bočne zidove i strop, koristite kvalitetne brtvene trake (naš tip LDS Kleberaupe) ili trajno-elastični kit.

 


 

Hrvoje Novosel 

Živim u kući koja je dvojni objekt i nema fasadu, kuća ima podrum, visoko prizemlje, kat i tavan koji nema nikakvu izolaciju, znači grede, crijep i običan betonski pod... Sve je bilo super dok nismo supruga i ja zbog malog djeteta odlučili staviti na kat kuće pvc stolariju dakle prozore i balkonska vrata, wc, hodnik itd....

Iduće zime pojavio se ogroman problem koji nismo mogli ni sanjati... u ugradbenom ormaru koji se nalazi na vanjskom zidu pojavili se crni zidovi i gljivice po svuda, u wcu doslovno kapljice vode stoje na plafonu uz zid i plafon i zid totalno crni, a u dnevnom boravku gdje je bio naslonjen na vanjski zid kutna garnitura kad sam odmaknuo nakon niti mjesec dana što je tako stajala garnitura doslovno su bile kapljice na zidu crno ko vrag i bijeli komadiči ko paučine pretpostavljam tj. znam da su gljivice... ono dođe mi da plačem... pokušao sam sanirati sve to sa aqua pore premazom, ali svejedno gljivice i crnilo kroz to probija makar sam prije premaza zidove premazao sa varikinom i sve napravio po ps-u ali to jednostavno ne riješava stvar...

Uglavnom tražimo neku jeftinu soluciju jer trenutno nismo u situaciji da napravimo fasadu izvana, a čitao sam na forumima sve i svašta i molim Vas ako možete dati neki savjet i jeftiniju soluciju da stavimo nešto možda na unutarnje zidove što bi spriječilo to pojavljivanje vlage i gljivica

Odgovor
Što reći, to se zove građevna fizika, ali znam da je teško s malim djetetom, i financijski i glede potrebe učestalog provjetravanja prostora zbog veće produkcije vlage, a opet da se djetešce ne prehladi.

Ugradnjom nove dobro „dihtajuće“ stolarije, zatvorili ste prolaz difuznoj vlazi, a neizolirani zidovi su postali hladni mostovi gdje nastaje kondenzat. Ormar gdje se čuva odjeća nikada ne smije biti postavljen na vanjski zid, jer je odjeća toplinska izolacija, a nema parne brane i vlaga zbog razlike u tlakovima brzo dolazi na hladnu stranu gdje nastaje kondenzat a poslije plijesni i gljivice. Ostali namještaj također mora biti odmaknut od zidova da se omogući cirkulacija.

Mnogo su opasnije gljivice i plijesni za zdravlje nego prehlada koja se može izbjeći.

Što je zrak topliji, može primiti više vlage  i ako se to dobro ne provjetri, nastaje problem koji imate. Grijanje mora biti minimalno 21ºC, svakih 1,5 sati treba napraviti kratku izmjenu vlagom zasićenog zraka (otvaranje prozora do 3 minute). 

Ako se gljivica nastanila već i u žbuci, morate skinut žbuku i ponovo ožbukati. Ugradbeni ormar prema vanjskom zidu treba eliminirati. Sve bi to riješila kvalitetna paropropusna toplinska izolacija izvana kao što je kamena vuna, ali za sada pokušajte barem s redovitim provjetravanjem, posebice kada se nešto pere, suši, kuha. I unutarnja izolacija je rješenje, ali također zahtjeva ne mnogo manja sredstva nego vanjska.

 


 

Tomislav Strancarić

Naime u tavanskom stanu radim plivajući pod. Materijali će ići sljedećim radoslijedom gledano odozdo prema gore:

1. građevinska folija

2.  2+1 cm EPS 100 (odustao sam od XPS ROOFMATE SL-a budući da ima veću gustoću te kao takav bolje provodi zvuk, a karakteristike toplinske provodljivosti su približne kao kod EPS-a) koji će biti postavljen do instalacijskih cijevi koje su obložene rubaflex izolacijom(voda, centralno - bakrene cijevi)

3. ETHAFOAM folija protiv udarne buke koja će se povinuti na krajevima kako bi ujedno služila i kao diletacijska traka

4. glazura sa vlaknima 4-5cm te tamo gdje su cijevi za centralno i vodu bit će postavljena dodatna metalna rabic mrežica

Ono što mene zanima jest da li je potrebno stavljati dodatnih 1cm EPS 100 iznad cijevi za vodu i centralno?

Majstor mi je rekao da u slučaju stavljanja istog, neće garantirati za krajnji rezultat odnosno da će na tim mjestima iznad cijevi 99% pucati bez obzira na metalnu rabic mrežicu u glazuri.

U slučaju nepostavljanja EPS-a na cijevi, dolazimo do situacije da ETHAFOAM ide direktno na rubaflex izolacijom obložene cijevi. Nadam se da toplina iz bakrenih cijevi za centralno neće biti veća od 75 stupnjeva budući da iznad iste doalzi do deformiranja ETHAFOAM folije.

Bojler će biti kondenzacijski koji može grijati najviše na 75 stupnjeva. Laički zaključujem da i ako pojačam bojler na najjače, dakle na 75. stupnjeva, neće smetati foliji zbog te rubaflex izolacije koj sprječava gubitak topline iz cijevi.

Odgovor
Prvo, glede širenja prostornog zvuka kod EPS-a i XPS-a nije bitna gustoća nego ti materijali imaju vrlo malu, gotovo nikakvu apsorpciju zvuka, zbog njihove strukture, glatki su i odbijaju zvuk pa imate „efekt bubnja“. U tom pogledu, kamena vuna je u velikoj prednosti zbog visoke mogućnosti apsorpcije i prigušenja zvuka. Ne znam gdje ste čuli da materijali veće specifične gustoće bolje provode zvuk, baš suprotno posebice kad gledamo gustoću betona i opeke, dok je kod laganih materijala kao što su EPS i XPS to zanemarivo. 

Stoga, recimo kombinacija Ethafoama i podnih ploča kamene vune TPT bi bila izvrsna, a može i bez Ethafoama, ali tada koristite rubne trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova na nosive zidove.

Neće temperatura u cijevi postići 75ºC ako su obložene rubaflexom pa nema straha za Ethafoam pa ni EPS kojem je obično temperatura primjene do 70ºC. Za usporedbu, kamena vuna ima talište na 1000ºC. Estrih bi morao biti debljine barem 4cm iznad tjemena cijevi grijanja i armiran recimo Q131 mrežom u donjoj vlačnoj zoni pa ne bi smjelo ništa popucati. 

 


 

Denis Dedić

Poštovanje imam drveno krovište sa gredama i podaskano...zanima me kako da postavim knauf između greda tako da pokrijem samo daske a grede da ostavim da se vide....zanima me verzija sa izolacijom i bez izolacije 

Odgovor
Ako je osni razmak između rogova standardan do 1m tada se paralelno na rogove postave na željenoj vidljivoj visini UD profili preko zaštitne trake (pola ljepljiva pola ne), a poprečno na svakih 40cm CD profili. Ako su daske pravilno razmaknute 0,5 do 1cm i nisu šire od 15cm, a na njima je kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija kao sekundarni pokrov, tada mineralna vuna (naš tip TI 135 U) ide do daske, ali je obvezno postaviti parnu branu PE-foliju minimalno 150 grama/m2 (naš tip LDS 100) i trajno zrakonepropusno ju zabrtviti, zalijepiti između toplinske izolacije i Knauf obloge. Krajeve Knauf ploča do greda treba koso odrezati, zapuniti Fügenfullerom. Nakon toga treba nanesti armirajući izravnavajući sloj ljepila, naprimjer LB-Knauf Termofix-Spachtel, impregnaciju i boju. Višak zaštitne trake se poreže skalpelom. Za slučaj bez toplinske izolacije, nema potrebe za parnom branom, ako ja taj dio iznad dobro riješen glede ventiliranja. Vidljivi dio rogova ispod treba biti obrađen sa zaštitom od difuzne vlage odnosno kao parna brana.

 


 

Marijana Kršo

potreban mi je savjet u vezi sa nužnom unutarnjom izolacijom dijela sobe. Naime, zatvorili smo balkon i na taj načun proširili sobu. Urađena je PVC stolarija,a na parapetne zidove izpod prozora smo stavili izolaciju na način da smo između profila za GK ploče stavili stiropor, pa prišarafili foliju i onda, GK ploče. (debljina 5 - 6 cm) To je zasad uredu. Medjutim rješenja koja smo imali za plafon nisu se pokazala najboljim (ljepljenje stiropora 3 cm, zbog ograničenosti s prostorom). Iznad je balkon od susjeda, koji nije "zatvoren", samo je natkriven (znači negrijan prostor)

Koji bi bio vaš prijedlog za izolaciju plafona? Da li da uradimo isto kao na zidovima samo sa manjom debljinom izolacije. Znači sve da bude do 3 cm radi ograničenog prostora.  

Odgovor
Problem i može biti zbog nedovoljne debljine toplinske izolacije. S profilima, parnom branom i toplinskom izolacijom ne ide manje od 4cm. Na stiropor treba navući armirajući sloj ljepila za kontaktne fasadne sustave, impregnaciju nakon 5 dana i završno kvalitetnu akrilnu žbuku koja će imati ulogu parne brane. Nadam se da ste svjesni da EPS (stiropor) ne smije biti blizu izvora topline, jer se tali već na 65ºC. Također ako parna brana, folija minimalne površinske gustoće od 150 grama/m2 nije besprijekorno trajno zalijepljena i zabrtvljena na parapetu balkona te postoje „hladni mostovi“ i tu bi s godinama moglo biti problema s plijesnima i gljivicama. Treba paziti na produkciju vlage (recimo ne imati cvijeće tamo koje se često zalijeva) i redovito provjetravanje prostora.

 

 

DRAGANA PELIN

Renovirali bi staru kuću i u potkrovlju bi radili spavaće sobe,no kuća je rađena u dva dijela,prvi dio 1961. g. pa je pod potkrovlja rađen od greda i dasaka,te novi dio koji je građen 1980-tih ima betoniran pod. U svakom slučaju bi htjeli izbjeći veće troškove pa smo razmisljali da ne dižemo krov i betoniramo stari dio nego da ostavimo grede ako bi to moglo funkcionirati i koji bi bio Vaš savjet šta i kako da stavimo na pod da to bude čvršće?

Odgovor
Sukladno pravilima struke, glede zvučne i protupožarne izolacije slojevi na mjestu postojećih greda su slijedeći gledano odozdo:

• Gips-kartonska stropna obloga kao Knauf A ploča pričvršćena na grede preko direktnih ovjesa i CD profila

• Trajno zrakonepropusno zabrtvljena parna brana PE-folija debljine 0,2mm na grede ispod, naš tip LDS 100 s trakom za preklope parne brane LDS Soliplan, brtvljenje folije oko proboja (dimnjaka, ventilacije) LDS Solifit, spoj folije na bočni zid s LDS Kleberaupe

• OSB ploča debljine 22mm na grede preko elemenata za izravnavanje podne površine

• TPT podne ploče kamene vune debljine 3cm, rubno RS trake kamene vune 12mm za prekid zvučnih mostova

• Drugi sloj OSB ploče 22m kao „suhi estrih“

• Podna obloga po želji (parket, laminat i sl.)

 


 

Vladimir Nađander

Prije 4 god sam u obiteljskoj kući uredio stan u potkrovlju i to na slijedeći način. Krov se sastojao od greda na kojima su bile letve i crijep bez ikakve podloge. Tada sam između rogova stavio paropropusnu-vodonepropusnu foliju i vunu za kose krovove, ostavivši oko 2 cm prostora između letvi i folije za strujanje zraka. Iznutra sam na grede stavio osb ploče te na njih stavio 10 cm vune, parnu branu in a kraju knauf ploče. Zbog velikog nagiba krova strop ispod sljemena je izveden ravno  te je na tom dijelu uz onu izolaciju dodano još 10cm vune te sve prekriveno paropropusnom folijom .

Vanjski zidovi kuće nisu imali nikakvu izolaciju nego gola cigla. Nisam imao nikakvih problema čak ni sa zagrijavanjem prostora i uvijek je sve bilo suho bilo po ljeti ili zimi. U krajem godine sam uklonio dotrajali crijep i letve te na grede postavio osb ploče, na njih krovnu foliju, kontraletvu,letvu i lim s odzračivanjem od dna do sljemena te stavio termofasadu na vanjske zidove.

Slučajno sam  nakon 3 mjeseca otkrio pregledom međuprostora između stropa i sljemena pojavu gljivica na gredama i osb pločama neizoliranim vunom. Očito dolazi do nastanka vlage u prostoru uslijed kondenzata te razmišljam o bušenju otvora na čelima  zidova tako stvorivši cirkulaciju tog prostora koja bi provjetravala međuprostor ali nisam siguran da li je to rješenje ili je potreban još neki dodatni zahvat. Molim Vaš savjet 

Odgovor
Osnovno pravilo je da parna brana PE-folija 0,2mm (minimalno 150grama/m2) između gips-kartona i toplinske izolacije od mineralne vune bude besprijekorno trajno zrakonepropusno zalijepljena i zabrtvljena s kvalitetnim trakama. Površina čitavog građevnog dijela (potkrovlja) koji dijeli grijani i negrijani (vanjski) prostor mora biti potpuno prekrivena toplinskom izolacijom, pa ako postoje mjesta gdje to nije slučaj, ista su potencijalni „hladni mostovi“ gdje je nastajanje kondenzata vrlo izgledno. 

Svaki slijedeći sloj od parne brane prema van trebao bi biti što paropropusniji, i propisno ventilirani s vanjske hladne strane izolacije gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata.

Stoga, zbog čega neparopropusni najlon i OSB ploča 12mm u međuzoni gdje sigurno već nastaje kondenzat, pa onda još jedna OSB ploča (slabo paropropusna)  u hladnoj zoni  i još jedna krovna folija, a imate već postojeću paropropusno-vodonepropusnu između rogova kako ste naveli. Zasigurno treba riješiti ventilaciju ispod OSB ploče, pravilo 0,2% krovne površine ulaz zraka u razini „strehe“ i 0,5% krovne površine izlaz zraka kroz sljeme krova.

Također, ako ste kojim slučajem, samo moja pretpostavka, na fasadu u hladnu vanjsku zonu stavili neparopropusni stiropor, siguran sam da je i ovdje mnogo gljivica i plijesni između vanjskog zida i EPS-a (stiropora) što je možda za sada nevidljivo stoga treba više voditi računa o produkciji vlage u prostoru i redovitom provjetravanju iste kroz prozore.

 


 

Hrvoje Aljinović

šaljem slike tavanskog prostora lijevo sjeverni zid ispred istok (nadozid od 90 cm) Porotherm 25 cm + 6 cm Samoborkine toplinske izo žbuke, na nadozidu je drvena greda cca 20 cm presjeka + DP5 + parna brana, pa konstrukcija i Knauf. Dolje je laminat. Visina je cca 126 cm. Lijevi zid je oko 180 cm do kuta i onda 270 cm gdje je uzglavlje kreveta. 

 Pitanje: obložio bih navedene zidove unutar sa DP5 vunom ako je ima na tržištu MD Profil u Zagrebu je imao DP3. pa parna brana pa knauf. Parna brana ispod Knaufa je svejedno na koju stranu se okreće? Nadalje da li mogu na pod ići samo brtvenom trakom (onom crnom brtvenom trakom, pa profil... pa dalje?) i da li je potrebno neophodno isjeći ca 7 cm laminata uzduž budućega zida tje obloge? Da li solifit trakom ako je uspijem pronaći kod nas u maloprodaji polijepiti parnu branu "okolo naokolo" po cijeloj dužini toga zida za profile i sl? Tako reći zadihtati? prijelaz na krovnu kosinu uzeti onu uzdužnu alu traku (spoj vertikalnog zida i kosine krova) jer kod nas se od svekolikog fušanja rijetko dobije adekvatan rad za adekvatne novce. 

Odgovor
Glede „svekolikog fušanja“ se slažem. 

  

Parna brana je PE-folija debljine 0,2mm ili minimalno 150grama/m2 (naš tip LDS 100 =180 g/m2) i nije bitno na koju stranu se okreće za razliku od drugih folija, ali bi je trebalo čvrsto zalijepiti za postojeću parnu branu kosine krova. U svakom slučaju predlažem korištenje kvalitetnih, certificiranih traka vezano na rok trajanja, jer vrlo je bitno trajno zrakonepropusno zalijepiti parnu branu s tople strane izolacije. Naše trake, Soliplan(bijela) za preklope brane, Solifit(plava) za lijepljenje folije oko proboja(prozora) i obostrano ljepljiva traka Kleberaupe imaju jamstvo 50 godina. Rubno se može lijepiti i s trajnoelastičnim kitovima. 

Kvalitetno razmišljate o korištenju DP-5 kamene vune, ali trgovci uglavnom drže najjeftiniju robu, koju najviše kupuju majstori, i onda ju je teško naručiti u malim količinama kada netko od kupaca koji dobro prouče kvalitetu proizvoda, baš to i žele. Mislim da neće biti problem to naručiti preko MD-Profila, BMD-Stila u Soblincu ili BIT-Prometa u V.Holjevca ili u Odri kod Velike Gorice. Alternativa DP-5 može biti naša ECOSE®Unifit 035 100%prirodna staklena vuna, dosta jeftinija, a nešto slabije kvalitete.

Pravilo je kod novogradnje, izvesti prvo oblogu zida pa zatim pod, ali nema potrebe sada rezati laminat, nego treba izvesti „fleksibilni“ spoj gips-kartonske ploče i laminata preko adekvatne Knauf trake, također i spoj na kosinu učiniti prema Knauf detaljima spojeva.

 

 
 

Slavko

imam problem kako toplinski izolirati istočni zid jedne prostorije samostojeće kuće. Vanjska izolacija ne postoji. Zid je rađen opekom širine 28 cm. Neuspješno se pokušalo plutom , a zatim se postavili nosači , stiropor između i zatvorilo se gipsanim pločama. Ta strana i dalje hladi( vlage nema). Di sam pogriješio?Molio bi savjet.

Odgovor
Ako niste u mogućnosti izolirati objekt izvana, zasebnom izolacijom prostorija obično postoji problem nedovoljne debljine izolacije te tzv. „hladnog mosta“ na svim bočnim stranama. Dakle, iako ćete smanjiti prostor, treba između profila postaviti barem 10cm toplinske izolacije, pola metra treba izolirati bočne zidove i strop (nadam se da postoji toplinska izolacija u podu). Obvezna je postava i trajno zrakonepropusno lijepljenje i brtvljenje parne brane PE-folije (naš tip LDS 100 s trakama za preklope LDS Soliplan, oko prozora LDS Solifit te rubno na zid LDS Kleberaupe) između izolacije i završne gips-kartonske (ili drvene) zidne obloge.

Pretpostavljam da ste pogriješili ne postavljanjem parne brane (koju ne spominjete) pa je moguće da se je EPS(stiropor) natopio difuznom vlagom čime mu se smanjila toplinska vrijednost.

 


 

Robert Milovan

Za staru kamenu kuću u Istri (prizemnica sa tavanom koji se ne bi koristio-samo spremište stvari) ostavio bi postojeće drvene grede na podu tavana te bi trebao izolirati strop (od strane prizemlja). Najprije bi od strane tavana stavio drveni pod koji bi pričvrstio na postojeće drvene grede (već spomenute) i onda bi izolirao strop prizemlja. Najprije folija, pa izolacija, pa folija, pa knauf gips kartonske ploče tako da se po gotovosti vide drvene grede iz prizemlja. Da li to u redu i koju foliju staviti ispod a koju iznad izolacije. Krov iznad tavana bi bio - kanalice na drvenim daskama bez izolacije. 

Odgovor
Ja ću krenuti odozdo po slojevima:

-vidljivi rogovi

-gips-kartonska ploča između rogova, tip Knauf A (obična) na UD profile pričvršćene paralelno unutar rogova te poprečno CD profile na razmaku 40cm

-parna brana LDS 100, zabrtvljena na rogove preko obostrano ljeplive trake LDS Kleberaupe ili kvalitetnim trajno-elastičnim kitom, između gips-kartonske ploče i UD profila

-toplinska izolacija između rogova, prijedlog ECOSE®filc Unifit 035 (λ=0,035 W/mK)

-paropropusno-vodonepropusna folija, naš tip LDS 0.04 (na foliji je postojeća ljepljiva traka za preklope) postavljena na rogove (natpis LDS 0.04 prema gore), rubno zabrtviti kitom i lajsnom

-drveni pod

Napomena: Vidljive dijelove rogova u podgledu treba obraditi s neparopropusnim zaštitnim premazom u svrhu funkcije parne brane.

Ukoliko želite prekriti rogove kao „toplinske mostove“ i riješiti udarni zvuk, slojevi iznad rogova bi bili:

-OSB ploča 22mm

-podne ploče kamene vune TPT 3cm, rubno trake kamene vune RS debljine 1,2cm

-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04

-OSB ploča 22m

-drveni pod

 


 

Ante Petković

Moio bih da mi pomognete savjetom kako da izoliram potkrovlje. Naime radi se o staroj kuci, strop mog stana je inkartan malterom preko sture , iznad tog su grede 25 X 25 cm, pa je krovna konstrukcija s crijepom.Ispod te krovne konstrukcije ima i do 2 m visine.

Znaci imedju grijanog prostora i vanjskog zraka nalazi se 2cm maltera pa visina od  pa crijep ne treba niti spominjati da je temperatua u takvom potkrovlju ravna vanjskoj. Molio bih savjet kako da izoliram taj prostor izmedju greda jer planiram to sve potavaniti drvenim plocama ,da bih se onda dao na izoliranje djela krova ispod crjepa.

Sta mi je potrebno i kojim redosljedom. Radi se o cca 80m2 stana +krov.

Odgovor
Dakle, ako ne skidate postojeći strop koji spominjete, potrebno je slijedeće:

S gornje strane pažljivo „valovito“ preko rogova razvučete PE-foliju debljine 0,2mm ili 150grama/m2 (parnu branu-naš tip LDS 100). Preklopi folije neka budu cca 10cm i spojevi na preklopima i bočno na zidove moraju biti trajno zrakonepropusno zalijepljeni kvalitetnim trakama. Između na PE-foliju rogova utisnete toplinsku izolaciju od mineralne vune debljine 20cm (može i u 2 sloja po 10cm). Predlažem Knauf Insulation ECOSE filc, dobar Classic 044, bolji Classic 040, najbolji Unifit 035. Nakon toga na rogove potavanite drvene ploče.

 


 

Ivana

Imam pitanje u vezi zvučne izolacije u stanu. Točnije čujemo svaki korak, udarac,.... iz stana iznad nas ,    imam osjećaj da mi čujemo sve zvukove jače nego sto su oni zaista. S obzirom da    smo u mogućnosti spustiti strop nekih 5-7 cm sto nam Vi preporucate??? Mi smo razmisljali o kamenoj vuni ispod knauf ploče... S time da ne dodiruje zidove sa strane ( zbog zvucnih mostova...) da li smo na dobrom putu.. 

Odgovor
Udarna buka se u pravilu rješava izvođenjem kvalitetnog plivajućeg poda na osnovi mineralne vune. Ali vrlo čest je problem kojega i Vi imate sa susjedima. Nemam baš konkretnu 3D skicu rješenja sa spuštenim stropom, ali će i ova niže poslužiti:

spušteni strop

Dakle ova razina greda neka je postojeća međukatna konstrukcija. Linijski treba pričvrstiti direktne ovjese i sa CD profilima pritisnuti ploče kamene vune Knauf Insulation DP-10 ili TP (5cm) za strop. Glede udarnog zvuka dobit će se efekt zaštite 20-30% jer ostaje problem prenošenja zvuka sa stropne ploče bočno na zidove s pretpostavkom da susjedi imaju loše riješen prekid zvučnih mostova plivajućeg poda iznad. Treba ih zamoliti da barem stave nekakav tepih. 

 

 

Damir Drenjančević

kako je većina toplinske izolacije za kose deke predviđena za stavljanje na grede i letve, koja je Vaša preporuka za stavljanje izolacije na betonsku deku ispod krovišta? Dakle, kosa deka je betonska sa središnjim ravnim dijelom, a između deke i krovišta ima mjesta za postavljanje izolacije.

Odgovor
Ako toplinska izolacija ne treba biti nosiva, odnosno postavlja se između rogova na „deki“ tada možete koristiti ploče kamene vune KP ili ECOSE®izolacijski filc Unifit 035. Ako želite toplinsku izolaciju na čitavoj površini „deke“ koja će nositi čitav pokrov, koristite proizvod DDP. U drugom slučaju krov ne smije biti nagiba većeg od 33º i koriste se lagani pokrovi tipa GERARD.

 


 

Vladimir Gardla

Želim toplinski izolirati pod na tlu koji če služiti za stanovanje.Predvidio sam kamenu vunu debljine 10 cm prekrivenu OSB pločama i laminatom postaviti na hidroizolaciju butumen ljepenkom V3 kao plivajuči pod.Koja kamena vuna po vašem mišljenju zadovoljava i na koji način najbolje izvesti termo izolirani pod.Koja je cijena TPS kamene vune po kvadratnom metru.

Odgovor
Kad se izvodi tzv.“suhi estrih“ OSB 22m, preporučamo TPT ploče. Nažalost za suhi estrih uvjetujemo debljinu do 4cm pa ipak glede zaštite od udarnog zvuka „topota“ možete kombinirati s XPS-om (naš tip C 350 SE) preklopom 50%. Obvezno koristiti i rubne trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova. Ako smatrate da učestalost hodanja neće biti prevelika, mogu se koristiti i TPS ploče, ali teže ih je nabaviti jer zahtijevaju minimalne količine.

Tvorničke cijene:

TPS 40/37mm=49,59 Kn/m2

TPT 40/38mm=58,83 Kn/m2

XPS C 350 SE 60mm=52,36 Kn/m2

RS 1000x100x12mm=3,50Kn/m1 (metar dužni)

 


 

Boris Peharda 

U fazi smo izrade krovišta na kući na moru. Radi se o fert konstrukciji (14 cm + 5 cm tlačna ploča) na koju se radi raster od greda + izolacija itd. Pitanje je da li je između toplinske izolacije i armiranobetonske ploče potrebno postaviti parnu branu?

Odgovor
Parna brana nije potrebna. Glede proračuna difuzije vodene pare, mi smo taj detalj zamislili kao na slici:

KI LDS 0.02

Dakle samo ispod greda bi postavili trake paropropusno-vodonepropusne folije okrenute obrnuto (natpis prema betonu) može i obična ljepenka, jer tu bi moglo doći do stvaranja kondenzata tijekom godina i propadanja drva.

Naši materijali na slici:

-između greda ECOSE izolacijski filc Unifit 035; λ=0,035 W/m2K

-sekundarni pokrov ili paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04

 

 

Vladimir Dević

molim vas na koji način bi mogao riješiti problem prenošenja zvuka i vibracija iz moga poslovnog prostora u kojem se nalaze dva digitalna printera velikog formata,na susjedni prislonjeni objekt u kojem se stanuje.Svaki od ta dva objekta ima svoj zid od šuplje opeke debljine 30 cm.

Odgovor
U cilju smanjenja vibracija trebali bi izvesti zaseban plivajući pod kao podlogu ispod printera; Podne ploče kamene vune TP debljine 3-5cm pa armirani estrih 4cm ili alternativa OSB ploča 22mm. Ne smije biti čvrstog kontakta podne obloge i nosivog zida.

Ako je problem prostornog zvuka, tada treba obložiti zid prema susjedu na slijedeći način:

Preko direktnih ovjesa i CD profila pričvrstiti ploče kamene vune DP-5 (alternativa ECOSE vuna TP 115), obična A Knauf ploča i drugi sloj Knauf Diamant ploča.

 


 

Juraj Badurina

Odlucio sam napraviti termo izolaciju na tavanskoj ploci, kako bi smanjio gubitke grijanja prostora ispod njega.Tavan necu koristi,tako da izbor mekane vune isto dolazi u obzir.Mozete mi dati savjet kako najbolje izvesti termo izolaciju na podu na tavanu.Pod je betonska ploča.Iman dvije opcije;stiropor ili mineralna vuna.Za mineralnu vunu pise,da se prvo na betonsku ploču položi parna brana(npr najlon).Taj di mi se nikako ne sviđa, zato sta ce parna brana onemoguciti ploci da izbaci iz sebe vlagu koja je nastala grijanjem doljnjeg prostora..Kod stiropora je problem slican,zato sta mu je otpor difuzije pare ogroman,sta znaci da ce isto tako ploca "tesko disat".I uz to je skuplji i slabo otporan na visoke temperature....Poucen iskustvom, zadrzavanje vlage  u zidu/ploči, dolazi do pljesni /gljivica koje nikako ne zelim..

Odgovor
Svaka čast na informiranosti i logičnim zaključcima. Nema potrebe za PE-folijom jer je betonska ploča dovoljna parna brana da difuzna vlaga iz grijanih prostora ne dođe naglo u toplinsku izolaciju i kondenzira u njoj. Dakle, direktno položite mineralnu vunu, može i mekanu, predlažem naš proizvod ECOSE izolacijski filc Unifit 035 koji je nešto kompaktniji i neće slegnuti tijekom godina kao obične staklene vune, toplinski je do 20% bolji od obične staklene, a nešto bolji i od tvrđe kamene vune, a dosta jeftiniji od kamene vune. Podnosi temperature do 200ºC i paropropustan je gotovo kao zrak. S gornje strane bi trebalo staviti običnu paropropusnu tkaninu koja će štititi izolaciju od rashlađivanja zimi te od prašine i nečistoća. Skuplja i stručnija opcija je paropropusno-vodonepropusna folija gore (naš tip LDS 0.04).

 


 

G.P. Toming

Molim Vas da mi date razliku  između toplinske i zvučne izolacije zida W111 (10 cm) W112 (12,5 cm) ili betonski blok d= 10 cm  ili betonski blok d= 12 cm sa izradom 1,5 cm

Odgovor
Beton 10cm obrađen vapneno cementnom žbukom 1,5cm:

Koeficijent prijelaza topline U=2,93 W/m2K, Vrijednost zvučne izolacije s uzdužnim prijenosom na bočne građevne dijelove R'w=45 dB.

W111 10cm

Koeficijent prijelaza topline U=0,42 W/m2K, Vrijednost zvučne izolacije s uzdužnim prijenosom na bočne građevne dijelove R'w=42 dB.

Beton 12cm obrađen vapneno cementnom žbukom 1,5cm:

Koeficijent prijelaza topline U=2,83 W/m2K, Vrijednost zvučne izolacije s uzdužnim prijenosom na bočne građevne dijelove R'w=48 dB.

W112 12,5 cm

Koeficijent prijelaza topline U=0,40 W/m2K, Vrijednost zvučne izolacije s uzdužnim prijenosom na bočne građevne dijelove R'w=51 dB.

 


 

Mirza Malkić 

Ako mi možete odgovoriti kako da pravilno izoliram potkrovlje za stanovanje.Krov ide redosljedom:crijep,kontra letva,letva.paropropusno-vodonepropusna folija i daska na rogovima 14x12.Sve planiram zatvoriti knaufom pa me zanima što sve ide sa donje strane,između i preko rogova,koliko izolacije i ostalo.Područje Dubrovnika.

Odgovor
S obzirom na područje, glede stanovanja u potkrovlju, toplinska izolacija u ovom slučaju je bitnija kao zaštita od pregrijavanja ljeti. Važno je reći da ljeti kod visokih temperatura nije poželjno potkrovne prostore provjetravati tijekom dana, jer će izolacija izgubiti svrhu. Prostore treba dobro provjetriti jutros i navečer prije spavanja.

KI LDS 100

Između rogova u donju zonu utisnete izolacijski ECOSE filc Unifit 035 debljine 12cm na način da ostane 2cm ventiliranog prostora do daske. U vašem slučaju radi se o dvostrukom ventiliranju krova i to treba biti izvedeno propisno glede ulaza i izlaza zraka. Rolu filca rezati 1-2cm šire od razmaka između rogova da kada se utisne bude samonosivi i ne smeta kod daljnje ugradnje.

Na rogove ispod pričvrstiti direktne ovjese na svakih 50cm i poprečne CD profile između kojih se umetne preko rogova ispod još 10cm Unifita 035 ili može manje kvalitetni Classic 040.

Na profile ispod potrebno je besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu PE-foliju 0,2mm (naš tip LDS 100, trajne trake za lijepljenje preklopa LDS Soliplan, lijepljenje parne brane oko dimnjaka LDS Solifit  i lijepljenje parne brane na bočni zid LDS Kleberaupe). 

Završna obloga stropa; Knauf gips-kartonske ploče i soboslikarska obrada.

U Dubrovniku, spomenute materijale možete nabaviti preko KONT d.o.o.

 

 

Franjo Stipanović

Želimo napravili toplinsku izolaciju poda u potkrovlju kako nam toplina ne bi toliko bježala iz donjih prostorija. Radi se o skoro pa 100 m2 površine. Trenutno gore držimo 2 ormara i još par stvari, ali većinom je potkrovlje prazno. Pod je beton, a krov samo crijep. Obzirom na trenutnu financijsku situaciju odlučili smo se za staklenu vunu. Ne znamo kako riješiti prohodnost i držanje tih par stvari. Mislili smo staviti drvene grede 10x10 cm paralelno te na njih postaviti OSB ploče i to na dijelu koji bi bio prohodan (od vrata do prozora i instalacija) i na dijelu gdje bismo držali neke stvari. Što mislite o tome?

Dakle ideja nam je sljedeća.

Dio gdje ne bismo držali stvari i koji ne bi bio prohodan bi izgledao ovako (od poda prema gore):

- folija

- staklena vuna 10cm

- folija

Dio gdje bismo napravili stazu i gdje bismo držali stvari (od poda prema gore):

- folija

- staklena vuna 10 cm

- folija

- drvena greda 10x10 cm smještena s lijeve i desne strane staklene vune

- osb ploče na drvenoj gredi

Da i je to u redu? Da li je to najpovoljnije financijsko rješenje? Da li su debljine materijala u redu? Trebamo li posebno učvrstiti drvenu gredu u beton ili je dovoljno učvrstiti drvenu gredu s osb pločom?

Odgovor
Dovoljna je debljina staklene vune od 10cm, ali potrebno je koristiti onu kvalitetniju (veće gustoće i bolje toplinske vrijednosti) koja neće s vremenom slegnuti jer debljina toplinske izolacije određuje toplinsku zaštitu. Stoga na čitavoj površini predlažem naš proizvod 100% prirodne staklene vune ECOSE®TP 435 B s time da na mjestu ne hodanja nema potrebe za folijom niti s jedne strane, a na mjestu hodanja i držanja stvari PE-foliju (minimalne gustoće 150grama/m2 – naš tip LDS 100) između betona i vune.

Sigurnije je grede pričvrstiti u beton.

 


 

Miho Stupjanski

Planiramo izgradnju obiteljske niskoenergetske kuce te bismo Vas zamolili za par savjeta i mozda neke okvirne cijene. Razmisljamo o zidanju Porotherm Profi 30 opekom koja se zida ljepilom. Ono sto ne znamo, a mislimo da biste nam Vi u tome mogli pomoci, jest:

- Koju fasadnu izolaciju odabrati a da zadovoljava niskoenergetske standarde u kombinaciji sa ovom opekom? Da li kamena vuna i koliko cm?

- Koju je najbolja podna izolacija (citali smo da je kamena ali da u slucaju da se zavuce voda ona gubi svojstva)?

- Da li obicni PVC prozori sa troslojnim staklom zadovoljavaju standarde?

U biti Vasi savjeti kako sto bolje izolirati kucu da se postigne standard niskoenergetske s tim da se uzme u obzir da se kuca nalazi na dubrovackom podrucju, da ce pregradni zidovi i plafoni biti izvedeni knaufom sa mineralnom vunom kao izolatorom, te da bi isli na opciju grijanje/hladjenje toplinskom pumpom.

Odgovor
Za fasadnu izolaciju definitivno predlažem naš proizvod lamele kamene vune FKL debljine 20cm. Osnovne prednosti su paropropusnost (disanje zida i zadržavanje toplinske vrijednosti tijekom godina zbog propuštanja vlage), podnošenje visokih temperatura i nema potrebe mehaničkog učvršćenja (tiplanja-točkasti toplinski gubici) kamene vune, nego se ista lijepi punoplošno na ciglu sa certificiranim polimerno-cementnim ljepilima (Samoborka-Samoterm, LB-Knauf-Termofix K, RÖFIX-Unistar Light, Svjetlost Chromos-Finalterm S, Murexin-Energy Star). Realna cijena lamela kamene vune FKL u maloprodaji je 164 Kn/m2. Ostali materijal, ljepilo, mrežica, profili, pretpremaz i završna silikatna ili silikonska žbuka do 100 Kn/m2. Na području Zagreba je izvođenje, uključivo skelu oko 100Kn/m2. Na području Dubrovnika je vjerojatno podosta skuplje.

Kamena vuna u podu je mnogo kvalitetnije rješenje glede prigušenja udarnog zvuka i ako se plivajući pod propisno izvede, nema bojazni za vlagu. U kupaonama je ekstrudirani polistiren tzv.XPS u prednosti zbog mogućeg puknuća cijevi. Također, vanjska vertikalna hidroizolacija nadtemeljnih zidova mora biti izvedena propisno.

Proizvodi:

Pod prizemlja: Ploče kamene vune TPT

Pod kata: Ploče kamene vune TP

Sanitarni čvor: XPS Polyfoam C 350 SE

Prozori moraju imati deklarirani koeficijent prijelaza topline U<1,10 W/m2K.

 


 

Vasiljević Nebojša!

Obraćam Vam se za savjet, pročitao sam mnoga pitanja i odgovore, ali opet da "utvrdim gradivo. Radi se o sljedećem, živim u potkrovlju i želim da dobijem toplije potkrovlje koje je površine cca 30m2:

1. Kuća je stara 40 godina i pod u potkrovlju je od jelove daske 4 cm koja je pričvršena za grede, daska koja se vremenom sasušila tako da je rascijep na nekim mjestima od daske do daske do 2 cm, između daske i gredaje prazan prostor. Trenutno  preko daske je folija koja ide ispod laminata i tepih. Strop u prizemlju je malter pričvršćen za trsku.                                                                                                                                                                                                                            Šta i kojim redosljedom mi predlžete da slažem da dobijem topliji pod? Koja folija bi trebala da se postavi da se ne ugrozi stambeni prostor u prizemlju, mislim na ne dođe do stvaranja vlage u prizemlju? 

2. Da li bih morao šta da stavljam od izolacije i folija na strop u prizemlju ako bih postavljao gipsane ploče?

3. Treće, da izolujem strop u podkrovlju, koji je sa unutrašnje strane od jelove daske ( brodskog poda ) debljine max. cca 1.5-2 cm, preko koga je sa gornje strane do crijepa najlon i staklena vuna.                                                                                                                                                                                                                                                                          Kojim redosljedom da postavim izolaciju da imam što manje gubitke toplote?

4. Četvrto, zidovi u su od siporexa debljine cca 15cm malter u stambenom prostoru, nema izolacije na njima direkt su na udaru do crijepa.

Kako da izolujem zidove sa vanjske strane, pošto nisam u mogućnosti sa unutrašnje, smanjio bi se stambeni prostor?

Odgovor
1. Ako je režim grijanja uglavnom isti u potkrovlju i ispod, nema potrebe za folijama ali sigurnije ih je staviti. No ovdje je zasigurno problem buke od hodanja gore pa ako sam dobro shvatio i želite skinuti trstinu i žbuku dole, propisna međukatna konstrukcija bi trebala izgledati ovako, gledajući odozdo prema gore:

-Knauf gips kartonska ploča

-Parna brana PE-folija minimalne gustoće 150grama/m2 besprijekorno trajno zalijepljena na grede ispod

-Toplinska izolacija između greda kao ECOSE filc Unifit 035

-Zračni prostor do daske 2 do 5cm

-Postojeće daske

-Podne ploče kamene vune debljine 3do5cm kao TPT

-Parna brana PE-folija minimalne gustoće 150grama/m2 besprijekorno trajno zalijepljena

-OSB-ploča 22mm

-Laminat s podložnim filcom

3. Osobno bih skinuo postojeći brodski pod, daske i najlon, prvenstveno radi provjere stanja toplinske izolacije (ima li štetnih plijesni, gljivica). Ako ima, treba ih očistiti i zamijeniti oštećene dijelove izolacije. Nakon toga postaviti direktne ovjese i CD profile te između njih poprečno mineralnu vunu. Nakon toga treba besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu, ne običan najlon nego PE-foliju minimalno 150grama/m2 lijepiti s kvalitetnim ljepljivim trakama koje trebaju držati min 30 godina. Na profile preko parne brane, pričvrstiti gips-kartonske ploče.

4. Na siporex s vanjske strane treba zalijepiti fasadnu kamenu vunu s polimerno-cementnim ljepilom, na nju armirajući sloj ljepila, predpremaz i završnu silikatnu žbuku. Stiropor na siporex ne dolazi u obzir jer siporex brzo „navlači“ vlagu koju stiropor neće pustiti van i dolazit će do stvaranja kondenzata, plijesni i gljivica a s time i smanjenja toplinske vrijednosti zida.

 


 

Ante Soža

Treba mi savijet, kako načinit zvučnu izolaciju na betonskoj ploči ( od gredica i uložaka zalijene betonom) na prvom kata, na koju bih postavio keramičke pločice ? U prizemlju je poslovni prostor tihe namjene.

Odgovor
U privitku dostavljam sliku:

 

Redoslijed slojeva:

1 – Podne ploče kamene vune TP debljine 5cm za prigušenje udarnog zvuka (prilikom izvođenja estriha (glazure) ne hodati direktno po kamenoj vuni nego napraviti hodne staze od dasaka ili slično

2 – RS rubna traka od kamene vune debljine 12mm u svrhu prekida zvučnog mosta

3 – PE-folija, naš tip LDS 100

4 – Betonska košuljica (estrih) debljine 4cm, armirana s mrežom Q131 u donju zonu

5 – Keramičke pločice umjesto parketa na slici

 


 

Mirko Pavić

Uredujem stan u potkrovlju (100 m2), pa me zanima kako "srediti" pod... Kuca je radjena 1970. god., dakle gredice 30 cm visine, s donje strane je trstika pa zbuka, a s gornje strane su stavljani limovi izmedju gredica i na njih cca 5 -10 cm betona. Pregradni zidovi su napravljeni. Krov je napravljen ima godinu dana na nacin betonska ploca debljine 14 cm i na njoj sva moguca izolacija i u zavrsnici tondah carmen crijep.

Po podu su nedavno provuceni narancasti buziri u kojima su kablovi od struje. Dosta ljudi mi govori da stavim stiropor 5 cm i onda 5 cm estrih. Sve skupa bi bilo 10 cm i na to isao laminat i keramicke plocice (visine imam dovoljmo). Mene zanima dali postoji jos koje rjesenje koje bih mogao sam napraviti osim estriha? 

Palo mi je na pamet da stavim mozda mineralnu vunu npr. 5 cm izmedju buzira (kablova), pa po tome da stavim npr. stiropor 3 cm i onda rigiplan knauf ploce ili nesto slicno (zamjena za cementni estrih), tzv. suhi estrih. Razlog pitanja je da prodjem sto povoljnije a opet kvalitetno. Za estrih mi traze 10-12 € m2 (ruke i materijal). Svaki prijedlog je dobrodosao, unaprijed se zahvaljujem. Mirko

Odgovor
Ako Vam nije bitna zaštita od udarne buke (čujnost hodanja u donje prostore), najjeftinija opcija je s EPS-om (podnim stiroporom) i OSB pločama 22mm debljine kao suhi estrih. Udarna buka je bitna sukladno propisima pa bi umjesto stiropora morale ići podne ploče kamene vune TPT s rubnim bočnim trakama RS za prekid zvučnih mostova. Vjerojatno Vas neće nitko kontrolirati, jedino će stanari ispod imati problem s bukom, i udarnom i zračnom.

 Marinko Ćuković

Molim Vas za savjet izoliranja ploce prema negrijanom tavanu. Po tavanu bi se hodalo samo po sredisnjem dijelu.U tom sam djelu mislio postaviti gredice u razmaku 120cm,parna brana lds 100 pa zatim izolacijski filc classic 044 i zatim taj dio zatvoriti daskama. Po ostalom djelu gdje se ne hoda parna brana lds 100 pa classic 044 i prekriti folijom, MOLIM VAŠE STRUČNO MIŠLJENJE Ispod tavana je stambeni prostor koji se grije.

Odgovor
Dakle, dobro ste zamislili, na dijelu potrebe hodanja, parna brana LDS 100 ispod gredica i izolacije, ali tu bi koristio ECOSE ploče mineralne vune TP 435 B utisnute između gredica na način da se ostavi 2cm zračnog prostora do daske. Stakleni voal na ploči TP 435 B okrenut prema dasci služi protiv rashlađivanja izolacije i nakupljanja prašine u istoj.

Na dijelu gdje se ne hoda, može ići Classic 044 direktno na AB ploču koja je dovoljna parna brana (dakle ne treba LDS 100), a s gornje strane laganu paropropusnu tkaninu (običnu plahtu, nikako ne PE-foliju koja će spriječiti izlazak difuzne vlage u hladnoj zoni gdje će nastajati kondenzat).

 

 

Marijan Blažević

Kako sam u početku građenja kuće i kako sam u tome što se tiče izolacija laik, malo bih se želio raspitati o izolaciji poda i krova što mi preporučujete, kojom izolacijom poda krenuti da mi objasnite od deke pa sve do završne glazure na koju ide parket, tako i što se tiče krova koju izolaciju staviti ispod crijepa kojim redom krenuti- sve to me zanima što se tiče nekakve kvalitete radi što manjega gubitka topline!!

Odgovor
Pod podruma – slojevi odozdo prema gore

• AB-ploča

• Bitumenizirani premaz – Resitol

• V3 ljepenka

• Geotextil – razdjelni sloj

• XPS 8cm (naš tip Knauf Insulation C 350 LJ falcani)

• PE-folija (naš tip LDS 100)

• Armirani estrih 6-8cm

• Keramičke pločice

 

Pod prizemlja – slojevi odozdo prema gore

• AB-ploča

• Podne ploče kamene vune TPT 5cm, uz bočno rubne trake od kamene vune RS

• PE-folija LDS 100, vertikalno uza zid preko RS trake kamene vune

• Armirani estrih 6cm

• Parket 


Pod međukata – slojevi odozdo prema gore

• FERT-strop

• Podne ploče kamene vune TP 3-5cm, uz bočno rubne trake od kamene vune RS

• PE-folija LDS 100, vertikalno uza zid preko RS trake kamene vune

• Armirani estrih 4 cm

• Parket

 

Kosi krov – slojevi odozdo prema gore

• Gips kartonska ploča

• Parna brana LDS 100, preklope lijepiti s trakom LDS Soliplan, oko proboja (dimnjak, krovni prozor) s LDS Solifit i na bočni zid s LDS Kleberaupe

• Ispod rogova između poprečnih profila 10cm ECOSE izolacijslki filc Unifit 035

• Između rogova u donju zonu 10 cm ECOSE izolacijski filc Unifit 035

• Zračni prostor min 2cm

• Daske

• Sekundarni pokrov; paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0,04

• Kontra letva, letva i crijep kao primarni pokrov

KI LDS 100

 


 

Ivan Zec

pregledom Vaših savjeta za izolaciju naišao sam na izvedbu izolacije poda potkrovlja. Izolirao bih pod negrijanog potkrovlja. Vidim da je potrebno postaviti parnu branu LDS100, letve te između njih višenamjenski filc Classic 040. Preporučljiva debljina filca (prema podacima sa Interneta) je 10 cm, ali zbog male visine potkrovlja, razmišljam o varijanti sa 5 cm izolacijskog filca. Kolika bi, prema Vašem iskustvu, bila razlika s obzirom na debljinu izolacije (5 ili 10 cm) po pitanju toplinske izolacije (ne znam kojim bitnim veličinama se određuje)? Da li bi bilo dovoljno postaviti 5 cm izolacijskog filca (odnos cijene i dobivene kvalitete izolacije) s obzirom da živim uz more (otok Krk)?

Odgovor
Ako ste već ograničeni s visinom treba koristiti 15% kvalitetniji filc Unifit 035. Toplinska zaštita ovisi o 2 parametra i to o toplinskoj provodljivosti materijala λ (što manji to bolji) tako da Classic 040 ima toplinsku provodljivost 0,040 W/mK, a Unifit 035 ima 0,035 W/mK. Drugi parametar je debljina izolacijskog materijala čime se dobije proračunski koeficijent prijelaza topline kroz promatranu konstrukciju. Ovdje također imamo problem tzv. toplinskih mostova jer je drvo 4 puta lošija toplinska izolacija nego mineralna vuna pa bi bilo poželjno ispod letava (ili „štafli“) staviti tvrdu kamenu vunu, recimo tip TPT debljine 2cm. Gledajući samu debljinu toplinske izolacije, računski je 10cm duplo bolje od 5cm Classica 040. Ali kad pogledamo drvo između i uzmemo u obzir režim grijanja i korištenja objekta (provjetravanje, toplinski mostovi, dobici od sunčeve energije) učinak nije dvostruk.

Ono što je Vama čak i važnije, pregrijavanje stambenih prostora tijekom ljeta, glede čega bi trebalo na AB ploču postaviti čak 15cm izolacije, jer je klimatiziranje prostora skuplje od grijanja.

 


 

Dejan Rudelj

Postavljam izolaciju s unutarnje strane zida,ide vuna i knauf pa me zanima jel mogu u prostor od 5cm zbiti vunu od 10cm.Mislim jel smeta to cemu ili mora bit od 5cm?Hvala

Odgovor
Neznatno ćete poboljšati toplinsku zaštitu ako utisnete 10 na 5 cm. Bolje je koristiti kvalitetniji proizvod (na primjer Unifit 035) uz kojeg se pri manjoj debljini dobije veći učinak toplinske zaštite. I da ne zaboravite besprijekorno trajno zabrtvljenu postavu parne, PE-folije minimalno 150 grama/m2 (naš tip LDS 100) između mineralne vune i Knauf gips-kartonske ploče.

 


 

Elizabeta

Imamo problem sa kondenzacijom vlage u spavaćoj sobi. Obnavljali smo kuću (istočna Slavonija) i uz put smo dogradili jednu malenu sobicu za spavanje, podignuta je od tla jedno pola metra isto kao i ostale prostorije u prizemlju (tri stepenice izvana), na betonsku podlogu je stavljeno 3 cm glazure, a zatim laminati (ispod njih ima tanka spužvica koja standardno ide), međutim otkako je zahladilo i pao snijeg, a soba se grije radijatorom, na površini poda skuplja se voda, pogotovo ispod najmeštaja koji stoji pokraj vanjskih zidova i sjevero-istočni vanjski zid je povukao vlagu. Molim Vas za savjet što možemo učiniti da se izbjegne ova kondenzacija? Znam da treba sobu zračiti što i radim, ali vani u jesensko-zimskom periodu zrak je isto pun vlage tako da i skoro ne pomaže. U sobi se održava konstantna temperatura od 22 st. ipak pod je jako hladan, vanjski zidovi isto iako su obloženi stiroporom izvana. Ostale prostorije u kući su suhe iako su uvjeti u njima praktički isti, jedino što imaju više unutarnji položaj, a vanjski zidovi pretežito gledaju na jugo-zapad. Nova soba ima čak tri vanjska zida i locirana je sa sjevernje strane kuće. Moje pitanje je da li će se problem sa kondenzacijom u ovoj sobi rješiti ako se s poda poskidaju paneli i stavi neki izolacijski sloj ispod njih koji bi bolje odvajao laminate od estriha, a time ih ugrijao i smanjio razliku vanjske i unutarnje temperature? Ako možete nam ujedno savjetovati od kojeg bi materijala taj sloj točno trebao biti? Unaprijed se zahvaljujem. Lijep pozdrav!

Odgovor
Evo sve Vam je otprilike jasno i čudi me da ste nešto dograđivali bez toplinske izolacije. Radi se o tome da je taj dio najhladniji i loše ventilirani zbog ormara pa kad se AB ploča ohladi uslijed niskih temperatura, dolazi do rošenja na površini koju navodite. Pitanje je da li ste postavili hidro-izolaciju, ako je AB-ploča na zemlji? Treba postaviti barem 5cm ekstrudiranog polistirena na AB-ploču (tzv.XPS naš tip C 350 LJ), rubno uza zid RS trake kamene vune za prekid zvučnih mostova, PE foliju, armirani estrih minimalno 4cm i ponovo laminat na filc. Mogao bi biti problem toplinskog mosta, ne znam od koje visine kreće stiropor na vanjskom zidu koji je također problematičan jer ne propušta vlagu u hladnoj zoni zida gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata.

Ormar ne bi smio biti postavljen na vanjski zid i ne skroz uza zid, da se omogući cirkulacija zraka. Grijanje je poželjno 21-22ºC te kratka provjetravanja prostora u smislu izmjene zraka do 3 min svakih 1,5 do 2 sata, kada se boravi u istome. Taj prostor se također ne smije naglo ohladiti, jer nastaje višak vlage u zraku koja kondenzira na najhladnijim dijelovima prostorije.

 


 

Daniel Pavlic

Zanima me rješenje za zvučnu izolaciju stropa i od udarne buke i od govorne buke. Radi se o stanu u kojem se čuje buka koraka i govor susjeda iznad nas. Ima li Knauf rješenje za nas?

Odgovor
Udarna buka se u pravilu rješava izvođenjem kvalitetnog plivajućeg poda na osnovi mineralne vune. Ali vrlo čest je problem kojega i Vi imate sa susjedima. Nemam baš konkretnu sliku rješenja sa spuštenim stropom, ali će i ova niže poslužiti:

Spušteni strop

Dakle ova razina greda neka je postojeća međukatna konstrukcija. Linijski treba pričvrstiti direktne ovjese i sa CD profilima pritisnuti ploče kamene vune Knauf Insulation DP-10 (5-8cm) za strop. Glede udarnog zvuka dobit će se efekt zaštite 20-30% jer ostaje problem prenošenja zvuka sa stropne ploče bočno na zidove s pretpostavkom da susjedi imaju loše riješen prekid zvučnih mostova plivajućeg poda iznad. Treba ih zamoliti da barem stave nekakav tepih. Glede prigušenja zračnog zvuka dobit ćete učinak 40-50%, a ako se izvede dvoslojna obloga kombinacijom obične i Diamant Knauf gips ploče, prigušenje će biti i do 60%.

 
 

 
 

Massimo Banić

Vezano  za postavu vanjske  izolacije  radi se cca  350 m2   obiteljska kuća ( područje  otok  Mali  Lošinj ) interesira me koju debljinu  i tvrdoću   izolacije mi preporučate  te koliko se kreće cijena po  m2.

Odgovor
Preporučio bih Vam 8 cm fasadne ploče kamene vune PTP-035 (115Kg/m3). U privitku dostavljam voucher na kojeg ostvarujete dodatnih 5% popusta na akcijske cijene do kraja ove godine. Akcijska cijena je 45,92Kn/m2 minus 5% na voucher + PDV, dakle 54,53Kn/m2 i robu možete nabaviti preko INDA d.o.o. u Malom Lošinju.

Nažalost robe sigurno nema na skladištu pa bi cijena mogla biti uvećana za dio prijevoza. Predlažem stoga da prije kontaktirate našeg komercijalno-tehničkog zastupnika g.Egon Knežević na 091-611-3307 da Vam dogovori korektne uvjete.

 


 

Marija Lokas

molim Vas za savjet; kuća je u srednjoj dalmaciji, izložena udarima bure i juga, sunca, trebala bih vanjsku izolaciju. Prizemlje kuće ima dva sloja žbuke (ili kako se to već kaže) fali završni sloj, a kat je samo od  betonskih blokova bez obrade, lastavice su od cigle. Kuća je veličine 10*10, dvije etaže + lastavice. Koju izolaciju savjetujete i koliko bi koštao materijal?

Odgovor
Sustav kontaktne toplinske fasade na osnovi kamene vune (naš tip PTP-035) bit će prihvatljiviji, prvenstveno jer kamena vuna podnosi visoke temperature kao i nagle oscilacije istih. Također sustav s vunom propušta vlagu iz zidova te u tom smislu dugoročno zadržava toplinska svojstva, a odlična je protupožarna i zvučna izolacija kuće.

Glede izloženosti objekta koje spominjete, važno je odabrati kvalitetnu završnu žbuku (Silikonsku) u svijetloj nijansi boje. Fasadne ploče kamene vune se direktno lijepe i na ožbukani dio i na čistu opeku (mogu ići različite debljine vune u cilju izravnavanja cijele završne fasade). Debljinu kamene vune PTP-035 predlažem 8cm i do kraja godine je akcijska cijena 43,62 Kn/m2 (dostavljamo voucher za cijenu u akciji). Ostali materijal u sustavu (polimerno-cementno ljepilo, staklena mrežica, pretpremaz, silikonska žbuka, kutni i početni profili) su oko 100Kn/m2 (PDV-uključen) ±5% ovisno o proizvođaču.

 


 

Ivica Šoštarić

imam jedno pitanje za vas koje jer odgovor bas nisam uspio pronaci u vasim katalozima. Planiram izolirati pod (fert gredice i beton) u hladnom potkrovlju vunom na koju bi isao armirano cementni estrih, a kasnije na njega plocice ili parket. Znaci potkrovlje se planira urediti u stambeni prostor, pa bih zbog zvucne izolacije koristio vunu.

Kod mene u trgovini (Karlovac) dostupne su vase podne ploce TP. Maksimalna debljina poda (izolacija + estrih) bi bila oko 10 cm, tako da bi 6cm bila izolacija a ostalo estrih. Ono sto me muci je sljedece, u vasem katalogu pise da se TP ploce mogu koristiti za ukupnu debljinu izolacije 5cm? Jeli onda potrebno kombinirati i preporucljivo mozda kombinirati vunu i XPS stiropor? Ako se koristi samo vuna, da li se polaze u 2 sloja (3+3cm)? Da li je potrebna parna barna izmedju poda i izolacije? Sto staviti na vunu prije estriha, PE foliju? Sada bih stavio samo izolaciju, a kasnije na proljece estrih. U planu je i izolacija krova, ima li to kakvo znacenja na odabir rješenja za izolaciju poda?

I zanima me jos, je li u izolaciju dozvoljeno polaganje odvodnih cijevi i ako je je li zbog kondenzcije vlage na cijevima dovoljno cijevi omotati samo filcom ili je potrebno jos nešto?

Odgovor
Ako potkrovlje planirate kasnije urediti kao stambeni prostor, tada predlažem TP podnu ploču debljine 5cm jer ista ima najbolju ispitanu dinamičku krutost glede zaštite od udarnog zvuka (topota). Jasno, treba koristiti i rubne trake kamene vune RS kao prekid zvučnih mostova. Ako će u početku potkrovlje biti negrijano, treba postaviti i zrakonepropusno zalijepiti na FERT ploču parnu branu (naš tip LDS 100). Istu foliju možete koristiti i kao zaštitu prije izrade glazure kojoj je svrha da spriječi upijanje vlage u vunu tijekom izrade estriha. Glede izbjegavanja nastanka kondenzata u toplinskoj izolaciji kada se cijevi naglo ohlade, također se može koristiti LDS 100 folija za omatanje, ali tu bi radije preporučio postavu XPS-a na mjestima oko cijevi pa nema potrebe za folijom.

 


 

Mickey Plakalović

Kolika debljina  izolacije mi je potrebna ako su rogovi 14cm? Koje vrste treba da je izolacija I kako se postavlja?

Odgovor
Niže dostavljam link kratkog filma za postavu toplinske izolacije potkrovlja:

http://www.knaufinsulation.hr/video-izolacija-potkrovlja

Ako je krovište podaskano bez razmaka između dasaka i posebice ako je na dasci krovna ljepenka, a ne paropropusno-vodonepropusna folija, tada treba ostaviti ventilirani prostor između daske i mineralne vune minimalno 2cm.

Ako ne želite imati problem pregrijavanja potkrovlja tijekom ljeta, treba postaviti Unifit 035 debljine 12cm između rogova i Classic 040 debljine 8cm poprečno ispod rogova. Besprijekorno i trajno zalijepljena i zabrtvljena parna brana (naš tip LDS 100 s trakama Soliplan za preklope i Solifit oko proboja) je obvezna (vidi film).

 


 

Igor Man

Kupio sam peć na drva koja se nalazi 10 cm. od zida od knaufa. Sa čime da zaštitim knauf, jer je glet počeo pucati i ljuštiti se? Da li postoje nekakve ploče koje bi se postavile između peći i zida?

Odgovor
Za ovu namjenu proizvodimo ploče kamene vune za visoke temperature HTB 700 ojačane s alu-folijom pa bi barem 5cm trebalo postaviti na stranu Knaufa s time da aluminijska foljia bude okrenuta prema peći. S obzirom na područje pogledajte na http://www.knaufinsulation.hr/prodaja-tehnicka-komercijalna-podrska kontakte komercijalista neka Vas upute gdje kupiti takve ploče. Može se koristiti i filc FM AluR.

 


  

Miljan Kovačević

Interesuje me kako bih trebao da uradim izolaciju na vec uradjenom objektu. Krov je tegola postavljena direktno na dascanu oplatu. Interesuje me da li da se uradi varijanta sa vazdusnim slojem i kako? Kao i kako uraditi eventualno vazdusni sloj na delu prozora koji su da kazem pasent upali izmedju rogova i kojih je puno?

Odgovor
Toplinsku izolaciju od ECOSE mineralne vune tip Unifit 035 treba postaviti između rogova na način da ostane minimalno 2cm između daske i vune, a kod strehe postaviti zaštitnu mrežicu. Poprečno ispod rogova između Knauf CD profila možete postaviti ECOSE Classic 040 da se rogovi prekriju kao toplinski mostovi jer je drvo 4 puta lošija izolacija od vune. Između stropne obloge (Knauf ploča i vune) obvezna je postava parne brane PE-folija 0,2mm ili 150grama/m2 i trajno zalijepiti preklope folije s kvalitetnim trakama, posebice spoj folije s krovnim prozorima ispod. Ventiliranje toplinske izolacije na spoju s krovnim prozorima u razini dasaka trabao bi znati riješiti krovopokrivač ili ugrađivač krovnih prozora.

 


 

Andrija Terzić

Želio bih sa vašim proizvodima izolirati stambeno potkrovlje kuće. Pa bi mi trebala preporuka što točno staviti i kojim redoslijedom. Riječ je o kući (kosi krov), grede 14cm, iznad greda daske, terpapir, letve i crijep (mislim da nema kontra letvi). Sa napomenom da bi krov spustio na visinu 2.40 ili koliko već, pa sam mislio napraviti npr. gledano izvana prema unutra:

daske, između rogova nekakvu paropropusno-vodonepropusnu foliju, pa vuna između rogova npr. 15-20cm , pa prazan prostor (do metar -metar i nešto sitno- možda skladišni tavanski prostor) pa onda spušteni strop koji bi isto izolirao sa npr. 15-20cm.pa na kraju Knauf.

Ako imate nekakvu sliku sa rasporedom slojeva (ono kad bi išao bez tog tavanskog prostora znam kako bi to išlo, no kad imam izolaciju između rogova, pa onda još i skladišnog prostora, pa onda knauf).

Odgovor
Nažalost nemamo takvu konkretnu sliku pa ako neće biti lako shvatljivo u pisanom odgovoru, slobodno me nazovite. S obzirom da imate ter-papir na dasci  kao sekundarni pokrov, nema ni smisla ni potrebe za paropropusno-vodonepropusnom folijom ispod. Ali stoga predlažem da utisnete ploče kamene vune KP između rogova debljine 12cm na način da ostane 2cm ventiliranog prostora između daske i vune (pustiti cirkulaciju zraka kod strehe i zaštititi mrežicom).

Ispod KP ploča na rogove, zrakonepropusno pričvrstiti LDS 2 Silk foliju kao kontrolni sloj propuštanja difuzne vlage u hladni sloj krovne konstrukcije te zaštitu od osipanja vune u skladišni dio krova.

Na visini od 2,5 m (donji rub fosne)  adekvatno pričvrstiti za svaki par rogova (greda) tzv. pajante od fosni 48mm iste širine. Na pajante s gornje strane postaviti OSB ploče 20mm koje će biti pod skladišnog prostora. Između fosni utisnuti izolacijski filc Unifit 035 na način da ostane min 2cm zračnog prostora do OSB ploče. Na fosne (pajante) od ispod, besprijekorno trajno pričvrstiti i polijepiti preklope parne brane LDS 100 (PE-folija min 150grama/m2). Na kraju pričvrstite stropnu ploču, Knauf gips-karton, lamperiju i slično.

Na kosom dijelu krova bočno možete koristiti ECOSE filc Unifit 035 između rogova, a Classic 040 s unutarnje strane rogova poprečno između CD profila s time da parna brana LDS 100 mora biti zrakonepropusno trajno zalijepljena na čitavoj površini krova između stropne obloge i mineralne vune s te toplije strane.

 


 

Draško Dejanović

.....molio bih vas vase strucno misljenje....naime,kuca mi je sazidana POROTHERMOM PROFI 30 (zidano pjenom),posto radim unutarnja uređenja planiram sa nutarnje strane vanjske zidove izolirati tako da stavim 5 cm metalnu konstrukciju uz kamenu vunu 5cm naravno,zatim parnu branu LDS 100 i zatvoriti sa duplim klasicnim KNAUFOM,a sa vanjske strane planiram izolirati sa kamenom vunom PTP 035 od 10 cm.....plafoni su od gredica i ispuna također POROTHERM no i plafone planiram izolirati sa

10 cm vune plus KNAUF,napominjem da su prozori PVC low-e troslojni...... molio bih vase misljenje....

Odgovor
Ako je to objekt u kojem ćete kontinuirano grijati i živjeti tijekom zime, glede zdravije mikroklime i većeg učinka u smislu uštede energije će biti ako se te pregrade izoliraju izvana. Za zdraviju mikroklimu, vrlo je bitna akumulacija topline u zidu ili stropu koja se emitira (manja je vršna snaga uređaja za grijanje i u tome ušteda) u unutarnji prostor uz dobru vanjsku paropropusnu izolaciju kao što je sustav s kamenom vunom (difuzna vlaga – „disanje zida“). Dakle, unutarnjom izolacijom ćete dobiti na U koeficijentu prijelaza topline i brže zagrijati prostore, ali i spriječiti akumulaciju topline i imati potrebu za učestalijim provjetravanjem čime se umanjuje učinak toplinske izolacije.

U tom smislu je učinkovitije pa i dosta jeftinije staviti još 2cm u debljinu fasadne vune  i to predlažem FKL lamele koje se lijepe punoplošno i ne moraju se „tiplati“ (točkasti toplinski gubici).

Što se tiče stropa, ako potkrovlje ne koristite, bolje je jednostavno položiti 10cm vune napr: Unifit 035 na pod FERTA i gore paropropusno-vodonepropusnu foliju (naš tip LDS 0,04). Ako ćete, „danas-sutra“ koristiti potkrovlje, bolje napraviti estrih s 5cm TP podnim pločama kamene vune koje su odlične glede toplinske izolacije i udarne buke. Parna brana (PE-folija, LDS 100) u tom slučaju mora ići s obje strane TP ploča( i na pod i prije glazure).

Ovo što ste Vi zamislili, bila bi izvrsna izolacija objekta čija je potreba povremenog grijanja.

 


 

Silvije Jovalekić

Želim izolirati kuću u Donjoj Stubici (vidi prilog). 

− ca. 160 m2 fasade, 

− ca. 29 m2 podnožja kuće – cokla

− 7 m2 ulazno stubište i podest sa tanjom izolacijom zbog širine stubista.

Koji tip i debljinu kamene vune preporučujete za fasadu? Koji materijal i koje debljine se uzima se za coklu? Koji materijal preporučujete za ulazno stubište? Dali nudite ljepilo za kamenu vunu i marerial za coklu?

Dali se prodajete robu u Novom Marofu? Dali isporučujete u Donju Stubicu? Koje su cijene? Dali možete preporuciti fasadere koji rade sa kamenom vunom?

Odgovor
Na zid debljine 25cm sukladno dostavljenim nacrtima, predlažem fasadne ploče kamene vune PTP-035 debljine 10 ili 12cm. S ulaskom u EU težimo i RH će donijeti propise za još deblju izolaciju vanjskih zidova s time da su PTP-035 ploče kamene vune cca 15% bolja toplinska izolacija od klasničnog fasadnog EPS-a, a još i veća prednost je što zbog paropropusnosti zadržavaju toplinsku vrijednost tijekom godina pa spomenuti postotak raste, uz jasno odličnu protupožarnu i zvučnu izolaciju.  

Za podnožje objekta predlažem ekstrudirani polistiren (XPS) Knauf Insulation Ultragrip LJ (falcani) debljine 8cm.

Glede ulaznog stubišta, ako mislite na debljinu izolacije zbog ulaznih vrata, mogu se koristiti PTP-035 ploče kamene vune 6 ili 8cm ovisno o debljini okvira vrata.

Knauf Insulation PTP-035 fasadne ploče kamene vune su u Hrvatskoj certificirane u toplinskom fasadnom sustavu s ljepilima i završnim žbukama proizvođača SAMOBORKA, LB-KNAUF, CHROMOS SVJETLOST, MUREXIN, CAPAROL, JUB i STO. Stoga nudimo njih kao kvalitetno rješenje.

Našu robu možete kupiti ili naručiti preko TRGOSTIL d.d. u Donjoj Stubici, TRGOCENTAR d.o.o. i B.M.D.Stil d.o.o. u Zaboku.

Fasadne ploče PTP-035 su na akciji do kraja godine, stoga Vam u privitku dostavljam voucher  na kojeg ostvarujete 30+5% popusta, odnosno po cijeni od 54,53Kn/m2+PDV za debljinu 10cm i 65,44Kn/m2+PDV za debljinu 12cm. Cijena ostalog potrebnog materijala, a od gore spomenutih proizvođača je od 80do120Kn (PDV uključen) za komplet polimerno-cementno ljepilo, kutne i SOCKEL profile, staklenu mrežicu, impregnaciju i završnu silikatnu žbuku.  

Tvornička cijena XPS-a Ultragrip LJ/8cm je 71,95Kn/m2+PDV, ali ako ćete kupovati cijeli sustav fasade, mogući su znatni rabati.

U privitku Vam dostavljam adrese iz našeg Kataloga fasadera http://www.knaufinsulation.hr/documents/katalog-izvodaca-fasadnih-sustava , a koji stručno i po korektnim cijenama rade na području Donje Stubice.

 


 
 

IVAN KOVAČIĆ 

lijepo Vas molim za stručni savjet:

1. u dijelu kuće na selu, staroj 25 god. imam betonski pod. Kako se sada osjeti vlaga , a planiramo staviti drveni  pod, lijepo Vas molim za savjet čime  uraditi kvalitetnu hidro-izolaciju ?

2. kuća  u kojoj stanujemo je izgrađena prije rata od siporexa , ožbukana  i obojana, kako na hladnim mostovima nije rađena hidro-izolacija u unutrašnjosti kuće nam izbija vlaga na tim mjestima i u kutu gdje je najmanja cirkulacija. Vlaga se javlja unatoč stalnom provjeravanju. Razmišljamo o oblaganju kuće s kamenom vunom. Lijepo Vas molim stručni savjet. Kuća je površine 220 m2 i  to nam je dosta velika investicija.

Odgovor
1. Čudno za 1987.godinu, ali vjerojatno se nije izvela adekvatna hidro-izolacija temeljne AB-ploče niti vertikalna nad-temeljnih zidova. Na betonski pod treba zavariti V3 ljepenku te na zid do visine toplinske izolacije. Na razdjelni sloj od sintetičkog voala (geotextil) položi se toplinska izolacija od ekstrudiranog polistirena tzv.XPS-a debljine minimalno 5cm (naš tip Polyfoam C 350 Lj – falcani), PE-folija (naš tip LDS 100) i armirani cementni estrih debljine 6cm. Ako je vlaga vidljiva na zidovima, trebalo bi u ljetnim mjesecima iskopati temeljne zidove izvana neka se dobro osuše i također zavariti V3 ljepenku. Bilo bi dobro i ovdje postaviti XPS do dubine 30cm u zemlju i čepastu gumu za zaštitu.

2. Siporex je toplinski korektan, ali izuzetno upija vlagu pa dolazi do takvih problema kad se vlaga u njemu ohladi, kondenzira. Sustav fasade s lamelama kamene vune (naš tip FKL) je preporučljiv u kombinaciji sa siporexom jer izuzetno paropropustan u hladnoj zoni zida i ne mora se „tiplati“ te se punoplošnim lijepljenjem zatvore svi „hladni mostovi“. Za grijane prostore je bitno provjetravanje svakih 2 sata kratke izmjene zraka (do 3 min) kada se boravi u prostoru i grijanje oko 21ºC. S postavom vune se zid više neće hladiti i neće nastati uvjeti za stvaranje kondenzata, a vlaga će nesmetano izaći iz siporexa, dok bi recimo najveća greška bila postaviti neparopropusni stiropor na siporex koji vlagu ne bi pustio van.

http://www.knaufinsulation.hr/documents/izolacija-vanjskih-zidova-kontaktne-fasade 

Možete pogledati gornji link za fasade od kamene vune, a ako Vam je ta opcija preskupa, jedino uređajima prisilne ventilacije (rekuperacija) ćete riješiti problem, što može biti jeftinija investicija od fasade, ali gledajući uštedu grijanja, zasigurno nije.

 


 

Mario Cindori

kupio sam stan sa naknadno zatvorenom terasom. Terasa je - donji dio (ograda) od betona obložena s obje strane stiroporom 5 cm i akrilnom fasadom. Gornji nadograđeni dio je – gledajući iznutra prema van: knauf gips kartonska ploča, mineralna vuna 5 cm, knauf aquapanel ploča, stiropor 3 cm i akrilna fasada.

„Ograda“ od betona i stiropora i nadogradnja od knaufa odijeljene su jedna od druge kamenom klupčicom. Krov je načinjen od valovitog lima na metalnoj konstrukciji, ispod njega je izolacija od mineralne vune 5 cm, podkonstrukcija sa knauf gips kartonskim pločama. Razmak između gipskartonske ploče i limenok pokrova je na višoj strani 20 cm, a na nižoj 8 cm. Dimenzija krova je 2, 30 x 4,20 m.

Znači, nema ugrađene parne brane iznad stropa, niti paropropusne/vodonepropusne folije ispod limene obloge krova. Kako bi ja tu prostoriju koristio kao sobu, želio sam je urediti u tu svrhu.

Majstor mi predlaže;

1. Demontirati limenu oblogu krova, zamijeniti mineralnu vunu novom na način da se sve maksimalno ispuni do razine limene krovne obloge. Na postojeću metalnu konstrukciju na koju naliježe limena krovna obloga zalijepiti izolaciju od samoljepljivog armafleksa 3 mm radi prekida toplinskog mosta. Na taj armafleks duplo ljepljivom trakom fiksirati paropropusnu – vodonepropusnu foliju. Nakon toga direktno na tu foliju ponovno montirati postojeći lim krovne obloge. Na ovakav način nebi se lomio postojeći strop od gipskartonske ploče, niti nebi mijenjao opšave krova, žljebove i oluke (najjeftinija opcija).

2. Unutar prostorije predlaže ugraditi direktno parnu branu na kompletan strop od gipskartonske ploče, ali isto tako i na zidove u dijelu gdje je obloga od gips kartonske ploče (do kamene klupčice). Nakon toga na tu parnu branu, opet direktno učvrstiti nove knauf gipskartonske ploče, obraditi ih te obojati disperzivnom bojom. Nove gips kartonske ploče bi se direktno kroz parnu branu knauf vijcima ušarafile u postojeće zidove i strop od gipskartonske ploče.

3. Postojeću betonsku klupčicu u sobnom dijelu izolirati samoljepljivim armafleksom 3 mm, a na to montirati oblogu od iverala.

Molim vas vaše mišljenje o navedenom prijedlogu .

Odgovor
Ovo je rijetko, ali majstor jednostavno razumije građevnu fiziku. Bitno je samo da se koristi kvalitetna parna brana PE-folija min 150g/m2 ili 0,2mm debljine (naš tip LDS 100 je cca 180g/m2) i da se ona isto tako besprijekorno trajno i zrakonepropusno zalijepi, dakle treba koristiti kvalitetne trake a ne one koje se razlijepe za godinu dana.

 


 

Indira Durmić

Imam staru dalmatinsku kuću koju trebam adaptirati.Između prizemlja i kata su grede i drveni pod. Ja bih htjela taj pod ojačati, ali betonska ploča ne dolazi u obzir.Treba mi savjet i preporuka čime uraditi pod da bude čvrsta osnova po kojoj se može bezbrižno hodati , te za potkrovlje i novi krov,koji će odoliti jakim burama.

Odgovor
Ako su grede „zdrave“, postavljene na propisanim razmacima i adekvatnih dimenzija (što bi trebalo provjeriti sa statičarom) onda bi tehnički propisani (posebice glede zvučne zaštite)raspored slojeva bio slijedeći, gledano odozgo:

• Podna obloga na drvenoj osnovi (parket, laminat, brodski pod)

• OSB ploča debljine 22mm

• PE-folija 0,2mm besprijekorno zalijepljena na preklopima i na bočni zid

• Podne ploče kamene vune TP debljine 3cm uz rubne trake kamene vune RS

• OSB ploča 22m pričvršćena na grede

• Mineralna vuna Classic 044 u punoj visini između greda

• Kamena vuna TP debljine 3cm pričvršćena preko direktnih Knauf ovjesa i CD profila

• PE-folija 0,2mm besprijekorno zalijepljena na preklopima i na bočni zid

• Gips-kartonska Knauf A ploča 12mm i soboslikarska obrada

Glede pravilno izvedenog krova za Vaše područje, možete kontaktirati tehnički odjel nekog od dobavljača krovova napr: NEXE, BRAMAC, TONDACH.

 


 

Aleksandar Turković

moramo izolirati kosi krov prilikom renoviranja objekta. Podneblje je Istra 1km od mora. Krov je izrađen od vanjskog sloja 

mediteran

letvice

paropropusna vodonepropusna

daščana oplata

rogovi 15x20

između rogova bi stavio izolaciju i onda sve zaštitio paropropusnom folijom. Volio bi da je izolacija 10 cm , tako da se rogovi vide jer će to biti stambeni prostor . Molim Vas za savjet za kvalitetnu i dobru izolaciju koji materijal preporučate i koju debljinu te koju U vrijednost bi tako postigao ?

Odgovor
Nažalost teško je spojiti estetiku i kvalitetnu izolaciju koja bi trebala biti barem ukupno 20cm debljine da nemate problem pregrijavanja potkrovnog stambenog prostora ljeti. U Vašem željenom slučaju, ako postavite 10cm, predlažem ECOSE Unifit 035, između rogova do dasaka, obvezna je besprijekorno zabrtvljena parna brana (naš tip LDS 100) između mineralne vune i stropne obloge između vidljivih rogova. Također i vidljive dijelove rogova treba kvalitetno zaštititi od difuzne vlage. U vrijednost će biti 0,42 W/m2K.

 


 

Lidija Radunic

Renoviramo dio prizemlja obiteljske kuće u Kaštelima koji je služio kao konoba. Taj dio se nalazi u sredini kuće, sa strane je stan ali susjed nije napravio nikakvu izolaciju, zidovi su od neke čudne žbuke debljine 10-tak centimetara, kuća je zidana prije 75 god. Na taj zid se naslanja spavaća soba i kupaonica pa Vas molim da mi savjetujete šta napraviti kako bi  postigli što bolju zvučnu izolaciju. Plafon su grede, na katu je stan koji se ne grije previše. Plafon namjeravamo spustiti,ali šta i kako napraviti nemamo pojma.

Želili bi također postić što bolju zvučnu i toplinsku izolaciju.

Odgovor
Prema susjedu bi trebali obložiti zid s minimalno 5cm mineralne vune TP 115 ili Classic 040:

Zid - izolacija

Nisam mogao naći bolju sliku za spušteni strop, ali princip je isti kao na slici dolje:

Spušteni strop

S time da ako je gore slabije grijani prostor, OBVEZNA je postava parne brane PE-folije debljine 0,2mm (naš tip LDS 100) između gips-kartonske ploče i mineralne vune s tople strane, a ista mora biti besprijekorno zalijepljena i zabrtvljena s kvalitetnim trakama, jer u protivnom difuzna vlaga može proći naglo u hladniji prostor i kondenzirati što će izazvati pojavu plijesni i gljivica te umanjiti vrijednost toplinske izolacije.

 

 
 

Tomislav Vojak 

Imam 50 godina staru kuću koja umjesto betonske deke, ima drvene grede.. Sa gornje strane ( pod potkrovlja-stambeni dio) na grede su zabijene daske pa na njih, osb ploče , pa seljački pod. Sa donje strane ( strop prizemlja-stambeni dio) stavjena je trska , pa žbuka. Ja bi kod rekonstrukcije sve to poskidao osim naravno ovih nosivih drvenih greda. Molim za savjet za materijale i izolaciju donjeg i gornjeg dijela odnosno stropa i poda.

Pod bi ostao masivni seljački pod, dok bi se u strop ugrađivala rasvjeta. U prilogu Vam šaljem nacrte kuće. Stropne grede su dimenzija 10x30 i postavljene su svakih 60cm u odličnom stanju.

Odgovor
Statički će biti u redu. Ako skinete sve do nosivih greda kako navodite, predlažem slijedeći raspored slojeva krenuvši odozgo ili od ponovo postavljenog seljačkog poda:

• Seljački pod

• OSB ploča 22m

• Folija LDS 100 polijepljena preko vune, preklopi s trakom LDS Soliplan, na zid preko rubne RS trake kamene vune s LDS Kleberaupe

• Podne ploče kamene vune TPT debljine 3cm uz rubne trake kamene vune RS

• OSB ploča 22mm pričvršćena na grede

• Izolacijski filc Classic 040 između rogova u punoj visini, 2x16cm utisnuti ili 3x10cm

• Preko direktnih ovjesa i CD profila na grede ispod pričvrstiti ploče kamene vune TPT/3cm

• Parnu branu LDS pričvrstiti kroz direktne ovjese, priljubiti uz vunu i polijepiti

• 3cm prostor između CD profila služi za postavu instalacija rasvjete

• Gips-kartonske ploče pričvršćene za CD profile 

 


 

Helga Carija 

Postujuci vase strucno znanje, molila bih vas za savjet. Naime, zivim u Splitu i imam stan na zadnjem katu stambene zgrade gradene 1985. godine. Postojeci balkon smo prilikom renoviranja stana prikljucili dnevnom boravku i postavili parket. Problem je da se sada podni dio dnevnog boravka koji je nekada bio balkon navlazi pri sudaru toplog unutarnjeg i  hladnog vanjskog zraka jer je ispod nas otvoreni balkon. Isto se dogodi in a bocnom zidu dnevnog boravka koji granici sa susjedovim balkonom. Napominjem da vlasnici stana ispod nas nemaju nista protiv da se ukoliko je moguce intervenira sa plafona njihovog balkona, a isto je is a vlasnicima bocnog nam stana.

Odgovor
Točno je kako navodite, na mjestima neizoliranih pregrada, posebice na zadnjem katu kada se zid ohladi ispod temperature rosišta u grijanom prostoru, na spomenutim dijelovima dolazi do nastanka kondenzata.

Ako Vam je dozvoljeno da izolaciju učinite izvana, to je bolja opcija jer ćete lakše prekriti i tzv.hladne mostove gdje je također moguće stvaranje kondenzata pa plijesni i gljivica. Dakle čitav strop balkona ispod se polijepi ekstrudiranim polistirenom (tzv.XPS), barem 8cm s „tiplanjem“ u beton cca 3cm s 6 pričvrsnica/m2. Nakon toga se navuče isto „vdws“ ljepilo (u trgovini i fasaderi  znaju koja je to vrsta), utopi mrežica od staklenog voala i zagleta istim ljepilom. Nakon 7 dana sušenja u normalnim uvjetima nanosi se predpremaz i završna tankslojna silikonska žbuka. Isti postupak se napravi pri oblaganju bočnog balkonskog zida, ali ovdje treba koristiti paropropusnu i protupožarnu kamenu vunu debljine barem 8cm(Knauf Insulation lamele FKL) i polimerno-cementna ljepila. Završna tankoslojna žbuka za obje površine može biti silikonska, u boji koja se uklapa u sadašnje stanje fasade. 

 


 

Ivancic

Na obiteljskom objektu u Zagrebu, želimo poboljšati zvučnu izolaciju zidova. Imamo problem vanjske buke, pa osim izmjene prozora, želimo dodatno izolirati i zidove – s unutarnje strane. Pretraživajući internet u potrazi za najboljim rješenjima, pronašli smo Vaše stranice i ponudu za zvučnu izolaciju pregradnog zida. 

Ljubazno Vas molim da mi date nešto više informacija i da mi dostavite ponudu za materijal, a naročito da mi preporučite nekoga tko bi te radove mogao izvesti. Ukoliko mi možete preporučiti i osigurati savjet akustičnog stručnjaka – konzultanta, biti ću zahvalan. 

Iz svega onoga što sam proučio i naučio o buci u posljednjih par mjeseci, vjerujem da vaši sustavi mogu bitno smanjiti problem buke ? 

Odgovor
S jednostrukom oblogom kao na prvoj slici ćete oko „duplo“ smanjiti razinu buke. Izolacija je staklena vuna ECOSE ploče TP 115 ili filc Classic 040 debljine 5cm i obloga A obična gips-kartonska ploča 12,5mm.

Zid - izolacija

 

Za bolji učinak i do 20% (mnogo ovisi i o kvaliteti prozora) ide 8cm kamene vune DP-5 i dvoslojna obloga, kombinacija Diamant i A ploča.

Knauf ploče

Ako nema vanjske toplinske izolacije, obvezno je postaviti parnu branu s toplije strane kamene vune (naš tip LDS 100, besprijekorno zrakonepropusno zalijepiti preklope folije s LDS Soliplan, oko prozora s LDS Solifit i rubni spoj folije sa zidom s obostrano ljepljivom trakom Kleberaupe.

Gore spomenutu jednostruku oblogu suhomontažeri izvode za cca 130Kn/m2 +PDV (s materijalom)

Za izvođenje možete kontaktirati članove Udruge instalatera suhe gradnje na www.huisg.hr.

 

 
 

Mišel Pintar

molio bih vas savjet u vezi mog problema. imam kuću 64m2 u kontinentalnom dijelu HR.drvena konstrukcija (jelovina) podaskana sa colericama daskama.

izvana prema unutra gledano je stiropor 10cm na okomitim letvama 3 cm debljine(nije ventlirano),paropropusna folija,daska (5mm razmaka.) unutarnja strana još nema ništa al sam namjeravao staviti 20cm staklene vune clasic 040 pa parnu branu pa gips ploče.

zanima me dal će mi se zbog stiropora stvarati vlaga zbog kojeg će drvo trunuti?

Odgovor
Zasigurno je EPS (stiropor) kao neparopropustan materijal postavljen u hladnu vanjsku zonu, pogotovo ove lagane drvene konstrukcije, problem i stvarat će se kondenzat tijekom godina te propadati drvo.

Glede sprečavanja bilo kakvog nastanka kondenzata u konstrukciji, idealan bi bio gledano iznutra slijedeći raspored slojeva:

• Gips-kartonska ploča na CD profile radi provođenja instalacija da se ne probija parna brana

• Besprijekorno-trajno zabrtvljena parna brana na drvenu konstrukciju (naš tip LDS 100 s trakama za preklope brane Soliplan, oko prozora Solifit)

• 20cm Classic 040 ili kvalitetniji Unifit 035

• Paropropusno-vodonepropusna folija (LDS 0.04 – natpis prema van)

• Letve 3/5 za formiranje ventiliranog prostora

• Zaštićena drvena falcana vanjska obloga s ventilacijom preko mrežice u podnožju i kod strehe

Ako ne želite skidati stiropor, uz trajno kvalitetno zabrtvljenu parnu branu s tople strane toplinske izolacije, morali bi ugraditi nekakav tip prisilne ventilacije ili vrlo redovito provjetravati prostore, kako bi se dugoročno izbjegla šteta od difuzne vlage.

 


 

Miško

ako je pravilno postavljena parna brana,(sa grijane strane) nebi li vlaga trebala izlaziti kroz paropropusnu foliju u prostor između nje i stiropora? može li vlaga kroz paropropusnu foliju ići u oba smijera? na kojem djelu bi se trebao raditi kondenzat?

dali bi dobro riješenje bilo napraviti ozracnike na stiroporu,ima li to kakvog smisla?(gubljenje topline kroz ozracnike?) ili možda umjesto stiropora upotrijebiti kamenu vunu ptp035 kao fasadu?pošto je paropropusna.recimo staviti je bez kontra letvi direktno na daske.(dali kamena vuna kad se zagleta izgubi svojstvo paropropusnosti?) kako bi izgledalo ovo? iznutra prema van: gips ploča

• parna brana

• staklena vuna classic 040

• daska postavljena u razmaku od 5mm (zaštičena protiv crva i truljenja i namazana lazurom za vanjske utjecaje)

• paropropusna folija 

• kontra letve(3cm zračnog prostora neventilirano) 

• kamena vuna koja se zagletava i navlači sep ili nešto slično

Odgovor
Prvo je bitno znati slijedeće; i toplina i vlaga iz unutarnjih grijanih prostora prolaze kroz sve građevne pregrade prema hladnijem prostoru. Za toplinu je bitna vrijednost provođenja i debljina toplinske izolacije, a za vlagu je bitna produkcija relativne vlažnosti zraka uslijed disanja, kuhanja, tuširanja, znojenja, zalijevanja cvijeća itd i razlika u temperaturi odnosno u tlakovima unutarnjeg i vanjskog zraka. 

Zid bi morao biti projektiran tako da polako propusti vlagu u vanjski prostor. Zbog toga unutarnja topla strana mora biti od materijala slabije paropropusnosti (iliti parne brane), a idealno bi bilo da svaki slijedeći sloj prema van bude što paropropusniji. Dakle, zrakonepropusno spojena parna brana, filtrira, odnosno „prigušuje“ prolaz vlage da ista ne bi došla naglo u hladan sloj zida gdje nastaju uvjeti za kondenzaciju. U hladnoj zoni zida moraju biti paropropusni prema van, a vodonepropusni prema unutra sustavi, da propuste i te male količine vlage koja može kondenzirati i napraviti štetu u smislu smanjenja toplinske vrijednosti zida, „trulenje“ zida uslijed plijesni i gljivica pa i korozija armature kod AB-zidova.

Dakle paropropusne folije većinom su izrađene da su u drugom smjeru vodonepropusne, što ovisi o kvaliteti folija i njihovim parametrima (naš tip LDS 0.04). Također su to uglavnom krovne folije koje služe kao sekundarni pokrovi i vodonepropusna im je ona strana koja ima oznake i logotipe pa se okreće prema van. Stoga je velika greška tu foliju krivo okrenuti (paru ne pušta van, a vlagu pušta unutra).

Kondenzat se pojavljuje u tzv.zoni rosišta što se mora proračunati ovisno o slojevima, temperaturama, vlažnosti okolnog zraka, a u praksi se obično pojavljuje na unutarnjoj površini neparopropusnog materijala u hladnoj zoni.

Stiropor se i tvornički perforira da bi se dobila „paroprousnost“ kao njega samoga, ali to je više marketinški trik, jer ovdje prolazi i toplina, a pogotovo vlaga dolazi prebrzo u zonu rošenja pa i smrzavanja u tankoslojnim fasadnim sustavima.

Fasadna kamena vuna je paropropusna gotovo kao zrak, a istovremeno vodoodbojna jer je vezivom „impregnirana“.

Sigurno da vuna kad se „zagleta“ gubi svoju paropropusnost, ali da bi taj gubitak bio što manji, koriste se paropropusna ljepila (polimerno-cementna, koeficijent paropropusnosti µ<20) i paropropusne završne tankoslojne žbuke, Silikat ili kombinacija silikata i silikona. SEP-ovi nisu vodoodbojni, a Akrilne žbuke su neparopropusne.

SLOJEVI
U svakom slučaju je bolje rješenje ugraditi PTP-035 (paropropusnost, protupožarstvo, zvučna izolacija), ali ne vidim na koji način ste mislili pričvrstiti fasadne ploče kamene vune za daske i zašto koristiti paropropusnu foliju, ako sustav s vunom mora biti hermetički zatvoren i vodoodbojan s vanjske strane.

Dobro ste zamislili 5mm razmak između dasaka, ali one ne smiju biti preširoke (max 20cm). Može zaštita od trulenja i crva u smislu impregnacije, ali ne i lakiranje zbog slabe prionjivosti fasadne vune.

• Gips-kartonska ploča

• Parna brana

• Classic 040

• Daske ne šire od 20cm i razmaknute 5mm

• PTP-035 ploče lijepljene na daske s ljepilom za drvo (čisto disperzivno ljepilo) i pričvršćene s tiplama za drvo

• Armirajući sloj polimerno-cementnog ljepila 3mm ljepilo, staklena mrežica 4mm-150g/m2, 1-2mm ljepilo

• Nakon 7-10 dana sušenja ljepila u normalnim uvjetima, predpremaz u boji završne žbuke

• 1 dan nakon predpremaza, Silikonska žbuka granulacije 1,5 ili 2mm

 


 

Hrvoje Franković

Zanima me kako riješiti problem kada na ravnom betonskom krovu (ploči) stoji voda, sa unutarnje strane je spušten strop sa gipsanim pločama i izolacijom tervol

Odgovor
Zasigurno je AB ploča učinila deformaciju tijekom godina. Mislim da bi najprihvatljivije rješenje bilo, ako gledamo samo Vaš stan, dobro očistiti i osušiti taj dio krova postaviti krovnu izolaciju od kamene vune u padu (naš tip, bivši Tervol, sada Knauf Insulation DDP-G) te ju usmjeriti prema slivnicima i na nju zavariti hidro-izolacijsku membranu.

Cjelovita rješenja zahtijevaju skidanje postojeće hidro-izolacije, sanacija AB-ploče koja zahtijeva i statički proračun zbog opterećenja te je mnogo skuplja opcija.

 


 

Tomislav

Trebam strucno misljenje, pa cu biti kratak,

CINJENICE:

- stara ciglom zidana kuca (prizemlje i potkrovlje/tavan)

- strop predstavljaju poprecne grede koje su sa gornje strane samo podaskane (na neravnim spojevima "vidi" se u tavanski prostor). Uz to, postoji razlika u horizontali i vertikali greda unutar sobe povrsine 20m2, i to do 15-20cm, odnosno strop nije niveliran

- dimnjak "novijeg datuma" izveden kao (betonske?, inox znam da nije) cijevi obzidane ciglom

PROBLEMI:

- potrebno je zatvoriti i izolirati strop sa donje strane. grede su stare ali postojane, no svejedno ne bih zelio pretjerano opterecivati konstrukciju, pa sam razmisljao o tanjim (9mm?) plocama. Ili bolje staviti 12mm vatrootporne? Prijedlozi?

- potrebno je dimnjak obuci u knauf uzimajuci u obzir da ce tik do njega stajati pec na drva za grijanje prostora. Kako to izvesti?

Lijepiti direktno na ciglu (cigla je topla na dodir kad se dimnjak koristi-moze li ljepilo dugorocno izdrzati temperaturne oscilacije?), ili montirati na odstojnike i zapuniti kamenom vunom (bojim se da bi bilo problema oko sidrenja nosaca u ciglama koje su pune, glinene).

- vatrootporni knauf je vatrootporan zbog kojih svojstava i na koji nacin? Da li ima vecu masu od "obicnog"(bijelog) te kakva je raspodjela tezine nuzna prilikom koristenja u svrhu stropa?

Odgovor
Pretpostavljam da su grede na standardnom osnom razmaku 80cm pa između istih treba utisnuti kompaktniji izolacijski filc ECOSE Unifit 035 (20Kg/m3). Odabrati debljinu na način da između daske i toplinske izolacije ostane 2cm zračnog prostora, a kada se filc „od rola“ režete ga 2cm šire od raspona greda i utisne te u donju zonu. Na grede ispod potrebno je besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu PE-foliju 0,2mm (naš tip LDS 100, trajne trake za lijepljenje preklopa LDS Soliplan, lijepljenje parne brane oko dimnjaka LDS Solifit  i lijepljenje parne brane na bočni zid LDS Kleberaupe). 

Obična Knauf ploča 12mm je oko 15Kgm2, a vatrootporna nešto malo, zanemarivo teža, pa ne bi trebalo biti problema, ali preko visilica na grede treba prvo učvrstiti i poravnati nosive profile na svakih 120cm, pa ispod poprečno montažne na svakih 50cm i Knauf ploče.

Dimnjak treba obući samostojećom oblogom preko podnih i stropnih UW profila i CW  vertikalnih između kojih se umetnu ploče kamene vune HTB 700, dakle malo se odmakne od dimnjaka da nema kontakta.

Vatrootporne Knauf ploče sadrže staklena vlakna i nešto malo su teže od običnih, što može varirati, ali je uglavnom na raspodjelu težine zanemarivo.

 


 

Mladen Lukić

adaptiram tavanski prostor u stan i zanima me kakvu termoizolaciju da izaberem za kosi krov i kolike debljine. Krov je promijenjen prije dvije godine i sa gornje strane greda krov je podaskan brodskim podom. Daske su prekrivene paropropusnom folijom i krov je pokriven limom marke Lindab. Grede su debele 12 cm  sa razmakom od 90 cm. Kuća se nalazi u Sisačko-Moslavačkoj županiji gdje su ljeta jako vruca a i zimi se temperatura spusta i do 10 stupnjeva ispod nule. Šta se sve mora napraviti, kakve materijale i metode preporučujete?

Odgovor
Između rogova u donju zonu utisnete izolacijski ECOSE filc Unifit 035 debljine 10cm na način da ostane 2cm ventiliranog prostora do brodskog poda. Rolu filca rezati 1-2cm šire od razmaka između rogova da kada se utisne bude samonosivi i ne smeta kod daljnje ugradnje.

Na rogove ispod pričvrstiti direktne ovjese na svakih 50cm i poprečne CD profile između kojih se umetne preko rogova ispod još 10cm Unifita 035 ili može manje kvalitetni Classic 040.

Na profile ispod potrebno je besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu PE-foliju 0,2mm (naš tip LDS 100, trajne trake za lijepljenje preklopa LDS Soliplan, lijepljenje parne brane oko dimnjaka LDS Solifit  i lijepljenje parne brane na bočni zid LDS Kleberaupe). 

Završna obloga stropa; Knauf gips-kartonske ploče i soboslikarska obrada.

 


 

Želko Peraić

Molio bih vas za savjet. Živim u kući pod pločom koja je izolirana sa 5 cm kamene vune ali to nije dovoljno jer je unutarnja temp. jutarnja oko 13 a tokom dana 16-17,grijanje je na struju. Da li da unutarnji plafon izoliram sa stiroporom i gips pločama ili je dovoljan samo stiropor ili samo gips ili vuna i gips .Drugi dio pitanja je kako zvučno izolirati plafon od bučnog susjeda-drugi objekt.

Odgovor
U principu bi s unutarnje strane mogli koristiti EPS (stiropor), ali problema bi moglo biti blizu mjesta izvora topline, jer isti ne podnosi visoke temperature.

Zasigurno bolje, pa čak mislim da i je i jeftinije jednostavno pričvrstiti direktne Knauf ovjese, na njih „nabosti“ 10cm ECOSE mineralne vune Classic 040, CD profile, na njih obvezno besprijekorno, zrako-nepropusno trajno zalijepiti parnu branu LDS 100 i pričvrstiti gips-kartonske ploče.

Mineralna vuna je toplinska, protupožarna i zvučna izolacija pa jednostavno možete obložiti zid prema susjedu na slijedeći način, gotovo isto kao i strop, ali bit će dovoljno 5-8cm vune Classic 040.

Knauf ploče

Ako želite još bolji doprinos zaštiti od buke, tada postavite dvoslojnu oblogu i to prva Knauf Diamant-Board, a vanjska obična Knauf ploča.

 


 

Tanja

kako sam žena, pa manje toga znam, a svatko ima svoje ideje od kojih ja teško razlučujem što mi je bolje, molila bi od Vas stručnjaka za mišljenje tj savjet.

Naime, adaptiram stan u zgradi (stan je na prvom katu, ispod mene su drvarnice,a iznad 3 stana, te bocno sa svake strane na većini zidova su druge zgrade). Kod odluke za grijanje 90% sam sigurna da ću staviti zidno grijanje sa toplinskom pumpom. Imala sam u opciji i podno u kombinaciji, ali radi ograničenog budžeta sam odustala.

Zgrada ima zidove debljine 20 cm vanjske koje bi trebala izolirati radi uštede energije odnosno troškova kasnije, a i kako bi ova investicija za grijanje imala smisla. Izolirala bi sve zidove koji se ne dodiruju sa drugim stanovima, dakle vanjske. Jedan od njih je u kupaonici.

Odlučila sam izolirati i pod (dakle skida se sav pod i stavlja sve novo) jer sam prva. Na internetu sam vidjela svašta (sky tech za zidove - samo ne znam da li je to u kombinaciji sa zidnim grijanjem ok - nešto sa žukanjem su mi spominjali da je bitno, onda termotec za podove, vuna + knauf za zid, stiropor za pod ne znam koliko debljina itd...)

Molila bi Vas da ne plaćam nešto što možda u mom slučaju nije potrebno, ali i da ne štedim ako ću kasnije stvarno nadrapati.  

Odgovor
Započet ću odgovor  ovako: I toplina i vlaga koju proizvodimo disanjem, kuhanjem, pranjem, zalijevanjem cvijeća uvijek kreću kroz građevne pregrade (zid, pod, strop) od tople prema hladnoj strani. Stoga da izbjegnete nastajanje šteta u tim pregradama (gljivice, plijesni, pukotine) i postignete zdravu klimu, idealno je da vanjski zid bude masivan da može akumulirati toplinu, unutarnja završna obloga bude slabije paropropusnosti da ne pusti vlagu brzo u hladni dio zida gdje može kondenzirati, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav koji će zadržati toplinu u zidu i grijanom prostoru, a propustiti difuznu vlagu iz hladne zone zida. 

S obzirom da je Vama neprihvatljivo izolirati izvana, predlažem sustav zidnog grijanja kao na primjer Variotherm, postave se nosači za cijevi, između njih učvrste paropropusne ploče koje oni nude i sustav žbukanja cijevi s armaturom, s time da završna unutarnja obrada mora biti od neparopropusnih materijala koji će služiti kao parna brana na toploj strani.

Jednostavno ne vjerujem da je Skytech paropropustan, jer je izrađen od aluminijske folije koja je najjača parna brana i za taj materijal se računa da zamjenjuje 24cm mineralne vune na temelju 95% refleksije topline, dakle morate ga imati potpuno otvorenog prema unutarnjem prostoru. Kad bi to zaista bio paropropusno-vodonepropustan materijal (neka proizvođač dokaže), idealno bi bilo postavit ga direktno na zidove pa cijevi zidnog grijanja pa recimo obloga zidova s „rupičastim“ Knauf pločama kroz koje bi toplina iz cijevi i reflektirana toplina dolazila u prostor. Ali opet ako zid nije izoliran izvana, u najhladnijim mjesecima će se isti ohladiti i prenijeti hladnoću na Skytech pa je lako moguće stvaranje kondenzata.

U thermotecu vidim prednost ako je podna AB ploča izuzetno neravna pa se umjesto toplinske izolacije stavlja isti radi izravnanja i prednost je kod postave podnog grijanja.

Ali ako je AB ploča korektne ravnosti i nećete raditi podno grijanje, bolja i toplinska i zvučna izolacija će se postići s klasičnim plivajućim podom na osnovi kamene vune Knauf Insulation TP.

 


 

Igor Horvat

Na kući smo promijenili krov, i potkrovlje želimo adaptirati za stanovanje.rogovi su 10cm širine i 15 cm visine, na njih su zabijene OSB ploče.krov je pokriven crijepom.kosina krova je uobičajeni kosi krovzid je na najnižem dijelu visok 150cm.Potkrovlje mislimo obući u Knauf sustav

Odgovor
KI LDS 100 

Kao što vidite na slici, predlažem 12cm Unifit 035 toplinske izolacije od mineralne ECOSE vune u donju zonu roga (zračni prostor do OSB ploče 3cm), poprečno ispod rogova između Knauf profila 5cm Classic 040, besprijekorno trajno (koristiti kvalitetne ljepljive trake) zabrtvljena parna brana LDS 100 i gips-kartonska stropna obloga.

 


 

Jakov Batinović

Poštovani, molim Vaš savjet u sljedećem: sagradio sam kuću prije 7 godina. Fasada je rađena  na zid od cigle Poroterm 25 sistemom "špric- glet -špric - gruba - fina" te završnom silikatnom fasadnom bojom Amphisilan. Želio bih sada staviti kvalitetnu termoizolaciju. Kuća je u Dalmaciji. Što mi možete preporučiti kao najbolja rješenja?

Odgovor
Preporučam da se postojeća fasada očisti od eventualnih nečistoća (četkanjem, pranjem masnoća), zalijepe se i mehanički učvrste (tiplaju) izolacijske ploče od kamene vune PTP-035, 8 ili 10cm debljine, armirajući sloj ljepila, pretpremaz i završno silikonska žbuka granulacije 2mm, svijetle nijanse boje. U Dalmaciji je osim prednosti kamene vune u smislu „disanja“ zida, vrlo bitna prednost podnošenje visokih temperatura. Više o prednostima i postupku izvođenja možete pogledati na http://www.knaufinsulation.hr/documents/izolacija-vanjskih-zidova-kontak... .

 


 

Vladimir Marinović

Da li je pametno  na vanjski zid , zidan od pune cigle širine  cca 30 cm sa unutarnje strane je nalijepljen  stiropor debljine 1 cm,  sa vanjske strane staviti kamenu vunu?

Odgovor
Ako stavite kamenu vunu na vanjsku stranu s paropropusnim ljepilom i završnom silikatnom žbukom, dobit će te školski primjer izoliranja vanjskog zida. Naime osnovno pravilo gradnje vanjskog zida glede građevne fizike je unutra masivan zid, a vani paropropusni toplinski sustav fasade ili idealno ako je iznutra materijal slabije paropropusnosti, a svaki slijedeći sloj prema van mora biti jače propusnosti glede difuzne vlage ili vodene pare.

Dakle stiropor debljine 1cm ima i toplinsku vrijednost, a usporit će vlagu da brzo prođe u hladan dio zida, jedino što će malo spriječiti akumulaciju topline zida.

 


 

Kristijan Mandić

molim Vas ponudu i savjet kako izvesti izolaciju(koje materijale i debljine koristiti) krova potkrovlja u kojem ću živjeti kao i samog poda istog. Krov je izveden sa betonskim gredama i betonskim ispunama bez izolacije. Na betonsku "ploču" postavljen je mediteran koji je "zaliven" u beton. Znači nije postavljen na letve.

Slike su u prilogu kao i nacrt zgrade u kojoj se nalazi potkrovlje.

1. Ponuda sa specifikacijama za izolaciju krova iznad betonske ploče a ispod crijepa (ukoliko se odlučim na prekrivanje krova i postavljanje  novog mediterana ili natrag  starog).

2. Ponuda sa specifikacijama za izolaciju krova ispod betonskih greda i betonskih ispuna tj."spuštanjem" stropa. Betonske grede i betonske ispune sa donje strane ne čine pravi kut već imaju kosine i radijuse/zaobljenja prema fotografiji u prilogu. Da li će materijal izolacije uspijeti pravilno popuniti taj prostor te da li je potrebno da taj prostor bude u potpunosti ispunjen izolacijom da ona bude učinkovita? Pretpostavljam da ispod betonskih greda ide dodatni sloj izolacije. Dimenzije betonskih greda su: VxŠ=5x12cm, razmak betonskih greda: 51cm, visina betonske ispune/šupljine:5cm, širina šupljine betonske ispune:44cm/40cm 

3. Ponuda sa specifikacijama za izolaciju poda potkrovlja. Trenutna visina od betonske ploče do poda je 7cm. Pod je od dasaka koje se u potpunosti zamjenjuju. Bitna je zvučna izolacija.

Odgovor
Nažalost ne možemo Vam dostaviti službenu ponudu, jer mi smo tvornica i radimo preko partnera-trgovaca na svim područjima u Hrvatskoj. Ponudit ću Vam tehničko rješenje s našim materijalima redom po točkama upita. Površina „monta-krova“ je oko 110m2 prema nacrtima koje ste mi poslali, a za konkretne ponude i preko kojeg trgovca ih dobiti, možete kontaktirati našeg komercijalno-tehničkog predstavnika za Rijeku i Istru, g.Egon Knežević, dis, na mobitel 091-611-3307.

1. Kada skinete postojeći pokrov i očistite gornju površinu „monte“, podudarno s betonskim gredama dole, mehanički učvrstiti drvene grede ŠxV 10x12cm preko traka paropropusno-vodonepropusne folije LDS 0.04 (vidi sliku). Između greda postavi se toplinska izolacija ECOSE filc od mineralne vune Unifit 035 debljine 12cm. Na grede pomoću kontra-letava pričvrstiti sekundarni pokrov, foliju LDS 0.04 pa letve i crijep.

KI LDS 0.02

2. Izolacijski filc Unifit 035 također se može bez problema utisnuti između rebara monte i tu bi koristio debljinu 8cm između betonskih greda na način da ostane 2cm zračnog prostora od tjemena ispune do toplinske izolacije. Ispod betonskih greda se postave poprečni Knauf profili preko direktnih ovjesa te poprečno ispod greda još 8cm Unifita 035 (ili Classic 040, jeftiniji, ali toplinski slabiji cca 20%) da se beton prekrije jer je „hladni most“. Na profile između toplinske izolacije i stropne obloge obvezno besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu (naš tip LDS 100, traka za preklope LDS Soliplan, traka za spoj brane s zidom LDS Kleberaupe-jamstvo 50godina).

3. Glede izolacije od udarnog zvuka za visinu koju spominjete 7cm najprihvatljivija je izvedba suhog plivajućeg poda s podnim pločama kamene vune Knauf Insulation TPT debljine 3cm, obvezna postava rubne trake RS radi prekida zvučnih mostova, OSB ploča debljine 22mm i podna obloga.

Ovim putem dostavljam tvorničke cijene naših spomenutih materijala, a ponuda se sastavlja da se obzirom za Vaše potrebe cca 110m2 krova količine zaokružuju na cijele pakete.

Classic 040/80mm=11,45Kn/m2 (15m2 u jednoj roli)

Unifit 035/80mm=17,60Kn/m2 (8,4m2 u jednoj roli)

TPT/30/28mm=44,13Kn/m2 (5,4m2 u paketu)

RS 1000x80mm-rubna traka=2,97Kn/m1 (66 komada u paketu)

Paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04=10,33Kn/m2 (75m2 u roli)

Parna brana LDS 100=3,5Kn/m2 (100m2 u roli)

Ljepljiva traka za preklope parne brane, LDS Soliplan=130Kn (40m u roli)

Ljepljiva traka za spoj brane oko proboja kroz krov, LDS Solifit=105Kn (25m u roli)

Obostrano ljepljiva traka, LDS Kleberaupe=126Kn (10m u roli)

 

 


Goran Mihaljević

Pozdrav,  po podu (betonskoj ploči) tavana sam položio rolovanu staklenu vunu od 5 cm ( tip 044 knauf insulation ), ispod je stambeni prostor, a krov je uredno potkovan daskama i lepenkom. Molim vaše mišljenje o ovome u svrhu toplijeg stambenog prostora (gubitak topline iz grijanog prostora prema tavanu) postavljenih 5 cm i vaš bolji savjet

Odgovor
Mogu komentirati „bolje išta nego ništa“ i dobili ste toplinsku zaštitu objektivno oko 10tak%, ali ovo je minimum minimuma. Predlažem barem još 5cm Classica 044, dobro prekriti čitavu površinu poda tavana s izolacijskim filcom i na sve to staviti neku laganu tkaninu (paropropusnu) koja će spriječiti rashlađivanje toplinske izolacije zimi, a također i zaštitu od prašine. 
Domagoj Zorić

Imam na obiteljskoj kući neizolirano krovište a kako na tavanu ne mislim živjet odlučio sam se na pod tavana položit sloj mineralne vune debljine 100 mm. Za tu namjenu već sam kupio i prosušio jelove gredice dimenzije 50x125 mm između kojih bi prostro Vaš filc Classic 040. Normalno ispod svega bi stavio sloj građevinske folije.

E sad...neki mi govore i pozitivno i negativno za filc Classic 040...a sve se svodi na to je li ovaj Vaš materijal prikladan za to ili ne, te koliki je  λ (0,040 koliko piše na vašim web stranicama ili je 0,044 koilko tvrde neki trgovci) te zašto je 50% jeftiniji od sličnih proizvoda konkurencije.

Možete li mi dat Vaš iskren odgovor na ova gore navedena pitanje kao i na pitanje da li Vi u programu imate i neki tip građ.Alu folije za koju mi opet neki kažu da je bolje stavit ispod filca umjesto obične građ.folije.

Odgovor
Zasigurno kvaliteta proizvoda ovisi o cijeni i uglavnom je investitorima, Vama u ovom slučaju to vrlo bitno, a majstori uglavnom ugrađuju najjeftinije proizvode, a naplate obično skupo.

Za hrvatsko tržište u segmentu izolacije potkrovlja nudimo 3 vrste staklene mineralne vune izrađene po ECOSE tehnologiji (100%prirodna-ne nadražuje kožu):

Classic 044 – gustoće 10Kg/m3 – λ=0,044 W/mK

Classic 040 – gustoće 11,5Kg/m3 – λ=0,40 W/mK

Unifit 035 – gustoće 20Kg/m3 – λ=0,035 W/mK

Dakle, veća gustoća materijala je bolja toplinska zaštita, proporcionalna je i cijena, a najbitnije od svega da će se materijali veće gustoće manje slegnuti tijekom godina uz činjenicu da debljina izolacijskog materijala uz λ-koeficijent toplinske provodljivosti određuje toplinsku zaštitu.

Sva 3 proizvoda su u komprimiranim rolama, a trgovci uglavnom drže na skladištu jeftinije proizvode, a mogu naručiti Unifit 035 iz kataloga po željenim debljinama i količinama na zahtjev kupaca. Za parnu branu se koriste PE-građevinske folije >150grama/m2, a mi nudimo Knauf Insulation LDS 100 od specijalnog polietilena (180grama/m2±10%), tvornička cijena 3,5Kn/m2 (rola 100m2). 

 


 

Emica Sokolović

Imam pitanje za Vas vezano za postavljanje spuštenog stropa. Naime, radi se o tome da je nosiva konstrukcija čelična rešetka, zanima me na koji način se strop pričvršćuje na istu, te da li su slojevi krova isti kao kad je nosiva konstrukcija AB ploča. 

Odgovor
Postoje posebni vijci za čelik, ali bitni su i rasponi čelične rešetke. Najbolje kontaktirati članove Hrvatske udruge instalatera suhe gradnje na www.huisg.hr pa ovisno o području gdje je objekt.

Ako je gore negrijani prostor, redoslijed je isti odozgo čelična konstrukcija, toplinska izolacija, besprijekorno zalijepljena parna brana i gips-kartonska ploča.

 Kikić

Molim vas odgovor na slijedeće pitanje. Imamo kuću građenu 1980 godine. Tavanski prostor je samo grede,letve i mediteran crijep. Željeli bi urediti taj prostor ali da ne skidamo crijep.

Kakav nam materijal preporučujete? Što je sa instalacijama ( struja, grijanje,voda, telefon tv da li to ide prije izolacije)? Na tavanu je postavljena izolacija  podni dio –stiropor i glazura da li tu preporučujete još nešto inače bi na pod stavili  brodski pod.

Što vi predlažete za  izolaciju i kolika bi bila cijena po M2-da li osim materijala vršite i uslugu postavki?

Odgovor
Ovim putem dostavljam sliku postupka izoliranja potkrovlja kada se ne skida tzv.“primarni pokrov“ crijep:

KI LDS 2 silk

Najprije se postave kontra letve ispod postojećih koje su u sredini paralelne s rogovima, a služe za odvodnju oborinske vode sa „sekundarnog pokrova“, bijele paropropusno-vodonepropusne folije na slici (naš tip za HR tržište je LDS 0.04, prilikom postave natpis prema crijepu). 

Paropropusna folija se razvuče preko rogova ispod i pričvrsti pomoću letvica kao na slici. ECOSE mineralna vuna između rogova je Unifit 035, a ispod rogova između Knauf profila može biti Classic 040. Korektna toplinska izolacija je 10cm između rogova i 10cm ispod rogova, dakle ukupno 20cm.

U prostoru izolacije ispod rogova se provode elektroinstalacije, ali svi proboji žica kroz parnu branu se moraju dobro i trajno zabrtviti. Parna brana LDS 100 ili parna zapreka (na slici) LDS 2 Silk je neophodna između toplinske izolacije i stropne obloge i vrlo je bitno da se besprijekorno trajno zalijepi (ljepljive trake Knauf Insulation imaju 50 godišnje jamstvo). Ukoliko se to ne izvede korektno, difuzna vlaga može doći u izolaciju, pojavljuje se kondenzat, plijesni, gljivice i toplinska izolacija propada.

Bočni zidovi se također izvode preko profila, između njih toplinska izolacija Classic 040 debljine minimalno 5cm, a parna brana mora biti na čitavoj površini krova i zida između toplinske izolacije i Knauf gips-kartonske obloge.

Glede izvođenja možete kontaktirati Hrvatsku udrugu instalatera suhe gradnje www.huisg.hr pa članove ovisno o području gdje je objekat.

Okvirna cijena po m2 za izvođenje s materijalom za ovaj način izoliranja s 20cm ECOSE Unifit 035 vune je 260Kn+PDV(čiste površine), a za spomenutu izolaciju vanjskog potkorvnog zida s 5cm je 130Kn+PDV.

Napomena: Glede minimalne toplinske zaštite, potrebno je staviti ukupno 15cm debljine izolacije, a 20cm da u ljetnim mjesecima ne dolazi do pregrijavanja potkrovnih prostorija.

 


 

Suad Dzehverovic

Molim Vas da mi pojasnite kako da najbolje izoliram potkrovlje koje dograđujem,radi se dakle o završenom krovu koji se sastoji od,odozgo prema dole, lima,crijep ploče,kontra letava (9 cm razmak između lima i daske)pa krove strešne ljepenke,daska 2,5 cm i rogova 6x16 cm.

Što najbolje da stavim u ovih 16 cm roga a da se ne spuštam više nego da na rogove ispod stavim rigips ploče.

Odgovor
Ako ne želite prekriti rogove s donje strane kao „toplinske mostove“, drvo je 4x lošiji toplinski izolator od mineralne vune i tolika je razlika u toplinskom toku, postavite 14cm debljine toplinske izolacije u donju zonu između rogova, dakle 2cm zračnog prostora između daske i vune (naš tip predlažem ECOSE mineralnu vunu Classic 044 u roli). Obavezno je između rogova i gips-kartonske ploče trajno zalijepiti i zabrtviti parnu branu (polietilenska građevinska folija >150grama/m2) radi sprečavanja nastanka kondenzata na drvu i toplinskoj izolaciji. Ne koristiti stiropor kao izolaciju jer mu je temperatura primjene do 70ºC, a ljeti ispod pokrova temperatura seže i do 100ºC.

 


 

Željka Butorac

imam zimski vrt koji je napravljen na terasi,tri strane u PVC prozorima, a krov mu se naslanja na balkon iznad i dio na zgradu. Odmah smo imali problema s propuštanjem vode ,a nakon nekoliko punjenja silikonom i promjenom izolacije na balkonu , stanje je isto.

Sada smo uklonili ploče i izolaciju na stropu(nemamo deku,nego konstrukciju od cijevi i limeni valoviti krov koji je s malim nagibom)i vidjeli da voda prolazi u spoju s balkonom i zidom zgrade.Molim vas za savjet i pomoć što učiniti da se to dobro izolira i imate li adrese majstora koji to dobro rade.Ovaj koji je to nama napravio očito to ni ne zna popraviti.

Koji materijali su za to najbolji i koje tehnike?

Odgovor
Pitanje baš i nije vezano za toplinsku izolaciju, a glede hidro-izoliranja i brtvljenja problematičnih spojeva, SIKA HR i WÜRTH HR imaju raznovrsne učinkovite materijale. Pokušajte kontaktirati njih pa vjerojatno oni imaju kontakte korektnih majstora koji rade s njihovim materijalima.

 


 

Zorica Trupka

Imamo termo-akumulacionu peć koju bi trebalo renovirati - zamijeniti izolacijsku vunu u unutrašnjosti. Peć je nazivno snage 6kW.  Zanima me da li u ponudi imate izolacijske ploče za visoke temperature koje bi se mogle koristiti u  TA peći?

Da li netko u karlovačkoj županiji prodaje vaše proizvode?

Odgovor
U privitku dostavljam tehnički list za HTB 700 ploče kamene vune za visoke temperature s  primjenom do 700ºC. Iste su između ostaloga namijenjene za termo-akumulacione peći, ali napominjem slijedeće: Prilikom tvorničke ugradnje toplinske izolacije  u TA peći, iste se zagrijavaju u otvorenim prostorima do 3dana kako bi vezivo, odnosno neugodni mirisi ishlapili, stoga i Vi morate učiniti isto.

Ploče su pakirane u paketima, količine ovisno o debljini (vidi tehnički list) a možete ih naručiti preko RETA Karlovac, Zagrebačka  37, 047-637-766.

 


 

Hrvoje Holas

Zanima me kakva su mi rješenja za zvučnu izolaciju poda. Živim u stanu u novogradnji (starosti 2-3 godine) i iz stana koji se nalazi ispod mene se sve čuje; razgovori, udaranje stolicama, vratima i sl. Razmišljam o zvučnoj izolaciji za početak spavaće sobe (ne raspolažem dovoljnim financijskim resursima za cijeli stan). Udarna buka mi nije toliko problem, već mi više smeta zračna buka (razgovor). Također znam da veća masa bolje sprečava širenje zračne buke, a nemam informaciju kolika je statička izdržljivost moje međukatne konstrukcije. Bio bih zahvalan na informacijama (jer nemam nikakvog znanja o građevini) da li se može pronaći nekakvo rješenje iz vašeg prodajnog asortimana. Moja prostorija je 15 m kvadratnih. Također me zanima koliko bi nekakvo rješenje (ako postoji) okvirno koštalo, te za koliko bi mi se povisila razina poda?

Odgovor
Prvo samo komentar da su upiti ovakvog tipa vrlo česti za novogradnju i teško je riješiti probleme naknadno, kada se gradi jeftino, možda se i prodaje skupo, a nema propisane kontrole u pogledu zvučne izolacije.

Ako čujete stolice i vrata, onda je problem i udarnog zvuka, jer nisu izvedeni prekidi tzv. „zvučnih mostova“ pa se taj zvuk prenosi na nosivi zid.

Kod ovakvih situacija pravi problem je da onaj kome smeta neželjeni zvuk, obično ne može učiniti mnogo nego bi susjedi ispod trebali propisno napraviti „plivajući pod“ s kamenom vunom, a ne stiroporom te glede prigušenja prostornog zvuka spustiti strop po principu, zračni prostor, mineralna vuna, gips-kartonska ploča.

Ako govorimo o Vašoj intervenciji, dobit ćete nešto efekta postavom novog plivajućeg suhog poda, ako je moguće neoštećeno skinuti postojeću podnu oblogu, staviti podne ploče kamene vune TP od 5cm debljine, rubno na zidove postaviti RS rubnu traku od kamene vune, OSB ploču 22mm i ponovo postaviti podnu oblogu koju ste skinuli.

plivajući pod s kamenom vunom

Ovim putem dostavljam sliku klasičnog plivajućeg poda s kamenom vunom. U Vašem slučaju umjesto armiranog estriha ide OSB ploča i PE-folija nije potrebna. Dakle visina cijelog novog poda, ako ćete koristiti postojeću podnu oblogu (parket, laminat) bi bila 7,2cm, a mogu Vam dati samo tvorničke cijene kamene vune koje mogu poslužiti za orijentaciju.

TP 50/45 podne ploče = 55,17 Kn/m2
RS rubna traka – 12x80x1000mm = 2,97 Kn/m1

Možda za početak da probate s nekim vlaknastim tepihom koji će također apsorbirati dio neželjenog govora od dole.

 

 

Jasna Jankovic

Poštovani,molim vas kako izvesi izolaciju plafona od 8m2(to je prostor gdje ulazim u stan u prizemlju ob. kuće a u nastavku je kuhinja).Na vanjskim rubovima imam gljivice a posebno u jednom uglu vanjskog zida  i spuštaju se oko 20 cm prema dolje samo utom uglu(imam el. napu).Taj dio prostora je i viši oko 40 cm.Želim toplinsku izolaciju po pravilu struke (a na žalost svaki majstor drugo mišljenje).I u jedno uglu imam kapilarnu vlagu sada oko 60 cm duž. i 30 cm visine(to traji več oko 40 god. i susjedni je zid dvojne kuće a sada je na djelovim otpala žbuka.Renovirala sam kuću prije 8g. i  nakon gletanja zida do pred 3 g. sve je bilo u redu.Želim kazati da nije jaka vlagada tako kažem.Unaprijed se zahvljujem i ako mi možete preporučiti firmu solidnu jer ovi nazovimo ih majstori  su sve a ne majstori.Srdačan pozdrav Jasnica Janković

Odgovor
Nažalost preko 90% ovakvih šteta javlja se zbog ne poznavanja građevne fizike, a majstori apsolutno ne drže do toga, nego „napravi što jednostavnije i uzmi novce“. Glede plijesni i gljivica, problem je tzv.“toplinskih mostova“ i to bi najbolje bilo izolirati izvana s paropropusnim toplinskim sustavom (kontaktna fasada s kamenom vunom), jer izvođenjem izolacije iznutra nećete riješiti problem toplinskog mosta. Bitno je reći da ako je predprostor kojeg spominjete negrijan ili manje grijan, a s druge strane peć s velikom produkcijom vlage kod kuhanja, upravo to je jedan od velikih razloga stvaranja kondenzata s hladne strane zida.

Problem kapilarne vlage je loša hidroizolacija vanjskih nadtemeljnih zidova.

Nažalost, teško je preporučiti majstora koji je sposoban kvalitetno i trajno sanirati problem koji spominjete. Uglavnom su to veće specijalizirane tvrtke koje mogu izvesti sanaciju oba problema.

 


 

Nada Stanković

u kući zidanoj sredinom 80-tih godina, imamo potkrovlje s kosom (klasičnom) betonskom dekom. Na njoj su rogovi, letve i crijep. Dakle, nikakva izolacija, zimi hladno, ljeti vruće. Financijska situacija je na žalost nikakva, pa me zanima da li bi oblaganje stropa striroporom, s unutarnje strane išta riješilo i da li je to moguće izvesti na kosu deku.

Odgovor
Glede uštede energije znatno bi pomoglo minimalno 5cm, ali bi tu prednost dao ekstrudiranome polistirenu tzv.XPS(stirodur) a ne stiroporu (ekspandirani polistiren-EPS). Skuplji je, ali kvalitetniji i dugotrajniji te se proizvodi u rebrastim verzijama što daje bolju prionjivost na strop.

Naš tip stirodura za ovaj način izoliranja je Ultragrip LJ (falcani), jednostavno se očišćeni strop namaže WDVS ljepilom pomoću nazubljenog gletera, ploče stirodura se utisnu u ljepilo i poravnaju, nakon 2 dana sušenja ljepila se ploče mehanički učvrste (tiplaju) sidrenjem 3cm u betonsku ploču. Zatim se navuče armirajući sloj ljepila 2do3mm u koji se utopi mrežica od staklenih vlakana i ista se zagleta u roku od 24 sata s slojem ljepila 1do2mm. Nakon 5 dana sušenja ljepila u normalnim uvjetima nanosi se predpremaz pa za dan poslije navuče mineralna žbuka granulacije 1mm bijela ili u željenoj boji.

Manji će učinak ova opcija imati na pregrijavanje prostora ljeti, jer kada se betonska ploča ugrije, toplina se zbog direktnog kontakta prenosi na toplinsku izolaciju pa u prostor.

 


 

IVICA LJEVAR

Molio bih vas da mi odgovorite kako da napravim zvučnu izolaciju na stropu. Živim u obiteljskoj kući u kojoj roditelji žive na katu a ja u prizemlju. S obzirom da roditelji ne mogu financijski riješiti problem tako da bi skinuli sve parkete i postavili adekvatnu zvučnu izolaciju ja bih morao to napraviti na  stropu. Napominjem da se čuje dosta buke, pogotovo koraci. Zato vas molim da mi odgovorite kako bih to izveo, da ne moram imati radio stalno upaljen jer jedino tako mogu neutralizirati buku.

Odgovor
Nažalost, problem udarnog zvuka (koraka, „topota“) je problem nestručno izvedenog tzv.“plivajućeg poda“ gore i prilikom hodanja se udarci prenose na bočne zidove, a vi imate neželjene zvukove.

Jeftino a dobro rješenje je da roditelji postave tepih na pod pa će se koraci dobrim dijelom „amortizirati“, a opcijom spuštanja Vašeg stropa na Knauf profile, odnosno u slojevima odozgo bi trebao biti zračni prostor 3do5cm, 5do8cm kamene vune DP-5, gips-kartonske ploče ćete mnogo dobiti na prigušenju zračnog zvuka (govora), a vrlo malo na zaštiti od buke od koraka. 

 


 

Dragutin Dvojković

Molim Vas za savjet. Zanima me za izolaciju krovišta koja je razlika između isovera, stirodura C , mineralne vune i stiropora. Što je bolje izabrati kao toplinsku izolaciju? Neki kažu da su vune štetne za zdravlje a bolja izolacija a neki mi savjetuju postavljanje vune! Ne znam što da izaberem, kuća se nalazi u okolici Samobora. 

P.S. Ako mi možete dati savjet kako se postavlja ta izolacija koju mi preporučujete (skica).

Odgovor
Isover je staklena mineralna vuna, toplinske provodljivosti uglavnom ovisno o gustoći proizvoda od λ= 0,032 W/mK do 0,044 W/mK (što manja vrijednost λ, bolja izolacija), paropropusna gotovo kao zrak, talište oko 500ºC, nije dokazano zdravstveno štetna, ali neugodna za rad, nadražuje kožu.

Stirodur je ekstrudirani polistirien sa više od 95% zatvorenih ćelija, stoga izuzetno vodoodbojan, ali i neparopropustan. λ također ovisi o gustoći i debljini proizvoda od 0,033 do 0,038 W/mK, talište oko 70ºC, dakle nije protupožarna izolacija.

Mineralna kamena vuna, toplinska provodljivost također ovisi o gustoći i recepturi proizvoda od 0,035 do 0,041 W/mK, talište pri 1000ºC dakle izvrsna protupožarna izolacija izuzetno paropropusna, a vodoodbojna, neugodna za rad, nadražuje kožu, ali nije dokazano štetna za zdravlje. Sustavi krova ili fasade s kamenom vunom koji moraju biti hermetički zatvoreni, nemaju štetnih emisija.

Stiropor je ekspandirani polistiren, izmišljena izolacija koja ima toplinsku vrijednost i lako se rukuje njime, ali sva ostala svojstva dosta loša, λ=0,039 W/m2, upija vodu koja teško izlazi iz pora stiropora, talište pri 70ºC te pri gorenju oslobađa vrlo otrovne plinove.

Bitna napomena glede spomenutih karakteristika je da se u ljetnim mjesecima temperatura ispod crijepa diže do 100ºC, dakle stirodur i stiropor nisu baš preporučljivi glede te činjenice.

Osnovno pravilo projektiranja bilo koje konstrukcije koja odvaja grijani i negrijani prostor je iznutra masivan materijal i slabije paroprousnosti da spriječi brzi prolaz tople vlage u hladnu zonu konstrukcije gdje može kondenzirati i napraviti štetu. Stoga su kod klasičnih drvenih krovišta obvezne parne brane na grijanoj strani prije toplinske izolacije. Na vanjskoj strani mora biti paropropustan materijal ili venilirani prostor da vlaga u hladnoj zoni nesmetano izađe.

Knauf Insulation od 2009.godine jedini proizvodi novu generaciju staklene mineralne vune izrađenu po ECOSE tehnologiji koja je 100% prirodna, smeđe boje bez pigmenata te uz sve spomenute karakteristike, ista je ugodna za rad, ne nadražuje kožu, nema hlapljivih spojeva u sebi.

Niže je 3D slika izolacije klasičnog drvenog krovišta, dakle 10cm u donju zonu roga ECOSE Unifit 035 (ventilirani prostor između daske i vune), 10cm poprečno ispod rogova Ecose Classic 040, parna brana LDS 100 pa strop od gips-kartonskih ploča.

KI LDS 100

 


 

Miroslav Kitic

Prema projektu moj krov je napravljen bez daksanja a stambeno je potkrovlje. Pa me zanima koja folija ide na letve prije crijepa i kako se postavlja izloacija s unutarnje strane u biti dali postoji mogucnost da ako se nagura vuna, digne crijep posto krov nema dvostruku oplatu.

Uglavnom arhitekt je predvidio 14cm izolacije. Takodjer molim savjet u vezi izolacije koje je najbolje rijesenje. 

Odgovor

KI lDS 2 silk

Ispod preko rogova se razvuče paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0.04, natpis obvezno prema crijepu) prema slici, a obratite pažnju na poprečne letve ispod letava koje nose crijep, a iste služe za stvaranje uvale u foliji kao sekundarnom pokrovu koje odvode eventualno jaču oborinsku vodu koja bi mogla proći kroz crijep.

Izolaciju između rogova predlažem ECOSE Unifit 035, a ispod rogova poprečno da se isti prekriju kao „hladni mostovi“, može ići ECOSE Classic 040. Na CD profile s donje strane, obvezno treba besprijekorno trajno zalijepiti i zabrtviti parnu zapreku LDS 2 Silk (preklope lijepiti s trakom LDS Soliplan, oko dimnjaka, krovnih prozora treba koristiti traku LDS Solifit).

Na parnu zapreku kao strop se pričvršćuju gips-kartonske ploče koje se soboslikarski obrade. Korektna debljina izolacije je 20cm pa možete kombinirati ovisno o visini rogova.

Nažalost, trgovci ne drže Unifit 035 i parnu zapreku na skladištima pa se to mora preko njih naručiti ili između rogova koristiti Classic 040 i parnu branu LDS 100.

 


 

Lela Kikić

Molila bih Vas savjet. Započela sam sa renoviranjem potkrovlja. Kad sam porušila strop, došla sam do debelih i velikih drvenih greda koje su crne i vlažne. Moja pretpostavka je da se radi o gljivicama ili pljesni. Molila bih Vas da me posavjetujete kako sanirati te grede i kako spriječiti buduće nastajanje tih gljivica ili pljesni. Htjela bih napomenuti da imam namjere postavljati knauf između tih greda.

Odgovor
Radi se o tome da tijekom godina zbog produkcije vlage u boravišnom prostoru, a ista difuzno prolazi (iz toplog prostora u hladan) kroz porozni strop i kondenzira na hladnim gredama, dolazi do nastanka po zdravlje štetnih plijesni i gljivica.

Trebalo bi grede dobro ostrugati i očistiti, a nakon toga impregnirati fungicidom i insekticidom.

Da bi se to nadalje izbjeglo, morate pričvrstiti profile ispod greda, između postaviti toplinsku izolaciju (mineralna vuna Ecose Classic 040) minimalno 10cm, na profile s donje strane besprijekorno trajno zalijepiti i zabrtviti parnu branu (naš tip LDS 100) i na to sve pričvrstiti gips-kartonske ploče kao strop pa ih soboslikarski obraditi. Sa gornje strane greda poželjno je postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju, kako se toplinska izolacija ne bi rashlađivala ili bila izložena mogućoj vlazi.

 


 

Bojan Križić

živim na zadnjem katu stare zgrade koja je prekrivena sikapool sistemom i preko toga je šljunak. Ne znam detalje izolacije ispod sike jer nisam bio u stanu kada je rađen krov prije desetak godina. Ne bih radio po stropu iznutra jer mi je strop na visini 255cm. Mislio sam izvana  maknuti šljunak,postaviti neku tvrdu vunu ili stiropor prekriti sa paropropusnom/vodonepropusnom folijom i vratiti šljunak preko toga. Da li bi to previše zatvorilio strop da mi se počne javljati vlaga u stanu i da li bi to pomoglo po zimi i ljeti?

Znam da moram dobiti suglasnost za bilo kakve dodatne izolacije. Pod pretpostavkom da dobijem suglasnost koji je vaš savjet za dodatnu izolaciju.

Odgovor
Ako dobijete suglasnost, dobro ste zamislili, ali u ovom slučaju bolje koristite XPS (naš tip C 350 LJ – falcani) debljine od 5 do 10cm. Spojeve paropropusno-vodonepropusne folije potrebno je dobro zalijepiti, posebice na prethodno očišćenu postojeću hidroizolaciju na krajevima novog sloja toplinske izolacije od XPS-a. Sloj šljunka kao zaštita od vjetra, od leteće vatre i UV zaštita, mora biti po čitavoj površini u minimalnom sloju 5cm.

Novi sloj toplinske izolacije će poboljšati sprečavanje nastanka kondenzata na stropu ili u konstrukciji, ali ako je postojeći krov oštećen pa voda negdje probija i dolazi u konstrukciju, vlaga je neizbježna.
Elza Topic

Molim za savjet. Zid dnevnog boravka graniči sa susjednim stanom a napravljen je od matuna koji su samo žbukani. Sada jedinu mogućnost imam staviti lamperiju na taj zid a iza neku izolaciju. Da li staviti kamenu vunu ili mineralnu. Koja bolje apsorbira zvuk. Ili imate kakvo drugo rješenje.

Odgovor
Niže dostavljam sličicu. Trebalo bi na direktne ovjese postaviti CD profile 27mm, ECOSE mineralnu vunu TP 115 ili Classic 040 ispod profila po čitavoj površini zida kao što je na slici. Zračni prostor će biti u debljini profila od 27mm. Umjesto dvostrukog oblaganja Knauf Diamant i Silent pločama (kao na slici) za izvrstan učinak zvučne zaštite, možete pričvrstiti i lamperiju koju spominjete.

Kamena vuna nešto bolje apsorbira zvuk, ali daleko slabije od razlike u cijeni. 

Karmen Kajin

Molila bi Vaš savjet za toplinsku izolaciju betonske ploče u potkrovlju, krov je također  sve betonski- bet.ispune, po jednom dijelu-sredina željeli bi  da se može hodati da se može doći do prozora, a ostalo ne treba.

Predloženo nam je da se stavi:

geotekstil, tervol ploče, najlon folija - da li je to u redu?

te koji materijal - vrstu ploča koristiti?

Odgovor
Ovo što je predloženo je u redu, samo ako se postavi krivim redoslijedom, može biti vrlo štetno. Za Vaše potrebe najprihvatljivije bi bilo slijedeće: Na dijelu kojem hodate direktno na AB-ploču postavite tzv.XPS ploče debljine 10cm (naš tip Polyfoam C 350 SE) i na njega OSB ploče 20mm kao hodnu stazu. Na ostaloj površini može biti ECOSE filc Classic 040/10cm.

Betonska ploča je dovoljna parna brana, tako da PE-folija između betonske ploče i izolacije nije potrebna. Sintetički voal (geotextil) se postavi preko toplinske izolacije s gornje strane kao parorasteretni sloj, zaštita od prašine i rashlađivanja izolacije.

 


 

-----

Postava vaseg proizvoda,kamena vuna u lamelama  u tijeku je na mojoj privatnoj kuci u primorju.Molim Vas za odgovor: do pola visine  kuce (9 metara) zaljepljene su lamele,medjutim jucer i danas u primorju je pala strasna kisa i namocila u potpunosti kamenu vunu pa izgleda kao spuzva puna  vode. Majstori govore da nema mjesta strahu da lamele ne upijaju vodu,medjutim ja vidim da je to sve natopljeno.Ima li mjesta mom strahu?

Naime cuo sam da kamenu vunu treba cuvati (zastiti) od kise sto kod mene nije bio slucaj. Dali takvu natopljenu vunu treba skidati ili cekati da se osusi,dali je ovakva kakva je izgubila svoju kvalitetu?

Odgovor
Fasadne lamele kamene vune Knauf Insulation FKL se ispituju na dugotrajnu vodoodbojnost sukladno standardu HRN EN 13162, kojim uvjetom ne smiju upiti vise od 3 litre vode po m2 u 28 dana ako su umočene u vodu. Rezultati ispitivanja su maksimalno 1,8 litre/m2.

Vezivna smola od 3,2% daje lamelama hidrifobnost, a do 8% vlage u kamenoj vuni je dozvoljeno da se ne promijene tehničke karakteristike.

Kod lijepljenja kamene vune na fasadu uvijek treba izvršiti zaštitu da voda od oborina ne ulazi između vune i zida, a površinsko močenje fasadne vune neće naštetiti istoj, no potrebno je da prije nanošenja armirajućeg sloja ljepila ista osuši barem 1 do 3 dana pod normalnim uvjetima, odnosno da bude vidno i na opip suha.

Ovim putem zahvaljujemo što ste se odlučili za naš proizvod te ću kontaktirati našeg komercijalno-tehničkog predstavnika g.Egon Knežević, dis da izvrši ogled, samo mi pošaljite adresu i broj telefona.

 


 
 

Danijel Kolačko

Živim u sjeverozapadnom djelu hrvatske (okolica Varaždina) , napravio sam kuću prizemnicu tj. kuća sa podrumom , podrum je sa tri strane u zemlji .

Vanjski zidovi su od opeke unipor debljine 30 cm i ugrađena je pvc šestkomorna stolarija sa troslojnim staklom i zanima me sljedeće :

- koju debljinu kamene vune staviti da mi kuća bude dobro izolirana

- jel bolje raditi ventilirane fasade ili klasične

- razlika u cijeni između klasične i ventilirane fasade

Odgovor
Niže dostavljam tablicu koja ukazuje na učinkovitost izolacije obiteljske kuće pa mogu reći da 12do14cm debljine fasadne ploče PTP-035 će biti korektna izolacija vanjskog zida.

 
Glede zakonitosti građevne fizike, osnovno pravilo projektiranja vanjskog zida je masivan zid, što s 30cm postižete i imat ćete dobru akumulaciju topline, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav.
Stoga su ventilirane fasade najbolje fasade jer se u njih mora projektirati negorivi materijal prvenstveno zbo efekta „dimnjaka“ i ekstremnog širenja vatre, a kamena vuna je negoriva i paropropusna gotovo kao zrak. Toplina i vlaga uvijek zbog razlike u tlakovima prolaze iz grijanog prostora u negrijani i kada govorimo o difuznoj vlazi, ista kada putuje kroz zid u hladni vanjski dio gdje nastaju uvjeti za kondenzaciju, prolazi kroz kamenu vunu i jednostavno ispari u ventiliranom prostoru. Kod kontaktnih fasada, vuna je također u tom smislu u prednosti, ali treba ugraditi i paropropusna ljepila i završne žbuke.
Cijena ventilirane fasade znatno ovisi o odabiru završne obloge (staklo, keramika, kamen, lim, drvo, paneli, trespa), a mogli bi reći da je propisna ventilirana fasada dvostruko skuplja od kontaktne.

 Miroslav Žilić

Kako izvana izolirati kosu betonsku deku od fert gredica pokrov će biti limena imitacija crijepa u bijeloj boji.Prvenstveno me zanima izolacija protiv prodora vrućine u kuću.Hvala.

Odgovor
Dostavljam sliku niže za princip izolacije kose AB-ploče ili kosog FERT-stropa:

KI LDS 0.02
 
Grede na standardnom osnom razmaku od 80cm, na primjer 8/12cm, pričvrstiti na trake krovne ljepenke ili obrnuto-okrenute paropropusno-vodonepropusne folije. Između greda u punoj visini 12cm toplinske izolacije od mineralne vune (naš tip kamene KP ili staklene ECOSE vune Unifit 035). Na grede sekundarni pokrov ili paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0,04 s gotovim samoljepljivim trakama za preklope). Zatim kontraletve, letve i Vaš tip imitacije crijepa.
Glede pregrijavanja potkrovnih prostora, odlična je zamisao s bijelom bojom crijepa zbog refleksije sunca i manjeg zagrijavanja prostora ispod crijepa, a također to treba biti korektno ventilirani prostor, odnosno izbjeći kontakt pokrova i toplinske izolacije.
Vrlo bitno je spomenuti da se ljeti u Vašem području stambeni prostori provjetravaju noću ili jutrom, a ne danju pri temperaturama od 35ºC.

 

 Dražen Boras

Situacija : nova kuća, neuređeno potkrovlje,krov Bramac betonski crijep na letvicama, ispod letvica OSB ploče na gredama. 

Pitanje : kojim slijedom ide daljnja izolacija prema unutrašnjosti-stambenom dijelu potkrovlja? Da li je potrebno ići sa nekim folijama (paro nepropusne ili propusne) pa onda kamena vuna (recite koja i kolike debljine za kvalitetno izoliranje)? Molio bih odgovor i eventualno shemu slaganja.

Odgovor
Po pravilu struke, trebalo je još između letvica i OSB ploče postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju kao sekundarni pokrov, ali i OSB ploča je u principu vodoodbojna pa ne bi trebalo biti problema.

Kvalitetna debljina toplinske izolacije bi bila ukupno 20cm, između rogova postaviti mineralnu vunu (naš tip Classic 040 ili kvalitetniji Unifit 035) na način da se ostavi minimalno 2cm zračnog prostora između OSB i vune. S donje strane treba prekriti rogove kao toplinske mostove, poprečno između Knauf profila vunom (Classic 040) i obvezna postava te trajno i kvalitetno brtvljenje parne brane (naš tip LDS 100) na profile između toplinske izolacije i gips-kartonske ploče. Preklope parne brane lijepiti s trakom LDS-Soliplan, oko eventualnih krovnih prozora ili ventilacionih vodova, parnu branu zalijepiti s LDS-Solifit, a spoj parne brane s bočnim zidovima s LDS Kleberaupe.

KI LDS 100

Za više informacija o izolaciji kosih krovova na http://www.knaufinsulation.hr/primjena-izolacije-izolacija-potkrovlja-kosih-krovova.Dario Krpan

na Vašim stranicama sam pročitao nekoliko Vaših odgovora na postavljena pitanja ljudi koji traže stručnu pomoć za izoliranje svog objekta. Stoga se i sam javljam za pomoć, trenutno sam u izgradnji obiteljske kuće u Slavoniji od cca100m2, krov na 4 vode, debljina zida 29cm (blok 29*19*19). S obzirom da se dosta piše o OIE i certificiranju zgrada te iskaznicama za iste, razmišljam zidove obložiti sa 25cm kamene vune, a podkrovlje sa 30cm. Zamolio bih Vas da mi odgovorite ima li moj prijedlog ekonomsku računicu u smislu dobiveno uloženo i za koje vrijeme što je vrlo bitno ili predložite mi Vi svoje riješenje.
Zašto je kamena vuna skuplja od mineralne vune i da li je bolja, koja je zapravo razlika?

Odgovor
Niže Vam dostavljam orijentacionu tablicu iz koje se vidi na primjer da bi Vaš vanjski zid zadovoljio i uvjete pasivne gradnje, a krov nisko-energetske gradnje dok podatke o ostalom (prozori, vrata, podovi, ventilacija) ne spominjete pa možete usporediti. Da bi se izračunala isplativost investicije, potrebno je dosta konkretnih podataka, prvenstveno o troškovima za koje ste ugovorili radove, a i neku relevantnu kumulativu kretanja cijene energenata kojeg mislite koristiti. Tada treba izraditi kompletni proračun građevinske fizike, koji iziskuje podosta vremena i nisam siguran da to stručnjaci rade besplatno.

energijska učinkovitost

Prije nekoliko godina pisali su da se pasivna gradnja uz subvencije isplaćuje za oko 12 godina, a nakon toga imate gotovo 90% manje troškove grijanja. U tih nekoliko godina cijene energenata su porasle i rasti će dalje, a troškovi izvođenja su čak pali pa bi mogli isplativost za pasivnu gradnju svesti na 10 godina (ovisi o mnogo čimbenika). Subvencije su za sada realne za ugradnju solarnih kolektora.

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, a kamena je skuplja stoga što se radi od gustoća 30 do 200Kg/m3 dok se staklena mineralna vuna radi od 8 do 30Kg/m3 (neki materijali od staklene vune za podove mogu biti i većih gustoća).

Staklena vuna se stoga ne može koristiti za kontaktne fasade gdje se traže minimalna tlačna i vlačna čvrstoća, a to postižu proizvodi kamene vune od 90do150Kg/m3. Prednost kamene vune u suhoj gradnji je kompaktnost (nema smanjenja debljine izolacije s godinama što određuje toplinsku zaštitu) dok su osnovne prednosti staklene vune pri suhoj gradnji cijena, transport i manje otpada prilikom ugradnje.Marko Vajdić

Poštovani,

interesira me na koji način bi bilo potrebno postaviti knauf ploče na zid stepeništa prema podrumu(u tom dijelu mi se nalaze cijevi za centralno grijenje i ppr cijevi za vodovod). To bih htio zatvoriti pa Vas molim za pomoć vezano za postupak i redosljed materijala od zida prema grijanom prostoru. Molim Vas da mi pomognete i vezano za postavu fasade od kamene mineralne vune. Stavio bih fasadu debljine 10 cm a na soklu bi ostavio benkovački kamen pa me interesira dali će mi se radit kondenzat i što bih trebao zahtjevat da se odradi da izbjegnem kondenzat

Da li bi bilo poželjno izolirat unutarnji dio prostora na kojem je s vanjske strane benkovački kamen

Odgovor
Ako je zid stubišta debljine veće od 20cm (beton ili opeka), bit će dovoljna parna brana da toplina i difuzna vlaga ne dođu naglo na cijevi pa nastane kondenzat, ali cijevi treba izolirati.

Predlažem da preko direktnih ovjesa postavite CD profile na razmaku koji Vam je potreban da obložite cijevi Knauf pločama. Prostor oko cijevi, odnosno cijeli između gips ploča i zida možete zapuniti s rastresitom kamenom vunom u vrećama Knauf Insulation LW (15Kg-vreća).

Smjernice govore da kamen koji se lijepi na kontaktne sustave fasada može biti do 1cm debljine. Mogu reći iskustveno da je na Pagu, području znatno izloženom vjetru, lijepljen benkovački kamen (3 i više cm) na lamele kamene vune (jasno preko armirajućeg sloja ljepila i tiplana je vuna preko mrežice) i nakon 7 godina nema nikakvih problema.

Ako je na mjestu postave kamena s unutarnje strane grijani stambeni prostor, radije bi izolirao iznutra (profili na zid, između mineralna vuna TP 115 ili Classic 040 i parna brana LDS 100 između vune i gips-ploče). Da se izbjegne toplinski most, kamena vuna na vanjskoj strani mora biti min pola metra niže od visine toplinske izolacije unutra. Ako inzistirate na ravnini kamena i fasade s vunom, bolje je tada kamen lijepiti na XPS a mehanički ga učvrstiti (tiplati) preko mrežice. U ovom slučaju zanemarite prethodnu uputu o sprečavanju tzv „toplinskog mosta“. Ovisno o regiji, za nabavu materijala kontaktirajte naše komercijalno-tehničke predstavnike na http://www.knaufinsulation.hr/prodaja-tehnicka-komercijalna-podrska.