Arhiva pitanja i odgovora: rujan - prosinac 2013.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

 

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Silvio Novak, dipl. ing. građ.


 

Andrea Petek

Imamo problem s pojavom plijesni oko prozora u zimskim mjesecima. Živimo u potkrovlju. Krovište je termički izolirano, ali vanjski zidovi nisu pa pretpostavljamo da je to i uzrok pojave gljivica, no za sada nemamo plan stavljati termo fasadu nego bismo željeli izolirati samo oko prozora s vanjske strane pa vas molim za savjet s kojim materijalom i u kojim dimenzijama to učiniti te kako spojiti postojeću žbuku na fasadi i novu koja bi eventualno išla na termoizolaciju oko prozora.

Odgovor
Prozore bi trebalo izolirati barem pola metra sa svake strane da se prekine tzv.toplinski most, ali i sve dobro zabrtviti s izolacijom s vanjske strane oko prozora. Da bi spriječili mogućnost pojave pukotina kasnije, postoje dilatacioni profili, pa se preko njih može završiti.
Kako to sve kasnije uklopiti estetski, odlučit ćete sami.

 


 

Stijepo Šutalo

Vlasnik sam malog stana dvadesetak kvadrata unutar starog grada koji iznajmljujem u ljetnom periodu. Moj veliki problem je vlaga u  prozoru koja se javlja u ljetnom periodu. Naime u dijelu kuhinje kad je velika vlaga u zraku pločice se kondenziraju a ista stvar je kupaonici. U kupaonici se nalazi prozor koji bi trebalo otvarati ali gosti uporno zatvaraju taj prozor kao i prozor u kuhinji. Vlaga se na pojavljuje u zimskom periodu kada padaju obilate kiše nego samo u ljetnom periodu. Moja arhitektica me je savjetovala da pošto prilikom adaptacije nisam stavio toplinsku izolaciju u pod bi bilo potrebno izolaciju riješiti ili brodskim podom ispod kojeg bi se stavila izolacija ili razbiti cijeli pod pa onda staviti izolaciju.
Sa druge strane tvrtka studio Vetma koja se bavi obnovom starih ljetnikovaca u Dubrovniku su me savjetovali da postavim ventilacijski sustav u kojem će jedan ventilator ubacivati svježi zrak a drugi izbacivati jer gosti iz ne znam straha, navike ne otvaraju prozor radi ventilacije. Umjesto aluminijskih vrata vratio sam drvena i umjesto aluminijskog prozora stavio sam plastiku i čini mi se da je rezultat malo bolji. 

Jedan zid sa zapadne strane sam iz štemao do kamena i iz fugirao bijelim cementom. Dobio sam prekrasan stari zid ali sam imao goste u travnju i nakon njihovog odlaska sam vidio da su sve fuge orošene kapljicama vode.

Molim Vas za savjet sto učiniti.

Odgovor
Dobili ste dobre savjete, još samo treba prisiliti goste da otvaraju prozore prilikom produkcije vlage ili ako ugradite ventilacioni sustav da ga ti isti gosti i „pokrenu“. Vjerojatno ima opcija automatizirane ventilacije kada se u stanu producira vlaga, pa bi to recimo bilo rješenje protiv neodgovornih gostiju.


 

Marica Gabud

lijepo molim savjet za izvedbu poda, tj. koje materijale koristiti za zvučnu izolaciju na gornjoj etaži kuće gdje se planira urediti mala teretana. Zanima me prvenstveno zvučna izolacija jer se ispod stanuje a i stabilnost. Površina je 7x9 metara. 

Odgovor
Predlažem kombinaciju Ethafoam zvučne membrane i kamene vune TPT debljine 5cm.
Slojevi od AB ploče:

-Ethafoam 5mm i bočno vertikalno do visine estriha
-Podne ploče kamene vune TPT 5cm
-PE-folija LDS 100
-Cementni estrih 4cm armiran s mrežom Q131
-podna obloga, maksimalna vlaga estriha 2%

 


 

Dunja Arbanas

Namjeravam kupaonicu obložiti knaufom te me zanima kakav je postupak lijepljenja pločica direktno na knauf ploče..?

Odgovor
Knauf ploče najprije treba impregnirati s TIEFEN GRUND, utrošak 1dl/m2, sušenje 5 sati i nakon toga se keramičke pločice lijepe tankoslojno punoplošno i na zid i na pločicu s Knauf FLEX KLEBER.

 


 

Nikola

mogu li Vas zamoliti da mi preporučite način izolacije mog ravnog krova. Šaljem Vam površinu i presjek. Zanima me Vaša preporuka i koje slojeve da postavim za izolaciju. Napominjem da vanjski dio pokrivam sa običnim trapez limom.

Odgovor
Prema poslanom nacrtu presjeka napominjem slijedeće:

Na AB ploču treba jednostavno položiti ECOSE®izolacijski filc TI 135 U debljine minimalno 12cm. Nije dobar detalj da se ispod horizontalnog žlijeba radi prekid toplinske izolacije jer stvarate tzv „hladni most“ i bit će moguć nastanak kondenzata na tom mjestu na unutarnjoj površini stropa.
Kao sekundarni pokrov treba na toplinsku izolaciju postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju, naš tip LDS 0.04 koja ima ugrađene ljepljive trake za spajanje na preklopima, a na zid atike ju treba spojiti preko trajno-elastičnog kita i letvica.
Na bočne strane prostora između pokrova od lima i toplinske izolacije treba ugraditi odzračne elemente kao ventilacijski sloj krova.

 


 

Toni

ŽIvim u obiteljskoj kući u Dubrovniku izgrađenoj prije 20 godina, koja osim na krovu nema nikakvu toplinsku izolaciju. Zidovi su od cigle debljine 25 cm na koje je stavljena kompletna fasada, špric, likadina, špric, grubi malter i završna fina fasada.
Sad bi na fasadu htio staviti termo izolaciju, ali problem je što su na dva zida stavljeni kanali, a dva na krovu imaju samo kamene faše koje vire izvan fasade svega 3-4 cm.
Na ova dva zida koji imaju kamene kanale između kamenih zubova nalijepio kamene faše nešto veće debljine od izolacije koju bi stavio tako da se kiša ne bi zavlačila iza izolacije.
Veći problem mi predstavljaju ova druga dva zida koji nemaju kanale.
Kako na ta dva zida staviti izolaciju a da ne skidam postojeće kamene pragove?
Jeli u Dubrovniku dovoljno staviti 5 cm stiropora ili kamene vune? 

Odgovor
Sukladno važećim propisima u Dubrovniku je potrebno minimalno 7cm stiropora ili 6cm kamene vune na vanjski zid od blok opeke debljine 25cm. Od slijedećeg mjeseca ti uvjeti bit će stroži, ali još nisu točno definirane minimalne debljine izolacije. Ovim putem podsjećam na neke  bitne prednosti kamene vune posebice u toplijim krajevima kao što je zanemarivi temperaturni rad (talište kamene vune preko 1000ºC, stiropor preko 65ºC), paropropusnost, zvučna i protupožarna izolacija, elastičnost, kemijska inertnost, negativnost na statički elektricitet i ostalo.
Činjenica, kod vune je problem i zahtjeva podosta pedantnosti kada se moraju obrađivati istaci, kanali, profilacije, bordure ili ostali elementi na fasadama koji su zapravo i toplinski mostovi.

 


 

Marin Juroš

htio bi izolirati potkrovlje ( kosi krov na dvije vode ). U potkrovlju je izoliran pod te se u potkrovlju trenutačno ne stanuje, pa bi dodatno htio izolirati prostor između greda na samom krovu. Na krovu imam crijep ispod kojeg se nalaze letve te kontra letve, folija te ispod daske.
 
Razmak između greda je 80-90 cm a debljina samih greda je 12-14 cm. Želja mi je da stavim kamenu vunu ali koliko vidim vase širine su do 60 cm..... Mogu rezati ali bi imao puno otpada..... Da li imate kamenu vunu za ovakve dimenzije greda ? Molim preporuku i savjet .

Odgovor
Imamo KP ploče kamene vune dimenzija 100x80cm za što dostavljam tehnički list u privitku. Ali isporuka je po paletama.
Inače kod rezanja ploča zbog ugradnje između rogova, najmanji otpad se dobije kada se ploče režu po dijagonali na način prema slici niže, pa su otpad samo isječci.

Rezanje izolacijskih ploča

 


 

Valerija Gračaković

Željeli bi iskoristiti potkrovlje na kući,koja je građena prije 1967 godine.Kuća je dimenzije 9mx8m i još dozidani dio 6x3m koji je bez krova.Kuća nema armirano betonsku deku nego grede i trstiku. Zanima me kako da uredimo potkrovlje suhom gradnjom, i kako postići što bolju zvučnu i toplinsku izolaciju??

Odgovor
Dostavljam redom po slojevima toplinsku i zvučnu izolaciju međukatne konstrukcije i kosog krova, po pravilu struke s materijalima Knauf Insulation i Knauf:

Međukatna konstrukcija; odozdo prema gore:

-umjesto trstine Knauf A gips-kartonska ploča 12mm
-parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zabrtvljena s trakom za preklope LDS Soliplan te spojena na bočni zid s LDS Kleberaupe
-poprečno ispod greda između CD profila na direktnim elastičnim ovjesima ploče kamene vune DP-10
-između greda u donju zonu (3cm zračni prostor do OSB ploče) ECOSE®izolacijski filc TI 135 U
-prva OSB ploča 22mm
-podne ploče kamene vune TPT 4cm i uza zid rubne trake kamene vune RS
-PE-folija LDS 100 na vunu i vertikalno rubno preko RS trake
-druga OSB ploča 22mm
-podna obloga; parket, laminat, keramika ili drugo

Kosi krov odozdo prema gore:

-Knauf DF protupožarna ploča 12mm
- parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zabrtvljena s trakom za preklope LDS Soliplan te spojena na bočni zid s LDS Kleberaupe
- poprečno ispod rogova između CD profila na direktnim ovjesima ECOSE®izolacijski filc TI 135 U debljine 10cm
-između rogova ECOSE®izolacijski filc TI 135 U debljine 10cm
-zračni prostor do daske
-propisno osušene daske 24mm, širine do 15cm, međusobnog razmaka 0,5-1cm
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 kao sekundarni pokrov
-letva, kontraletva, primarni pokorv (crijep)

 


 

Bakira Cengic

ja bih Vas molila za savjet kako na ispravan način izolirati tavanski pod (tavan koji se ne grije) koji je između ostalog napravljen od slijedećeg,  grede podaskano ispod (mislim na plafon prostorije ispod koja se grije i na te daske ide trska i malter preko) pa onda na daske izmedju greda sada gledano odozgo iz tavana ima neka suta (tako nesto se zove) pa je opet podaskano i sada ja zelim izolaciju na to.
Citala sam mnogo i uvijek se spominje folija lds 100 prvo pa izolacija pa paropropusna vodonepropusna folija i onda opet poditi obicnim daskama i Ja zelim.
Mene ustvari buni ova folija lds 100 jer se bojim kondenzacije između plafona koji ce biti grijan (pricam opet o prostoriji ispod) i te folije.
Da li je zaista potrebno to staviti ili mogu odmah poredati staklenu vunu na pod tavana na nju paropropusnu vodonepropusnu foliju i opet poditi daskama?
 
Vidim da Vas je vec pitao neko vezano za to  (ko je bio zbunjnen kao i ja )i da se te rekli da moze i bez folije lds 100.
E sada da li ima razlike u tome sto je kod ovog gospodina betonska ploca a kod mene ne?

Odgovor
Da razlika je velika između betona i tanke kombinacije trstine i žbuke. Dakle, u grijanom prostoru produciramo vlagu disanjem, znojenjem, kuhanjem, pranjem, zalijevanjem cvijeća i drugim aktivnostima. Što je veća temperatura zraka, to isti može primiti više vlage. I toplina i vlaga zbog razlike u parcijalnim tlakovima „bježi“ s grijanog prostora odnosno područja višeg tlaka prema negrijanom prostoru (područje nižeg tlaka) s tendencijom da se tlakovi izjednače. Parna brana je obično PE-folija debljine oko 0,2mm ili težine minimalno 150 grama/m2 i njena uloga je da vlagu zakoči odnosno ne dozvoli da ta topla vlaga ne dođe naglo u hladni dio konstrukcije gdje će kondenzirati i napraviti štetu. Dakle PE-folija ne zadržava vlagu potpuno nego ju propušta polako u negrijani prostor te u količinama koje neće kondenzirati i napraviti štetu. Postoje parne brane koje ne propuste gotovo ništa vlage, a to su recimo aluminijske folije.
Dakle beton od 20cm je svojevrsna parna brana jer vlaga neće doći brzo u toplinsku izolaciju na hladnoj strani, a ona manja količina koja će dolaziti, izlazi kroz paropropusnu mineralnu vunu u okolni zrak.
Trstina to nije, stoga je ovdje parna brana LDS 100 neophodna i što je vrlo bitno, ista mora biti besprijekorno trajno zalijepljena, zabrtvljena s tople strane izolacije, jer ukoliko to nije učinjeno, vlaga će proći kroz loše spojeve, kondenzirati i napraviti štetu.

 


 

Boris Kaurloto

Izolirao bih jedan vanjski zid stana, sa vanjske  strane jer mi je dostupan( nalazi se uz požarne stepenice)  plocama kamene vune.   Stan se nalazi na 15.katu i zimi je u toj sobi hladno , a ljeti vruće.  Vlage nema.
Molim Vas za savjet s čime i koji redoslijedom to napraviti najbolje. Zid ima oko 10kvadrata..

Odgovor
Postupak je slijedeći:
Na fasadne ploče kamene vune FKD-S se nanosi polimerno-cementno ljepilo točkasto u sredini i linijski oko cijele ploče na način kada utisnete ploču, ljepilo prekrije više od 40% ploče ravnomjerno. Nakon 3 dana ploče se pričvršćuju sa po 6 pričvrsnica, ka na slici:

Pričvršćivanje fasadnih ploča

Sidrenje u beton je 2,5 do 3cm, a u blok opeku 4cm. Zbog visine i vjetra predlažem vijčane tiple EJOT STR-U. 
Nakon toga se zupčastim gleterom nanosi 3mm polimerno-cementnog glet ljepila u koje se utiskuje staklena mrežica kao na primjer Kelteks Primafas. Nakon 24 sata se mrežica „pregleta“ s istim ljepilom u sloju 1 do 2mm.
Obvezno je sušenje ljepila 1mm-1dan, dakle 10 dana. Nakon toga se nanosi pretpremaz i završna silikatna ili silikonska žbuka granulacije od 1,5 do 3mm.
Bilo bi poželjno gornji dio toplinske izolacije zaštititi otkapnim limom, a bočno s kutnim profilima ojačanim staklenom mrežicom.

 


 

Miroslav Rumiha

Uređujem drvenu kucu za odmor dimenzija 6x8 metara. Vanjski zidovi su izrađeni od drvenih poluoblica debljine 7,5 cm. Izolirao bih te zidove s unutarnje strane tako da postavim mineralnu vunu debljine 10 cm, i gipsane ploče na aluminijskim profilima. Ono što me zanima je koju foliju staviti između vune i gipsanih ploča. Dali ide parna brana ili paropropusna folija?

Odgovor
Parna brana se uvijek postavlja na stranu toplinske izolacije gdje je viša temperatura ili viši parcijalni tlak, a obično je to grijani zatvoreni prostor. Dakle parna brana se postavlja između unutarnje obloge gips-kartonske ploče i mineralne vune. Parna brana je obično polietilenska (PE) folija minimalne gustoće 150 grama/m2 (Naš tip je LDS 100 oko 180g/m2, debljine 0,19mm). Također je bitno besprijekorno-trajno brtvljenje (trake LDS Soliplan, Solifit i Kleberaupe) parne brane kako difuzna vlaga iz unutarnjeg prostora ne bi naglo došla u hladnu zonu zida i ondje kondenzirala te napravila štetu u smislu stvaranja plijesni, gljivica i trulenja drva.

 


 

Igor Klarić

Imam jedan upit u vezi mogućnosti primjene izolacijskih ploča od kamene vune radi izolacije vanjskih zidova u tzv. "sednvič zidu". Konkretno, u projektnom uredu u kojem radim trenutno se bavim razradom glavnog projekta jedne kuće u Istri, gdje će vanjski zidovi biti od porozne blok opeke (tipa "Porotherm" ili drugi ekvivalentni blok) debljine 30 cm koji će s vanjske strane obzidati kamenom u debljini od cca. 15 cm, a između nosivog zida i kamena će biti toplinska izolacija u debljini od 10 cm.

Vanjska obloga, kameni zid će naravno biti "samostojeći", u smislu da će se naslanjati na temelj vanjskih zidova od opeke, koji će iz tog razloga biti širi za debljinu izolacije + kamenog zida, tj. 25 cm + proširenje temelja prema statičkom proračunu. Naravno, veza između zida od opeke i vanjskog zida od kamena će se ostvariti putem armaturnih šipki (ili drugih prikladnih metalnih "sidra") odgovarajuće duljine, savijenih u obliku slova "L" koje će se postaviti u horizontalne fuge prilikom zidanja zida od opeke i koja će "pridržavati" kameni zid na nosivi zid od opeke.

S obzirom da bi želja bila da se kao izolacijski materijal razmotri mogućnost primijene kamene vune kao materijala koji ima veliku paropropusnost, ali i uzevši u obzir da između izolacije i kamenog zida neće biti zračnog međuprostora, tj. da se ne radi o ventiliranoj fasadi, zanima me možete li, među izolacijskim pločama koje imate u ponudi, preporučiti neki proizvod koji bi bio prikladan za ovu namjenu? Ja sam razmišljao da se primjerice koriste izolacijske ploče tipa "FKD-S" (stari naziv "PTP-035") koje se inače primijenjuju u "ETICS" sustavima, u kombinaciji s paropropusnom i vodonepropusnom folijom postavljenom na vanjskoj strani (ona koja je će biti u dodiru s vanjskim kamenim zidom), kako bi se onemogućilo da se kamena vuna navlaži zbog mogućeg prodora vlage iz kamenog zida, ali da se istodobno omogući propuštanje vodene pare prema vani. Naravno, uz preklapanje i lijepljenje svih spojeva među folijama, kao i "brtvljenje" folija na mjestima gdje će istu bušiti šipke, tj. "sidra". Podnožje takvog "sendvič zida", tj. prvi red ploča koje se naslanjaju na temelj bi se u svakom slučaju izoliralo XPS pločama.

Zanima me dakle da li je ovakvo rješenje prikladno za ovakav "sendvič" zid, odnosno imate li kakve druge sugestije i preproruke za izvedbu istog. Također, zanima me da li možete preporučiti i neka tipska "sidra" (umjesto savijenih armaturnih šipki) koja bi bila prikladna za ovu namjenu, kojima bi se istododbno pričvrstile izolacijske ploče na nosivi zid od blok opeke, a da se istodobno njihovim nastavcima omogući "pridržavanje" kamenog zida (šaljem u prilogu jednu ilustraciju "sidra" na koje mislim, iako se u ovom slučaju radi o kamenoj oblozi, a ne o fasadnoj opeki, kao što je prikazano u ilustraciji)?

 


 

Silva Čikos

Radi o staroj građevini iz 36-te, dvokatnica, čije pročelje i začelje imaju fasadu, međutim bočne strane su bez fasade (samo gola stara cigla)  i u skoroj mogućnosti je neće biti, što zbog nedostatka sredstava, što zbog susjedne kuće koja je naslonjena na predmetnu a uz to je zadnjih nekoliko godina napuštena i u ruševnom stanju pa je kao takva izvor vlage i gmižućih štetočina. 
Prije 12-tak godina adaptirala sam stambeni prostor pa su stropovi i  jedna od prostorija izvedeni gipsanim pločama s tim da stara žbuka nije uklonjena, a u novonastalom zračnom sendviču između gipsane ploče i zida nema nikakve izolacije. Rečeno mi je da bi zatvaranje takvog zida rezultiralo vlagom i gljivicama zbog temperaturne razlike vanjskog i unutarnjeg zida i nemogućnosti prirodne ventilacije.
Obzirom na novo nastali moment (pojavila se nastamba mrava ispod parketa kojeg moram ukloniti),  pitam kako i na koji način zaštititi takav zid od vlage i poboljšati toplinsku izolaciju. Napominjem da pri odabiru materijala treba voditi računa o gamadi i raznim insektima koji se na razne načine dovlače iz spomenute ruševne kuće a koji bi se mogli gnijezditi u za njih pogodnim materijalima i svakako ne manje važno, debljina takvog materijala. Naime, kako cijeli stambeni prostor ima svega 32 m2, svaki centimetar je važan. 
Radi se o zahvatu na površini zida od 25 m2.
Budući sam umirovljenik sa ne baš izdašnom mirovinom, omjer cijene i kvalitete vrlo je bitan.

Odgovor: 
Dobro Vam je rečeno, ako postojeći vanjski zid nije zaštićen od prodora vlage, nema ga smisla izolirati iznutra.
Na žalost ne vidim drugu opciju nego izvesti toplinsku izolaciju izvana čime će se u tzv. kontaktnom sustavu fasade riješiti problem prodora vlage. Postoje 2 opcije, jeftinija lijepljenje stiropora barem 5cm i završna akrilatna žbuka ili skuplja ali i mnogo kvalitetnija opcija s kamenom vunom i silikonskom žbukom (paropropusnost, temperaturna postojanost, protupožarna i zvučna izolacija otpornost na mikroorganizme i „gamadi“ koje spominjete).
Inače, trenutne cijene takvih fasadnih sustava „ključ u ruke“ (komplet materijal i rad) su; cca 140Kn/m2 za stiropor, a 170Kn/m2 za vunu, ali to se odnosi na kvadrature cijele obiteljske kuće, dok će za ovu malu kvadraturu vjerojatno biti viša cijena.


 

Damir Mirkovic

izgradio sam kuću sa izvedbom ravnog krova. Atika je visine 90 cm. Unutar atike, "bazena", izraditi će se pokrov od trapeznog lima koji će biti ventilirani, a za lim će se izraditi drvena konstrukcija. Zadnja ploča je izvedena u monti, wienerberger  sustav.

Slojevi koje planiram staviti su slijedeći:

1. 30 cm staklene vune Clasic 040 ili unifit 035, ovisno o dobavljivosti na goli beton
2.  drvena daska na konsturkciji od drv. greda, između daske i vune je prazni prostor ovisno o nagibu krova koji će biti cca 8%.
3. na dasku paropropusna, vodonepropusna folija
4. letva i kontraletva
5. trapezni lim

Molim Vas da me uputite da li je to prihvatljivo i postoji li potencijalni problem sa kondenzatom. Da li je potrebno staviti ljepenku na pod u vidu parne brane?

Odgovor
Ako je moguće prostor između vune i daske ventilirati s odzračnicima bočno na atikama, nema potrebe za parnom branom. Ako nije moguće, sigurnije je postaviti PE foliju minimalno 150grama/m2, naš tip certificirane LDS 100 je 180 grama/m2.
Predložio bih ipak Unifit 035 (TI 135 U –službeni naziv) koji je trenutno na akciji, a cca 12% je bolja toplinska izolacija od Classica 040 te se radi o proizvodu dvostruke gustoće koji neće „slegnuti“ tijekom godina.

 


 

Panda

Poštovani, molim savjet za toplinsku izolaciju tavanskog prostora. Naime u navedenom prostoru nema  nikakve izolacije....betonska "deka" je gola i sva toplina naravno odlazi kroz istu. Da li je dovoljno samo posložiti kamenu vunu od recimo 12 cm ili je još potrebit još nekakav zahvat , obzirom da gore nije nikakav stambeni prostor.

Odgovor
Ako postoji cirkulacija zraka u potkrovlju i ne planirate naknadno stavljati neke podne obloge, dovoljna je samo kamena vuna. Bili bi dobro pokriti ju s nekom laganom paropropusnom tkaninom koja će štititi vunu od „rashlađivanja“ zimi i prašine.

 


 

Dalibor Vučić

Imam drvenu kuću koju želim izolirati (slike u privitku). Molim Vas prijedlog i ponudu za izolaciju knauf elementima i preko njih staviti drvenu oblogu. 
Kuća je 10x5x2,5 na sljemenu 5m.

Odgovor
Glede proizvoda Knauf Insulation za toplinsku, protupožarnu i zvučnu izolaciju drvene kuće predlažemo slijedeći raspored slojeva gledano iznutra prema van:
-unutarnja zidna obloga
-parna brana LDS 100 lijepljena na preklopima s trakom Soliplan (bijela) oko prozora sa Solifit (plava)
-ECOSE®izolacijski filc TI 135 U između drvene konstrukcije zida ili krova
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 (natpis prema van)
-zračni ventilirani prostor 3do4cm
-vanjska obloga

 


 

Boris Horvat

Imam namjeru obložiti kuću izgrađenu 1980. godine, kamenom vunom debljine 10 cm. U kupaoni na stropu javlja se površinska vlažnost sa pojavom gljivica. Da li je preporučljivo pored postavljanja kamene vune debljine 10 cm na vanjske zidove i na strop u kupaoni postaviti stiropor debljine 2 cm kako bi se spriječilo pojavljivanje gljivica?

Odgovor
Nema potrebe dodatno sanirati toplinski most. Toplinska izolacija s vanjske strane će „podići“ temperaturu na unutarnjim površinama. Problem na stropu može biti ukoliko je iznad nadozid potkrovlja koji nije izoliran. Bolje rješenje bi u tom slučaju bila postava toplinske izolacije s unutarnje strane nadozida. Ako je iznad kupaone grijani prostor, tada su gljivice očito posljedica toplinskog mosta na spoju međukatne konstrukcije i vanjskog zida i sada će to biti riješeno. Postavom „stiropora“ ćete samo dodatno smanjiti paropropusnost konstrukcije i time podići relativnu vlažnost unutarnjeg prostora što će imati za posljedicu jače zamagljivanje stakala na prozorima i razvoja mikroorganizama unutar stambenog prostora.
Izborom kamene vune omogućit ćete rješavanje (prekomjerne) vlage iz unutarnjih prostora.

Čestitam na odluci. 

 


 

Vladimir Dobrić

Već neko vrijeme tražim izvođača sa znanjem i tehnologijom koji je spreman ponuditi sanaciju tavanske ploče na tavanskom stanu  moje kćeri, koji je izgrađen 2007. godine i ima uporabnu dozvolu. 
Tavan dvokatnice je dograđen u stambeni prostor s time da prema ulici krov poštuje liniju ranije izvedenog krova, a prema dvorištu je strop u stanu podignut na visinu 2.70 m po cijeloj površini stana.
Građevinski su i pod i zidovi te strop izveden pomoću Ytong blokova. No strop je poseban problem koji zahtjeva sanaciju. Na Ytong grede i ispunu, stavljen ja sloj od 10 cm staklene vune, bez parne brane i nedovoljnog sloja na pod niskog tavana. Na tom dijelu krov prema dvorištu je pokriven pocinčanim limom i ima nagib od samo 12 stupnjeva, dok je prema ulici pokriven crijepom, no i ovdje su umjesto parne brane daske iznad sloja od 10 cm staklene vune, pokrivene ter papirom. Ovaj dio krova pokrivenog crijepom ima poprečnu letvu radi samo ventilacije, dok dio krova pokrivenog limom ima ventilacijske otvore ispod oluka i odzračne dimnjake izvedene od lima što se ljeti nije baš pokazalo korisnim jer je u stanu vruće.
Velux prozori (na krovu s crijepom) su nestručno ugrađeni, pa se oko njih prilikom topljenja snijega u sobe cijedi voda i td. No to je problem koji će trebati posebno rješavati.
Pretpostavljam da bi umjesto staklene vune i nedostajuće parne brane sloj vašeg materijala riješio problem da se zimi ne topi snijeg na dijelu pokrivenom pocinčanim limom, te da sige na olucima ne uništavaju svojim padom sve ispod. U prilogu vam dostavljam tlocrt stana svoje kćeri kao i bočni presjek kako bi mogli ocijeniti raspoloživi prostor ispod limenog krova za rad na postavljanju izolacije.

Odgovor
Ovdje kako navodite je sve napravljeno suprotno zakonitostima građevne fizike. Dakle da pojednostavnim, toplina i vlaga iz unutarnjeg grijanog prostora „bježe“ kroz pregradu u negrijani prostor zbog razlike u parcijalnim tlakovima. Parna brana zbog toga mora biti postavljena na grijanoj strani pregrade i besprijekorno trajno zabrtvljena, kako vlaga ne bi „naglo“ došla u hladne slojeve zida i ondje kondenzirala ako ne može izaći. 
S unutarnje strane imate „siporex“ koji vrlo brzo „navlači“ vlagu a s gornje strane toplinske izolacije dasku i ljepenku koja je parna brana na kontra strani. 
Također je pitanje da li krovni prozori procurjevaju ili bih prije rekao da je problem hladnog mosta, a nema parne brane pa nastaje mnogo kondenzata.
Ako imate dovoljnu visinu, ispod Ytonga treba postaviti direktne ovjese i CD profile na koje se prvo postavi parna brana (naš tip LDS 100) i zalijepi se s kvalitetnim trakama pa stropna obloga Knauf A ploča. Ako je staklena vuna u dobrom stanju što sumnjam, treba je odvojiti od daske i taj prostor mora biti ventiliran. Ako postojeća vuna nije u dobrom stanju, predlažem novu, naš tip ECOSE izolacijski filc TI 135 U barem 14cm debljine.

 


 

Igor Mavrin

Molim Vas da mi pojasnite redoslijed polaganja materijala (počevši od AB ploče, hidroizolacije, završno s pločicama, odnosno parketom), a ukoliko se razvod plinskog centralnog grijanja izvodi po podu.Prije pločica/parketa stavit će se mokri estrih. 

Također Vas molim prijedlog tipa izolacije - podne ploče koju koristiti u slučaju polaganja razvoda za centralno grijanje po podu, s kojom ćemo postići najbolju termoizolaciju poda.

Zanima me i pojašnjenje pojma i namjene geotekstil - razdjelni sloj, te je li njegovo korištenje obvezno, u kojem slučaju i gdje se može nabaviti na području Osijeka, gdje se i nalazi obiteljska kuća u izgradnji.

Odgovor
Ako se cijevi polažu po podu, predlažem toplinsku izolaciju vrlo otpornu na vodu, a to je tzv.XPS (ekstrudirani polistiren, stirodur), naš tip Knauf Insulation ULTRAGRIP Polyfoam.
XPS kemijski reagira sa svim spojevima koji u sebi imaju ugljik (oznaka C) pa ako će hidroizolacija biti bitumenska ljepenka onda je razdjelni sloj potreban.
Dakle Geotekstil ima upravo tu ulogu, da razdijeli slojeve zbog kemijske reakcije, a također je i parorasteretni sloj.
Slojevi od AB ploče:
-hidroizolacija
-geotekstil
-XPS 
-PE-folija
-cijevi grijanja
-armirani estrih debljine minimalno 4cm iznad tjemena cijevi
-keramičke pločice

Mislim da bi Izolirka d.d., MD-Profil,  morali imati geotekstil u svojoj ponudi.

 


 

Šime Rušin

Izolirao bih potkrovlje u obiteljskoj kući u kojoj živim s roditeljima oni dole mi na katu te je jedini ulaz u potkrovlje iz mog hodnika putem preklopnih stepenica.
U potkrovlju je korisnog prostora cca 35 m2 (visine od preko 2 m) koji želim pretvoriti u veliku dječju sobu/igraonicu s kupatilom.
Krov je izrađen od drvene građe po pravilima struke (kupe, terpapir,folija, daske) s vanjske strane te je ostalo izolirati ga iznutra, te izolacija podloge između potkrovlja i stana(ovo je bitno zbog zvučne izolacije pošto će se djeca igrati povrh glava nama dolje). Visina greda je 10 cm razmak među njima cca 75 cm te ima ukupne površine krova za izolirati ima približno 7,5 m x 3 m x 2 strane = 45 m2 + 35 m2 podne izolacije.
Kuća je u Zadru, u stanu je provedeno centralno grijanje, vanjska fasada je finiširana cementnom žbukom bez izolacije.

Možete li mi reći koja je najpovoljnija solucija za izvođenje izolacije te koja mi je debljina izo materijala potrebna?

Odgovor
Prvi problem je što se je ljepenka koristila kao sekundarni pokrov kada potkrovlja nisu bila korištena, dakle nije bilo „produkcije“ vlage. Stoga toplinsku izolaciju od mineralne vune, ovdje predlažem naš ECOSE izolacijski filc TI 135 U treba postaviti između rogova na način da do daske ostane 3-4cm zračnog prostora koji mora biti ventiliran. Činjenica je da bi izbjegli visoke i nepodnošljive temperature u potkrovlju tijekom ljetnih mjeseci, potrebno je čak 20cm toplinske izolacije ukupno, dakle kombinacija između rogova i poprečno ispod rogova na način prema slici:

KI LDS 100

Dakle ako su rogovi visine 10cm, između njih u donju zonu 6cm filca, a ispod rogova 10cm TI 135 U. Obvezno je postaviti i besprijekorno-trajno zalijepiti parnu branu LDS 100 između vune u Knauf stropne obloge.

 


 

Ratko Tretnjak

Imam namjeru izolirati potkrovlje i iz njega napraviti stambeni prostor. Uz pomoć vaših Internet stranica mislim da sam prilično dobro shvatio kako izvesti tehnički ispravnu izolaciju, međutim imam nekoliko pitanja:
1. Pošto se nije planiralo tavanski prostor pretvoriti u stambeni prilikom sanacije krovišta na letve ispod crijepa postavljena je ljepenka. Zanima me je li preporučljivo između izolacije i daščane oplate (ventilacijski sloj) postavljati vodonepropusnu foliju npr. LDS 0,04 ili se radi o beskorisnom financijskom izdatku?
2. Kako je kuća prilično blizu prometnice želio bih što bolju zvučnu izolaciju. Je li iz toga razloga poželjno u sloj izolacije ugraditi ploče od kamene vune DP-10 (npr. 10cm filca Unifit 035 između rogova + 10cm ploče DP-10 + 5cm Unifit 035)? Hoću li na taj način dobiti bolju zvučnu izolaciju od npr. 10cm Unifita 035 između rogova + 15cm Unifita?
3. Je li kamena vuna bolji zvučni izolator od staklene vune?

Odgovor
1. Ljepenka ima ulogu sekundarnog pokrova, ali većinom se u tim potkrovljima nije boravilo. S početkom uređenja potkrovlja kao stambenog prostora i time produkcije vlage, morali su se proizvesti sekundarni pokrovi nove generacije, a to su paropropusno-vodonepropusne folije (LDS 0.04) koje propuštaju difuznu vlagu iz boravišnih prostora, a istovremeno su zaštita od oborina koji bi mogle prodrijeti kroz primarni pokrov (crijep, lim, šindra itd). Nema potrebe za ugradnjom LDS 0.04, ali prostor između toplinske izolacije i ljepenke mora biti ventiliran.
2. Glede zvučne izolacije dobro bi bilo izvesti kombinaciju gustoća mineralne vune, ali voditi računa i o zračnom prostoru.
3. Kamena vuna je zbog, prosječno veće specifične gustoće, nešto bolji zvučni izolator, ali ipak ne toliko koliko je i skuplja, a sve zbog boljih mehaničkih i protupožarnih svojstva. Kada gledamo samo mineralnu vunu, najbolji efekti su između 6 i 8 cm debljine sloja, a kada želimo postići mnogo bolji učinak, onda to radimo u sustavu s akustičnim oblogama (specijalne Knauf gips ploče) i u više slojeva kombiniranih sa zračnim prostorom. Kad već spominjete prometnicu, vrlo su bitni i otvori (prozori, vrata), a veće debljine vune koje spominjete, nisu potrebne.

 


 

Tomislav Kovačić

Trebam UD PROFILE 75m, CD PROFILE 24m(IMAM OD PRIJE 48m),
KNAUF 50m2. ZA OSTALO MOLIM VAS DA DODATE ŠTO BI TREBALO(VUNA, VIJCI,FOLIJA).TRAKU ZA SPAJANJE PLOČA IMAM(GLETANJE).
VI ZNATE KOJA BI VUNA BILA NAJBOLJA PA VAS MOLIM DA PREDLOŽITE DA BUDE KAO PRVO TOPLINSKA  A ONDA I ZVUČNA IZOLACIJA.
NEZNAM GOVORE DA NA UD PROFILE IDE NEKA BRTVA DI DOLAZI NA ZID I NA SVAKI NOSAČ KOJI DOLAZI NA ZID PA VAS MOLIM DA MI I TO STAVITE U PONUDU. MOLIM VAS AKO IMATE NEKU BROŠURU SA SLIKAMA KAKO SE IZVODI POSTAVLJANJE KNAUFA NA ZID PA MI POŠALJITE NA MAIL.

Odgovor: 
Mi smo tvornica mineralne vune i nažalost istu prodajemo samo preko građevinskih trgovačkih centara. Naši proizvodi koje mogu preporučiti glede Vašeg upita su ECOSE izolacijski filc mineralne vune TI 135 U i PE-foliju kao parnu branu LDS 100 s trakama za lijepljenje preklopa Soliplan te spoj parne brane na bočni zid, traka Kleberaupe.
Za ostalo morate kontaktirati www.knauf.hr da vas savjetuju za odabir gips ploča i profila te upute na centre gdje to sve kupiti, ovisno s kojeg ste područja.

 


 

Zoran Mogorović

Planiram izolirati staru kamenu kuću te bih Vas molio za savjet:

Kuća je izgrađena 1790.g. na tri etaže, u prizemlju je konoba, na 1. Katu nalazi se dnevni, kuhinja i wc, a na 2. Katu 2 spavaće sobe i wc. Otprilike 50 kvadrata po katu sa visinom stropova 2,70. Kuća se veže na susjedovu sa 4. stranom kuće.   
Zidovi su debljine 85cm (kamen), između katova su drvene grede na koje su postavljene daske i parket. Na Tavan se ulazi kroz 2 otvora i koristi se samo kao skladište. Prozori i škure su aluminijski sa duplim staklima.
Konoba i tavan se ne griju.

Interesira me što biste preporučili za toplinsku izolaciju i prema redoslijedu važnosti (efektu), a obzirom na ulaganja. npr. Da li bi bilo najbolje najprije uložiti u izolaciju tavana, pa konobe, što sa zidovima?

Inače kuća je u vrhunskom stanju pa je poželjno čim manje radova rušenja bušenja itd., no svjestan sam da će postavljenje izolacije zahtijevati određene radove. (krov je novijeg datuma, iznutra su zidovi kompletno bez vlage, nema plijesni, zadnji puta su farbani pred 30tak godina i u odličnom su stanju. Smatram da bi se izolacija mogla postaviti  na plafon u konobi a između greda, isto tako na tavanu između greda, dok između 1. I 2. Kata ništa jer je, kako sam naveo, sve u odličnom stanju a ionako se oba kata griju.

Odgovor: 
Prvenstveno bi trebali izolirati pregradu prema negrijanom krovu i konobi i ovdje predlažem 10 do 15cm ECOSE mineralne vune u filcu TI 135 U s obveznom postavom i trajnim-besprijekornim brtvljenjem parne brane LDS 100 na obje grijane („tople“) strane toplinske izolacije.
Glede činjenice da grijete prostor iznad konobe i ispod tavana, pitanje je da li imate problema s udarnim zvukom (uslijed hodanja gore) pa ako problem postoji, treba razmišljati o kamenoj vuni u međukatnoj podnoj konstrukciji.

 


 

Miroslav

Pripremam adaptaciju obiteljske kuće izgrađene 1960. Vanjski zidovi su debljine 25 cm i izvana je postavljena tzv. „šerana“ fasada. Kako moram promijeniti kompletan krov imam namjeru podignuti i zidove do 1,80 i napraviti tavanski stan. Na kući nema betonske deke, već su samo drvene gredice i trstika, koje nemam namjeru micati, a trenutno su između gredica ploče kamene vune debljine 8 cm. Na drvene grede mislim postaviti OSB ploče i na to raditi glazuru, da li je potrebno vaditi te ploče ili kako još poboljšati izolaciju međukatne konstrukcije.  Možete li mi savjetovati i kako napraviti novu fasadu i kako kvalitetno izolirati krov. Za pokrov bih koristio crijep.

Odgovor
S obzirom da želite izolirati i krov, međukatna konstrukcija je bitna radi zaštite od prostornog i udarnog zvuka. Ako je kamena vuna u dobrom stanju, svakako ju ostavite. Ali u pogledu udarnog zvuka predlažem suhi estrih, dakle u sloju OSB 22mm na grede, podne ploče kamene vune TPT 30mm i rubno trake kamene vune RS te na vunu još jednu OSB 22m na koju se postavlja podna obloga.
Za krov predlažem izolaciju kao na slici:

KI LDS 100

Gledano odozgo:

-crijep

-letva

-kontraletva

-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04

-razmaknuta daščana oplata

-zračnu prostor 2cm

-između rogova ECOSE filc TI 135 U (Unifit 035) debljine 10cm

-poprečno ispod rogova ECOSE filc TI 135 U (Unifit 035) debljine 10cm

-parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zrakonepropusno zalijepljena

-stropna obloga

FASADA:

Toplinski fasadni sustav na osnovi kamene vune FKD-S kao paropropusne, protupožarne i zvučne izolacije:

Toplinski fasadni sustav

Na šeranoj fasadi potrebno je pripremiti podlogu u smislu čišćenja i skidanja trošnih dijelova, grundirati (s Knauf beton kontakt) i ugraditi certificirani sustav (LB Knauf, Svjetlost Chromos, Murexin, Samoborka, Rofix, Caparol, STO, Baumit, JUB, Chromos BiL). Knauf Insulation fasadne ploče kamene vune su trenutno „na akciji“.


 

Igor Slijepčević

molio bi vas za vaše mišljenje o slijedećem problemu:
Dakle, kuća sa potkrovljem i malim tavanom između potkrovlja i krova ( slike u prilogu ), dijeli ih knauf na složen na konstrukciju profila, sa parnom branom poslije knaufa i 20 cm vune u roli.
Sve je bilo u redu dok prošle godine nismo stavili fasadu od stiropora sa akrilom što je u kombinaciji sa PVC stolarijom izazvalo pravu "poplavu" kondenzacije na tavanu, tj. na OSB plačama i rogovima su se počele pojavljivati krupne kapi i nakon toga crna pljesan.
Moje mišljenje je da je fasada skroz smanjila paropropusnost zidova i "potjerala" svu vodenu paru prema gore.
Nije mi jasno da li mi majstori nisu dobro postavili parnu branu ili  para prolazi kroz i uz pregradne zidove budući da isti idu iznad konstrukcije knaufa?
Napominjem da sam naknadnim pregledom konstrukcije zaključio da preklopi parne brane nisu zalijepljeni ljepljivom trakom iako sam to izričito tražio od majstora.
Prema tavanu postoje i one stepenice na razvlačenje, možda para i tamo prolazi.
Također, razmišljam i o tome da je na tavnu možda pretoplo pa je rosište na OSB pločama.
Inače krov je složen od OSB ploča, paropropusne folije, letvi i kontraletvi sa odzračnim crijepovima. Da li je moguće da su majstori koji su radili krov okrenuli paropropusnu foliju na krivu stranu?
Na taj mali tavan nisam zbog estetike htio ugraditi prozore nego sam samo stavio dvije kanalizacijske cijevi za ventilaciju na suprotne strane.
Kad se problem počeo pojavljivati probao sam smanjiti vlažnost na tavanu ugradnjom dva ventilatora u te cijevi međutim sa vrlo malo efekta.
Ljudi mi savjetuju da bušim OSB ploče sa krunskim svrdlom fi 50 ili 80 na mjestima gdje su odzračni crijepovi i da probijem rupe ispod crijepova na sljemenu koji nisu zazidani, ja razmišljam o tome da ipak probijem dva prozora na suprotnim stranama i tako konstantnim propuhom izbacim tu vodenu paru.
Da li bi nešto od navedenog riješilo problem i koje je Vaše mišljenje kako riješiti problem?

Odgovor
Prvo moram reći hvala, jer vaša pitanja i zaključci i slike su idealni za moje prezentacije. Glede Vašeg razmišljanja o uzrocima, apsolutno je sve moguće.
A odgovor je da na toploj (grijanoj) strani izolacije mora biti besprijekorno trajno zrakonepropusno zabrtvljena kvalitetna parna brana s kvalitetnim trakama koja neće dozvoliti vodenoj pari nagli dolazak u hladne slojeve, a s vanjske hladne strane mora biti ventilirani na krovu ili paropropusni na fasadi sustav. 
Dakle što se tiče stiropor fasade s akrilom, odlično ste zaključili ali prekasno. Prostor između OSB ploče i vune mora biti ventiliran, znači može spašavanje s bušenjem rupa u OSB pločama i ugradnja prozora.
Problem je također kada otvorite vrata tavana, toplina i vlaga iz unutarnjeg prostora naglo dođu na hladnu OSB ploču pa se stvori kondenzat.

 


 

Želimorski Ivica

1.spremamo se napraviti izolaciju i knauf u potkrovlju,kuća je novogradnja,rogi su cca 75 cm udaljeni jedan od drugog dimenzija 10*14 na rogovima je zabita daska,na njoj paropropusna vodonepropusna troslojna folija,na njoj kontaletve i letve te crijep Kreaton Rapid crni lakirani sa ozračnicima.
Zanima me kojim redom sad šta da stavimo do knaufa jer svaki majstor ima svoju priču,stime da uzmete u obzir da hoćemo da bude kvalitetno napravljeno,naša ideja je bila da se stavi između rogova 14 cm kamene vune i onda još jedan red kontra u križ stavljene 5 cm kamene vune ukupno 19 cm, pitanje glasi dali je bolje stavit kamenu tvrdu vunu onu u kockama ili nešto drugo tipa mineralu u balama jer neki majstori kažu da je to bolje ja mislim da nije Što vi kao znalac kažete? i što se još osim vune stavlja možda još neka folija najlon ili nešto treće???
Drugo pitanje slično vanjski zidovi 29 cm ,mislili staviti 12 cm stiropor pa fasadu,ali sad smo ćuli da je bolja kamena vuna i nešto slično molim savjet.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima i pomoći.

Odgovor
Za krov predlažem izolaciju kao na slici:

KI LDS 100

Gledano odozgo prema postojećem:

-zračnu prostor 2cm
-između rogova ECOSE filc TI 135 U (Unifit 035) debljine 12cm
-poprečno ispod rogova ECOSE filc TI 135 U (Unifit 035) debljine 8 cm
-parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zrakonepropusno zalijepljena s trakama Soliplan za preklope i Solifit za spoj parne brane oko proboja (dimnjaci, odzračnici)
-stropna obloga

Kamena vuna u pločama je bolja glede kompaktnosti i u tom smislu mehaničkih svojstva, no glede omjera cijene i kvalitete, predlažem ECOSE 100% prirodnu staklenu vunu.

FASADA:

Toplinski fasadni sustav

Činjenica je da zbog ne poznavanja građevne fizike nastaje 90% grešaka u gradnji, a stiropor u fasadu ugrađuju oni koji ne poznaju osnovne zakonitosti iste. Ne želimo ovim putem ničije znanje podcijeniti, već pomoći. U tom smislu, stručnjak će uvijek reći, da je prvo bitno zdravlje, mikroklima u kući, a tek onda ušteda energije.
Stoga je osnovno pravilo gradnje vanjskog zida kuće u kojoj živimo, masivan zid koji može akumulirati toplinu, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade.
Velika prednost kamene vune je paropropusnost, jer prosječna 4-člana obitelj proizvede od 8 do 12 litara vodene pare dnevno, koja zbog razlike u tlakovima nastoji proći kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor. To znači da vodenu paru prvo na toploj, grijanoj strani zida moramo usporiti, zakočiti, a kada ista „putuje“ kroz zid u hladnije slojeve gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, ista mora izaći nesmetano u vanjski prostor.
Kamena vuna je sama po sebi nekoliko 10-aka puta paropropusnija od stiropora, a s njom se trebaju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke.
U tom smislu kamena vuna mnogo duže zadržava toplinska svojstva od stiropora, jer propušta vlagu koja šteti zidu dugoročno na mnogo načina, a najgori je stvaranje gljivica i plijesni u zidu koje ga razaraju godinama i štetni su po zdravlje.

Ostale značajne prednosti kamene vune:
- protupožarstvo, odnosno vrlo bitna temperaturna stabilnost, talište kamene vune je preko 1000ºC i stoga zanemarivi temperaturni rad, dok se stiropor tali već pri 65ºC i oko 50 puta više „temperaturno radi“ čime se ploče stiropora kod visokih temperatura stisnu i propuštaju toplinu između njih (tzv.toplinski mostovi) 
-zvučna izolacija, kamena vuna prigušuje zvuk, a stiropor kao gladak materijal odbija zvuk i doprinosi buci.
-elastičnost materijala u smislu vibracija (promet), udaraca (tuča)
-kemijska inertnost vune i otpornost na mikroorganizme, dok stiropor razaraju svi kemijski spojevi koju u sebi imaju oznaku C (ugljik), a tih je mnogo
-vuna je neutralna, a statički elektricitet stiropora privlači prašinu i prljavštinu na fasadu
-kod fasada sa stiroporom se preferiraju akrilne žbuke koje su neparopropusne i uz stiropor još jače „zatvore disanja zida“, a kako se sastoje od organskih veziva, podložne su razvoju algi i gljivica

„Mana“ ako ju možemo tako nazvati je da fasaderi više vole raditi stiropor jer vuna zahtjeva pedantnost, i naravno cijena koja bi uz spomenute prednosti vune trebala biti zanemariva.

Ako gledamo činjenicu da se ugradnja toplinskog fasadnog sustava ETICS vrlo brzo isplaćuje putem umanjenih računa za grijanje i klimatiziranja objekta, logično bi bilo da ugrađujemo dugoročno kvalitetniji sustav.
S obzirom da je uvjetima natječaja određena debljina izolacije od kamene vune 12cm, a stiropora 14cm, odnosno minimalni koeficijent prolaska topline vanjskog zida U≤0,25W/m2K, napominjem ako ste kuću gradili nekom vrstom termo-bloka debljine 29cm, dovoljna je i kamena vuna Knauf Insulation FKD-S debljine 10cm, a tada Ponuda za izvođenje s vunom mora biti jeftinija od one sa stiroporom.

Na kraju želimo podsjetiti da su naše ploče kamene vune FKD-S do kraja 2013.godine na akciji s rabatom od 33% te doniramo jednogodišnje osiguranje kuće za kupnju više od 200m2.

Realna cijena certificiranog sustava „ključ u ruke“ je 230 Kn +PDV za debljinu vune od 12cm


 

Alen

Želio bih izolirati tavan-plafon na porodičnoj kući, koja je još u izgradnji.
Plafon se sastoji od nosećih greda na koje su pokovane daske sa donje strane.
Namjeravam uraditi sledeće:
Po daskama (strana od tavana) postavlti PE foliju-najlon, zatim staklenu vunu 10cm između greda, onda staklenu vunu 5cm u kontra smjeru po gredama (radi toplotnih mostova) i na kraju po toj vuni dasku jer bih koristi tavan kao ostavu.
Sa donje strane po daskama namjeravam postaviti stiropor 5cm, koji će se naravno obraditi (mrežica+ljepilo). 
Treba mi Vaš savjet, odnosno potvrda dali je ovaj način dobar s aspekta izolacije i pojave vlage i kondenza.
Prije svega zanima me dali je ispravno postaviti najlon na dasku prije staklene vune, i dali je potrebno postaviti parapropusnu-vodonepropusnu foliju na staklenu vunu (nisam planirao iz razloga što ide daska a tavan je vrlo siguran što se tiče prodora vode.
Takođe me zanima dali je ispravno sa donje strane direktno na dasku pričvrstiti stiropor

Odgovor
U principu sve OK, treba ostaviti 2cm ventiliranog prostora između vune i daske gore ili razmaknuti dasku pola do 1cm.
Stiropor treba lijepiti ljepilom za drvo i posebnim tiplama kao EJOT STR H pričvrstiti za daske.

 


 

Dalibor Vučić

Bila mi je prilika i kupio sam 120m2 FPL035GVB PLOČE 1000X600X100. Molim Vas komentar na ugradnju istih između rogova krova. 
S obzirom da je kuća drvena i imam planjke od bar 8cm i oblaganje iznutra sa drvetom od min 2,5 cm, sa vanjske strane sam mišljenja da je možda 5 cm vune dovoljno, jer po tome će se opet obložiti drvetom min 2,5 cm.

Odgovor
Osim za ventilirane fasade, proizvod FPL GVB je odličan za ventilirana krovišta jer stakleni voal ima ulogu parorasteretnog sloja, štiti od površinskog hlađenja toplinske izolacije, od osipanja vune pri jačim ventilacijama te od vlage.

 


 

Edo Tanković

Koju nosivost plivajućeg poda možemo postići s primjenom tvrdih ploča TPT debljine 8 cm i mokrog esticha ili AB ploče debljine 5 cm.
Radi se o podu u industriji a isti bi trebao podnijeti opterećenja prijevoza manjim viličarima.

Odgovor
TPT ploče su ispitane i deklarirane na stišljivost do 2mm kod sile do 50kPa. Preporučamo ih za pokretna opterećenja do 10kPa (1 tona po m2). TPT debljine 8 cm nije standardni proizvod i ne bi ga preporučio u toj debljini.
Eventualno TPT debljine 5cm i dobro armirani estrih 8cm, jasno, ako viljuškar nije teži od 1 tone po m2 uključivo i teret.

 


 

Raymond Blažić

Naša kuća je rađena oko 1996 g., fasada je nekakva termo žbuka, baumit sistem, 5cm. Kako se naročito na sjevernoj strani zidova na području hladnih mostova i kuteva soba javljaju gljivice i plijesni razmišaljm o poboljšanju fasade, tj. izolacije. Naročit je problem vlažnih prozora zimi jer se iznad njih nalazi betonski nadvoj. S obzirom na tih 5cm termo žbuke što preporučate kao optimalno rješenje za opisanu situaciju?

Odgovor
Ako je postojeća termo-žbuka korektne nosivosti, predlažem lijepljenje kontaktnog sustava fasade na osnovi kamene vune Knauf Insulation FKD-S minimalno 8cm koji će biti izuzetno paropropusni, a vodoodbojni. Dakle završnu žbuku predlažem kombinaciju silikata i silikona. Mehaničko učvršćenje (tiplanje) treba izvesti kroz postojeću termožbuku s vijčanim pričvrsnicama kao EJOT STR-U, sidriti 2,5cm u beton, 3,5cm u blok opeku.
Kada se nova fasada izvede, treba pojačano grijati prostore da zaostala vlaga izađe putem difuzije, a nakon toga treba sanirati glivice i plijesni iznutra.

 


 

Aleksandar Cvelić

zanima me koji bi mi sistem, odnosno materijale preporučili za izolaciju "sendvič" zida objekta etažnosti P ili P + potrkovlje. Naime, zid bi sazidao opekom porotherm 25-30 cm, iznutra klasična žbuka, a s vanjske strane na opeku bi nalijepio kamenu vunu do koje bi se sazidao kameno-betonski zid debljine 15-20 cm i sidrio ga ankerima u prethodno sazidani zid od opeke (vuna i beton bi bili u kontaktu). 
S obzirom da će kamen-beton vući vlagu, da li bi rješenje za to bilo postaviti kamenu vunu kaširanu s paropropusnom vodonepropusnom folijom ili je neophodno kameno betonski zid odvojiti od kamene vune?
U praksi sam vidio da postavljaju stirodur između unutarnjeg i vanjskog zida ali stirodur ne "diše" pa to ne smatram dobrim rješenjem.

Odgovor
Za izolaciju predlažem ploče kamene vune za kontaktne fasade FKD-S koje su trenutno na akciji. U Vašem slučaju lijepljenja, ne treba ih mehanički učvrstiti (tiplati). S obzirom da ni kamen ni beton nisu baš paropropusni, najbolja opcija će biti ostavljanje 2-3cm zračnog prostora između vune i vanjske obloge. Također bi bilo dobro taj zračni prostor minimalno ventilirati, dakle izvesti odzračne elemente u podnožju i vrhu fasadne beton-kamen obloge.

 


 

Ana Šturlić

molim savjet o najboljoj zvučnoj izolaciji stropa donjeg kata kuće. Na podu su  postavljeni parketi i visina stropa je 2,60 m. Stan iznad je dovršen. Kvadratura koja bi se izolirala je 60 kvadrata. Molim Vas savjet i okvirnu cijenu izvedenih radova.

Odgovor
Pretpostavljam da želite zaštitu i od glasova i od hodanja gore. Pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila pričvrste se ploče kamene vune DP-10 ili TP debljine 3cm. Stropna obloga je dvostruka Knauf Diamant ploča. Cijena ovisi da li je strop AB ploča ili FERT (teže mehaničko pričvršćenje profila). Do soboslikarskih radova, okvirno bi to bilo 280Kn/m2 + PDV.

 


 

Bojan Dizdarević

Želim na negrijano potkrovlje staviti 10 cm izolacije od Knauf DP-4 ploča. Planirao sam postaviti stvari ovim redom:  parna brana na betonsku podlogu (preklopi na 10 cm spojeni ljepljivom trakom) , dp-4 ploče, paroizolaciona folija (preklopi 10 cm) na vrh. Imam nekoliko pitanja pitanja:

Da li je bolja opcija uraditi 2 x 5 cm ili 1 x 10 cm izolacije. Na koji način učvrstiti parnu branu za betonsku podlogu( da li je to uopće potrebno) i na koji način učvrstiti paropropusnu foliju na vrhu za podlogu?
Molim savjet za eventualne situacije koje se mogu javiti prilikom ovog postavljanja tipa spoj sa zidovima, gredama i sl.  Da li mi je potrebno još nešto od materijala?

Odgovor: 
Vrlo razumna pitanja, stoga nudimo kompletan program pravilnog lijepljenja i brtvljenja folija. Što se tiče polaganja u slojevima, mineralnu vunu je mnogo lakše priljubiti jednu uz drugu nego izolacije od krutih materijala pa pri debljini od 10 cm neće biti „toplinskih mostova“. No sigurnije je postaviti 2 sloja po 5cm s preklopima od 50%.

U Vašem slučaju nije potrebna parna brana jer je AB ploča sama po sebi dovoljna brana da difuzna vlaga iz unutarnjeg grijanog prostora ne dođe naglo u toplinsku izolaciju i ondje kondenzira. Kada bi se gore postavljala daska ili OSB ploča, za što ova vuna nema dovoljnu tvrdoću, onda je PE folija, naš tip LDS 100 obvezna, preklopi se lijepe sa trakom Soliplan, PE-folija se bočno diže do visine toplinske izolacije i na toj razini zalijepi za zid.

Što se tiče paropropuso-vodonepropusne folije, naša LDS 0.04 (pri postavi natpis prrma gore) ima tvornički ljepljivu traku za preklope, a na bočni zid se može lijepiti s trakom LDS Solifit ili opcija da se preko trajno-elastičnog kita pričvrsti s letvicama.

paropropuso-vodonepropusna folija


 

Marko Jurhan

pod potkrovlja je neizoliran zanima me treba li postaviti parnu branu - Foliju ispod Vune ili je dostatna betonska ploca( koja se satoji od ispuna gredica, te 6 -8 cm betona) kao parna brana, te ako bi imalo smisla postaviti vunu bez parne brane.

Nalazimo se desetak minuta autom od Rijeke.

Odgovor
Za slučaj da se na vunu ne postavlja nekakva hodna staza, OSB ploča ili daska, PE folija nije potrebna.
Bilo bi dobro s gornje strane zaštititi vunu od rashlađivnja i prašine s nekom paropropusnom tkaninom.

 


 

Porta Apatovec

Trebam hitni savjet,neznam kako pametno da postupim.Dvoumim se između stiropola i staklene vune tako da trebam savjet.Imam problema sa plafonom.Živim u stanu i gubim puno energije putem plafona jer je plafon puna deke debljine 15 cm,pa me zanima šta je bolje da stavim sa gornje strane.Kolikom bi trebao staviti debljinu staklene vune ili stiropola i na koji način da mi se ne kondenzira u prostorijama i da li je obavezna folija i sa koje strane.I zanima me da li je dovoljno da samo razvučem staklenu vunu po plafonu sa gornje strane ili treba ostaviti lufta između staklene vune i deke?

Odgovor
Najmanji trošak, a najbolja opcija će biti da „razvučete“ staklenu vunu minimalno 10cm (naš tip ECOSE filc TI 135 U) po „deki“ s gornje strane a bilo bi ju dobro zaštititi od rashlađivnja i prašine s nekom paropropusnom tkaninom. Stiropor u ovom slučaju nije primjeren jer je neparopropustan i kondenzirat će.

Smanjit ćete znatno prolaz topline prema krovu, ali ako objekt nema vanjsku izolaciju fasade, moguća je daljnja kondenzacija vanjskih kutova zbog tzv.“toplinskog mosta“.

 


 

Ivica Matejčić

Kuća u PGŽ / Hrvatsko Primorje. Pred dvije godine sanirao sam krovište/ potkrovlje obiteljske kuće izgrađene 1982.godine. Na postojeće daske metnuta je parapropusna/ vodonepropusna folija . Letvanje je izvedeno u križaljci (roštilju) , letvama  3 cm. , sa završnim mediteran crijepom. Na zahtjev majstora namontirani su češljevi protiv ulaska ptica , a na vrhu prema sljemenu ozračnici , kako reče majstor za cirkulaciju i strujanje zraka.Između rogova umetnuta je izolacijski filc od st.vune 10 cm.Ispod rogova  izvedena  je konstrukcija za postavljanje knaufa , popunjena  izolacijskim filcom st.vune od  5 cm.Prije postavljanja knaufa  zaljepljena je parna brana.
U cijelini sa radovima sam bio zadovoljan i mislim da  su dosta solidno izvedeni  ,,, ali ,ono  vječito ali ?? ipak  sam prošle godine primjetio , a ove godine se uvjerio u zvukove koji  nastaju iznad knaufa, odnosno škripanje knaufa.
 
Moje bi pitanje bilo : Dali ste već imali kakvih iskustva sa ovom pojavom, odnosno vaše mišljenje o ovoj pojavi , sprečavanju iste , ili je to normalno ?? , jer  to nije stalna pojava , već se događa samo za vrijeme poznatih sjeverno jadranskih bura.Stoga me zanima ima li kakvih posljedica.

Odgovor
Razgovarao sam s nekoliko iskusnih suhomontažera i problem nije do KNAUF konstrukcije. Dakle ako bi bio Knauf onda su to jednokratna pucanja zbog lošeg dilatiranja i spojeva te bi se vidjele pukotine u podgledu.
Vrlo vjerojatno se radi o drvenoj krovnoj konstrukciji pa da li opterećenje vjetrom, snijegom izaziva škripanje ili su nepravilno ugrađeni dimnjak ili krovni prozori, ventilacije ili slično. Također je moguće nastanjenje glodavaca kojima je toplo u vuni. 

 


 

Nikša Urban

U moru vaših proizvoda se ne snalazim najbolje,a volio bi informaciju iz prve ruke. Ovako treba mi izolacija između (negrijanog) tavana i kata. Izolacija ide sa gornje strane (znači iz tavana) između greda. Razmak između greda je 60cm. Ubacio sam paropropusnu vodonepropusnu foliju i zanima me koja debljina i koja vrsta izolacije mi najbolje odgovara?
Svakako i okvirna cijena za proizvod (radi se o površini od 40m2).

Odgovor
Kao optimum predlažem ECOSE® izolacijski filc od mineralne vune (100% prirodan) TI 135 U debljine 14 cm. Cijena mu je 25,83Kn/m2+PDV. U Rijeci ga možete nabaviti u JAX-u, ili možete kontaktirati našeg komercijalno-tehničkog predstavnika Egona Kneževića, d.i.s. na br. 091-611-3307 da Vas uputi na bliži prodajni centar.

 


 

Ivica Dominić

zanima me kako dobro izolirati ravni krov betonski krov. krov je ravna betonska deka  debljine 15cm. Sa vanjske strane bez izolacije samo premazano resitolom,te zavarena V4 ljepenka te kompletno premazano Bitrofix pastom 
-sa unutarnje strane je zalijepljen stiropor deb.10 cm. Strop će se spuštati uz pomoć knauf visilica približno 25 cm.
-stavio bi još 10-15 cm vune,ali me zanima da li parnu branu staviti  iznad knauf ploče,ili iznad vune, ili moram i jedno i drugo,da izbjegnum hladni most tj.rošenje imam oko 160 kvadrata pa nebi htio napraviti kakve greške, molim vašu preporuku i stručno mišljenje

Odgovor
Parna brana mora ići između Knauf ploče i vune. Ista mora biti s visokom vrijednosti Sd relativnog otpora difuziji vodene pare, barem 200m i mora biti besprijekorno-trajno zabrtvljena i zalijepljena. To su obično folije, kombinacije polietilena i aluminija. Dakle difuzna vlaga ne smije doći u konstrukciju jer će kondenzirati na stiroporu i kapati po vuni.

 


 

Ibrahim Abdić

Želim u potkrovlju napraviti sobicu ali ne znam kakvu izolaciju napraviti. Potkrovlje ima oko 30m2 i na novo je napravljen 2004g. Stavljeni su novi rogovi 12x16 austrijski. Kako su stavljeni takvi su i danas ˙(nisu se skrivili ni ispucali).Odozgo je stavljena dugo sušena daska zatim terpapir i novi crjepovi. Molim vas da mi date savjet kako da napravim izolaciju. Želio bi ostaviti rogove vidljive par centimetara ako je ikako moguće. Kao što se vidi na fotografijama rogovi i daske kao da su jučer stavljeni. Zato vas pitam za savjet jer ne bi htio da zeznem pa da mi rogovi i daske s godinama brzo propadnu zbog kondenzacije. Neki mi savjetuju da stavim stiropol i ispod običan najlon a drugi pak kamenu ili staklenu vunu. Stan se nalazi na CRESU. Molim vas ako imate i slike kako se to postavlja da mi pošaljete.

Odgovor
Neki koji ne znaju da se ispod crijepa ljeti temperatura digne do 100ºC, a stiropor se tali na 70ºC, istina daske su nekakva „tampon“ zona, ali ja se ne bi igrao s gorivim i neparopropusnim stiroporom. Ako ne želite trošiti mnogo novaca na račune za klimu, trebate umetnuti 14cm kvalitetne mineralne vune (TI 135 U, DP-5) između rogova (2cm ventilirani prostor do daske) i još 6cm poprečno ispod rogova, parnu branu PE-foliju min 150 grama/m2 i vatrootporni Knauf.
Za vidljive rogove nema dosta mjesta za adekvatnu toplinsku izolaciju, jer ventilirani prostor između daske i vune mora biti zato što imate ter-papir koj je neparopropustan. No ako idete po principu „bolje išta nego ništa“ i ako ne želite da podgled između rogova brzo „popuca“, treba koristiti UD i CD profile, barem 10cm DP-5, parnu branu LDS 100 besprijekorno-trajno zarakonepropusno zabrtviti uz rogove, razdjelnu traku, fugenfüller za spoj Knauf ploče i grede te završno na gips-kartonsku ploču navući ljepilo mrežicu impregnaciju pa bojati.
Također rogove od ispod treba obraditi lak bojom koja će imati ulogu parne brane.

 


 

Nikša Đuretek

mam veliki problem sa vlagom u stanu, vanjska i unutarnja fasada su napravljene, unutarnja je pofarbana a vanjska nije. U kući koristim odvlaživač, ali je stalno vlaga cca. 80%, i rade se gljivice na zidovima. Dali postoji nekakav hidroizolacijski premaz za vanjski zid koji bi se nanio na njega, i da se na njega kasnije može staviti boja. Ili neko drugo rješenje.

Odgovor
Pretpostavljam da je vanjska fasada obložena „stiroporom“ pa se kuća jednostavno „znoji“, a iz razloga što producirate mnogo vlage, nedovoljno grijete i ne provjetravate redovito prostor.
Postoje različita rješenja, nadam se da ćete donijeti zaključak iz obrazloženja niže:

PLIJESAN U ZGRADAMA

Nedavno smo imali prilike pročitati u medijima: „Plijesan napada zgrade sa slabom toplinskom izolacijom“. Nažalost, preko 80% zgrada u Hrvatskoj je nikako ili loše toplinski izolirano, ali problem mogu imati i dobro izolirane zgrade u smislu debljine izolacije, ali je izolacija izvedena nestručno, posebice uz nepoznavanje osnova građevne fizike.
Nastajanje plijesni, koje su zapravo gljivice, i njih stotinjak vrsta mogu se razviti u stambenim zgradama i kućama, direktno je povezano s kondenzacijom vodene pare na unutarnjoj površini vanjskih građevnih elementa zgrade, obično zidova i stropova.
Stoga ćemo ponoviti neke osnovnoškolske pojmove i zakonitosti.
Zrak koji okružuje građevne elemente zgrade je smjesa suhog zraka i vodene pare. Najveći mogući sadržaj vodene pare u zraku ovisi o temperaturi zraka te što je ona veća, zrak može primiti veću količinu vlage. Za zrak koji sadrži najveću moguću količinu vodene pare kaže se da je zasićen vlagom. Pri uobičajenim uvjetima zrak sadrži manju količinu vodene pare od najveće moguće odnosno nije zasićen. Masa vodene pare sadržana u jedinici volumena zraka naziva se apsolutna vlaga. Omjer apsolutne vlage zraka i najveće moguće količine vlage koju bi zrak pri istoj temperaturi sadržavao kad bi bio potpuno zasićen, zove se relativna vlaga. Dakle kada za zrak u nekoj prostoriji kažemo da mu je relativna vlažnost na primjer 70% onda to znači da taj zrak sadrži samo 70% od najvećeg mogućeg sadržaja vlage. 
Ako se nezasićeni zrak počne postepeno hladiti, njegova relativna vlaga postat će sve veća, jer se za zrak nižih temperatura smanjuje vrijednost najvećeg mogućeg sadržaja vlage. Zato u procesu hlađenja zraka uvijek dolazi do temperature pri kojoj zrak postaje zasićen vodenom parom.
Kada se taj zrak još više ohladi, višak vlage mora kondenzirati, a to je obično na najhladnijim površinama, tzv.„hladni mostovi“ betonski stupovi na sudaru zidova i stropova takozvani serklaži, betonski nadvoji prozora ili pak mjesta gdje je oslabljena cirkulacija zraka, kutovi prostorija te površine zaklonjene namještajem.
Temperatura kod koje relativna vlaga u procesu njegova hlađenja postaje 100% zove se temperatura rošenja ili rosište. Do iste pojave dolazi ako se u vlažan zrak postavi neki predmet kojemu je temperatura na površini niža od temperature rošenja okolnog zraka, kao na primjer čaša s hladnim pićem koja gotovo uvijek orosi.
Vodena para iz zraka uvijek će kondenzirati na unutarnjoj površini vanjskog građevnog elementa zgrade, kada je temperatura te površine manja od temperature rošenja zraka koji ju dodiruje.
Stoga bi morali vanjske građevne elemente, zidove, stropove minimalno toliko toplinski izolirati da u najhladnijim mjesecima temperatura na unutarnjim površinama nikada ne bude niža od temperature rošenja u boravišnom prostoru. 
Ali ako ćemo izolirati nepravilno, s prekidima toplinske izolacije gdje nastaju „hladni mostovi“ koji su opet potencijalna mjesta nastanka kondenzata, ili izolirati s neparopropusnim materijalima u vanjskoj hladnoj zoni građevne pregrade, kondenzat će nastati unutar građevnog elementa gdje će se također razviti plijesan i gljivice i napraviti štetu.
Prostori s relativnom vlagom iznad 70% su idealni za razvoj gljivica. Na površinama potencijalnim za nastanak kondenzata, posebice kutovima prostorija gdje je cirkulacija zraka oslabljena, uslijed vezanja vlage i prašine iz zraka pune mikroorganizama nastaje plijesan.
Plijesan obično „napada“ kuhinje i kupaonice zbog povećane relativne vlažnosti uslijed kuhanja, pranja ili kupanja, a spavaće sobe zbog niže temperature grijanja i ranije opisanog problema procesa hlađenja zraka. Američki stručnjaci za zdravstvo upozorili su da plijesan može izazvati astmatičan napad te iritira kožu, oči, nos i grlo.
Neke od preporuka prevencije nastanka plijesni su: paziti da ne curi voda u kuhinji i kupaonici, spomenute prostorije treba češće provjetravati ili ventilirati posebnim uređajima u smislu ozračivanja, zastor za tuš ili kadu treba redovito čistiti, u hladnjaku ili kanti za smeće ne bi trebalo ostavljati ostatke jela, u sobama ne treba držati lončanice, nikada nakon kupanja otvoriti vrata kupaone u negrijani hodnik, ne postavljati ormare s odjećom na vanjski neizolirani zid (odjeća je toplinska izolacija, a nema parne brane), namještaj treba odmaknuti od zida radi omogućavanja cirkulacije zraka.
Također, zbog sve većih troškova mnoga kućanstva štede na grijanju, uslijed čega se povećava vlaga, a hladniji i vlažni stanovi vrlo su pogodni za širenje plijesni jer je to idealan okoliš za njih. Sobna temperatura ne bi trebala biti niža od 21ºC, a prostore u kojima boravimo treba provjetravati svaka 2 do 3 sata u smislu kratke izmjene „ustajalog“ zraka.
Na kraju, kada plijesni nastanu, teško ih se riješiti jer: svi otrovi koje se koriste za sanacije, na primjer „algicidi, varikine ili muffa killer“ su privremena rješenja stoga što ta sredstva imaju propisano ograničene količine otrova, obično trajnosti do 6 mjeseci. Dakle privremeno će riješiti problem na površini zidova, ali plijesan i gljivice prodiru i nastanjuju se dublje u žbuku i zidove pa nakon roka trajanja otrova, izlaze ponovo na površinu.
Stoga je ipak mnogo važnija opisana preventiva i pravilno toplinsko izoliranje zgrada, što znači masivna zrakonepropusna pregrada iznutra, a paropropusni toplinski sustav izvana.

 


 

Igor Sestan

radi se o prostoru 50kvadrata u prizemlju kuce,jedan dio je ukopan planirano je raditi obloge zida na profile s izolacijom 5cm vune i duple ploce i staviti pbranu na profile.koja se parna brana stavlja para propusna ili paranepropusna lds 100. i planira se u buducnosti stavljati stiropol fasada i koji zavrsni sloj predlazete. i dali je potrebo staviti na strop vunu i p.branu s obzirom da je stan iznad.trebam li naglasiti da ce se raditi podno grijanje dali staviti knauf prije glazure ili poslije

Odgovor
Ako na ukopanom dijelu zida neće biti toplinske izolacije izvana, tada može izolacija iznutra, a parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zalijepljena i zabrtvljena između gips-kartonske unutarnje obloge i toplinske izolacije.
Ako živite u objektu i planirate izvoditi toplinski sustav fasade, ne bih izolirao iznutra jer treba dati zidu da akumulira toplinu i to je bolji i zdraviji efekt toplinske uštede, ali onda svakako s vanjske strane preporučam paropropusni sustav s kamenom vunom, jer će neparopropusni stiropor zadržavati vlagu u zidu (stvaranje plijesni i gljivica), odnosno glede činjenice da parna brana uvijek mora biti na toploj strani vanjske pregrade, stiropor u fasadama je zapravo parna brana na potpuno pogrešnoj strani. Na vunu idu silikati i silikoni, a na stiropor akrilati koji „kompenziraju“ temperaturni rad stiropora ali i još bolje zatvore „disanje zida“.

Ako je iznad stan koji se normalno grije, parna brana nije potrebna, a ovaj slučaj s knaufom, glazurom i podnim grijanjem mi malo razjasnite, koje ste slojeve zamislili?

 


 

Danijel-Denis Idžan

moje  problem je u zvučnoj izolaciji ugostiteljskog objekta! Dakle ovako, imam ugostiteljski objekt koji se nalazi u jednoj starijoj zgradi te iznad istog su stanari, te je sada na meni da napravim što bolju zvučnu izolaciju da navedenima ne bi smetala buka, ali problem je u tome što je gornja deka/strop od drvenih greda, pa vas molim savjet za što bolju zvučnu izolaciju u tom objektu!

Odgovor: 
Između greda treba ugurati ECOSE izolacijski filc TI 135 U na način da 3cm ostane zračnog prostora do obloge iznad greda.
Ispod greda treba spustiti strop na način niže:

Izolacija ispod rogova DP-5 – 5cm, Knauf Diamant ploča 1,25cm, razina ispod perforirana Knauf Cleaneo ploča.

 


 

Drazen

Kuca,nalazi se u Lici,i crijep treba promijeniti. Crijep je samo na letvama. Letve bih mjenjao a grede,30 god. stare bih ostavio i samo stavio foliju bez daskanja.Je li to dobro ili daske su neophodne? Novi crijep ide Tondach,Kontinental plus.
Na tavanu nema AB ploce nego drvene grede na koje su se pribijale letve i tako pozbukano,(mislim na plafon soba ispod tavana). Moj veliki upitnik je koju izolaciju staviti izmedju tih greda a da sto povoljnije prodjem i na koji nacin i koja minimalna debljina OSB ploce bi isla,tavan se rijetko koristi i ima cca. 80m2. 

Odgovor: 
Ako kuća ima zabatne (bočne) zidove (tzv „lastavice“) i razmak između rogova je standardni 75 do 80cm, daskanje nije potrebno, dakle može samo paropropusno-vodonepropusna folija kao sekundarni pokrov. Između rogova utisnite ECOSE izolacijski filc debljine kao i rog ili minimalno 14cm, ali obvezna je postava parne zapreke LDS 2 Silk valovito preko rogova između vune i požbukanih letava.

 


 

Mišel Pintar

Vec sam vas kontaktirao par puta u vezi moje drvene kućice pa ste mi dali puno materijala za razmišljanje.
kuća je: 8x8m,drvena konstrukcija sa kosim krovom na dvije vode obijena sa daskama colericama(sve je jelovina i sve je premazano kvalitetnom zaštitom protiv crva i truljenja i dodatno sa lazurom za vanjske utjecaje)
sad me zanima dal sam dobro zamislio izolaciju.
potkrovlje iznutra prema van:
1.gips ploče
2.parna brana
3.20cm mineralna vuna
4.daska
5.paropropusna folija
 6.8 cm zračnog prostora sa ozračnicima na vrhu 
7.limeni pokrov

zidovi iznutra prema van:
1.gips ploča
2.parna brana
3.20cm mineralna vuna
4.daska
5.10cm mineralna vuna 
6.paropropusna folija 
7.3-4cm zračnog prostora sa ozračnicima pri dnu i vrhu radi strujanja zraka (ventilirana fasada)
8. završna obloga 

Odgovor
Korektno ste to zamislili. Folije treba besprijekorno trajno zalijepiti i zabrtviti, a daska u među prostoru treba biti odvojena jedna od druge 0,5 do 1cm.

 


 

Damir Crnković 

U staroj visokoprizemnoj obiteljskoj kući u kojoj su zidovi izgrađeni iz pune opeke, s vanjske strane ožbukani sa završnim slojem Hirofe, a sa unutarnje strane ožbukani vapnenocementnom žbukom, potrebno je toplinski izolirati vanjske zidove koji su pomalo i vlažni. Pretpostavka je da je horizontalna hidroizolacija propala pa se kapilarna vlaga diže po zidu. Iz tog razloga žbuka sa unutarnje strane je trusna i smrdi po vlazi. Prostorija sa tim zidom je spavaća soba koja se svakodnevno koristi. U planu je sanacija horizontalne hidroizolacije, i izrada fasade sa pločama kamene vune knauf insulation PTP035, no trenutno hitno moram rješiti problem navedenog zida. Čitajući vaše stručno izlaganja pronašao sam traženi odgovor no nejasno je kako pričvrstiti podkonstrukciju koja će nositi gipskartonske ploče «ne krutom, vičanom vezom» i kava je to al. podkonstrukcija, zar nije cinčana molim preciznije navedite koji su to profili i kako ih učvrstiti. Kojim sredstvom protiv vlage premazati žbukani zid s unutarnje strane. U nastavku sam kopirao Vaš komentar. 
«Dakle, uz zid (ali ne krutom, vijčanom vezom) se postavlja aluminijska potkonstrukcija između koje se postavlja toplinska izolacija od mineralne vune (kao Knauf Insulation TW, TP 115, ili TI 140W). Između završne obloge (gipskartonskih ploča) i potkonstrukcije ide parna brana (nepropusna folija kako ste je nazvali). Parnu branu čini polietilenska folija (kao Knauf Insulation LDS 100) debljine 0,19 mm.»
Prethodno svakako premažite zid nekakvim sredstvom protiv gljivica i plijesni kako se iste ne bi dalje razvijale unutar sustava.

Odgovor
Neki dijelovi potkonstrukcije mogu biti aluminijski, ali profili su uglavnom od pocinčanog čelika 0,6mm.
Vrlo je bitno besprijekorno-trajno lijepljenje i brtvljenje parne brane PE-folije (naš tip LDS 100).

Izolacija zida

Izolacija zida

Ima više proizvođača sredstava protiv gljivica i plijesni, na primjer Algicid od JUB-a.

 


 

Višnja Zaninović

Interesira me, da li izolacija kamenom vunom na završenu fasadu  bijelim fasadeksom može biti problem za lijepljenje ? Fasadaje ručno inkartavana, i jedanput obojana. Postoji li neko posebno ljepilo?

Odgovor
Ne bi smjelo biti problema, podlogu treba očistiti, očetkati ili oprati pod pritiskom do 2bara pa lijepiti vunu certificiranim polimerno-cementnim ljepilom i nakon 3 dana „tiplati“ kroz ljepilo i postojeću žbuku, sidriti 3cm u beton, 4cm u blok-opeku. Može se za svaku sigurnost nakon čišćenja podloge nanijeti klasičan „grund“ pretpremaz za poboljšanje prionljivosti ljepila.

 


 

Vjekoslav Šimunović

Možete li mi reći i preporučiti način na koji je prema pravilima struke potrebno izolirati tavanski prostor.Naime radi se o tavanu obiteljske kuće gdje je potkrovlje izvedeno sa betonskom pločom debljine 20 cm (fert gredice+ ispuna).Pitanje je, je li bolje izvesti izolaciju betonske ploče sa tavanske strane ili izolirati prostor između rogova (rogovi 14x12cm) ?

Odgovor
Ako potkrovlje nije i neće biti grijani prostor, bolje je izolirati FERT ploču. 3 su načina. Najjeftiniji, ako ne mislite korisiti potkrovlje, jednostavno položiti mineralnu vunu (naš tip ECOSE TI 135 U) minimalno 14cm i na nju neku paropropusnu tkaninu (obična plahta ili sintetički voal).
2. opcija je tzv „slijepi pod“, obvezna parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena i između greda TI 135 U pa daske.

KI LDS 100

Izolacija poda

 


 

Robert Kutinjac

Imam pitanje u vezi drvenog poda na koje se nadam da cete mi moci dati odgovor...
Naslijedio sam stari stan na prvom katu trokatnice. Na podu u dnevnom boravku je bio linoleum, ispod toga je bila sperploca i ispod te sperploce nekakav sloj papira (improviziranog,po svemu sto sam stigo viditi) i napokon sam dosao do dasaka..
E sad,te daske su na nosivim gredama,u iznimno dobro stanju, i ispod njih nema nicega (u biti podrum)...mene sad zanima dali imate neku ideju za izolacije ISPOD tih dasaka, znaci IZMEDJU greda na stropu podruma,te nekakav nacin ispune (2-4 mm) izmedju dasaka,na par mjesta ima mali prostor....Drveni pod ce se naravno izbrusiti i prelakirati,ali samo donekle jer mi se pod kao takav jako svidja...i htio bi da takav ostane...

Gledajuci po arhivi pitanja naletio sam na nekakve izolacije za krov, tj tavan,pa me zanima dali se to moze na isti nacin iskoristiti...

Odgovor
Nejasno je što spominjete da je bio linoleum pa želite da drveni pod ostane. Onaj sloj papira je vjerojatno „glumio“ parnu branu.
Prijedlog slojeva gledano odozdo prema gore:
1. Paropropusno-vodonepropusna folija pričvršćena „klamaricom“ letvicama i kvalitetnim ljepljivim trakama (naš tip LDS 0.04, natpis okrenut prema podrumu).
2. Između greda u punoj visini ECOSE filc TI 135 U
3. Postojeće daske ako su zdrave
4. TPT podne ploče kamene vune debljine 4cm i rubne trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova
5. Parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena
6. OSB ploča 22mm
7. Drveni pod izbrušen i prelakiran

 


 

Mario Konta

gradim si kat i trebao bi mi savjet oko izolacije. Htio bih napravit neku zvucnu izolaciju izmedju moga kata i kata ispod mene, za sada je na mome katu samo ploca bez ikakve izolacije i stavljat ce se podno grijanje (grijanje preko plina). Kakvu zvucnu izolaciju da stavljam ispod podnog grijanja tj ispod glazure i koje debljine?
Cuo sam da je kamena vuna dobra za to ali da kamena vuna propada i dobije se lagano "valovit" pod sa vremenom... A stiropor sa plavajucim podom nije bas bajna izolacija, znam po donjem katu...
Ne treba mi nesto vrhunsko ali cisto da ne bucim ljudima ispod mene npr kada mi djeca trckaraju po kuci i slicno... Spustat cu si strop koji je visok skoro cetri metra, sa knaufom naravno, i koju izolaciju da stavim na knauf, kamenu vunu, staklenu vunu, stiropor ili nesto trece? To znaci ide izmedju knaufa i krova i po tome se nece hodat.
I naravno koje debljine? Znam sto deblje to bolje ali neki prosjek.

Odgovor: 
Prvo je pitanje koja vuna propada s vremenom, tvrda podna kamena vuna, ako se ispravno izvede, ne vjerujem da će propasti. Osobno imam u kuću neku polutvrdu kamenu vunu iz 82.godine i na mjestima gdje je glazura armirana (na primjer armatura Q131) i debljine minimalno 4cm, nema šanse da slegne.
Za Vaš upit, posebice zbog udarnog zvuka, predlažem kombinaciju TPT kamene vune i EPS-a za podno grijanje kao na slici:

udarni zvuk

Za spušteni strop predlažem staklenu vunu (naš tip TI 135 U 100% prirodna) u svakom slučaju zbog bolje i toplinske i protupožarne i zvučne izolacije, a cijena bi mogla biti neznatno viša od EPS-a (stiropora), s time da postoji opcija s vunom slabije kvalitete od spomenute, koja će biti i jeftinija od stiropora, a još uvijek mnogo bolja zvučna i protupožarna izolacija.


 

Slobodan Masce

Posjedujem kuću u Trogiru s klasičnim kosim krovom. Ispod njega je betonska terasa(deka) na koju sam prije 10 godina stavio pvc foliju,  kamenu vunu debljine 5 cm te na nju pvc foliju. Čitajući vaše komentare došao sam do spoznaje da rečeni posao nisam odradio kako treba. Molim vaš savjet ,vaše instrukcije kako postojeću staklenu vunu postaviti na ispravan način.

Odgovor
Ako se to potkrovlje ne koristi, odnosno ne hoda se po vuni, treba samo odstraniti gornju foliju (s negrijane strane vune) i staviti neku paropropusnu tkaninu (običnu plahtu ili sintetički voal-geotextil).
Kada ćete micati gornju PVC foliju, vrlo je lako moguće da naiđete na vlagu, plijesni i gljivice u vuni pa će trebati i nju zamijeniti.

 


 

Damir

posjedujem samostojeću kuću staru oko 8 godina i imam u planu postaviti malo toplinske izolacije ali pošto je fasada odrađena mislio sam postaviti na unutarnje zidove. Inače su zidovi porotherm 30cm te pregradni od 12. Molim vas za savjet čime je to najbolje odraditi,čitam po forumima dvoumice oko stiropora i vune pa tražim Vaše stručno mišljenje. Objekt je inače na vrhu brežuljka i dosta izložen vjetru. Dakle radio bi zidove i strop(iznad je tavan a ispod crijepa je betonska ploča) Lokacija je Istra, 4 km od mora te zimi nema nekih ekstremnih temperatura ali po ljeti imam u stanu 27-29 stupnjeva.

Odgovor
Bolje je kuće izolirati izvana, ali s kvalitetnim i temperaturno stabilnim toplinskim izolacijama, a to je definitivno kamena vuna. Posebice kad govorimo o ekstremno visokim temperaturama gdje kamena vuna koja ima talište preko 1000ºC štiti zidove od pregrijavanja. Ne znam kojom ste izolacijom odradili fasadu, osobno imam zid kombinacije djelomično 20cm betona i 20cm blok cigle, fasadu s 10cm FKL kamene vune i ljeti mi je kod 35ºC vani, bez klimatiziranja, temperatura unutra točno 10º niža, dakle 25 ili kod 30º vani, 20ºunutra. I nemam potrebe za klimom.
Stiropor je samo toplinska, a mineralna vuna (kamena ili staklena) je paropropusna, zvučna, protupožarna, temperaturno stabilna, otporna na kemikalije, insekte i mikroorganizme, elastična, nema statičkog el.naboja, hidrofobna i 97 do 100% prirodna toplinska izolacija. Iz navedenog se kvaliteta mineralne vune ne može ni uspoređivati sa stiroporom.
Možete izolirati iznutra i „nabildati“ toplinsku vrijednost zida, ali tada budite svjesni da sprečavate akumulaciju topline zida zimi te hlađenje zida klimatizacijom ljeti.
U svakom slučaju preferiram mineralnu vunu koja je za unutarnje izolacije i jeftinija od stiropora, ali ju treba odvojiti od zida kako se ljeti toplina iz zagrijanog vanjskog zida ne prenosi na unutarnju toplinsku izolaciju, a obvezna je zrakonepropusna postava parne brane PE-folije (naš tip LDS 100) između vune i završne unutarnje obloge.

 


 

Tadija Špionjak

Imao sam adaptaciju krovišta,novi crijep,paropropusna folija,usb-plate.To je starija kuća koja nema stropne deke,stropna deka sastoji se od nekakve cementne mase,trstike i obične građevinske daske.Planirao sam odraditi novu deku sa isponama i gredicama ali pošto mi to puno nosi novaca odustao sam od toga,naravno uz prijedlog izvođača radova da odradim po tom postojećem stropu,deki glazuru sa mrežastim željezom.Mene osobno zanima redoslijed ponuđenog rada od izvođača za tu novu deku dali je ispravan a on glasi,Znači taj strop je pričvršćen za grede,oni su dali prijedlog da između tih greda(drvenih stavim kamenu vunu 10cm,iznad nje obična folija,onda sve podaskati,pa opet obična folija na tu dasku i naravno glazura,mene zabrinjava taj redoslijed radnje prije glazure,osobnog sam uvjerenja da bi po toj postojećoj deki prvo trebala ići nekakva folija,dali paropropusna ili nekakva druga,pa onda kamena vuna,daskanje pa obična folija i naravno na tu foliju glaz  ura,a stropove  odraditi knauf platama.bojim se kondezazije tog stropa ako nije on ispravno i kvalitetno odrađen.molim vas da mi napišete redoslijed te izolacije prije te nove glazure.

Odgovor
Ako mislite izvoditi cementni estrih (glazuru), nadam se da ste kontaktirali statičara. Dakle postavljaju se pitanja: stanje greda, dimenzije, razmak, raspon, koja je vrsta drva greda (četinari ili listari) da li će gore biti korisno opterećenje itd. U svakom slučaju treba aplicirati laganu toplinsku glazuru kao na primjer Thermo-mix.
Parna brana PE folija (naš tip LDS 100) mora ići između donje stropne obloge i vune (staklena vuna koja je laganija, naš tip ECOSE filc TI 135 U) i između daske i glazure i mora biti besprijekorno-trajno zalijepljena i zabrtvljena s kvalitetnim trakama (Soliplan, Solifit, trajno-elastični kit). 

 


 

Ivan Barlovic

živim u stanu na 3. katu. Iznad dijela stana se nalazi još stan u potkrovlju (roh-bau i tko zna kada će se uređivati) i njegova velika terasa (pruža se duž moju dnevnu sobu, kuhinju i blagovaonu). Pošto po zimi nije baš pretoplo, a ljeti je jako vruće, zanima me kako bi to bilo najbolje izolirati? Da li je bolje stavljati stiropor ili spuštati strop i staviti kamenu vunu? Strop se može spustiti do 10cm. I kako provesti žice za rasvjetu kroz parnu branu? Da li se ona smije bušiti?

Odgovor
Kamena vuna je temperaturno mnogo stabilnija (talište preko 1000ºC, stiropor oko 70ºC), ali ju treba odvojiti od stropa da se ljeti ne prenosi toplina u direktnom kontaktu sa stropnom pločom.
Treba postaviti direktne ovjese, nataknuti na njih tvrdu kamenu vunu, recimo podnu TP od 3cm i 3cm ostaviti zračni prostor do stropa. Također treba na direktne ovjese do vune s donje strane nataknuti parnu branu sa Sd vrijednosti ≥200m (naš tip LDS 200) i te proboje dobro zabrtviti s trajno elastičnim kitom, a preklope parne brane s kvalitetnim trakama (Soliplan, Solifit) Sve to zajedno drže CD profili koji se pričvršćuju za direktne ovjese ispod parne brane pa onda između njih imate 27mm prostora razvući el.instalacije da se parna brana ne probija.

 


 

Marko Lulic

imam potkrovlje koje bih želio urediti. U privitku dostavljam fotografije. Ove okvire od greda (stolice) će se tehnički drugačije izvesti tako da vas to ne brine.

Krov se sastoji redom od (izvana prema unutra):
1. Crijep
2. Letve
3. Knauf paropropusna folija LDS 0,04 
4. Daske 
5. Rogovi 140 mm visine

Moje pitanje je s kolikom izolacijom bih trebao ići kako bih postigao najbolju termo izolaciju?
Ispuniti kompletan prostor, znači visinu rogova 140 mm sa Unifitom 035, te zatim spustiti konstrukciju za 100mm i dodati sloj Unifita 035 u debljini od 100mm, nakon toga postaviti Knauf LDS 100 parnu branu i sve skupa prekriti sa Knauf gips pločama. Je li to u redu? Je li potrebno ostavljati 20mm prostora kod prvog sloja vune između rogova?Znači umjesto 140 mm ići sa 120mm? Koje ploče upotrijebiti 12,5 mm ili 15mm?

Odgovor
Sad sam i ja malo u dilemi, zbog čega? Osobno bih ipak stavio TI 135 U (Unifit 035) debljine 12cm da ostane 2cm zračnog prostora do daske. Ne vidim dobro na slici, ako ima nekakvog razmaka između dasaka, dakle nisu sljubljene jedna uz drugu, možete ići s Unifitom 035 14cm jer je isti na „akciji“ do kraja 2013 godine pa je povoljniji cijenom.
Ostalo ste korektno zamislili, samo treba trajno zrakotijesno zabrtviti parnu branu LDS 100 s kvalitetnim trakama (naš tip LDS Soliplan za preklope brane i LDS Solifit za lijepljenje brane oko dimnjaka i ostalih proboja).

 


 

Marin Frketic

Imam problem sa povecanom vlagom u prostoru naime radi se o obiteljskoj kuci radjenoj 2004.g,alu prozori sa termo mostom,grijanje je centralno na drva,vlaga se konstantno krece izmedju 60 i 80 posto sta je previse kupio sam odvlazivac zraka i on to sada skida na prihvatljivih 40 ili 50 posto ali me zanima uzrok konstantnog povecanja te vodene pare u zraku dali je moguce da se kroz zidove difuzijom nemoze prenjeti ta mala kolicina vlage koja nastane disanjem  buduci da je prostor oko 100 kvadrata i tu zivi dvoje ukucana izbacili smo sve moguce uzroke od susenja vesa i sl cak se i ne kuha pretjerano a za to je tu i napa.Objekat nema nikakve vanjske fasade gradjen je sa supljikavom ciglom 30 cm,na sjevernoj strani prilikom padanja kise i puhanja cesto se veliki dio zida vlazan sa vanjske strane dali je moguce da se vlaga kroz zidove prenosi u unutrasnji prostor a samim time ne dopusta izlazu vlage iz prostorije van.Dali je moguce da se taj vlazan zrak zadrzava unu  tar prostorije zbog slabe ili nikakve toplinske izolacije vanjskih zidova.

Odgovor
Postoji više mogućnosti. Zidovi ako nisu izolirani, ohlade se, stolarija očigledno dobro brtvi i moguća je kondenzacija u zidu i na zidu pa povećana vlaga. Također je to moguće i zbog kapilarne vlage i vode kojom se zidovi natapaju prilikom jakih oborina. Čudi me da ne spominjete problem plijesni i gljivica. Potrebno je fasadu obložiti s paropropusnim a vodoodbojnim sustavom na osnovi kamene vune.

 


 

Aca

U potkrovlju sam kao izolaciju izmedju rogova koristio knauf klasik 042 vunu isao sam sa 20cm debljine medjutim video sam na vasem sajtu da postoje neke druge vune koje se koriste za izolaciju potkrovlja pa me zanima da li sam mozda postavio pogresnu vunu. I po pitanju parne brane da li je u redu da se ona postavi odmah ispod knauf table na profilima?

Odgovor
U Hrvatskoj i ne prodajemo taj proizvod, ali brojka 042 ukazuje na koeficijent toplinske provodljivosti. Dakle između rogova sugeriramo ECOSE filc gotovo duplo veće gustoće Unifit 035 koji je 20% bolja toplinska izolacija. Pravilno ste postavili parnu branu između unutarnje stropne obloge i vune, ali ista mora biti besprijekorno trajno zalijepljena i zabrtvljena s kvalitetnim trakama.

 


 

Davor

da li mi možete dati savjet kako je najbolje izolirati cca 25m2 vanjskog zida stana ali sa unutarnje strane, ali da se izbjegne stvaranje kondenza , sto mislite o knauf kamenoj vuni i na koji nacin i uz koje jos komponente?

Odgovor
O Knauf kamenoj vuni mislim sve najbolje, ali ovdje Vam predlažem Knauf ekološku staklenu vunu, proizvode redom po kvaliteti; Classic 040, TP 115, TI 135 U. Imate 2 načina obloge vanjskog zida iznutra, prvi preko UD i CD profila:

Izolacija zida

Drugi preko direktnih ovjesa i CD profila:

Izolacija zida, 2-slojna obloga

U oba slučaja parna brana PE-folija (LDS 100) mora biti besprijekorno zrakotijesno trajno zalijepljena i zabrtvljena između Knauf ploče i vune, s kvalitetnim trakama, kako bi dugoročno izbjegli stvaranje kondenzata.

 


 

Davor Breka

Molio bih Vas da mi pomognete pri izboru materijala za unutarnju izolaciju vanjskog zida, te poda.

Živim u prizemnom stanu četverokatne zgrade (izgradnja 70-tih, vanjski zid - slabo izolirana puna opeka). Boravimo uglavnom u dvije prostorije - kuhinja/blagovaona i soba/dnevni boravak, svaka dimenzija 4,5x4m. Prozori su stari, parket u sobi trošan, soba je na ćošku zgrade, prozori okrenuti sjeverno, ispod stana su šupe. Zimi imamo pristojnu temperaturu zraka tek kada punom snagom ložimo peć na drva u kuhinji, te 3kW termoakumulacionu peć u sobi. Ove godine smo za početak definitivno odlučili sanirati sobu, a slijedeće godine kuhinju (umirovljenici smo :) ).

Za nekoliko dana ćemo postaviti PVC prozor u sobi. Nakon toga, plan nam je sa unutarnje strane izolirati jedan vanjski zid (5cm styrodur), promijeniti parket, te postaviti stiropor/styrodur na strop šupe koja se nalazi ispod sobe.

Molio bih Vas za komentar i ispravnost ovog rješenja.
Ukoliko izuzmemo da je styrodur vatroneotporan, koliko je uopće dobar termoizolator u odnosu na druge materijale?
Čitao sam malo o multiporu, staklenoj te kamenoj vuni u kombinaciji sa knaufom, ali mi se te opcije čine skuplje i teže za izvesti. Da li su ovakve ili neke druge opcije bolje i koliko bolje? Nama je ipak najvažnije da soba bude što više termo-izolirana. Kada sam naišao na pojam parobrane, odlučio sam se obratiti Vama.

Odgovor: 
IPrednosti stirodura (XPS-a iliti ekstrudiranog polistirena) su visoka vodoobojnost i dobra toplinska izolacija. Ako postoji bojazan glede proboja vlage kroz vanjski zid unutra, tada je stirodur u prednosti. Opcija s Knauf Insulation ekološkom mineralnom vunom nije skuplja i lako je izvediva. Toplinska izolacija je otprilike ista, a vuna je mnogo bolja protupožarna i zvučna izolacija posebice u kombinaciji s Knauf gips-kartonskim pločama.
U laganim pregradama i oblogama koje dijele grijani i negrijani prostor, uvijek je s grijane strane toplinske izolacije obvezno postaviti parnu branu i besprijekorno ju zalijepiti i zabrtviti.
Parna brana je PE-folija koja mora zakočiti unutarnju vlagu kako ne bi naglo došla do hladne zone zida i ondje kondenzirala, nakon čega se stvaraju plijesni i gljivice.

Izolacija zida

 


 

Klementino Čović

Imam kuću na 3 etaže. Ja stanujem na drugoj etaži. Iznad mene su apartmani koji se ne griju. Pošto mi je treći kat povučen ( velike terase) . To znači da je cc 1.5 iznad mog stana gole terase sa 2cm stiropola  , estrihom  i keramikom.
Namjeravam renovirati stan , spuštati plafone sa knaufom  ( cc 10cm) i staviti kamenu vunu kao bolju toplinsku izolaciju. Pitanje: Dali koristiti paropropusnu foliju , dali je koristiti samo za prostor ispod terasa ili cijeli stan ( cc 100m2)? Prvo se postavljaju profili , zatim kamena vuna , zatim parapropusna folija koja se zalijepi na svim krajevima a zatim dođe knauf ploča?
Koliko cm treba biti kamena vuna , koja vrsta ( marka parapropusne folije) i dali je ona ista sa obe strane?

Odgovor: 
Ako su gore negrijani prostori kako navodite, NE paropropusna folija NEGO parna brana mora zrakotijesno ići po čitavoj površini između vune i gips-kartonske ploče.
Parna brana je Knauf Insulation LDS 100 (nije bitno koja strana), vuna je ECOSE filc TI 135 U, a trake su LDS Soliplan za lijepljenje preklopa brane i Kleberaupe za lijepljenje brane na bočne zidove.

 


 

Srecko Vusic

imam limeni pokrov i pitanje je sljedeće;Ako stavim staklenu vunu debljine 20 cm(toliki je razmak od lima do poprečnih željeznih greda) i paropropusnu foliju nakon vune i zašarafim OSB ploče debljine 6 mm da li će i dalje dolaziti do kondenziranja i kapanja vode.Majstor je rekao da nema šanse da kondenzira jer je terasa otvorena sa južne i zapadne strane,a sa istočne i sjeverne strane je zaštićena.Mada sam htio podaskati i staviti foliju pa nakon toga lim,ali me uvjerio u suprotno.

Odgovor
Dio po dio treba zalijepiti i besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 100 s donje strane metalnih nosača i pričvrstiti OSB ploču po ploču, s time da se između nosača ugura 16cm vune TI 135 U. Između vune i lima dakle mora biti 4cm ventiliranog prostora i tada se neće stvarati kondenzat.

 


 

Alen Kirasić

Imam potkrovlje za postaviti izolaciju i napraviti plafone dali je moguce po metrima2 napraviti pribliznu specifikaciju materijala i koliko od prilike stoji m2 sa 14+5 cm vune krov je kosi a isto tako ima i ravnih povrsina . ako se moze napraviti specifikacija materijala za 160m2 plafona 14 cm vuna +5 cm vuna ja bih vas molio da mi se slozi cijeli okvirni troskovnik i za mene naj blize mijesto odi se moze kupiti posto stanujem u ogulinu

Odgovor
Konkretnu sveukupnu Ponudu za materijal možete zatražiti preko našeg trgovca DIP Commerce d.o.o. u Ogulinu.
Korektan i  stručan „suhomonter“ izvodi 20cm izolacije TI 135 U, parnu branu LDS 100 i jednostruku oblogu Knauf za 200Kn+PDV (materijal i rad).
Specifikacija Knauf Insulation materijala za Ponudu:
TI 135 U/140mm između rogova=162m2=30rola
Classic 040/50mm ispod rogova=168m2=7rola
LDS 100 parna brana=200m2=2role
LDS Soliplan traka za lijepljenje preklopa parne brane=4role (rola 40m1)
LDS Solifit traka za lijepljenje brane oko proboja (dimnjaci, ventilacije, prozori)=1rola(25m1)
Niže su specifikacije po m2 Knauf ploča i pribora za spušteni ravni dio stropa i kosi krov:

Potrebne količine materijala - spušteni stropovi

Potrebne količine materijala - potkrovlje

Da Vas ne buni, polietilenska folija je LDS 100 gore specificirana.

 


 

Ivan

ako moze kakva vasa solucija za izoliranje skrivenog krova. Moja zamisao je lepenka na zivu deku, zatim kamena vuna debljine od 10 do 15 cm , konstrukcija , daska , paropropusna folija, kontraletve , letva i na kraju profilirani lim. Ako mi mozete ponuditi rijesenje za izolaciju i odmah ponudu. Kroviste je 120 m2

Odgovor
Od našeg materijala za toplinsku izolaciju predlažem ECOSE filc TI 135 U debljine 14cm koji je preko naših trgovaca u akciji do kraja 2013.godine po cijeni 25,83Kn/m2+PDV.
Paropropusno-vodonepropusna folija je LDS 0.04 (ima tvornički ljepljivu traku za preklope), tvornička cijena za rolu od 75m2 je 774,75+PDV.

 


 

Branko Bobinac

Vidio sam vašu izolaciju Knauf Insulation ploča Termotop zanima me dali se može izolirat plafon jer nemam pristupa potkrovlju. Zanima me dali se u izolaciji kondenzira vlaga.

Odgovor
Strop (plafon) se može izolirati u sustavu s gips-kartonskim pločama i za to se koriste toplinske izolacije manje gustoće od Termotopa (na primjer ECOSE filc TI 135 U), čak bolje toplinske vrijednosti. Da bi izbjegli stvaranje kondenzata u toplinskoj izolaciji, uvijek je potrebno s tople, grijane strane izolacije besprijekorno-trajno zalijepiti, zabrtviti parnu branu (naš tip LDS 100 s trakama Soliplan i Solifit). „Hladnu“ ili negrijanu stranu toplinske izolacije bi po mogućnosti trebalo „ventilirati“ ili oblagati s paropropusnim materijalima.

 


 

Davor Knezevic

Postojeće stanje krova mi je napravljeno sa slijedećim slojevima. Vodootporna osb ploča , ter papir i gore je šindra. Mislim sada na navedenu šindru staviti kontra letve i letve te gore Gerrard crijep.
Iznutra bih stavio između rogova unifit o,35 i preko navedene vune i rogova neku od vuna iz vašeg asortimana, pa iznutra parni branu. Moje je pitanje da li moram na sindru stavljati vodonepropusnu paropropusnu foliji ? Koju dodatnu vunu da stavim preko rogovova i unifit o,35 vune? Da li moram ostavljati zračni prostor između vodootporne osb ploče i unifit 0,35 vune?

Odgovor
Predlažem slijedeće slojeve gledano odozgo prema gore:
-parna brana LDS 100 trajno zrakotijesno zalijepljena i zabrtvljena
-Unifit 035 između rogova, ostaviti 2cm zračnog prostora do OSB ploče
-OSB
-ljepenka
-šindra
-DP-3 kamena vuna 5cm između kontraletve (štafla debljine 5cm)
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 (natpis prema Gerrardu)
-letva
-Gerrard

 


 

aldo smaila

Kuća mi je u nizu od 1970 , na krovu imam grede koje sam sa vanjske strane stavio daske(1980)a iznad imam valonit ploče. Trebao bi izolirati krov sa vanjske strane majstor mi predlaže iznad dasaka staviti  foliju paraprop vodonep 140/75.Gredice 3x5 dužne i poprečne, između dužnih kamenu vunu TP30-1000/600 i na to opet foliju i poslije poprečne grede i crijep. Na tavanu ne bi se stanovalo jer je visina krova 150 cm a služilo bi za ostavljanje stvari
Na stropu imam isto grede 200x50 (1980.)na gornjoj strani imam isto daske s time da sam sa donje strane između greda stavio staklenu vunu 10 cm i 3 cm storopor i imam gipsane ploče na donjoj strani grede . Na uglovima boravka i kupaone mi se pojavljuje sa unutarnje strane malo plijesni.Zidovi su obloženi gipsanim pločama.Da li treba sa gornje strane staviti isto foliju i koju?  
Da li je to dobro molim savjet.

Odgovor
Što se tiče krovne kosine, može, ali treba obratiti pažnju na okretanje paropropusno-vodonepropusne folije. Prva folija na dasku, vodonepropusna strana treba biti okrenuta prema dasci kako bi imala ulogu parne brane, a gornja folija mora imati vodonepropusnu stranu prema crijepu. Ne znam koju ćete foliju koristiti, uglavnom se te krovne folije proizvode da su čitljivi nazivi na vodonepropusnoj strani.
Glede stropa, između toplinske izolacije i gips ploče mora biti besprijekorno-zrakonepropusno trajno zalijepljena parna brana, PE-folija debljine 0,2mm, jer ako iste sada nema ili je loše postavljena, difuzna vlaga prođe brzo na hladno, stvori se kondenzat pa plijesni i gljivice s vremenom.

 


 

Domagoj Uzel

Zanima me da li je potrebno stavljati neku od membrana (paropropusnu ili neku drugu)?
Situacija je slijedeca..plafon u mom stanu je stiropor 5 cm pricvrščen za dasku i preko njega mrežica i završna frajka..
Mi bi sada stavili   Knauf Insulation višenamjenski filc Classic 040   20 centimetara odozgora sa tavanske strane izmedju podnih greda i podaskali da se može hodati po tavanu..Inače tavan nece koristiti za stambeni prostor buduci da je nizak..

Odgovor:
U Vašem slučaju je stropni stiropor parna brana pa ne treba folija. Ali je potrebno gore ostaviti razmak između vune i daske 2cm i daske trebaju imati međusobni razmak od pola centimetra.

 


 

Krešimir Čaić

Molim savjet za toplinsku izolaciju ravnog prohodnog krova garaže u primorju. Dakle postoji debela, dvostruko armirana, ravna, betonska krovna ploča na kojoj se parkirao auto. Kako garaža prelazi u funkciju boravka tokom ljeta potrebno je krov i zidove izolirati. pošto je garaža ukopana u kosinu terena , ploča je u razini zemlje i po njoj će se hodati. Auti se više neće tu parkirati, kako izvesti prohodnu izolaciju?

Odgovor
Predlažem izvođenje tako zvanog „obrnutog“ prohodnog ravnog krova pa redom slojeve odozdo prema gore:
-hidroizolacija (napr.TPO membrana)
-XPS ekstrudirani polistiren falcani minimalno 5cm
-PE-folija
-pijesak u padu 1%, minimalna debljina 4cm
-kulir ploče

Možete variti i bitumensku hidro-izolaciju ili PVC, ali tada je potreban razdjelni sloj, sintetički voal između iste i XPS-a.

 


 

Dalibor

Postovani prije svega zelim vam reci da sam citao na netu vasa rjesenja za izolacije i da bih jako volio cuti vase savjete za moj slucaj krova. Krov je kosa deka 10cm. sa ispunom izmedju gredica sa siporeksom 12cm debljine. ja sam sa unutrasnje strane krova mislio postaviti  jos 5cm. vune i knauf plate. pa mi tu konkretno treba savjet kakvu foliju staviti i treba li uopce. sa vanjske strane krova sam mislio zaljepiti ljepenku 4mm. e sada ukupna debljina vune za izolaciju moze mi biti 8 cm.
pa sam mislim podjeliti u dva sloja i posloziti u dva pravca 
koju foliju da koristim kada postavim vunu a nece mi ici klasicni crijep nego imitacija crijepa lim.

Odgovor
Direktne ovjese treba pričvrstiti za gredice (ne u siporeks) pa na njih „nataknuti“ ECOSE filc 135 U i parnu branu LDS 100 foliju i besprijekorno zrakonepropusno ju zabrtviti i zalijepiti. CD profili se pričvršćuju na direktne ovjese preko LDS 100 parne brane tako da imate 27mm prostor za provođenje el.instalacija između gips-kartonske ploče i parne brane. S gornje strane nikako ljepenku, nego treba postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju kao „sekundarni pokrov“ ispod lima. 

 


 

valentina drašković

Živimo u kući koja je "spojena" sa drugom, dakle dijelimo cijeli jedan zid. Pri tome kuće nisu samo prislonjena jedna na drugu nego su zidane tako da im je armatura (nadam se da sam se pravilno izrazila) zajednička kako bi kuće bile "čvršće", stabilnije. Prijenos buke je nesnosan, čuje se razgovor, trčanje djece kod njih po kući odzvanja cijelom našom...škripa stolica koje vuku po pločicama...ma užas...Po svemu što sam čitala zvuk se prenosi preko tih cijevi i zato je to tako...Odnosno imam dojam da nas nikakva unutarnja protuzvučna izolacija ne bi mogla toga riješiti zbog načina gradnje. Idealno bi bilo napraviti rez nekom pilom između te dvije kuće no to je već žešći sf i mašta moja. Imate li vi kakvo rješenje, ideju za ovaj problem? 

Odgovor
Iz Vašeg navoda može se zaključiti da u tom dvojnom objektu nisu izvedeni razdjelni zid te „plivajući“ podovi sukladno pravilu struke te propisu o minimalnoj zvučnoj zaštiti između stanova. Na žalost teško da će susjed izvesti novi pod s kamenom vunom kao zaštitom od udarnog zvuka(topota), ali glede neželjenih glasova, Vi možete obložiti svoj zid s tvrdom kamenom vunom kao DP-10 ili TP debljine 3cm, zračnim slojem 3cm i 2xKnauf DIAMANT pločama. Ako se to pravilno izvede i svi spojevi dobro zabrtve, dobit ćete prigušenje buke od 12-14dB i s time vrlo korektno umanjiti zračnu buku od susjeda.

Izolacija zida, 2-slojna obloga