Arhiva pitanja i odgovora: siječanj 2011. - rujan 2012.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

 

Odgovori eksperta

Vera Gačić

Pitanje
Molim za savjet - kako izolirati termo i hidroizolacijski terasu ispod koje se nalazi dnevni boravak. Kojim materijalima i redoslijedom postavljanja. Kuća je u kontinentalnom dijelu RH(Slavonija). Na drugoj polovici kuće je kat sa također ravnim krovom na kojem ću postavljati sendvič panele u kosini 2°. Unaprijed hvala,

Odgovor
Pretpostaviti ću da terasa mora biti „prohodna" pa će slojevi biti slijedeći:
1. AB-ploča iznad dnevnog boravka
2. Razdjelni sloj - geotekstil
3. Parna brana - Knauf Insulation LDS 100
4. Toplinska izolacija -XPS Knauf Insulation Polyfoam CE 350 LJ debljine 10 cm
5. Stakleni voal 120g/m2
6. Hidroizolacija - TPO Sika
7. Glazura u padu prema slivniku ili bočno
8. Keramičke pločice
9. Odzračnici za odvođenje difuzne pare spojeni do 2.razdjelnog sloja, 1 odzračnik na 30m2 površine

 

Velimir Janković

Pitanje
Rekonstruiram obiteljsku kuću staru 30 godina, te bi na nju (postojeću žbuku) postavio kamenu vunu. Nisam siguran da li da postavim 15 cm ili 10 cm kamene vune. Koja je razlika u toplinskoj provodljivosti te što bi Vi preporučili?

Odgovor
Pretpostavio sam zid od blok opeke 30cm, postojeće žbuke unutra 1cm, vani 2cm i računski bez toplinske izolacije je koeficijent prijelaza topline za režim grijanja u kontinentalnoj Hrvatskoj U=1,16 W/m2K što znači da će godišnje kroz promatrani m2 zida proći 11,6 m3 plina. S kontaktnom toplinskom fasadom s kamenom vunom PTP-035 debljine 10cm dobivamo U=0,27 W/m2K ili prolazak 2,7m3 plina kroz m2 zida godišnje, a s 15cm fasadnih ploča PTP-035 dobivamo U=0,20 W/m2K ili 2m3 plina godišnje kroz m2 zida.

 

Toni Rosandic

Pitanje
Iman jedan problemcic pa bi volio ako mi mozete pomoci. Iman vikendicu drvenu pa bi je volio sa vanjske strane obloziti sa stiropolom pa neznam dali ima sta drugo bolje od stiropola. Drvo je cilo popucalo pa bi je volio kompletno zastitit a i usput staviti izolaciju.

Odgovor
Ima puno boljih izolacija od „stiropora" ili službeno EPS ekspandiranog polistirena, recimo mineralna vuna, nekoliko desetaka puta paropropusnija(omogućava zidu da „diše"), protupožarna izolacija (talište Knauf Insulation Ecose vune je na 500°C dok se stiropor tali na 65°C), stoga i zanemarivi temperaturni rad u odnosu na stiropor, vuna je izuzetna zvučna izolacija što stiropor nije i otporna je na mikroorganizme, kemikalije te se ne može statički naelektrizirati što je također nepovoljan utjecaj kod stiropora. Za oblaganje drvene kuće nudimo višenamjenski izolacijski filc Unifit 035 ili ploče TP 435 B izrađeni po ECOSE tehnologiji, 100% prirodani, ugodni za rad (ne nadražuju kožu) i uz sve navedene prednosti su 10% bolja toplinska izolacija.
Način ugradnje: Parnu zapreku LDS 2, pričvrstiti i dobro zabrtviti na postojeću drvenu oblogu kuće, između gredica na razmaku do 1m postaviti Unifit 035 ili TP 435B i na gredice postaviti završnu oblogu (lamperija, oblica s preklopom ili sl). Bilo bi poželjno ostaviti ventilirani prostor između vune i završne obloge, barem 2cm.

 

Toni

Pitanje
Trgovac knaufovih proizvoda (Berislav Dodig, Metković) preporučio mi je atestirane proizvode za TI vanjskog zida sa prethodno postojećom termo žbukom:
kvarcna podloga (ok), lijepilo stylokleber (ok), spomopor EPS (ok), a sad je problem: arm. mrežica (ok), završni silikat (ok), kvarcna podloga (ok), KAO VEZIVNA I GLET SMJESA "RENTI" ŽBUKA ZA RENOVIRANJE. Razumijem sve faze procesa, ali me zanima može li se ova žbuka kvalitetno upotrijebiti umjesto nekog lijepila u navedenu svrhu. Već sam stavio okapnice i kutne profile u istu. Je li to u redu. Kako sam u završnoj fazi molim brzu pomoć.

Odgovor
Možete koristiti spomenutu „Renti" žbuku za renoviranje, ali je to skuplja opcija, nego klasična ljepila za tu svrhu.

 

Tomislav Gojević

Pitanje
Prije 2 godine sam preuređivao stan i pritom sam zatvarao lođu. Problem koji se pojavio je unutarnje vlaženje zida, pretpostavljam zbog toplinskog mosta.

S obzirom da živim na 8. katu vanjska izolacija ne dolazi u obzir. Razmišljam o unutarnjoj izolaciji kako bi sprječio kondenzat i posljedično gljivice. Molim vas za preporuku što napraviti, kao i preopruku izvođača, lokacija Zagreb.

Odgovor
Između profila postaviti 5-10 cm mineralne vune (koliko imate prostora), naš tip Classic 040, korektno spojiti i zabrtviti parnu branu za sva spojna mjesta (naš tip LDS 100) i završno obloga gips-kartonskim pločama. Izvoditelj iz Udruge suhomontera: Interijeri Šešek.

 

Zorica Tomanovic

Pitanje
Mozete li me posavjetovati koju vrstu unutrasnje izolacije da odabrem za izolaciju parapetnih zidova (ispod prozora) za zgradu koja je zidana kamenom (na tom mjestu je zid debljine 30 cm) i vodi se kao istorijski spomenik pa se ne moze raditi spoljasnja izolacija?

Odgovor
Između pričvršćenih profila postavi se Knauf Insulation ploča za pregradne zidove TP 115 ili višenamjenski izolacijski filc Unifit 035, oba proizvoda su izrađeni po ECOSE tehnologiji (100% prirodno), na profile parna brana LDS 100 i završna obloga gips kartonske ploče.

 

T. Knezevic

Pitanje
Sukladno ponudi na Vasim internet stranicama uslijed akcijie za kupovinu izolacijskih ploca uz 35% popusta, molio bih Vas za savjet za uredjenje lodje. U prilogu dostavljam jednu amatersku fotografiju lodje te par rijeci pojasnjenja upita u nastavku.

Lodja povrsine 2x2 m2 je na trecem katu stambene zgrade, ispod i iznad koje su iste takve "zatvorene" lodje (preuredjene u stambeni prostor), trenutno je takodjer zatvorena, no ta ce se stolarija uskoro zamijeniti kvalitetnijom.

Molio bih Vas za savjet oko tehnike toplinske izolacije parapetnih zidove s unutrasnje strane. Zid prikazan na slici je betonski debljine 6,5 cm. Obzirom da je u tom prostoru planirana djecja soba, apsolutno je nuzno da se radi kvalitetnom rjesenju, a u drugoj liniji, koliko to tip izolacije dopusta, da se ugradi sto tanji sloj izolacije. Takodjer, molim Vas za prijedlog oko izolacije poda. Trenutno su na podu keramicke plocice, koje ce se skinuti, s namjerom postavljanja parketa. Kota vrha plocica je otprilike za 1,5 cm niza od kote vrha parketa u susjednoj sobi s kojom ce se lodja spojiti.

Odgovor
Glede minimalne debljine toplinske izolacije parapeta imate mogućnost postave CD knauf-profila 27mm, između njih postavite Knauf Insulation TP izolacijske ploče debljine 2cm te obvezno dobro zabrtviti po čitavom parapetu parnu branu, dakle između toplinske izolacije i knauf-ploče kao obloge. Naš tip parne brane je LDS 100, ali bojim se da ju ne možete nabaviti u toj maloj količini pa možete koristiti PE-foliju min 140 grama/m2 i poljepiti je s kvalitetnim trakama (naš tip LDS Soliplan za preklope, Kleberaupe za spoj na bočni zid i uz prozor).
Po pravilu struke na podu bi trebalo biti toplinske izolacije pa se skinu pločice i postavi parket, ako je nema, tada treba razbiti i glazuru, postaviti TP ploče debljine 2cm, PE-folija, armirana glazura min 4cm i parket nakon 2 mjeseca sušenja glazure

 

-----

Pitanje
Trebao bi par informacija i savjet! Ovako imam jedan problem sto se tice vibracija. Ovako sviram eleketronski bubanj i on je skroz bezzvucan, medutim prilikom udaraca nogama o pedale nastaje udarac, koji mom susjedu smetaju, a on ne zivi ispod nego do mene. Stan nam je na dvije etaze i ja sviram u gornjoj sobi, a moj pod je spojen na zid koji nas razdvaja. I sad bi trebao antivibracijsku podlogu koja je cvrsta da je stavim na pod dimenzija 140cm x 150cm. Jel imate nesto sto bi mi pomoglo?

Odgovor
Osobno bih to izveo na slijedeći način: Na pod postaviti zvučno-zaštitnu membranu Ethafoam(uvoznik Ravago Hrvatska, Škorpikova 3, Zagreb), 5cm Knauf Insulation podne ploče TP, uza zid rubne trake kamene vune RS, 22mm iverica ili OSB ploča i završno laminat s podložnim filcom i rubnim lajsnama prekriti RS trake kamene vune.

 

Nino

Pitanje
Imam problem sa starom kućom. Radi se o izolaciji potkrovlja. Pod je na drvenim gredama koje baš i nemaju neku veliku nosivost. Između greda je šuta, ispod su daske pa pletena slama pa žbuka, a gornji dio je prekriven tankim slojem nearmiranog betona. No, problem je u tome što pod nije ravan već je sve to betonirano onako bez veze, pa su amplitude u razini betona i do 7 cm. Također je na pojedinim mjestima - napr. oko dimnjaka beton narolan i nema ravnog prelaza nego je nepravilan.
Pitanje glasi - imate li termoizolacijsku laganu smjesu koja bi se mogla rasipati po podu kako bi se on poravnao i onda pokrio nečim čvrstim?
Dodatno opterećivanje poda tipa ravnanje (niveliranje) pijeskom koji je vrlo težak ne dolazi u obzir.

Odgovor
Niže dostavljam link za traženu laganu smjesu:
http://braca-jelic.hr/pdfdokumenti/glazure/StyroFloor.pdf

 

Mihaljević Josip

Pitanje
Molim Vas za savjet šta i sa kojim materijalom uraditi izolaciju zidova koji mi e svake godine nakon kišne i zimske sezone ovlaža do 1 metar visine...

Odgovor

Zasigurno se ovdje radi o kapilarnoj vlazi iz razloga što ne postoji vertikalna hidro-izolacija temeljnog zida ili je ista dotrajala. Dakle u ljetnim mjesecima potrebno je iskopati kanal do dubine temelja, zid dobro izsušiti i zavariti hidroizolaciju npr. V3 ljepenkom do visine zone prskanja cca 30cm od nivoa terena. Ako je objekat izuzetno star, vertikalnu H-izolaciju treba izvesti parcijalno, npr 3m' se iskopa, hidroizolira se i zakopa i nabije zemlja. Tako redom po čitavoj dužini. Nakon toga treba razmišljati o toplinskoj izolaciji vanjskog zida u sustavu kontaktne fasade gdje u dijelu podnožja objekta (sokla) treba staviti ekstrudirani polistiren (XPS) također do visine 30cm, a iznad kamenu vunu.

 

Mirko

Pitanje
Planiram na proljeće graditi novu obiteljsku kuću pa smo započeli s idejnim projektom i prikupljanjem dokumentacije. Kuća bi bila prizemlje i kat, svako po 130 m2. Planiram vanjske zidove od 30 cm plus izolacija s 10 cm kamene vune. Međutim, dvoumim se oko stropa na katu. Tavan nam ne treba pa razmišljamo kako izvesti strop na katu.
Prva varijanta je napraviti klasičan strop od fert gredica s normalnom visinom od 2,70 m pa onda gore nekakvu izolaciju na fert gredice i onda krov s malom kosinom (ušteda na komunalnom i vodnom doprinosu).
Druga varijanta je da se ne izvode fert gredice nego se izvede klasično potkrovlje s time da bi visina zidova sa strane bila oko 2,30 m, a uz blagi nagib bi visina stropa na sredini kuće bila oko 3,50 m. U toj varijanti bi se išlo na izolaciju vunom od min. 30 cm.

U prilog prvoj varijanti bi išlo ono "klasika je klasika" i nekakva veća sigurnost u slučaju udara groma i sl.
U prilog drugoj idu manji troškovi doprinosa zbog manje visine, lakša konstrukcija krova i jeftinija izvedba jer nema betonske ploče (koja se svjedeno mora izvana izolirati).

Usput, što biste preporučili glede krovnog pokrova? U slučaju druge varijante koja mi se čini bolja, bilo bi poželjno nešto što bolje brtvi kao npr. čelični ili limeni krov. Malo sam skeptičan glede tih limenih krovova zbog eventualne kondenzacije.
Što biste mi preporučili?

Odgovor
Mogu samo reći da ste sasvim korektno zamislili konstrukciju zida i krova i debljine topilnske izolacije od kamene vune. Neće biti problema s kondenzacijom, ali svakako treba konstrukciju krova izvesti na način da se dobije ventilirani prostor (cirkulacija zraka od strehe prema sljemenu) između limenog pokrova i kamene vune te obvezna primjena paropropusno-vodonepropusne folije na vuni kao sekundarni pokrov (naš tip LDS 0.04).

 

Milivoj

Pitanje
Koju boja je najbolja za prebojat knauf ploće na stropu i masa za pregletat uniflot ili fugen fuler?

Odgovor
Uglavnom možete koristiti bilo koju unutarnju boju, ali obvezno temeljni premaz Knauf tieffen grund. Mase za punoplošno gletanje mjesta spjeva koji su fugirani Uniflotom ili Fügen füllerom ili tzv. 3.ruka koristi se Grünband K1 ili Readyfix F1. Za dodatne informacije možete upitati na tehničke informacije Knauf HR na br. 01-303-5400.

 

Michael Vidovic

Pitanje
Javljam vam sa upitom za postavljanje seljackog poda.
stan mi se nalazi u prizemlju i zelim postavit seljacki pod.ne znam koju izolaciju bi koristio.imam 11cm
od starog poda do zavrsetka novoga poda. .seljacki pod mi je debljine 21mm.mozete mi kako pomoci pri
izboru izolacije?ne bi zelio da mi seljacki pod se osteti od vlage od poda.

Odgovor
Predlažem da na PE-foliju, naš tip LDS 100 postavite drvene grede 8/8 na svijetlom razmaku od 60cm. Između greda postaviti Knauf Insulation ploče debljine 8cm kaširane sa staklenim voalom TP435B (stakleni voal okrenut prema "seljačkom podu")

 

Leo Čačić

Pitanje
Krenuo sam sa renoviranjem stana na prvom katu u obiteljskoj kući u kojem živim I tražim nekoliko savjeta.
Ispod mog stana je grijani stan, a iznad je negrijani tavan. Stan je starije gradnje bez toplinske izolacije.
Krovište je ako se ne varam (od izvana prema unutra) salonitke - kontralefve - letve - ljepenka - daske -
rog do samog ruba kuće.

1. Pod je standardni od pred 60-ak godina (znači poprečne grede I uzdužne daske na kojima je ili
parket ili pločice). S donje strane greda su uzdužno postavljene letvice I ispod njih vapnena žbuka.

Radi toplinske I zvučne izolacije namjeravam napravit slijepi pod koji bi izgledao ovako:
- Na već postojeće daske bi stavio PE foliju
- Na foliju Ethafoam
- Drvene štafle 5/8
- Ispuna između štafli sa mineralnom vunom (DP-3)
- PE foliju preko gredica
- OSB ploče debljine 22 mm

Da li "vlažnije" prostorije tipa kupaonice ili kuhinje zahtijevaju nešto dodatno?
Da li mogu koristiti umjesto štafli letvice manje visine (recimo cca 3 cm) zbog ograničenog prostora
(visina ulaznih vrata I sli.) I koju mineralnu vunu koristiti u tom slučaju? Da li to znači da zbog ograničene
visine poda moram zapravo preći na izradu suhog estriha sa TPT pločama a ne slijepog poda?

2. Strop je identičan kao I pod sa tom razlikom da je naknadno iznad greda napravljena tanka betonska ploča.
Važno je napomenuti da trenutno tavan služi samo kao skladišni prostor (negrijani) ali u bližoj budućnosti
planiram mijenjat krovište I napravit dvije-tri sobe u potkorvlju.
Za sada planiram napravit spušteni strop sa gips-kartonskim pločama ali nisam siguran kako da izvedem
toplinsku izolaciju tog stropa? Od gornjeg ruba gips-kartonskih ploča koje bi bile montirane na C ili MF profilima
do uzdužnih dasaka iznad poprečnih greda bi bilo prostora cca 25-30 cm.
Šta mi možete preporučit za sustav izolacije s donje strane stropa I kako ga izvest uzimajući u obzir da će se
u bližoj budućnosti krenuti na radovima stambenog prostora u potkrovlju? Kako pričvrstiti mineralnu vunu
iznad gips-kartonskih ploča I koliko praznog prostora pustiti? Da li je potrebno koristit vlagootporne
gips-kartonske ploče u kuhinji I kupaonici?

3. U dnevnom boravku namjeravam postaviti kutnu garnituru na jedan vanjski zid stana (gotovo cijelom dužinom).
Kako imam izvjestan problem vlage koja se povremeno pojavljuje na vanjskim zidovima stana (gotovo isključivo
ako je neki predmet prislonjen vrlo blizu zidu, planirao sam na tom zidu napravit neku "barijeru" između samog
zida I kauča. Trenutno nisam u mogućnosti radit potrebnu vanjsku izolaciju zidova kuće.
Moja ideja je bila prekriti cijeli zid sa gips-kartonskim ploočama koje bi bile pričvršćene na drvene štafle I između
njih nekakav tip izolacije (minaralna vuna). Imate li kakav savijet po tom pitanju I kako to izvest?

Odgovor
1 - Nema potrebe za PE-folijom ispod Ethafoam koji je jaka i dovoljna parna brana, samo treba dobro zabrtviti spojeve. Preko gredica postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju, naš tip LDS 0.04 (oznakom okrenuta prema OSB ploči).
Možete ići s letvama 3/5, ali tada koristiti DP-5, bolji je toplinski i proizvodi se od debljine 3cm. Kupaonicu bi obložio s Knauf vodootpornim gips-pločama.

2 - Ako će te spustiti strop, redosljed iznutra bi morao biti slijedeći:
• Gips-kartonska ploča
• Korektno zabrtvljena parna brana LDS 100 s trakama Soliplan na preklopima i Solifit uz eventualne proboje
• Izolacijski filc Classic 040 debljine 20cm položen na parnu branu

Osobno bih koristio vodootporne ploče gdje je produkcija vlage povećana.

3 - Između štafla postaviti izolacijski filc Unifit 035/50mm, na štafle pričvrstiti i dobro zabrtviti parnu branu LDS 100 i obložiti gips-kartonskim pločama. Garnituru odmaknuti od zida da se omogući cirkulacija zraka.

 

-----

Pitanje
Posjedujem stariju drvenu kuću u Gorskom kotaru i pomalo je uređujem.Vanjski dio je obložen okomitim drvenim daskama , pa su grede, a sa nutarnje strane su nakošene letvice zapunjene žbukom.Od starosti se žbuka počela napuhavati te sam ja tu žbuku skinuo.Od te prostorije jedan zid je prema vanjskom djelu drugi su svi unutrašnji.Pod je također drveni.

Odgovor
Pretpostavljam da je Vaše pitanje na koji način toplinski izolirati? Između greda koristiti Knauf Insulation filc Unifit 035, izrađen po ECOSE tehnologiji, 100% prirodan, ugodan za ugradnju, a na svim zidovima koji odvajaju grijani i negrijani prostor postaviti i korektno zabrtviti parnu branu LDS 100, uvijek između zidne obloge i toplinske izolacije na grijanoj strani.

 

Jurica

Pitanje
Molim za mali savjet. Naime, imam manju planinsku kucu-brvnaru montiranu na Durmitoru. Cilj mi je da odradim fasadu na pomenutom objektu, tipa demit. Medjutim, lijepljenje stiropora na obradjenim poluoblicama je nemoguce, s toga morama cijelu kucu prekriti s nekim ravnim tablama koje bi bile idealna podloga za lijepljenje uz to bi i pojacale statiku kuce, "utegle" bi je. Da li upotrijebiti vlago otpornu gips plocu 12,5mm ili...? Napominjem da su temp na ovoj lokaciji od -30'c do +30'c. HVALA

Odgovor
Možete upotrebiti spomenutu vlago-otpornu gips ploču.

 

 

Josip Hrdan

Pitanje
Spremam se vrlo uskoro za adaptaciju jednog prostora, odnosno, nije adaptacija koliko planiranje iskorištenja i pregradnje neiskorištenog prostora. Radi se o jednom gospodarskom objektu koji spremam urediti za stambene potrebe. Unutar istog prostora mislim izgraditi sanitarni čvor i kuhinju, a odlučio sa izgradnju vršiti siporexom.
Ukratko opis prostorije i planiranjih radova :
Vanjski zidovi su od betonskih blokova (18,5cm debljine), strop je drveni (drvene grede + građevinske daske). Prostoriju za kupaonicu i kuhinju mislim pregraditi siporexom, plafon (drveni strop) urediti na način da na te građevinske daske stavim OSB ploče a između neku paropropusnu foliju ili sl., a sa unutarnje strane kupaonice i kuhinje, znači strop, mislim staviti kamenu vunu kao izolaciju a strop zatvoriti sa vodootpornim knaufom. Na zidove od betonskih blokova trebaju još ići strujne instalacije. Zidove sam mislio zatvarati knaufom, i unutar kupaonice i unutar kuhinje.
Zanima me sljedeće:
Dali između zida od betonskog bloka i knaufa mogu ugraditi ''nadžbuknu'' instalaciju vode a da nebude bilo kakvih vlaženja knaufa te dali na isti mogu zalijepiti keramičke pločice.
Vezano za strop, isti također mislim obuči u knauf, kako u kupaonici tako i u kuhinji, pa me tu također zanima vodootporni knauf - ili ako postoji kakav vodootporno-vatrootporni knauf.
Također me zanima Vaša preporuka za knauf vezano za kuhinju, jer bi na isti trebalo postaviti viseće kuhinjske elemente i zalijepiti pločice.

Najviše me to brine dali ću moći drveni strop moći obložiti knaufom da sve ''dihta'' i da ništa ne vlaži unutar kupaonice i kuhinje.

Dakle, zanimaju me Vaše preporuke vezane za sve to, s obzirom da sam se odlučio za ugradnju knaufa a ne klasično žbukanje, i osobno vjerujem da je sve moguće izvesti sa knaufom, samo mi nije baš previše jasno sa kojim sistemima i pločama pojedine segmente radova treba izvesti. Uostalom, i ostatak stana mislim obložiti sa knaufom, a to su prostorije koje nisu ''vlažne'' kao kupaonica i kuhinja, pa ukoliko imate i tu kakav savjet, bio bih Vam zahvalan.
To sve mislim raditi kao uradi sam majstor uz pomoć knauf majstora, pa bi mi svaka Vaša preporuka i pomoć bila dobrodošla i hvale vrijedna, s obzirom da sam se odlučio za gradnju knauf sistemom a ne klasičnom žbukom.

Odgovor
Prvo glede nadžbukne vodovodne instalacije, možete ju normalno postaviti jer eventualna manja vlaženja neće smetati mineralnoj vuni dok se u slučaju većeg procurjevanja lako može izmijeniti taj dio knauf-gips obloge i vune. Preporučam ugradnju kontrolnih vratašca (rozete) na nekom primjerenom mjestu radi povremene kontrole vodovodnih instalacija.
Što se tiče oblaganja zidova i stropova knauf-sistemom, sve ploče su vatrootporne, a postoje još one vodootporne i one s pojačanom vatrootpornošću.
Da bi izbjegli stvaranje kondenzata, vlaženja, svaki dio zida ili stropa morate obložiti po redosljedu iznutra gips-kartonska ploča, korektno zabrtvljena parna brana (naš tip LDS 100) i toplinska izolacija između profila. Predlažem postavu naše Ecose mineralne vune Classic 040 koja je ugodnija pri radu, ne nadražuje kožu, posebice ako će te biti „sam svoj majstor".

 

-----

Pitanje
Molio bih vas da mi date savijet kako da izoliram krov. Krov je kosa betonska plo衬 a planiram staviti lim u obliku crijepa.
Moram li staviti kamenu vunu ili mogu i staklenu?

Odgovor
Možete staviti staklenu vunu, tip na slici je Unifit 035, po Ecose tehnologiji, 100% prirodna i ugodna za rad (ne nadražuje kožu).

KI Unifit 035 

 

-----

Pitanje
Znači napravljena kuća nova,sad bi trebao urediti potkrovlje pa mi treba par savjeta.

1. Krov nije podaskan ,a potkrovlje je stambeno.Znači kako izolirati potkrovlje, samo da ne bude odgovor skini crijep pa osb ploče, terpapir, pa kontra letva, pa crijep.
2. Moj plan je na rogove direktno postaviti neku od nekih folija koje predložite ili terpapir pa osb ploče ,a i zmeđu rogova kamena vuna ili nešto slično.
3. Plan2 je između rogova staviti terpapir tik do letve pa opet direktno na rogove folija,pa osb ploće i između rogova kamena vuna ili stiropor.
Znači kuća je pokrivena nekom lošom kopijom crijepa berg,bramac ili neki drugi,svakako betonski.

Odgovor

KI LDS 2 silk

Dostavljam sliku kako to izvesti. Obratite pažnju na paralelnu letvicu u sredini razmaka rogova koja usmjerava eventualnu oborinsku vodu ispod crijepa po paroprpopusno-vodonepropusnoj foliji LDS 0.04 prema strehi. Stiropor između rogova nikako, temperatura primjene mu je do 70°C, a ispod crijepa u ljetnim mjesecima se temperatura diže do 90°C.
Preporučam mineralnu vunu Unifit 035 između rogova i Classic 040 ispod rogova kako vidite na slici.

 

Ivan

Pitanje
Molim Vas savjet kako izolirati tavanski pod!! Na tavanu se samo hoda te ga niti u budućnosti nemislim koristiti za stambeni prostor međutim tu imam gubitke te sam mislio bez estrihta (kojeg ne želim) složiti roštilj od štafli poslagati izolaciju između i kasnije bi na to stavio drvene osb ploče da se može hodati po tome. Molim vas Vaše mišljenje detaljnije opis ako imate neku skicu kako to napraviti te koje ploče da kupim.

Odgovor
Po podu položiti parnu branu LDS 100, preklope spojiti s LDS Soliplan, rubno dići branu do visine toplinske izolacije i spojiti ju s LDS Kleberaupe. Roštilj izraditi s štaflama (5/8) kako ste rekli u prvom redu do brane postaviti izolacijsli filc Knauf Insulation Classic 040 debljine 5cm pa između štafla okomito na razmaku od 60cm ploče kamene vune DP-5 1000x600x30mm, dakle između vune u OSB ploča 2 cm zračnog prostora, na način da se rubno ostavi 0,5cm između OSB i zida za malu cirkulaciju zraka.
Ako ste u mogućnosti koristiti grede, recimo 10/10 onda bi to izgledalo ovako:

 S time da bi ovdje koristili izolacijski filc Unifit 035 i naravno OSB umjesto dasaka. 

 

Hrvoje Rukavina

Pitanje
Na obiteljskoj kući u Zagrebu mijenjam kompletnu krovnu konstrukciju i postojeće potkrovlje pretvaram u stambeni dio kuće.
Sukladno Vašem prospektu za izolaciju potkrovlja sam napravio troškovnik radova. Predmetnim troškovnikom je presjek krovišta i toplinska izolacija predviđena na slijedeći način:
- visina rogova je 14 centimetara,
- s vanjske strane krovišta (radovi su završeni) su pribijene daske s razmakom i postavljena je paropropusna, a vodonepropusna folija, dvostruko letvanje i crijep,
- s unutarnje strane sam predvidio 14 centimetra debeli filc Classic 0,40 između rogova i Unifit 035 debljine 8 centimetara ispod rogova (sukladno prospektu)
Moje se pitanje odnosu na ne podudarnost prospekta i tehničkih listova u kojima se Unifit 035 predviđa za sloj izolacije između rogova, a Unifit 039 ispod rogova.

Odgovor
Nema ovdje prevelike razlike između Classic 040 i Unifit 039 toplinski, jedino što je Unifit 039 nešto veće gustoće. Sasvim korektno ste posložili krovnu konstrukciju glede toplinske zaštite, samo je još potrebno korektno postaviti i zabrtviti parnu branu LDS 100. Predlažem korištenje naših traka LDS Soliplan za ljepljenje preklopa parne brane i LDS Solifit za ljepljenje brane oko eventualnih proboja (dimnjaci, odzrake, krovni prozori) jer su mnogo trajnije stoga i vrlo bitne za trajnost krovne konstrukcije.

 

-----

Pitanje
Planiram da pravim kucu na sprat (oblik kao sto nudi domprojekt,kuca se zove ksenija), pa bi vas zamolio za vas savjet, sa kojim materijalom graditi kucu?
Ytong Opeka (cija proizvodnja je kvalitetna) Winerberger (porotherm) ili Nexe, ili koja druga cigla ili blok. I za krov? Posto je kosi, limeni ili crijep koje proizvodnje?
Zanima me dugotrajnost i kvalitetnost.

Odgovor
Svi materijali koje spominjete imaju određenu kvalitetu i zasigurno Vam je jasno da svatko hvali svoje. Dakle mogu reći što bih napravio glede moje spoznaje o materijalima.

Ytong-om bih gradio samo vikend kuće, gospodarske objekte, garaže ili popratne objekte.
Kuću bih gradio s 30cm toplinskog bloka, bilo Wienerberger ili Nexe i svakako u fasadu min 10cm kamene vune PTP-035.
Pokrov bi recimo radio s Creaton crijepom, izbor tipa crijepa po području i ukusu.

 

Dubravka Juratović

Pitanje
Uređujem staru drvenu kuću pa me zanima koja je idealna debljina unutrašnje izolacije zidova i potkrovlja. Debljina zidova je cca 10-15 cm.U potkrovlju je na daske stavljena parapropusna folija. Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor
Idealno bi bilo u zidove staviti maksimalno koliko možete TI, dakle 15cm, a u krov ukupno 20cm (10 u donju zonu između rogova i 10cm ispod rogova).
I kod zida i kod stropa obvezna je zrakonepropusna postava parne brane između unutarnje obloge i toplinske izolacije. Naše proizvode koje bi preporučio su:

• Toplnska izolacija - Unifit 035
• Parna brana - LDS 100
• Brtvene trake - Soliplan(preklopi), Solifit(proboji), Kleberaupe(rubni spojevi)

 

Damir Šimunić

Pitanje
Imam pitanje vezano za postavljanje konstrukcije za gips-kartonske ploče na kosi krov u potkrovlju. Naime, krov je nov i postavljani su slijedeči materijali (gore prema dolje): 1. crijep, 2. letve, 3. kontra letve, 4. paropropusna-vodonepropusna folija "Mastermax D-140, 5. daske 6. rogovi (14x12 cm). Sad uređujem potkrovlje i:
1. interesira me jel u djelu gdje je kosi krov postavljati konstrukciju na direkt nosače ili na sidrene ovjese? Ukupno s izolacijom idem na 20 cm. Nešto bude kamena, a nešto staklena vuna (vjerojatno u omjeru 10x10 cm). Znači ako je rog 14 cm, meni je potrebno se spustiti s konstrukcijom min. 7 cm da bi dobio potreban prostor za izolacijski materijal i 1-1,5 cm zračnog prostora od izolacije do dasaka. Jel se to može izvesti s direkt nosačima ili moraju biti sidreni? Koji su nosači jači? U trgovini su me nagovarali na sidrene nosače jer kako su oni tvrdili oni su jači od direkt nosača. Rečeno mi je da se direkt nosač može kod postavljanja nenamjerno povinuti i sl.??
2. Vezano za parnu branu. Znači, stan u potkrovlju imat će dio kosog krova, a dio je ravni plafon u stanu. Iznad tog ravnog plafona u stanu do špice krova odnosno sljemena ima prostora cca 60-70 cm. S prednje i stražnje strane kuće postavljeni su odzračnici koji imaju funkciju provjetravanja tog nekorištenog djela iznad ravnog plafona stana. Jel se meni isplati sad kupovati parne brane i postavljati je pošto ionako zrak će, a samim time i određeni postotak vlage dolaziti kroz odzračnike i do izolacijskog materijala?? I kad bi već kupovao parnu branu u trgovinama nemaju parniu branu od Knaufa i sl. već mi nude paropropusne folije (ista koju sam i na krov već metnuo) i tvrde da ona ima istu svrhu parne brane??

Odgovor
1. Minimalni ventilirani prostor između daske i vune mora biti 2cm, jedino u slučaju kad bi daskanje bilo izvedeno propisno, daske ne šire od 15cm i razmak između njih 0,5-1cm, tada bi debljina vune mogla ići čak i u čitavoj visini roga, dakako uz kvalitetnu paropropusno-vodonepropusnu foliju. Osobno bih išao na 10cm vune u donju zonu roga (4cm zračnog prostora do daske) i 10cm ispod rogova, ako imate visine. Bolji, jači i univerzalniji su sidreni nosači.
2. Mogla bi se koristiti krovna folija u svrhu parne brane na način da vodonepropusna strana bude okrenuta prema gips-kartonskoj oblozi, ali za vaš slučaj dobrog provjetravanja krova puno bolja opcija je parna zapreka, naš tip LDS 2 silk i možete ju bez problema naručiti u Koprivnici preko DANI-FAS d.o.o. ili BIT Prometa d.o.o., ali s obzirom da se radi o 2 role, ako Vam je hitno, trebali bi sami doći po nju u Novi Marof.

 

Dalibor Smola

Pitanje
Trebao bih izolirati inox dimnjak koji je spojen na peć za centralno grijanje po gonjena na drva.
Dimnjak je sastoji od unutarnje inox cijevi oko koje se nalazi prostor od oko 4 cm te sa vanjske strane opet cijev (vanjski plašt).
U taj među prostor bih trebao ugurati kamenu vunu kao izolaciju.Do sada je taj dimnjak funkcionira neke 3 godina ali se je postojeća vuna od temperature sva sasula (nema je više). Temperatura u ložištu peći je preko 600 stupnjeva a u na izlazu dimnih plinova oko 200 do 300 stupnjeva. (nisam mjerio,negdje pročitao)

Molim vas da mi preporučite sa kojom kamenom vunom da izoliram taj dimnjak ta smije li vuna biti direktno u doticaju sa tom unutarnjom inox cijevi koja se nekad na izlazu iz peći tj. ulaz u dimnjak u žari do usijanja.
Neki majstori su mi spominjali da postoji neka mrežica koja ide na cijev a onda tek vuna oko,tako da ima neki zračni prostor.

Odgovor
Ovdje bih preporučio da jednostavno u taj prostor ugurate Knauf Insulation LW rastresitu vunu koja podnosi temperature oko 700°C. To je vuna bez veziva i pakirana je u vrećama od 15Kg. Morali bi ju naručiti preko najbližeg Vam trgovca, jasno koji prodaje naše izolacije.

 

Boris

Pitanje
U staroj kući imam drveni pod (kuhinja 9m2). Želih bih staviti na pod keram.pločice. Dobio sam infornaciju da na daske stavim ekstrudirani polistiren 3 cm i na njega mogu lijepiti keram.pločice.

Odgovor
Nisam baš siguran, ako nemate dovoljno visine za pod, mogla bi se raditi ta „improvizacija", ali prvo morate korektno izravnati drveni pod s odgovarajućim masama za izravnavanje, postaviti falcani „stirodur" naš tip Knauf Insulation C 350 LJ, navući armirajući sloj ljepila debljine 4mm s kvalitetnom mrežicom (npr. Kelteks Primafas) i tada u cementno mlijeko postaviti pločice. Sigurnija opcija je s PE-folijom i armiranom glazurom debljine 4cm. Ipak je kuhinja „frekventno područje" glede hodanja.

 

Alen Gojak

Pitanje
Živim u stanu koji je nadogradnja odnosno iznad mene je rigips ploča sa 10cm vune a oko mene su dva stana od koje nas dijeli siporeks. Spavaća soba mi se graniči sa drugim stanom iz kojeg često dopire buka. Kakva je mogućnost da napravim još jedan zid od duplih ploča knaufa sa vunom, da li bi to donekle riješilo problem. Pretpostavljam da bi između zida od siporeksa i zida od knaufa trebalo da se ostavi barem 10cm prostora. Možda i plafon treba "podebljati" vunom?

Odgovor
U privitku dostavljam sličicu moje preporuke oblaganja „problematičnog" zida glede nepodnošljivog zvuka, dakle na direktne ovjese na razmaku od zida 5cm postaviti CW profile 50/50mm na svakih 62,5cm. Između profila na zid umetnuti Knauf Insulation ploče TP 115 ili TW debljine 5 cm. Prva obloga Knauf Diamant ploča, završno Knauf Silent-board. Dakle presjek, gledano od zida je 5cm mineralna vuna, 5cm zračni prostor, Diamant board, Silent-board. Željeni učinak smanjenja buke od susjeda bit će korektan.

 

I. Žbulj

Pitanje
Lijepo molim za savjet.Pokušavam urediti staru kuću i prije nego započnem htio bih sakupiti određena saznanja jer sam u gradnji totalni dibidus. Dakle,najviše me muči toplinska i hidroizolacija kupaonice. Na podu je betonska ploča pa me interesira koju vrstu toplinske izolacije staviti, a da na nju mogu lijepiti pločice? Ako bi pregradni zidovi bili rađeni od knauf ploče smije li se na njih lijepiti keramičke pločice?

Odgovor
Betonsku podlogu premazati hladnim bitumenskim premazom, zavariti hidroizolaciju tipa varene ljepenke V3 horizontalno i vertikalno uz zidove 10cm, postaviti toplinsku izolaciju od Knauf Insulation C 350 SE ekstrudiranog polistirena (tzv.XPS) debljine 2, 3, 5 cm (koliko imate visine), PE-folija, armirana glazura min 4cm (armatura može biti rabic pletivo u donju zonu glazure), keramičke pločice na glazuru preko cementnog „mlijeka". Keramičke pločice se normalno po struci lijepe na Knauf-gips ploče.

 

Hrvoje Čulina

Pitanje
Uređujem potkrovlje te sam mislio staviti 20 cm staklene vune za izolaciju. Da li je to bolje rjršenje, nego 10 cm? Hvala na odgovoru! S poštovanjem

Odgovor
Glede činjenice da debljina toplinske izolacije određuje vrijednost toplinske zaštite to je po „računici" duplo bolje rješenje. Što se tiče naših KI proizvoda, za potkrovlje možemo ponuditi dvije vrste 100% prirodne staklene vune proizvedene po ECOSE tehnologiji (mnogo ugodnija za rad jer ne nadražuje kožu).
Classic 040 filc i 15% bolji toplinski Unifit 035 filc s postavom 10cm između rogova i 10cm ispod rogova sukladno slici niže:

 

 

Marinko Čović

Pitanje
U visokom potkrovlju je napravljena galerija od metalnih profila. Obloga podgleda je od GK ploča,izolacija između profila je od mineralne vune debljine 50 mm a pod galerije od OSB ploča debljine 22 mm.Prostor iznad ove konstrukcije je fizički 

odvojen od prostora ispod konstrukcije. Zanima me trebam li ugrađivati parnu branu između Gk ploča i izolacije.

Odgovor
Ako se dobro sjećam, bili smo zajedno 6.10.11 na seminaru u tvornici Knauf, Kosovo bb, pa ste mi spominjali taj upit. Dakle ako je režim održavanja temperature ovih odvojenih prostora jednak, parna brana ne bi trebala. Ako se recimo gornji prostor povremeno ne bi grijao, tada bi bilo poželjno postaviti parnu zapreku, naš tip LDS 2 Silk između obloge Knauf-ploče i mineralne vune.

 

Mario

Pitanje
Molim vas za pomoć oko slijedećeg problema. Iznad stambenog prostora nalazi se nenatkrivena terasa te je potrebno postaviti odgovarajuću toplinsku i hidro izolaciju. Problem je što na terasi ima svega 6-7 cm prostora u koji bi trebalo "ugurati" potrebnu izolaciju, napraviti cementni estrih i naravno odgovarajući pad. Budući da to nije moguće, jedno od rješenja bi bilo prvo ugraditi (termo?)beton u padu, na njega sloj hidro izolacije te postaviti pločice, a s donje strane knauf spušteni strop s 5cm vune, metalnom konstrukcijom, parnom branom i zelenim knauf pločama. Pitanje je da li bi navedeno rješenje bilo zadovoljavajuće što se tiče toplinske izolacije uzevši u obzir da se objekt nalazi na sjevernom jadranu?

Odgovor
Pretpostavio sam da se radi o klasičnom Fert-stropu 16+4cm i simulirao proračune sukladno Vašim danim slojevima stropa i propisima toplinske uštede za područje Rijeke. Dakle zadovoljilo bi 8cm debljine mineralne vune u podgledu.

 

 

Ozana Katarina Tot

Pitanje
tražeći mogućnosti izolacije potkrovlja u kanauf programu naišli smo na Vašu stranicu savjeta. Želimo preurediti potkrovlje (površine oko 100 kvadrata) samostojeće privatne kuće visoko prizemnice . Potrebno je izolirati krovište, krov je pokriven crijepom a ispod letve je samo folija, grede su dužine oko 9 m i ne bi htjeli zatvarati krovište spuštenim stropom jer imamo dovoljno visine pa bi napravili potkrovlje u dvije razine. Još nema krovnih prozora ali su u planu najviše 2 manja i jedan veći prozor. pregradni zidovi već postoje. možda bi trebalo staviti na neke zidove zvučnu izolaciju (spavaća soba) i ahidro izolaciju (kupatilo). Na podu bi trebalo napraviti dobru izolaciju jer u prizemlju postoje već "pruge" od greda na stropu.
Molim Vas za savjet koje nam proizvode od knaufa predlažete za izolaciju krovišta, koje knauf ploče za krovište a koje za zvučnu i hidoizilaciju spavaće sobe i kupatila, koju knauf ploču za podove, postoji više mogućnosti suhih estriha!
Postoji li mogućnost da Vaši eksperti daju savjet izvođačima ili nadgledaju posao jer mislimo koristiti cijeli knauf program. Pitam to jer imamo krajnje loših iskustava sa izvođačima jer se ne drže protokola koje je postavio proizvođač. Ili možda imate nekog izvođača licenciranog za Vaše proizvode. Nismo napomenuli da se kuća nalazi u Osijeku
Postoji li način-formula da sami izračunamo ukupnu potrošnju materijala jer izvođaći imaju uvijek formulu u svoju korist.

PS. je li uslugu savjeta i nadgledanja rada koju bi dali Vaši stručnjaci moramo dodatno platiti. Bili smo na jednoj Vašoj radionici u Izoliri i tamo je rečeno da je to moguće ali ne i da se plaća.

Odgovor
Najprije glede naših Knauf Insulation proizvoda, ukratko, za toplinsku i zvučnu izolaciju u potkrovlju mogli bi koristiti između rogova filc Unifit 035, za zvučne i toplinske pregradne zidove filc Classic 040, ploče TP 115, parnu branu LDS 100 ili parnu zapreku LDS 2 Silk, kvalitetne trake (rok trajanja 50 godina) za spajanje folija, LDS Soliplan za preklope parnih brana, LDS Solifit za btrvljenje oko prodora (odzračnici, krovni prozori), LDS Kleberaupe za spoj parne brane na bočni zid ili zabat. Knauf Hrvatska je „sestrinska" tvrtka, a proizvode možete koristiti Silent-board za zvučnu izolaciju, vodootporne GK ploče u kupaonama, suhi estrih recimo VIDIFLOOR tehnologiju.
Što se tiče tehničke podrške (nadzora) prilikom izvođenja, mislim da je realno utvrđivanje pojedinih faza radova s predstavnikom Knauf Insulation za Slavoniju g.Zdravko Lešnjaković, dipl.ing.građ. (mob:091-611-3305) i predstavnikom Knaufa za Slavoniju g.Mario Reljan pa možete kontaktirati našeg g.Zdravka da dogovorite pojedinosti.

 

Danijel Damjanović

Pitanje
Uređujem kućni studio i potreban mi je materijal za upijanje zvuka (radi čistije reprodukcije iz zvučnih kutija). Za to je po svim preporukama najbolja staklena vuna koja se u odgovarajućem panelu postavlja na zidove i kutove sobe. Međutim budući da ne mogu naći prave podatke o staklenoj ili kamenoj vuni za tu namjenu volio bih da mi preporučite vaš proizvod koji odgovara sljedećim specifikacijama: vuna gustoće 45 kg po m3 i vuna gustoće 90 kg po m3.

Odgovor
Za proizvode koje spominjete, dostavljam Vam tehničke listove u privitku. AP GVB akustučna ploča kaširana crnim staklenim voalom je gustoće 50 Kg/m3, a APS GVB 90 Kg/m3.

 

Ivica Soljan

Pitanje
Zanima me kako izvesti termo izolaciju krova u visoko podignutom potkrovlju u kojem uređujem stambeni prostor.
S obzirom na široku ponudu raznih materijala za termo izolaciju, u nedoumici sam što primijeniti.

Trenutna situacija je :
rogovi 12x12 cm, izvana podaskano jelovim daskama s razmakom, prekriveno paropropusnom folijom i izveden je ventilirani krovni pokrov s poprečnim i uzdužnim letvama, crijep velikog formata i rešetka
protiv insekata i ptica na završecima rogova i sljemena..
Razmak rogova je 100 cm. Strop stana je izveden sa drvenim gredama visine 15 cm i razmaka kao i
rogovi, 100cm.

1. Između rogova iznad stropa bi stavio izolaciju i parnu branu te
zatvorio daskama.

2. Između rogova u stambenom prostoru bi također stavio izolaciju, tvrdu
vunu, parnu branu i gips ploče.

3. Između stropnih greda bi stavio vunu, ispod greda tvrdu vunu,parnu
branu i gips ploče.

Mislio sam staviti tvrdu vunu kao podlogu za gips ploče jer mi se čini lakše za montažu nego pomoću nosača za gips, a imala bi i funkciju prekida toplinskog mosta. Molim vas mišljenje o takvom načinu izolacije i preporuku materijala. Također vas molim informaciju o prodajnim mjestima u blizini Dubrave i Sesveta.

Odgovor
1. Ovdje predlažem izolacijski filc od ECOSE 100% prirodne staklene vune tip KI Unifit 035, ili polutvrde ploče kemene vune DP-5, a parnu branu LDS 100.

2. Mislim da nema potrebe za tvrdom vunom, nego će biti dovoljna polutvrda DP-5 (50Kg/m3) ili DP-7 (70Kg/m3), obje imaju istu toplinsku vrijednost λ=0,035 W/mK, ali svakako bi i ovdje stavio poprečno ispod rogova ploče DP-5 ili DP-3 između Knauf profila, a da se prekriju rogovi kao toplinski mostovi. Parna brana LDS 100.

3. Između grednika predlažem izolacijski filc od ECOSE 100% prirodne staklene vune tip Unifit 035, ispod gradnika između letava polutvrde ploče DP-5, parna brana LDS 100 uvijek s grijane strane prije toplinske izolacije. Ako bi režim grijanja oba prostora koje odvaja ovaj strop s grednicima bio isti, nema potrebe za parnom branom.

Sve proizvode možete nabaviti preko BMD-Stil d.o.o. PC SOBLINEC, Soblinečka 12, Soblinec, 10360 Sesvete, tel.: 01 2021 088

 

Boba

Pitanje
Imam mali stan u staroj kuci [mozda i 200god] na moru. Moj pod su daske na gredama.

Vlasnik prostora ispod je skinuo strop od 'stuketa' pa ispunio plafon izmedju greda s nekakvim izolacijskim materijalom [mislim mineralnom vunom Isover-akusto oko 15cm] te je na visecu podkonstrukciju na koju je postavljen 2cm stiropor ..............
Ta je zvucna izolacija nedovoljna. Vlasnik prostora ispod vec plafonom sjedi na vrhu prozora i nema prostora za spustanje stropa bivse konobe za mreze.

Da li postoji neka izolacija koju bi ja mogla staviti na moj drveni pod na koji bi onda stavila i nove daske. Izvodjenje betonske deke ili plivajuceg poda sto bi za mene bilo najbolje nije moguce jer, prvo ne smijem izvoditi u starom gradu,a druga solucija bi mi pre vise digla pod?

Odgovor
Najprije, ovim 2cm stiroporom je na neki način spriječena apsorpcija mineralne vune i dobivena rezonancija zvuka što pogoršava čujni efekt. Postavom gredica (murala) na drveni pod, između njih Knauf Insulation višenamjenske ploče od kamene vune DP-5 od 5-8 cm debljine dobiti će te korektan doprinos prigušenju prostornog zvuka, ali bilo bi dobro da susjed ukloni onaj stiropor i postavi akustičnu Knauf ploču.

 

Damir Ercegović

Pitanje

Obnavljam stan u staroj kući. Stan se nalazi ispod negrijanog tavana. Između stana i tavana su samo grede podaskane iznad daskom debljine 24 mm.
Ja postavljam toplinsku izolaciju (vunu) ispod greda u debljini od 15 cm, koja će biti postavljena između nosivih greda i ispod istih položena u konstrukciji spuštenog stropa od knauf gipskartonskih ploča.
Osim toga bi htio postaviti dvije folije, jednu ispod termo izolacije, dakle u stanu, a drugu iznad opisanih dasaka, dakle na pod tavana. Ova druga bi imala funkciju neupadanja prašine iz tavana u izolaciju, kao i moguće vode u slučaju nekog sitnog ubacivanja kiše kroz crijepove i trebala bi imat čvrstoću da se po njoj može prema potrebi gazit. Dakle molim savjet koju od knauf folija postaviti na koje mjesto.

Odgovor
Prema stambenom prostoru između gips-kartonske obloge i mineralne vune se postavlja parna brana, naš tip LDS 100, a na dasku gledano iz stambenog prostora paropropusna, a odozgo vodonepropusna folija LDS 0,04. Prilikom postave za foliju LDS 100 nije bitno kako ju okrećete, dok kod LDS 0,04 tamnija strana, odnosno natpisi moraju biti s gornje strane, ili kako folije postavljate, natpisi moraju biti čitljivi. Također je vrlo bitno zrekonepropusno brtvljenje tih folija pomoću kvalitetnih traka (LDS Soliplan - preklopi perne brane, LDS Solifit - oko proboja, LDS Kleberaupe - spoj folija s bočnim zidovima).

 

Ivana Orsag

Pitanje
Imam stan na Donjim Sveticama(tj moja majka), radi se o staroj zgradi građena cca 30 g, stan je u prizemlju i dosta je vlažan.
Problem smo htjeli riješiti sa novom fasadom(stara je žbukana), ali nisi svi stanari suglasni jer navodno misle da vlaga nastaje kapilarno iz temelja.....

Zgrada nema podrum, pa molim Vaš savjet da li sancijom izvana i kakvom može riješiti ovaj problem.

Odgovor
Zgrada je zasigurno bez vertikalne hidroizolacije nadtemeljnih zidova, pa bi prva opcija bila iskop u ljetnim mjesecima uz stan, isušenje zidova i aplikacija vertikalne izolacije do stope temelja. Druga opcija je injektiranje nadtemeljnih zidova te time sprečavanja kapilarnog dizanja. Toplinska fasada je rješenje ako postoji problem s unutarnjom kondenzacijom i nastankom plijesni i gljivica, ali zbog starog objekta i zaostale vlage, svakako ne sa stiroporom koji je neparopropustan nego toplinski sustav s kamenom vunom (naš tip PTP-035) koji je izuzetno paropropustan, a izvana vodoodbojan.

 

Nenad Rostohar

Pitanje
Zanima me kako da izoliram strop kuće.najme, zidovi su zidani klasičnom opekom, 29cm. pošto nije moguće izvesti termo fasadu u ljeto sam na svim vanjskim zidovima gledano sa unutarnje strane izveo izolaciju na način: knauf ploče, parna brana, kamena vuna. pošto mi je visina prostorija dosta mala a tavanski prostor se ne koristi zanima me kako mi preporučujete izolaciju stropa odnosno poda tavana sa tavanske strane? da li je dovoljno postaviti štafle, zatim kamenu vunu pa preko toga daščani pod ili treba negdje dodati i parnu branu?
unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Odgovor
U privitku Vam dostavljam sliku načina toplinske izolacije kako spominjete, dakle parnu branu (naš tip LDS 100) položiti ispod greda (štafli), a poželjno bi bilo ostaviti 1-2cm zračnog prostora između daske i vune. KI proizvodi koje možete koristiti ovdje su izolacijski filčevi od 100% prirodne staklene vune Classic 040 ili bolja opcija Unifit 035, a ploče kamene vune DP-3 ili bolja opcija DP-5.

 

Zorica

Pitanje
Živim u staroj kući, na tavanu sam stavila izolaciju sa staklenom vunom i preko nje građevinsku foliju. Nedugo nakon toga po zidovima se pojavila vlaga i gljivice (naročito zimi). Maknula sam foliju koja je bila vlažna i sada je samo vuna gore. Kako pravilno izolirati da kuća bude toplija, a da ne dolazi do kondenzacije? I da li štakori uništavaju staklenu vunu?

Odgovor
Postavili ste građevinsku foliju koja je zapravo parna brana s potpuno pogrešne strane. Dakle parna brana se uvijek postavlja s toplije strane toplinske izolacije, a ako postoji cirkulacija zraka u potkrovlju onda u Vašem slučaju PE-folija nije potrebna jer je AB ploča od 20cm dovoljna parna brana koja će spriječiti nagli dolazak vlage u toplinsku izolaciju i stvaranje kondenzata. Znači, bolje je sada kad ste uklonili foliju, a da bi spriječili rashlađivanje i zaprašenje vune, možete staviti neku laganu paropropusnu tkaninu na vunu ili ju obložiti s paropropusno-vodonepropusnom krovnom folijom. To su krovne folije koje puštaju vlagu iz unutrašnjosti objekta, a sprečavaju ulazak oborinske vode u toplinsku izolaciju, a proizvedene su na način da pri postavi oznake uvijek moraju biti čitljive, znači u ovom slučaju na gornjoj strani. Nažalost, glodavci se vole naseljavati u mineralnoj vuni jer im je toplo pa je u tom smislu uništavaju. Potrebno je s vanjske strane spriječiti ulazak glodavaca i ostalih.

 

Zlatko Lamešić

Pitanje

Živim u samostojećoj kući u blizini Zg-a i uskoro planiram spuštati strop u kuhinji odnosno blagovaoni. Zidovi nemaju nikakvu izolaciju (opeka 29cm), jedan zid je vanjski Stropovi su visoki 3m.Kako radim sam javile su mi se neke ideje, ali imam više nedoumica:

 

1. Strop je puna betonska ploča 16cm debljine (bez uložaka i gredica) a iznad je negrijani tavanski prostor bez ikakve izolacije.Pitanje je mogu li stiropor koristiti kao toplinsku izolaciju da ne koristim vunu ?.Razmišlljo sam o fasadnom stiroporu 5cm koji bi jednostavno zaljepio na strop kuhinje odnosno blagovaone, tada bi zrak bio u međuprostoru i na kraju ispod cd profila parna brana pa GK ploče??? jeli to ludost ili je moguće napraviti?

2 Koji je razlog da se cd profili križaju kada pričamo o podkonstrukciji, tj da se pravi "roštilj" od njih? Mogu li ovjesiti samo jedan nivo cd profila da su međusobno paralelni i s kojim međusobnim razmakom?

3 Na golom stropu mi se zimi uhvate gljivice, pa što učiniti da se one ne dogode i ispod spuštenog stropa?

4 Kako postupiti sa ugradbenim kućištem za rasvjetu? Dali uz GK ploču izrezati i parnu branu za potrebni promjer lampe koji ide u podkonstrukciju? Općenito kako izvesti ugradbenu rasvjetu?

Odgovor
1. Moguće je to napraviti, samo oprez, temperatura primjene stiropora je cca 70°C pa ako je u blizini peć, mogao bi se dugoročno rastaliti i nestati.
2. U Vašem slučaju možete ići s jednim slojem, postavljaju se poprečno ispod rogova u potkrovlju pa se postavlja između istih toplinska izolacija koja poprečno prekriva rogove kao toplinske mostove.
3. Toplinskom izolacijom će te riješiti problem, samo je ovdje opet problem neparopropusnog stiropora i zadržavanja kondenzata. Obvezno kvalitetno zabrtviti parnu branu.
4. Sve proboje kroz parnu branu treba dobro zabrtviti, zalijepiti, pokitati.

 

Vedran Flego

 

Pitanje

Imam problem kako izolirati vanjske zidove samostojeće kuće sa unutrašnje strane zida - tj. izvesti unutarnju izolaciju vanjskog zida. Vanjska izolacija ne postoji i nije ju moguće izvesti. Zid je rađen sa betonskom bloketom (znači nije cigla) širine 25 cm.

Sa unutrašnje strane zida nanesena je gruba žbuka.

Pitanje:

Je li moguće na zid postaviti Knauf XPS od 5 cm te onda površinu armirati mrežicom i zagletovati?

Je li potrebna parna brana i kako ju izvesti ako se koristi XPS + standardno armiranje / gletovanje?

Kakav problem mogu očekivati sa hladnim mostovima - spojevima pregradnog zida sa vanjskim nosivim?

Volio bih izolaciju izvesti sa XPS-om jer je postojeći unutarnji zid ravan a i XPS ima najbolja svojstva izolacije no ako takva izolacija nije moguća molim Vas za vaš prijedlog.

Molim Vas za savjet kako ne bi napravio kakvu grešku.

Odgovor

Izolaciju s unutarnje strane je moguće izvesti i XPS-om uz napomenu da obavezno primjenite XPS hrapave površine (kao Knauf Insulation Ultragrip) radi kvalitetnijeg prijanjanja polimerno-cementnog ljepila (iako i u tom slučaju može biti manjih problema). Preporuka je i dodatno tiplanje ploča. U tom slučaju ne treba izvoditi parnu branu (nije niti moguće - kako bi preko parne brane postavili p-c ljepilo?). Nije istina da XPS ima najbolja svojstva izolacije. Korisnici se često prilikom izbora toplinske izolacije vode isključivo jednim parametrom, ne vodeći računa i o drugim, ništa manjim važnim detaljima.

Glede toplinskih mostova, prema preporukama bi trebali ići po predgradnim zidovima i stropu s izolacijom barem pola metra u dubinu prostora što s estetske strane može biti problem. Odluka je na Vama.

Prednost XPS-a u ovom slučaju je određena ušteda na prostoru uz jednaku toplinsku zaštitu i izbjegavanje manjih linijskih gubitaka preko profila potkonstrukcije suhomontažnih zidova.
Nedostatak može biti manja otpornost na udarce i diskutabilna prionljivost p-c ljepila na toplinsku izolaciju.

 

-----

 

Pitanje

Koje su negativnosti postavljanja stiropora debljine od 3 cm umjesto rigips ploču unutarnjoj krovnoj izolaciji?
Stiropor bi se pričvrstio sarafima za drvenu konstrukciju, po stiroporu bi se postavila mrezica za stiropor sa zato predvidenom masom. Hvala lijepa na pomoći svaka pohvala na vaš web portal!

Odgovor

„Stiropor" (polistiren) sa slojem ljepila nikako ne bih preporučio kao završnu oblogu iz više razloga: gorivost, neotpornost na udarce i definitivno pucanje ljepila kao posljedice progibanja krovne konstrukcije. Nemojte niti razmišljati o takvom rješenju.

 

Vlado Maul

 

Pitanje

Molio bih vas da mi odgovorite da li se može riješiti moj problem sa kondenzacijom na rebrastom limenom krovu.Živim u neboderu gdje imam veliku zatvorenu terasu koja ima čeličnu konstrukciju krova na kojoj je pričvrščen aluminijski rebrasti lim.Ja bih pravio prostorije (sobe) na tom prostoru (40 m") međutim dolazi do velike kondenzacije na limu (sve kaplje voda) pa bih vas molio za savjet kako se riješiti te kondenzacije te kako najbolj toplinski izolirati cijeli prostor?

Odgovor

Bez kvalitetne toplinske izolacije dostatne debljine nema kvalitetnog rješenja.

Prijedlog (gledajući iznutra prema vanjskoj strani):

- gipskartonske ploče 1,25 cm
- parna brana (polietilenska folija) 0,25 mm
- Knauf Insulation (DP-3, Classic 040 ili Unifit 035) minimalno 15,00 cm
- sloj zraka
- paropropusna-vodonepropusna folija na potkonstrukciji
- valoviti lim

 

Branimir

 

Pitanje

Naisao sam na vasu mail adresu pa sam vas htio, kao strucnjaka za knauf , upitati sljedece:

U fazi sam uredjenja potkrovlja, pa me zanima izolacija, visina zidova pod kosinama je 155 cm, krov je podascan i na daskama ter papir i na kraju crijep.
Sad bi trebali postavljati knauf pa me zanima sta i kojim redoslijedom ide ispod dasaka...jedni kazu da se stavi obicna folija pa zatim staklena vuna pa zatim paropropusna vodonepropusna folija pa knauf, neki kazu obrnuto i sad vise ne znam kome da vjerujem.
A ipak vi ste strucnjak za to i nadam se da ce te mi dati pravo rjesenje, jer stvarno bi zelio da se to uradi kvalitetno, da ne prokisnjava ali isto tako da se ne stvara kondenzacija ni da se poznaje na plafonima i zidovima a isto tako ni da propada staklena vuna....

Oprostite ako je bilo nestrucne terminologije i rijeci ali nadam se da ste me shvatili sta sam vam htio reci...

Odgovor

U Vašem slučaju se kao sekundarni pokrov nalaze daske preko kojih je postavljena krovna ljepenka tako da Vam paropropusna folija kao sekundarni pokrov više ne treba.
Međutim, radi izrazite paronepropusnosti krovne ljepenke, između toplinske izolacije i sekundarnog pokrova potrebno je obavezno ostaviti sloj zraka (ventiliran ili neventiliran).

Glede svih detalja vezanih uz pravilnu postavu i izbor toplinske izolacije možete posjetiti našu stranicu http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izola... s koje možete preuzeti prospekt vezan uz parvilnu izolaciju kosih krovova.

S donje strane toplinske izolacije obavezno postaviti parnu branu (polietilensku foliju).

 

Mladen

 

Pitanje

Molim Vas da mi pomognete oko odabira toplinske izolacije poda. Postoji podna ploča veličine 3,5 x 6 m
Visima izolacije bi trebal biti od min 10 do max 15 cm.
Završna površina bi bile keramičke pločice. Molim Vas za nekoliko varjantii suho montažnog poda

Odgovor

Niste spomenuli da li se radi o podu na tlu ili međukatnoj konstrukciji?1. ukoliko namjeravate postaviti keramičke pločice kao završnu oblogu, tada je moja preporuka izvedba „slijepog poda". Dakle, preko prethodno pripremljene podloge (hidroizolacija kod poda na tlu ili polietilenska folija kod međukatne konstrukcije), postavite drvene gredice ili štafle između kojih možete postaviti izolaciju od mineralne vune (staklena vuna - Knauf Insulation Classic 040 ili ploče kamene vune DP-3). Ukoliko se radi om međukatnoj konstrukciji, na kontaktu gredica i poda obavezno predvidjeti materijal za izolaciju od zvuka udara (kao npr Ethafoam - pjenjeni polietilen ili sl. „spužvasti materijal veće tlačne čvrstoće). Iznad gredica postavite polietilensku foliju i preko njih možete postaviti OSB ploče debljine minimalno 22 mm. Preko njih tada možete postaviti keramičke pločice kao završnu oblogu.
2. Alternativa je postava OSB ploča ili gotovih vlaknastih ploča za suhe estrihe koje se postavljaju direktno na ploče od tvrde kamene vune KI TPT (prethodno postavljene na sloj hidroizolacije ili PE folije). U tom slučaju ne bih preporučio postavu težih pokretnih opterećenja (ormara ili sl.) kako s vremenom nebi došlo do slijeganja pojedinih dijelova poda što bi moglo rezultirati pucanjem završne obloge. Ukoliko se radi o podu na tlu, umjesto ploča TPT mogu se postaviti ploče ekstrudiranog ploistirena (XPS-a) u kombinaciji s Ethafoamom. To bi čak bilo i bolje rješenje jer ne postoje toliko visoki zahtjevi u pogledu buke.

 

Robert Kuhar

 

Pitanje

Živim u stambenoj zgradi te me zanima da li je ikako moguće uraditi termoizolaciju vanjskih zidova sa unutrašnje strane.
Naime, vanjski zidovi su dosta hladni te mi se čini da se tu gubi dosta energije za zagrijavanje.

Odgovor

Naravno da se može. Izvodi se klasičan suhomontažni zid sa završnom oblogom od gipskartonskih ploča i s ispunom od mineralne vune (Knauf Insulation TI 140W, TP115 ili ploče kamene vune TW). Obavezna primjena parne brane (polietilenske folije) između toplinske izolacije i unutarnje obloge. Debljina izolacije ovisi o debljini profila potkonstrukcije (50, 75 ili 100 mm).

Pojedinosti možete naći u prospektu na stranici http://www.knaufinsulation.ba/sites/knaufinsulation.ba/files/pregradni_zidovi.pdf

 

Mario Grizelj

 

Pitanje

Poštovani zanima me da li je ova traka: KNAUF INSULATION parna brana LDS 100 isto što i Tervol stop air (parna brana) DA li je traka LDS 100 primjerena za postavu na ravnom 7 stupnjeva (više stambenog objekta -površina krova 1600m2), neventiliranom, neprohodnom krovu u ovim slojevima 1. AB plča krova 20 cm 2. Tervol stop air 3. tervol DDP 15cm 4. Hidroizolacijska folija TPO

Odgovor

Folija LDS 100 je kvalitetnija folija u usporedbi s Tervolom Stop Air. Nešto je više vrijednosti otpora difuziji vodene pare i veće je debljine (0,20 mm u odnosu na 0,15 mm kolika je debljina Stop Aira).
U navedenom sloju se ista može koristiti. Dapače.

 

Vedran

 

Pitanje

Trenutno izvodim krov na svojoj kuci (Dalmacija), potkrovlje je stambeno te imam upit vezan za debljinu izolacije.
Slojevi krova su AB ploca, parna brana, toplinska izolacija, vodonepropusna paropropusna folija, zracni sloj te crijep.
Za toplinsku izolaciju sam predvidio Tervol debljine 2x5 cm. Tervol ce se nalaziti u rostilju medju letvama 8x5 cm, te tako naslagan jedan na drugi cini izolaciju debljine 10 cm.

Ono sto mene zanima je, da li bih imao kakve prednosti kad bih medju letve visine 5 cm ugurao Tervol debljine 6 cm i u 2 sloja dobio izolaciju debljine 12 cm i koliko je to izvedivo?
Da li tako naguranom Tervolu izolacijska svojstva ostaju ista?

Odgovor

To ne bih nikako preporučio jer biste time narušili toplinsko izolacijska svojstva ploča kamene vune. Toplinsku izolativnost materijala u prvom redu čini zarobljen zrak u vlaknastoj strukturi mineralnih vuna. Sabijanjem bi se isti „istisnuo" te biste time mogli izgubiti na kvaliteti toplinske zaštite. Teoretski, kada biste mogli pritisnuti vunu izuzetno velikom tlačnom silom, dobili biste opet kamen. Je li kamen dobra izolacija?

Ne treba se time shvatiti da „tvrđe" vune imaju slabija toplinsko izolacijska svojstva. U neku ruku da, ali su ista proizvedena na način da su vlakna drugačije usmjerena, drugačiji je raspored veziva i samim time su očuvana t-i svojstva.

„Silom" ne možete postići takva svojstva.

 

Benjamin Mutapčić

 

Pitanje

Obraćam Vam se u nadi da ćete mi pomoći savjetom u rješavanju problema prisutnih zbog hladnoće i vlage u stanu. Naime, stanujem u stanu, u zgradi izgrađenoj 1955 godine, ispod negrijanog potkrovlja (tavana). Na podu potkrovlja nije urađena nikakva vrsta izolacije, nego je s donje strane betonskih greda, plafon stambenog prostora, je urađen sistemom daska - trstika - malter, a s gornje strane greda na podu tavana položene su daske bez izolacije.
Prilikom useljenja u stan izvršili smo kompletno renoviranje. Sve zidove i plafone stana smo prešli završnim ljepilom za stiropor, učvrstili armaturnom pvc mrežom (mreža za fasadu), cementnim malterom (rofix 510) i na kraju prešli glet masom.
Radovi su izvršeni prije tri godine.
Prošle zime (kraj listopada i pčetak studenog) smo izvršili zamjenu svih vanjskih otvora na stanu pvc stolarijom, a sjevernu stranu stana (zidove koji su okrenuti na sjevernu stranu) smo sa unutarnje strane dodatno izolovali stiroporom debljine 2 cm, i naravno opet završnim ljepilom za stiropor, armaturnom mrežom i cementnim malterom.
Međutim i, pored svih navedenih radova opet se pojavljuje problem hladnoće u stanu, propuha (i kada su svi prozori zatvoreni osjeća se strujanje zraka kroz stan). Ove zime, kada su bile veće hladnoće, došlo je i do pojave vlage u gornjim uglovima prostorija i rose na prozorima iako se provjetravanje vrši dva puta dnevno.
Napominjem, da se zagrijavanje stambenog prostora vrši centralnim grijanjem. Visina stropa u stanu je relativno niska (cca 2,40 m), a stan se nalazi na vanjskom dijelu zgrade.
U zimskom periodu stan je nemoguće zagrijati bez uključivanja grijalice, a u ljetnom periodu u stanu su nepodnošljive vrućine.
Interesuje me slijedeće:
- Šta može biti uzrokom propuha u stanu iako su svi vanjski otvori zatvoreni, a taj propuh odnosno strujanje hladnog zraka može se osjetiti i u ljetnjim mjesecima?
- Zbog čega dolazi do koncentracije vlage, koja se uzgred rečeno, nije pojavljivala u toku prošle zime kada smo krajem listopada i početkom studenog izvršili izmjenu prozora (tip- selecta) i unutarnju izolaciju vanjskih zidova prema sjevernoj strani?
- Da li bi se ove pojave otklonile odnosno umanjile ukoliko bi se izvršila izolacija poda na tavanu i na koji način?
- Predloženo mi je da izvršim izolaciju poda tavana sistemom najlon - tervol (kamena vuna) 5 cm - najlon.
Tavan se ne koristi osim u slučajevima kada treba izvršiti neke opravke na krovu zgrade.

Odgovor

Vrlo ste detaljno i kvalitetno opisali postojeće stanje stambenog prostora, a ja ću pokušati odgovoriti na pitanja:

 • najveći dio problema u Vašem stanu predstavlja neizolirani strop prema negrijanom tavanu. Površina istog predstavlja značajan udio u oplošju vanjske ovojnice i to se izuzetno osjeća. Topli zrak se diže, nastaje zamjetan toplinski tok i taj prolazak topline uslijed naglih promjena temperatura se osjeća kao strujanje zraka. Rješenje upravo leži u kvalitetnoj izolaciji stropa.
 • Česta pojava koja se dešava uslijed zamjene postojećih otvora uz neadekvatnu sanaciju neizoliranih građevnih dijelova je upravo značajno podizanje relativne vlažnosti unutarnjih prostora, a s čime je direktno pvezano nastajanje značajnih količina kondenzata. Naime, uslijed izuzetne zabrtvljenosti novije generacije otvora, umanjena je ventilacija, odnosno strujanje svježeg zraka uz površine građevnih dijelova, kao i izlazak suviška vodene pare izvan unutarnjih prostora. Rezultat je pojačana pojava površinske vlažnosti na unutarnjim plohama, nastanak kondenzata za koji se „hvata" prašina i ostale nečistoće što pogoduje razvoju plijesni i gljivica. 2,00 cm polistirena („stiropora") je definitivno premalo da bi se ta pojava spriječila. Osim toga, polistiren ima relativno lošu paropropusnost te je stoga još više umanjen prolazak viška vodene pare prema vanjskom prostoru.
 • Predloženo rješenje nije baš najbolje. Dakle, s donje strane toplinske izolacije može ići "najlon" (radi se o polietilenskoj PE foliji), preko koje se postavlja minimalno 10-15 cm mineralne vune (5,00 je definitivno premalo), preko koje se može postaviti paropropusna-vodonepropusna folija, a ne opet "najlon". Kad bi se još jednom stavio "najlon" došlo bi do pojave kondenzata s donje strane istog, gomilanja tog kondenzata unutar toplinske izolacije i samim time do smanjenja toplinsko izolacijskih svojstava spomenute vune. Paropropusna folija čak i nije potrebna ako nema opasnosti od prodora oborinskih voda ili značajnijeg gomilanja prašine. Ukoliko namjeravate kao izolaciju primjeniti "mekani" tip mineralne vune, tada savjetujem izradu hodne staze do instalacija kako ne bi došlo do oštećenja vune. Hodne staze možete izvesti od drvenih gredica preko kojih možete postaviti daske, drvolit ploče, OSB ploče ili sl.

Nela

 

Pitanje

Planiram zatvoriti balkon koji se nalazi na prvom katu novoizgrađene stambene zgrade. Balkon je i sa donje i sa gornje strane omeđen balkonskim AB podnim pločama koje na svojoj donjoj strani imaju po 2 cm stiropora kao podloga za fasadu a sa gornjih strana ima estrih i keramičke ploče, AB ploče balkona je debljine oko 12cm. Planiram u tom balkonskom prostoru imati prostoriju koja će se grijati. Sa dvije strane na kojima balkon nema zid planiram postaviti PVC pune i staklene profile koji imaju dostatnu toplinsku izolaciju.

Naravno treba pronaći ispravno rjeenje za pod i strop tog budućeg prostora kako bi se izbjegla vlaga i slične neeljene pojave. Planirala sam u stropu postaviti sputeni strop (debljine oko 15-max20cm) u široj bi potkonstrukciji postavila parnu branu, mineralnu vunu i na kraju oblogu sputenog stropa. Pod sam također planirala podići(to je minimalnije moguće sa sličnim slojevima kao i strop samo naravno htjela bi da ti slojevi budu to manje debljine tipa do 5cm (moda ipak onih 2 sm stiropora s vanjske strane podne ploče balkona neto znači!) -tipa da se postavi parna brana pa na nju neke tafle ili sl, između njih nekakva topl. izolacija i preko tafli nekakav drveni pod ili sl. Molim Vas za Vae miljenje, primjedbe i savjet kako to zatvarnje balkona učiniti to kvalitetnije kako bi izbjegla neeljene pojave.

Odgovor

Pravilno razmišljate i rješenje ste praktički sami predložili:1. Na pod možete postaviti tzv. Slijepi pod (drvene štafle s ispunom od mineralne vune. Preko štafli OBAVEZNO postaviti parnu branu preko koje možete postaviti OSB ploče i završnu oblogu - keramiku ili sl.). 2,00 cm polistirena u podgledu je puno premalo.
2. Strop, ali i bočne zidove možete riješiti suhomontažnim sustavom sa završnim oblogom od vlagootpornih (tzv. zelenih) ploča. Također obavezna primjena parne brane.

 

-----

 

Pitanje

Živim u zgradi na 2 katu u sklopu koje su 2 kafića jedan je u podrumu a drugi na prvom katu
Moj stan nije direktno iznad gornjeg kafića nego pored,ali buka je nepodnošljiva od oba dva.Oba dvije sobe imaju vanjske zidove zgrade
Dali je moguće na neki način izolirati zidove i podove u stanu da se buka smanji
Znam da ću na taj način izgubiti na prostoru ali to je jedino riješenje
U stanu je parket na podovima pa dali bi se moglo nešto ispod njega staviti za izolaciju

Odgovor

Vama nije problem samo izravan prolaz zračnog zvuka (buke) iz prostora, već i indirektan prijenos (preko građevnih dijelova), ali i zrakom preko otvora.

Zadovoljavajuće rješenje je vrlo teško naći. Najbolje bi bilo kada bi se dodatna izolacija izvela u samom objektu iz kojeg izvire buka. Sanitarna inspekcija bi o tome trebala voditi računa.

Vi se eventualno možete „braniti" postavom dodatnog suhomontažnog zida s barem dvostrukom završnom oblogom i izolacijom od polutvrde kamene vune (Knauf Insulation DP-7, AP ili APS).

Pod je teže izolirati. Teoretski bi trebali dodati koji centimetar estriha ili betona kako biste povećali masu samog stropa.

 

-----

 

Pitanje

Kupio sam gusnato loziste za kamin i namjeravam ga obzidat sa siporeksim a sa unutarnje strane staviti nekakvu izolaciju u obliku vune pa me zanima koja bi bila najbolja vuna?

Odgovor

Proizvođači kamina uglavnom koriste protupožarne ploče od kamene vune Knauf Insulation HTB 650, 680 ili 700.
Naravno, iste ne smiju biti izložene direktnom utjecaju vatre, već se kao obloga može koristiti šamotna opeka.

 

Gojko

 

Pitanje

Imam staru zidanu kucu ,prizemnicu, na kojoj trebam presloziti kroviste. Zelja mi je u krovistu urediti prostor za stanovanje.
Buduci da moram skinuti kompletno kroviste do deke, koristim situaciju da produzim kroviste prema dvoristu kako bi dobio veci prostor. Kroviste bi se tada okrenulo jer bi duza strana isla prema dvoristu. Kuca sada ima cca 56m2, a tavanskog prostora predvidjam cca 80m2
Podigao bi vanjske zidove do visine priblizno 100 cm . Buduci da projekt kuce ne predvidja ozbiljna dozidavanja i da ce mi se zbog veceg krovista opteretiti statika cijeli ovaj problem prepustio sam ovlastenom arhitekti.
Arhitekta mi je predlozio i pokazao grubo rijesenje (kad platim pola cijene dobit cu 3D sliku). Rijesenje je kompletno drvena nadogradnja s time da bi kroviste prekrio limenim plocama oblika biber crijep. Vjerujuci arhitekti da ce projekt napraviti po pravilima struke ,moje pitanje glasi:
Sto mislite o takvom nacinu nadogradnje, dali je limeno kroviste najbolje rijesenje, dali je vazno drvo dobro zastititi, moze li se takvo kroviste jednako dobro izolirati i moze li se na taj objekt postaviti stiropor i fasada

Odgovor

Ukoliko je sve projektirano i izvedeno prema pravilima struke, problema ne bi smjelo biti. Limeni pokrov ima "nezgodnu"karakteristiku u tome što je izuzetno paronepropustan i samim time podložan stvaranju kondenzata s donje strane. Zbog toga je vrlo važno voditi računa o izboru i načinu izvedbe sekundarnog pokrova i pravilnog provjetravanja kosine. Ukoliko se te dvije stvari, uz, naravno, kvalitetan izbor i debljinu izolacije (minimalno 15,00 cm) izvedu kako treba, problema definitivno neće biti."Stiropor" se može izvesti, ali je rješenje s izolacijom od kamene vune (Knauf Insulation DP-9 LAM ili PTP 035) u fasadi neusporedivo kvalitetnije. To svakako napomenite arhitektu. Isti bi, kao kompetentna osoba to svakako trebao znati.

 

Mario

 

Pitanje

Molim vas Vaše cijenjeno mišljenje koje se odnosi na kontaktne fasade. Posjedujem staru kuću na moru koju bi izolirao kamenom vunom, a kao završni sloj poljepio bi kamenu oblogu cca 2-3 cm, da se dobije izgled dalmatinske stare kuće. Visina objekta je 4m, a vrh sljemena 5.5 metara. Može li to kamena vuna ispravno postavljena sa učvrščenjem izdržati?

Odgovor

Moram priznati da nemam baš povjerenje u takav sustav iz više razloga:

- moguće su određeni problemi po pitanju unutarnje difuzije iz razloga što je kamena vuna izrazito paropropusna i nailaskom vodene pare na sloj kamene obloge u sezoni grijanja, moglo bi doći do stvaranja manjih količina kondenzata na spoju vune i obloge.
- lijepljenje kamene obloge bez predviđenog dodatnog pričvršćenja (ankeriranja) nije preporučljivo niti kod jedne vrste ETICS sustava. To se može lako izvesti u slučaju nadtemeljnih ("sokl") zidova, ali na većoj visini baš i ne.

Dakle, moja preporuka je:
- ako planirate izvesti završnu oblogu od kamena, kamen možete postavljati na potkonstrukciju u sklopu ventilirane fasade i u tom slučaju možete koristiti izolaciju od kamene vune.
- u slučaju da se odlučite za lijepljenje kamenih ploča na izolaciju (polimerno cementno ljepilo) preporuka je da ipak koristite izolaciju od ekstruiranog polistire hrapave površine (kao Knauf Insulation Polyfoam Ultragrip), ali pri tome morate imati na umu da se ne radi o certificiranom i provjerenom sustavu.

 

Vedrana

 

Pitanje

imam kuću staru 20tak godina bez izolacije vanjske fasade zidova deb.30cm od opeke sa grubom i finom žbukom..Donji kat je garaža i konoba (negrijano i nežbukano) a gornji kat moj stan sa kosim krovom u knaufu. Imam namjeru izolirati vanjsku fasadu kamenom vunom.Razlog: stvaranje kondenzacije u svakoj prostoriji,preveliki troškovi grijanja (plin) na relativno malu kvadraturu stana.
1.Molim vas za savjet koju debljinu ploča staviti i što se stavlja na fasadu nakon što su ploče postavljene?
2.čime obložiti strop na donjem katu (nežbukana garaža)?
3.Knauf ploče u jednom kutu kosine krova propuštaju kapljice vode-kod većih padalina uvijek se vidi mokra fleka-što učiniti?
4.Gdje kupiti kamene ploče u Istri ili Rijeci?

Odgovor

Odgovaram redom:

1. Za Vaše područje mogu prepručiti debljinu ploča od kamene vune Knauf Insulation PTP 035 u debljini minimalno 8,00 cm. Iste se nalaze unutar tzv ETICS sustava. Sve detalje možete vidjeti na našoj prospektnoj dokumentaciji na stranici http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izolacija-vanjskih-zidova
2. Najjednostavnije bi bilo jednostavno pričvrstiti ploče ekstrudiranog polistirena Knauf Insulation Ultragrip LJ - ploče koje se lijepe linijski itočkasto te još dodatno pričvrste tiplama. Ukoliko niti ne namjeravate žbukati unutarnje površine zidova, tada ne trebate završno obraživati niti taj sloj izolacije. U protivnom bih Vam preporučio postavu lamela kamene vune koje biste završno obradili kao fasadu.
3. Ukoliko je zamijećen prodor vlage prilikom padalina, definitivno morate sanirati krovnu konstrukciju, odnosno završni pokrov. Nema drugog rješenja.
4. Za podatke gdje možete doći do naših proizvoda, slobodno kontaktirajte našeg predstavnika za Rijeku i Istru, gosp. Egona Kneževića na broj 091 611 3307 i isti će Vam rado izaći u susret. Ukoliko nešto "zapne" slobodno me ponovno kontaktirajte.

 

Bojan

 

Pitanje

Radi se o potkrovlju površine oko 90m2 koje je zidano sa Ytong blokovima debljine 25cm prije nekoliko godina. Sa vanjske strane zidova postavljena je termo žbuka debljine cca 5cm (nakon nekog vremena planiram postavu stiropora min 5 cm na cijelu kuću. Trenutno sam u fazi postavljanja spustenog ravnog stropa u pogledu od gore: Crijep, letva i kontra letva, terpapir, daska 2.5cm debljine (međusobnim razmakom od oko 5mm), kamena vuna DP3 debljine 30 cm (3 x 10cm) sa razmakom od daščane oplate 4-150cm (ovih 150 cm se odnosi na najviši dio krova), metalni profili, parna brana (pp folija), knauf ploče 1,25cm.
Želio bih obložiti bočne zidove slijedećim redosljedom iznutra prema van: knauf 2x1,25cm, parna brana (pp folija najobičnija), DP3 vuna (5 ili 10 cm? koje je vaše mišljenje?), Ytong blok 25cm, termo žbuka (cca 5cm) koja je već postavljena (kasnije ide stiropor preko svega toga).
Zanima me da li postoji opasnost od kondenzacije u prostoru između izolacije DP3 i daščane oplate u stropu jer na nekim mjestima međuzračni prostor prelazi i preko 1,5 m visine? I kako reagira vuna sa Ytong blokovima i termo žbukom u uvjetima otpuštanja vodene pare iz izoliranog sloja prema van?

Odgovor

1. Ukoliko se pravilno postavi parna brana između toplinske izolacije i završne obloge, nema opasnosti od stvaranja kondenzata unutar toplinske izolacije, odnosno s donje strane sekundarnog pokrova, tim više što bi se eventualno nagomilana vodena para relativno lako raspršila u spomenutom međuzračnom prostoru.
2. vuna se s Ytong blokom apsolutno dobro slaže, odnosno nema opasnosti od bilo kakve reakcije. Vrlo važno je u predloženom sustavu pravilno i kvalitetno postaviti parnu branu, budući da su materijali od porobetona izuzetno paropropusni i higroskopni i gomilanjem kondenzata (vlage) unutar njih isti značajno mogu izgubiti na toplinsko izolacijskim svojstvima. Ukoliko planirate postaviti suhomontažni zid s unutarnje strane, tada s vanjske strane možete bez problema ići s polistirenom (stiroporom"). U protivnom to nije baš „najsretnije" rješenje jer je polistiren relativno slabo paropropustan i vrlo lako može doći do gomilanja vlage unutar zidova. Debljina unutarnje izolacije ovisi o raspoloživom prostoru. Debljina od 10,00 cm je u svakom slučaju kvalitetnija toplinske zaštita nego od 5,00 cm, ali se i gubi izvjesna količina unutarnjeg, korisnog prostora (površine).

 

Boris

 

Pitanje

Vršim sanaciju potkrovlja u kuću. Prije je situacija bila sljedeća: crijep, paronepropusna folija (obicna lepenka, tako se prije radilo), daska, 5cm stiropora odmah na dasci, 7cm vazduha, lamperija.... sada sam skinuo lamperiju i primjetio da nema nikakvih problema sa vlagom, nema nikakvih tragova na krovnoj konstrukciji, a krov je star oko 10 godina. Sada planiram da uradim sljedeće: da ostane crijep, daske, storopor na daskama, ali da u preostalih 7cm (koliko je ostalo debljine rogova) stavim knuf klasičnu staklenu vunu debljine 10cm, pa onda da vratim lamperiju i po lamperiji da stavim knauf.
Moja dvojba je oko parne brane, jer se potkrovlje sastoji od 3 sobe, u jednoj je postavljen već knauf bez parne prane, ako sada u dvije prethodne sobe stavim knauf sa parnom branom da li će se sva vlaga iz dvije sobe preseliti u tu jednu sobu u kojoj nema parne brane i tako koncentrisana na jednom mjestu praviti probleme jer na manjoj površini izlazi ukupna količina vlage. Da opet napomenem da do sada nisam imao problema sa vlagom, inače duma je na jednoj strani ozidana, a na drugoj strani zašivena lamperiom.
Ako ipak bude potrebe za parnom branom znam da se ona stavlja odmah iznad knaufa pa onda izolacija, ali ja iznad knaufa imam lamperiju sto znaci da bi na nju sa donje strane trebao pricvrstiti paronepropusnu foliju pa onda knauf. Ali kako pricvrstiti foliju, da li može klemaricom... Hvala na odgovoru, nadam se da nisam previše iskomplikovao.

Odgovor

Obavezno postavite parnu branu. Nema bojazni od „preseljenja" vlage. Nije mi jasno zašto biste vraćali lamperiju? Čemu će ista služiti? Postavite jednostavno potkonstrukciju za Knauf, za profile pričvrstite parnu branu (obostrano ljepljivim trakama) i završnu oblogu od gipskartonskih („Knauf") ploča.
Do sada niste imali toliko problema jer je „stiropor", kao paronepropustan sloj na neki način „glumio" parnu branu i vrlo vjerojatno upijao manju količinu kondenzata. Ukoliko stavite ispod mineralnu vunu bez parne brane, vodena para bi se zadržavala u sloju te vune jer je sloj polistirena ne bi tako lako propuštao prema van.

 

Drago

 

Pitanje

Bicu Vam zahvalan na pomoci i Vasem odgovoru na moje pitanje...
RADI TOPLOTNE IZOLACIJE I DA NE BIH IMAO VLAGE ?
- Treba da radim unutrasnji dio (za stambeni prostor) potkrovlje kuce.Kuca je u unutrasnjosti, zime su hladne. Ozidani su pregradni zidovi,razvedena struja i voda. Potkrovlje je 110 kv.
Kuca je pokrivena. Gledajuci odozgo,postavljen je ,1) crijep, 2) najlon, 3) folija, 4) daska (colara)

Majstori mi preporucuju,da radim spusteni plafon, (jer je potkrovlje u pitanju) sa Knauf-plocama i Stiroporom. Da li je to ispravno i dovoljno? Ako jeste koja debljina stiropora se uzima.
Vidio sam iz Vasih tekstova da pominjete ''kamenu vunu'' koja se stavlja izmedju rogova, da li je to neophodno zapravo dali je to varijanta stiropor ili kamena vuna, ili se stavlja oboje?

Dalje na tom istom potkrovlju, na unutrasnjim zidovima, majstori su mi predlozili, da netrebam malterisati zidove vec da uradim stiropor (5 cm) i Knauf ploce, pa na to gletovanje i moleraj?

Napomenucu da mi je na tom potkrovlju PVC (5-komorni) i uradio bih centralno grijanje.
Ovo cisto napominjem iz razloga, da mi odgovorite da li bi se stvarala eventualno kondenzacija i unut.vlaga?

Odgovor

Rješenje je toliko loše da ne bih gotovo niti komentirao. Ako „majstori" nisu čuli za pojam mineralne vune, onda ih odmah otjerajte van dok Vam nisu napravili totalnu štetu na objektu.

Polistiren se vrlo rijetko preporuča za izolaciju kosih krovova iz vrlo mnogo razloga. Eventualno se može preporučiti onaj polistiren koji ima određene aditive za poboljšanje svojstava u pogledu otpora na visoke temperature, elastičnost, gorivost itd.
Izolacija s unutarnje strane se obično izvodi tzv. suhomontažnim zidom s ispunom od mineralne vune i obaveznom primjenom parne brane.
Sustav koji su Vama predložili je klasičan ETICS sustav koji se primjenjuje u sustavima izolacije zida s vanjske strane. Može se primjeniti i s unutarnje strane, ali je u tom slučaju veliki nedostatak slaba otpornost na mehanička oštećenja..

Detalje pravilne izvedbe toplinske izolacije možete vidjeti na našoj stranici (prospektima koje možete preuzeti): http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izolacija-potkrovlja-kosih-krovova ili http://www.knaufinsulation.ba/hr/primjena-izolacije-izolacija-pregradnih-zidova

Molim Vas dajte ih i „majstorima".

 

Dragan

 

Pitanje

Spremam se izolirati tavan,pa sto vise informacija vise je nedoumica. Imam kroviste s crijepom,letve,kontra letve,folija,daske. I sad pocinje problematika. Jedan majstor kaze da treba paroprpusna folija, drugi da treba samo ostaviti razmak za ventilaciju vune,treci da treba jedno i drugo. Cetvrtog ne zelim vise ni zvati,jer svaki ima svoju pricu. Pa vas molim ako mi mozete dati tocan redosljed slojeva i tocno cega.

Odgovor

Za početak Vam šaljem adresu s koje možete preuzeti prospekt koji daje detalje pravilne izolacije kosog krova Adresa je http://www.knaufinsulation.ba/hr/primjena-izolacije-izolacija-potkrovlja-kosih-krovova

Tu je, nadam se, dovoljno detaljno opisano nekoliko načina izolacije kosih krovova.

Generalno:
- paropropusna-vodonepropusna folija se koristi samostalno ili u kombinaciji s daskama (razmaknutim ili ne) kao sekundarni pokrov. Kao što joj sam naziv govori - ista propušta vodenu paru i/ili vlagu iz unutarnjeg prostora i krovne konstrukcije prema van, a sprečava prodor oborinskih voda prema unutra.
- s toplije strane toplinske izolacije ide parna brana (polietilenska folija) koja bi trebala sprečavati prodor vodene pare u konstrukciju, odnosno hladnu zonu u kojoj bi se mogla transformirati u kondenzat.

Miljenko Vlahek

 

Pitanje

Na novo sagrađenoj kući stavio bih izolaciju debljine 30 cm od lamela kamene vune DP-9 LAM. S ovom izolacijom htio bih postići koeficijent prolaska topline ispod 0,15 W/(m2K). U katalogu su navedene lamele tih dimenzija, ali me zanima da li se mogu kupiti i kod koga?
S obzirom na debljinu izolacije da li je lamele kamene vune potrebno dodatno pričvršćivati fasadnim tiplama? Zid je napravljen od cigle i betona, te je radi poravnanja ožbukan Samoborkinom žbukom VC50. Visina višeg zida iznosi 7,0 metara, a visina nižeg zida 6,2 metra - radi se o kući s jednostrešnim krovom tlocrtnih dimenzija 12,6 x 7,5 metara.
I za kraj pitanje koje ljepilo, prednamaz, te koju dekorativnu žbuku koristiti kako bi se zadovoljio uvjet paropropusnosti?

Odgovor

U pravilu bi se lamele te debljine trebale dodatno pričvrstiti mehaničkim spojnicama. Niste naveli debljinu zida od opeke. Pretpostavljam da je 30 (29) cm? S lamelama bi taj koeficijent bio 0,13 W/m2K.
Možete koristiti i ploče PTP 035 koje imaju nešto bolju vrijednost koeficijenta toplinske provodljivosti. Ukoliko koristite maksimalnu debljinu koja se proizvodi od 20,00 cm, postići ćete koeficijet prolaska topline oko 0,16 W/m2K. Ako baš želite postići uvjete pasivne kuće, to Vam naravno neće biti dostatno, ali je financijski i tehnički lakše izvedivo. I što je najvažnije - omjer uloženo-dobiveno je bolji, budući da se te najnovije ploče mogu pribaviti po promotivnoj cijeni.. U tom slučaju su i tiple osjetno jeftinije.
Kao završnu žbuku mogu predložiti žbuku na osnovi silikata, silikat-silikona ili silikona. Vrlo važno je napomenuti da koristite sve komponente od jednog proizvođača. Popis proizvođača s kojima imamo certificiran sustav možete vidjeti na našem prospektu http://www.knaufinsulation.ba/hr/primjena-izolacije-izolacija-vanjskih-zidova (Tehničke karakteristike - predzadnja strana prospekta).

Za sve detaljnije informacije možete upitati naš odjel Tehničke podrške (gosp. Dario Henezi, 091 611 3316, dario.henezi@knaufinsulation.com).

Nemanja

 

Pitanje

Da li je bolje termoizolaciju postaviti s vanjske strane zida (obložiti cijelu kuću) ili obložiti sve vanjske zidove sa unutrašnje starne termoizolacijom?

Odgovor

ukoliko prostor koji namjeravate koristiti, koristite često (svakodnevno), onda je uvijek kvalitetnija varijanta primjena izolacije zida s vanjske strane.

 

Joso

 

Pitanje

Renoviram staru kamenu kuću u Dalmaciji i ne znam što staviti na unutrašnje zidove da bude dobar izolator topline kao i dobar izolator buke. Neki mi predlažu izradu zidova od 2*1 GK ploča na poncinčanu podkonstrukciju ( zid debljine 7,5 cm ) sa ispunom od kamene vune ( na gole zidove bez žbuke). A neki termo žbuke. Što je bolje za staru kamenu kuću.

Odgovor

U svakom slučaju, kvalitetnije rješenje po pitanju toplinske i zvučne zaštite predstavlja primjena izolacije unutar suhomontažnog zida. Toplinska žbuka je u svakom pogledu slabije rješenje.

 

Dalibor

 

Pitanje

Molim Vas da mi objasnite razliku izmedju kamene i mineralne vune, koja je stetnija po zdravlje i dali je razlika izmedju njih?

Odgovor

Najveća razlika je u osnovnim sirovinama: za proizvodnju kamene vune koriste se kamene frakcije dolomita i dijabaza (uglavnom) dok se u proizvodnji staklene vune koristi kvarcni pijesak u kombinaciji sa staklenim lomom (do 80%).
Nijedna od njih nije štetna pozdravlje. Nešto su strože kontrole po tom pitanju u slučaju staklene vune (deblja vlakna), osim staklene vune koja se proizvodi u našem koncernu i kod koje se ne koristi fenol-formaldehid kao vezivno sredstvo, već je gotovo u potpunosti na prirodnoj osnovi.

Miroslav

 

Pitanje

Pitanje 1: Preuredjujem tavanski u stambeni prostor iznad mog već postojećeg stana. Predloženo mi je da termoizolaciju krovne kosine uradim na način za koji vidim da ga i Vi preporučujete: Knauf GK ploče, parna brana, 2 Knauf termoizolaciona sloja, daščana oplata (sa ili bez razmaka izmedju dasaka), paropropusna folija, kontraletve, letve, crep ispod kojeg dobijam ventilacioni sloj. Zbunjuje me daščana oplata? Da li je ona suvišna, tj. da li sprečava da vuna "diše" kroz paropropusnu foliju? Negde sam naišao na rešanje gde je ostavljen prostor izmedju vune i oplate čime se dobija ventilacioni sloj, ali bi onda paropropusna folija izgubila smisao (osim kao hidroizolacioni materijal). Molim Vas da mi pojasnite ulogu daščane oplate, tj. njenu svrhu.

Pitanje 2 Planiram da pod bude od laminata debljine 7cm. Da li je neophodna termoizolacija poda staklenom vunom?

Odgovor

1. Daščana oplata u kombinaciji s paropropusnom folijom ima ulogu sekundarnog pokrova. Preporuka je malo razmaknuti daske kako bi se omogućilo slobodnije „disanje", ali nije uvjet. Neki (od proizvođača folija) preporučuju postavu samo paropropusne folije kao sekundarnog pokrova, ali ja nisam preveliki pristalica takvog sustava.
2. Termoizolacija (toplinska izolacija) ne toliko, ali kao zvučna izolacija u sustavu plivajućeg poda je itetkako korisna. Ali ne od staklene, već od kamene vune.

 

Ivica

 

Pitanje

Krećem sa uređenjem potkrovlja .Krov je adaptiran prije 4 godine i to
- Crijep Tondach
- Letve
- Kontra letve
- Ljepenka Rubit 150/100
- Daske
- Rogovi

Kako da radim izolaciju iznutra?

Sa slojem zraka od 2-3 cm između dasaka i izolacije ispred koje stavljam paropropusnu i vodonepropusnu foliju koja je postavljena na daščice koje određuju taj razmak ili bez toga?
Planiram staviti 20 cm staklene vune pa mi u biti ništa nije problem osim te izvedbe sa 2-3 cm sloja zraka i tog postavljanja te ppvn folije.

U koliko imate kakvo drugo rješenje slobodno mi preporučite.

Odgovor

Moram priznati da bi bilo kvalitetnije rješenje primjeniti paropropusnu-vodonepropusnu foliju nego bitumensku traku koja je paronepropusna. U Vašem slučaju bih svakako savjetovao ostaviti barem sloj zraka debljine barem 2,00 cm kako bi se spriječio direktan kontakt sekundarnog pokrova i izolacije. Zrak može, ali i ne treba biti ventiliran. Bolje bi bilo kad bi bio.
Kad bi umjesto Rubita bila ppvn folija, situacija bi bila bolja po pitanju lakšeg odvođenja vodene pare i vlage izvan konstrukcije.

Više detalja možete vidjeti na našoj stranici http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izolacija-potkrovlja-kosih-krovova

Luka

 

Pitanje

Kupio sam vikendicu u gorskom kotaru. Vikendica je montažna kuća marles izgrađena 1975.g.
Kuća je drvena (drvene grede i stupovi), završna obloga od eternit ploča.
Trebao bi obnoviti pročelje vikendice pa Vas molim da mi predložite rješenje za ventiliranu fasadu sa završnom oblogom od drveta.

Odgovor

Prijedlog rješenja, gledano iznutra prema van:

 • postojeće eternit ploče
 • parna kočnica Knauf Insulation LDS2 (ili parna brana LDS100 slabije rješenje)
 • Toplinska, zvučna i protupožarna izolacija Knauf Insulation FPL GVB 10,00 cm između drvene potkonstrukcije
 • Paropropusna-vodonepropusna folija (LDS 0,04) - nije uvjet ukoliko nema većih reški između drvenih ploča ili dasaka
 • Sloj zraka
 • Završna drvena obloga

 

Damir

 

Pitanje

Kako sam sada u fazi definiranja naćina izolacije stropne ploće ( vanjske ) molio bih za savjet o naćinu izolacije , kako bih znao kvalitetno odabrati prijedloge izvođaća. Sitacija na objektu je slijedeća ; radi se o novogradnji obiteljske kuće sa 3 odvojena krova , krov je vrlo niskog nagiba od cca 10-12 stup. ( prvotno je bilo planirano da se izvede ravni krov ). Planiramo postavu glineneog crijepa , iako je u projektu bio predviđen lim, od kojeg bi ipak odustali .

dakle na tzv tavanskom prostoru neće se biti moguće kretati i kada se zatvori ostat će tako dok bude potrebno.
pitanje ; da li bi bilo potrebno vršiti hidroizolaciju gornje ( stropne ) ploće sa bitumenom i ljepenkom v3 , da li bi bilo dovoljno posložiti ploće vaše tvrde kamene vune u debljini 15 cm , i ako da, da li na iste treba postaviti foliju, kakvu ?
Krov bi bio izveden :
- crijep ( koji dopušta nagib od 10-12 stup )
- letva, kontra letva,
- krovna bitumenska folija ili ljepenka v 3 oko toga dvojim
- osb ploća ili daska i oko toga dvojim ( daska više radi i postoji mogućnost pucanja folije ili ljepeneke )

Odgovor

Prije nego definitivno odlučite zamijeniti vrstu završnog pokrova, raspitajte se kod proizvođača da li će projektirana konstrukcija moći izdržati to stalno i pokretno opterećenje. S aspekta statičkih i dinamičkih opterećenja je znatna razlika između lima i glinenog crijepa.. Osim toga, ostaje pitanje kvalitetne odvodnje oborinskih voda (i naglog topljenja snijega).

Odgovori:

1. Vi svakako morate izvesti sekundarni pokrov ispod zavrpnog pokrova (pogotovo radi gore navedenog posljednjeg razloga). To može biti ili OSB ploča ili razmaknute daske preko kojih se postavlja paropropusna folija (bolje i jeftinije rješenje). Nema bojazni od pucanja pp folije.
2. Tvrda vuna je dobar izbor pogotovo ako se postavlja samostalno (nije npr. u sustavu slijepog poda ili sl). Parna brana Vam nije strogo neophodna budući da se probijena vodena para može bez problema raspršiti u zračnom prostoru iznad vune. Uvjet je da u tom slučaju ne smije biti nikakve obloge postavljene direktno na izolaciju. Pogotovo ne nekakve paronepropusne.

 

Oliver

 

Pitanje

Poštovani, molim vas za savjet kako ispravno odraditi sljedeći zahvat:

Dobro izoliran podrum, kompletno izliven od betona (zidovi dodatno izolirani sa stiroporom te dodatno obzidani za ciglom) bih pretvorio u stambeni prostor. Podrum je cca 50% ukopan u teren. Vlage nema. Trenutni pod je betonska deka. Zbog ulaznih vrata koja se otvaraju prema unutra, mogu pod ukupno podići za max 12cm.
Planiram u presjeku ovakav raspored materijala, počevši od betonske ploče:
* PE folija (sa preklopom od 20cm)
* Prvi red tervol ploča TPT 20/18 - dotiče se bakrenih radijatorskih cijevi montiranih na betonsku ploču
* Drugi red tervol ploča TPT 20/18 - prekriva sve cijevi
* F142 suhi estrih - ploča debljine 55mm (3x8mm + 30mm PS)
* Parket 21mm debljine

* Znači dosegnuto 116mm (TPT ploče se vjerojatno neće sabiti na 18mm mjeru jer nema većeg pritiska poput mokrog estriha?)

Da li ovakva kombinacija materijala može služiti za kvalitetan stambeni prostor i imate li kakav bolji prijedlog izvedbe?

Odgovor

Raspored je korektan. Nedostaje Vam jedino polietilenska (PE) folija kao parna brana između sloja TPT i suhog estriha.

 

Ivan

 

Pitanje

Čitao sam Vaše savjete vezane uz izolaciju, pa Vas ljubazno molim ako mi možete dati par savjeta!
Živim u kući bez vanjske izolacije, zidana je punom ciglom. Prije 4. godine ugrađena je PVC stolarija i od
tada imam problema sa vlagom i gljivicama na unutrašnjoj strani vanjskih zidova, a pogotovo u kupaonici!
Kuća ima tavan koji nije izoliran, pa zbog toga kat gubi puno energije u zimskom periodu.
Moj plan je postaviti stiropor (3cm) ili tervol na unutrašnju stranu vanjskih zidova i pokriti sa gips pločama, jedino je problem cijevi od grijanja!
Na tavansku ploču bi zaljepio stiropor (5cm), jer se ne koristi prečesto.
Molio bih da mi navedete točno koje izolacijsko sredstvo bih trebao izabrati i kojim redom moram postaviti izo elemente (parobrane i sl.)

Odgovor

Posljedica koju ste naveli, a koja je nastala nakon zamjene stolarije je vrlo česta i objašnjava se nedostatnom toplinskom zaštitom zidova, toplinskim mostovima i sada, daleko slabijim provjetravanjem prostorija, odnosno strujanjem zraka uz površine građevnih dijelova.

Polistiren u sustavu suhomontažnog zida nije preporučljiv. Jednostavno - kako ga mislite kvalitetno ugraditi između profila potkonstrukcije? Osim toga, 3,00 cm je ipak premala debljina. Ako već postavljate potkonstrukciju za „Knauf", a koja je širine 5,00 cm, ispunite je barem s 5,00 cm mineralne vune (Knauf Insulation DP-3, TW, Classic 040) uz obaveznu primjenu parne brane između toplinske izolacije i gk ploča.

Izolacija stropa „stiroporom"? Kako mislite pričvrstiti „stiropor"? Završno obraditi? Opet Vam je kvalitetniji način suhomontažni strop.. Ispuna jednaka kao i kod izolacije zidova s unutarnje strane. Obavezna primjena parne brane.

 

Mario

 

Pitanje

Krećem u rekonstrukciju potrkovlja i trebam savjet.
Planiram staviti 20 cm vune u krov, ali ne znam koje pa bih trebao vau preporuku. Mislio sam ići na ploče, nekako mi ulijevaju više povjerenja nego role, zato trebam vašu preporuku.
Gledao sam: KP, DP-3, Clasic040, Unifit 035 i Unifit 039, sve 20 cm debljine,ne znam to odabrati, koja je prednost, a koja mana pojedine?
Jo jedno pitanje, između vune i daske ide paropropusna folija ili parna brana?
Pokrov je crni engobirani biber (creaton), ispod su letve, kontra letve, paropropusna folija i daska. Malo mi je čudno stavljati parnu branu pa zato pitam, jer koja je svrha zatvoriti moguću paru u sloju vune a ne pustiti je van?
Rogovi su prema nacrtu u prilogu, dimenzija 8x20 cm.
Odmah bih vas pitao, mogu lija kao privatna osobakod vas kupiti vunu iknauf ploče sa profilima i pod kojim uvjetima, mislim na mogući popust,... plaćam je gotovinom, prijevoz moj. Radi se o cca 160,00m2 vune debljine 20 cm, knauf ploča i ostalih nosača i materijala potrebnog za stavljanje u funkciju.

Odgovor

Odgovaram redom:

 • 1. Glede karakteristika toplinske zaštite, koeficijent toplinske provodljivosti je kod svih navedenih proizvoda podjednak, osim kod Unifita 035 kod kojeg je nešto niži (povoljniji). Osnovna prednost proizvoda od kamene vune je veća gustoća, a samim time nešto bolje mehaničke karakteristike uz manju opasnost od naknadnog slijeganja tijekom eksploatacije. Osnova prednost proizvoda od staklene vune je osjetno niža cijena. Proizvodi od kamene vune proizvode se u obliku ploča, dok se proizvodi od staklene vune uglavnom proizvode u obliku filčeva. Prednost proizvoda od staklene vune je proizvodnja na prirodnoj osnovi bez kemijskih veziva, lakša ugradnja i niža cijena.
  - Ako uspoređujemo proizvode od kamene vune: KP je nešto gušći i ima kvalitetniju vrijednost λ. Standardne dimenzije su 1000 x 800, dok je kod DP-3 1000 x 500 ili 600.
  - Staklena vuna: Unifit 035 je daleko kvalitetniji u odnosu na Classic 040. Classic 040 spada u skupinu „standardnih" proizvoda od staklene vune i osjetno je jeftiniji u odnosu na ostale, gore navedene proizvode. Unifit 039 više nemamo u ponudi.
 • 2. Između vune i koje daske? Pretpostavljam da mislite na dasku (brodskog poda) ili možda gipskartonsku ploču u podgledu kosog krova? Generalno gledajući, parna brana ide s grijane (toplije strane u sezoni grijanja) mineralne vune. To znači, između vune i završne unutarnje obloge. Paropropusna folija se koristi u sustavu sekundarnog pokrova, a nikako kao parna brana.
 • 3. Parna brana ima ulogu sprečavanja propuštanja vodene pare. Vodena para sama po sebi nije „opasna" kada nesmetano prolazi kroz slojeve. Problemi nastaju kada naglo ulazi u područje niže temperature kada dolazi do ukapljivanja, stvaranja kondenzata koji se tada može zadržavati u sloju izolacije, odnosno drvene konstrukcije i sekundarnog pokrova.
 • 4. Vunu nažalost više ne možete kupiti kod nas nego isključivo kod nekog od naših distributera. Ne znam iz kojeg ste područja Hrvatske, tako da možete slobodno nazvati naš odjel prodaje koji će Vas povezati s jednim od naših predstavnika na terenu. Broj centrale je 042 401 300, a broj prodaje 042 611 035. Gipskartonske ploče i popratni pribor nemamo u ponudi. Mi se bavimo isključivo proizvodnjom i prodajom tolinske izolacije.

 

Sanja Tomic

 

Pitanje

Prosle godine smo renovirali kucu u Puli ali nam se tokom zime pojavila vlaga na unutrasnjem zidu.
Oko cjele kuce smo postavili thermo zbuku (5 cm stiropora) i zamjenili sve prozore i vrata. Medutim, vlaga se pojavila ne unutrasnjoj strani vanjskog zida na kojeg su oslonjene vajnske stepenice. Prilazem dvije slike i skicu.
Po mom misljenju do vlage dolazi zbog hladnog mosta in nedostatka izolacije (hidro i toplinske) na mjestu gdje betonska ploca dodiruje vanjski zid.
Molim da mi savjetujete da li bi unutrasnji knauf zid sa dodatnom izolacijom i 20mm ventilacioni sloj zraka mogao rjesiti problem. Ili je potreban veci gradjevinski zahavat?

Odgovor

u pravu ste. Problem nastaje kao posljedica hladnog mosta koji ima negativan utjecaj na cijelu okolnu površinu zida, odnosno uzrokuje pojavu površinske vlažnosti na unutarnjoj površini zida. Problem dodatno povećava paronepropusni sloj polistirena („stiropora") koji onemogućuje kvalitetno isušenje konstrukcije. Izolacijom s unutarnje strane ćete zasigurno riješiti problem. Ukoliko imate mogućnosti još dodatno izolirati podgled ab ploče stepeništa, efekt bi bio još bolji, ali nije uvjet. O tome je trebalo odmah u fazi proektiranja voditi računa i izolirati tu ab ploču s obje strane (gornje i donje).

 

Ing. Aldo Škerjanc

 

Pitanje

Planiram gradnju dvije kuće u stilu primorske vile sa bazenom u retro stilu(cca 200 m2 po kući) sa dijelom u kamenu,dijelom u fasadi.Želim napraviti izolaciju po kvaliteti između niskoenergetske i pasivne kuće(koristit će se i u ljetnom i u zimskom periodu) i to na prizemnom dijelu kuće u kombinaciji zida od opeke,kamene vune i vanjske obloge od prirodnog kamena (kamen je debljine 15 cm) ukupne debljine vanjskog zida do cca 55 cm i u gornjem dijelu kuće sa maglovitom fasadom u starinskom stilu također u kombinaciji sa kamenom vunom ne štedeći na izolaciji zida(min 45 do 50 cm).preferiram kamenu vunu jer,po meni,je to kvalitetnija izolacija od stiropora.
Molim Vas da mi predložite strukturu(presjek) zidova na gornjem i donjem dijelu i to po redosljedu komponenata iznutra prema van.Što se tiče krova(kupa italiana Bramac),također Vas molim za savjet glede strukture(presjeka) izolacije i to zato što će na dijelu kuće dio krova će se koristiti kao potkrovlje(želio bih ostaviti vidljive grede iznutra na stropu),a dio će biti klasičan krov.Što se tiče dijela kuće na kojoj će se nalaziti fasada,molim Vas da mi prokomentirate kvalitetu silikatnih fasada i fasade koju biste preporučili za gornji dio kuće,jer sam čuo da one nisu tako kvalitetne kao silikatne.
Da li bi se za vezivanje kamena kojim će se oblagati dio fasade mogla koristiti termo žbuka zbog bolje izolacije?Predložite mi kvalitetnu izolaciju(strukturu) podova i pregradnih zidova.Nadam se da za sve ovo imate svoje proizvode pa bi bilo poželjno da navedete i cijene.Na ovaj upit ponukali su me i projektant i razni građevinari jer svatko od njih ima drugačije viđenje tog dijela gradnje.

 

Odgovor

Pitanja je dosta. Idem nekakvim redom:

 • 1. Zahvaljujem na povjerenju u naše proizvode od kamene (mineralne vune). U pravu ste. Radi se ipak o kvalitetnijoj izolaciji po gotovo svim parametrima. 
 • 2. Jedinu prednost u nekim slučajevima ima izolacija od ekstrudiranog polistirena (XPS-a) i to u prvom redu kod izolacija građevnih dijelova u kontaktu sa zemljom, vodom i vlagom, gdje do izražaja dolazi upravo ta vodoodbojnost XPS-a, odnosno nemogućnost pretjeranog upijanja vode. Iz tog razloga bih preporučio primjenu istog kod izvedbe izolacije podrumskog zida sa završnom oblogom od kamena. Kamen je u velikoj mjeri paronepropustan i postoji mogućnost zadržavanja vlage (kondenzata) u strukturi vune. Kvalitetnije rješenje bi stoga bila primjena XPS-a uz lijepljenje i obavezno dodatno sidrenje kamenih ploča u nosivi zid. XPS koji bi se koristio u tom slučaju mora biti hrapave strukture (kao KNAUF INSULATION Polyfoam Ultragrip LJ) kako bi se omogućila kvalitetnije prijanjanje sloja ljepila na površinu XPS-a
 • 3. Nije mi baš najjasniji pojam "maglovite" fasade. Ukoliko se radi o ETCS sustavu, tada Vam preporučam primjenu ploča PTP 035 preko kojih se završno nanosi sloj polimerno-cementnog ljepila, impregnacije i završnog sloja na osnovi silikata. Silikat ima dosta široku primjenu i ako ga uspoređujete primjerice sa završnim mineralnim slojem na osnovi cementa i vapna, radi se o daleko kvalitetnijem materijalu. Međutim, ima i kvalitetnije alternative - završni silikonski sloj koji je još elastičniji i vodoodbojniji od silikatnog. I silikatni i silikonski sloj su zadovoljavajuće paropropusni te time u velikoj mjeri naglašavaju tu veliku prednost primjene kamene vune - paropropusnost.
 • 4. Za izolaciju kosih krovova preporučam primjenu rola staklene vune Unifit 035. Ne znam koliko visine (debljine) imate na raspolaganju za postavu izolacije, ali svakako pokušajte osigurati barem 15,00 cm. Ukoliko nemate dovoljnu visinu rogova, postoji mogućnost izvedbe „lažnih" rogova ispod postojećih kako biste dobili na dostatnoj visini.
 • 5. Korištenjem toplinske žbuke za vezivanje kamena nećete posebno doprinjeti po pitanju toplinske zaštite, budući da je kamen sam po sebi izuzetno loš toplinski izolator (ali zato jako dobar „akumulator" topline). Osim toga nije dovoljno elastičan te je korištenje polimerno cementnih ljepila ipak kvalitetnije rješenje.
 • 6. Glede izolacije plivajućih podova i pregradnih zidova, sve detalje s opisom možete naći na našoj stranici http://www.knaufinsulation.ba/hr/primjena-izolacije-izolacija-podova, odnosno http://www.knaufinsulation.ba/hr/primjena-izolacije-izolacija-pregradnih-zidova

 

David

 

Pitanje

Molim Vas pomoć u vezi krova i izolacije, jer sam u velikoj nedoumici i ne znam da li sam dobro postupio, kosina krova je cca. 20% . Renovirao sam potkrovlje za stanovanje, roženice (grede 17x12) su ostale stare u odličnom stanju, na njih sam okomito zabio štafle 5x8, a na njih OSB ploče 20 mm (štafle sam zabio na grede jer mi razmak između greda nije odgovarao za OSB ploče pa da nemam puno odpatka i da spoj OSB ploče nije izmeđe dvije grede.
Na OSB ploču sam postavio parnopropusnu-vodonepropusnu branu, letve 3x5 i kontra letve 3x5 i na njih položio Lindab lim imitaciju crijepa, znači gore sam išao na ventilirani krov (nadam se da sam dobro postupio). Izolaciju ispod još nisam postavio pa me zanima kako i na koji način izvesti, da li treba ostaviti ispod zračni prostor ili treba popuniti sav prostor vunom ili...(mislio sam kamena vuna+parna zapreka+knauf, kada sam u prostoriji vidim grede, poprečne štafle i osb ploče, znači imam visinu 17 cm od greda i 5 cm od poprečno postavljenih štafli).
Bojim se da mi se neće kondezirati, jer sam čuo da su OSB ploče vlagootporne (ne propuštaju vlagu prema van, tj da ne dišu, pa me strah kada se zatvori sa izolacijom iznutra da vlaga koja dolazi u malim količinama koliko sam informiran neće imati kuda jer ju OSB ploča neće propustiti), a još k tome kada smo u zimi žbukali prosotriju, na OSB pločama su se pojavile kapljice vode i to u većoj količini, (vjerujem da se to desilo zbog isparavnja- sušenja žbuke??) kako još nemam izolacije iznutra, i sada sam u nedoumici što i kako napraviti. U privitku šaljem dvije slike iz prostorije.

Odgovor

Pojava koja se desila je posljedica više relativne vlažnosti unutarnjeg zraka i naglog hlađenja istog na unutarnjoj površini OSB ploča.
Preporuka je ostaviti barem 1-2 cm sloja zraka između OSB ploča i izolacije. Sloj ne treba biti ventiliran.
S donje strane toplinske izolacije (između izolacije i završne obloge) obavezno predvidjeti parnu branu od polietilenske folije.
Izvedete li sve na navedeni način, imat ćete vrlo kvalitetno rješenje toplinske zaštite kosog krova.

 

Damir

 

Pitanje
Citao sam na knauf stranici Vase odgovore vezane za puno pitanja u vezi krovista ,pa sam se odlucio da Vas pitam za savjet.Naime imamo vikendicu u Lici na kojoj je novi krov , mislim nove su grede na kojima sve stoji i crijep,ali nije nista podaskano.Htjeli bi smo potkrovlje prenamjenit u boravisni prostor pa smo se odlucili da stavimo dobru izolaciju i potrazili par ponuda od firmi koje to rade , saljem Vam jednu ponudu pa ako uhvatite malo vremena da je procitate i kazete nam da li bi ovakva izvedba bila u redu i da li bi jos nesto trebalo napraviti da bi bilo bolje,zanima me koja je bolja opcija daske ili osb ploce.Unaprijed zahvaljujem i zelim Vam ugodan dan.

Ponuda:

vezano uz naš razgovor predložio bih Vam dvije solucije izvedbe krovišta

a)- skidanje postojećeg crijepa,

 • skidanje postojećih letvi,
 • postava novih štafli na rogove,radi poravnanja
 • ugradnja osb ploča
 • polaganje hidroizolacijskog materijala
 • postava trak lajsni (letve za zračni prostor)
 • postava kontra letvi 4x5 i popločavanje crijepom
 • ugradnja mrežica protiv glodavaca i ptica

Kao što vidite stare letve nebi koristili nego bi išli sve na novo,radi sigurnosti!

b)

isto kao i solucija a samo bi umjesto osb ploča krov popločili daskama na što ja preferiram zbog ugradnje gips ploča (naime krovište puno bolje diše i čvršće je) 2. Dobava materijala i izvedba kosog i ravnog stropa potkrovlja

 • a) ugradnja mineralne vune 15 cm
 • b) izgradnja metalne podkonstrukcije
 • c) pvc folija
 • d) postava gipskartonskih ploča
 • e) gletanje i šmirglanje
 • f) bojanje gips ploča 3x u bijelo te silikoniziranje spojeve zida i gips ploča

Kao što vidimo ovo je profi izvedba krovišta.

Odgovor
I ja sam više za rješenje s daskama i obaveznom postavom paropropusne-vodonepropusne folije iznad njih. Kombinacija od OSB ploča s hidroizolacijskim materijalom (nije spomenuto kakvim) je dosta skuplja, ali ujedno i lošija varijanta. Budući da se radi o Lici gdje su zime ipak oštrije, preporuka je postava ipak barem 20,00 cm toplinske izolacije (ako, naravno, ima dosta mjesta).

 

I. Kolarić

 

Pitanje
Zatvorila sam vanjski balkon PVC stolarijom i zelim ga urediti u sobu. Tijekom zime primijetila sam da se pod rosi kada je vani temperatura jako niska a ja iz stana pustim topli zrak na zatvoreni balkon.

Provest cu grijanje na balkon, izolirala sam zidove, no nisam sigurna kako rijesiti pod. Napominjem da susjedi ispod mene ne dozvoljavaju montazu na moj balkon sa njihovog (odozdo), da unutar balkona imam plocice (treba li ih skinuti) te da imam svega 7 cm visine do ruba balkonskih vrata.
Molim savjet kako izolirati pod. Napominjem da ova izolacija nece biti jedina zastita od hladnoce jer i susjedi ispod takoder imaju u planu napraviti istu stvar, pa u buducnosti odozdo nece biti tako hladno.

Odgovor
Radi se o klasičnom slučaju pojave površinske vlažnosti (kondenzata) uslijed naglog pada temperature, odnosno prelaska zraka s višom temperaturom znatno hladniju zonu.
Rješenje je izvedba plivajućeg poda. Međutim, bojim se da nećete imati dostatnu visinu za postavu potrebne debljine izolacije (barem 10,00 cm), ali će biti dovoljno barem za izbjegavanje vidljivih simptoma. Zatvaranjem balkona od strane susjeda, problem toplinske zaštite će biti riješen, a Vi ćete imati riješeno pitanje zvučne zaštite, odnosno izolacije od zvuka udara.
Dakle, preko postojeće površine poda postavite polietilensku (PE) foliju. Iznad nje postavljate tada sloj od barem 5,00 cm kamene vune KNAUF INSULATION TP, preko koje opet ide sloj PE folije. Preko svih tih slojeva postavljate armirani cementni estrih i završnu oblogu (keramičke pločice, laminat,...

 

-----

 

Pitanje
Molio bih vas za informaciju jer vidim da ste veoma stručni i profesionalni u svom radu naime o čemu se radi
živim u stambenoj zgradi na 4 spratu (nadogradnja) i imam veliki gubitak toplote prema plafonu(vjerovatno). iznad mene je tavanski neprohodni prostor a na krovu je lim. od izolacije nalazi se samo 10 cm staklene mekane vune između greda (visine 16 cm širine 75 cm) iznad knauf ploče. nema ni parne brane.
moja pitanja su slijedeća :
koliko još da postavim izolacije i koje (da li tervol ili mekanu kamenu vunu)kako da postavim parnu branu jer vidim da ne preporučujete postavljanje i zatvaranje s gornje strane greda i da li je potrebno u ovom slučaju ostaviti zračni prostor između dva nivoa izolacije.

dodatak : tavan se nekoristi tako da ne mislim postavljati ploče na grede niti bilo kakav pod. između krova i greda tj. izolacije ima prostora s tim da je na jednoj strani pad odnosno nagib tj. hoču reći relativno je provjetren i ozraćan tavan aludirajući na to da da li je potrebno postaviti parnu branu ispod i iznad izolacije.

Odgovor
Ukoliko ne idete s oblogom iznad toplinske izolacije (što bi bilo kvalitetnije rješenje, ali i skuplje - nije istina da ne preporučam), tada Vam parna brana uistinu nije potrebna, budući da ne postoji realna opasnost od nastanka kondenzata. U ovom slučaju bih preporučio postavu od još barem 10,00 cm toplinske izolacije preko postojećeg sloja. Zračni sloj između slojeva izolacije nije potrebno ostavljati. Kako biste ga uopće ostvarili?

 

Zoran

 

Pitanje
Pitanje izoliranja kosog krovišta? Radi se o obiteljkoj kući sa površinom dvostrešnog krova od oko 150m2. Krovište je izvedeno sa ventiliranim slojem iznad paropropusne vodoodbojne folije Tyvek Solid. Rogovi su 12/16 sa nagibom 30 st. Zanima me da li mogu ispuniti rogovo skroz do papropropusne folije sa vunom 16cm.Da li mora ići klasik kao u letku ili može i unifit 035. Također mislim ispuniti dodatni prostor ispod potkonstrukcije cd profilimasa unifit 035.Pošto je gornja folija paropropusna bez posebnog ventiliranog sloja (folija ide do vrha krova i nema smisla ostavljati ventilirajući sloj) da li smije stavljati VCL foliju sa donje strane ili obavezno parnu zapreku(PE foliju) te da li ima razlike u primjeni folija s obzirom na namjenu prostorija(u potkrovlju će biti 3 spavaće sobe i kupatilo).

Odgovor
U ovom slučaju možete ići s izolacijom u punoj visini, budući da se radi o paropropusnom sekundarnom pokrovu.
Unifit je u svakom slučaju kvalitetnije rješenje jer se radi o gušćem proizvodu s kvalitetnijom (nižom) vrijednošću koeficijenta toplinske provodljivosti λ (W/mK).
Iznad prostora gdje nema jače produkcije vlage, može se primjeniti i parna zapreka (kao KNAUF INSULATION LDS 2), dok iznad prostora s visokom relativnom vlažnošću preporučam postavu parne brane (polietilenska folija - LDS 100).

 

Marija

 

Pitanje
Renoviramo podove u staroj zgradi i stanje je sljedeće. Dignuli smo parket ispod kojeg se nalaze daske,ispod njih je 16 cm šute,pa daske pa drvene grede(na 1 smo katu). Što učiniti dalje, želimo dobiti čvrsti pod na kojeg bi išli parketi. Koje su na opcije?

Odgovor
Vrlo često se takvi podovi (stropovi) saniraju na način da se postavljaju gotovi nosači (najčešće "I" nosači ili traverze) ili „utopljene" grede u sustavu armirano betonske ploče iznad postojećeg stropa.

To je dobar način koji preferiraju statičari i koristi se obavezno prilikom saniranja trošnih i statički upitnih stropova.

Ukoliko se radi o dobro očuvanom stropu, dovoljno je preko postojećih dasaka postaviti štafle (uz prethodno niveliranje - izravnavanje), između kojih se može postaviti sloj mineralne vune (toplinska i zvučna zaštita).
Preko štafli se mogu postaviti „OSB" ploče debljine minimalno 22 mm preko kojih postavljate završnu oblogu (parket). Preporuka je postava spužvastog materijala između štafli i OSB ploča kako bi se umanjio udarni zvuk prilikom hodanja.

 


Arhiva pitanja i odgovora