Arhiva pitanja i odgovora: travanj 2013. - srpanj 2013.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

 

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Mario Žanić

Gradim obiteljsku kuću u Zagrebu i u nedoumici sam u vezi sa izolacijom kosog krova. Naime, napravljeno je drveno krovište sa rogovima 12*16 cm. Kao pokrov smo stavili Gerard clasic a ispod njega letve, kontretve, paropropusnu vodonepropusnu foliju, termotop 10 cm i parnu branu između termotopa i rogova. Htjeli bi da dio rogova ostane vidljiv iz dekorativnih razloga. Zanima me, da li je dovoljno još staviti izolaciju između rogova , što upotrijebiti i koje debljine te da li između te dodatne izolacije između rogova i gips kartonskih ploča, kao završnog sloja, treba staviti parnu branu i kakvu?

Odgovor

Barem 5 cm izolacije predlažem i to DP-5 ploče kamene vune ili ECOSE izolacijski filc TI 135 U debljine 6cm.

Parnu branu koju imate između rogova i Termotop kamene vune treba premjestiti na način da se trake folije uz rogove pažljivo izrežu i izvade, ako je moguće. Prvo se postave UD profili paralelno između rogova na razini željene vidljivosti preko razdjelne trake. Utisne se vuna između rogova i pričvrste CD profili na svakih 40cm koji će držati izolaciju gore i Knauf ploče dolje. Parna brana se trajno, zrakonepropusno zalijepi na CD profile ispod i brtvi za rogove trajnoelastičnim kitom. Zatim se izrežu Knauf GF vatrootporne ploče sukladno razmacima između rogova, a na sudaru uz rogove se zarežu pod 45% a taj kontakt se zapunjava s Fugenfüllerom ili Uniflottom. Nakon toga se navuče sloj polimerno-cementnog ljepila, recimo Termofix Spachtel (LB Knauf) u koji se utopi mrežica od staklenih vlakana 5x5mm i zagleta se istim ljepilom. Nakon sušenja ljepila 1mm-1dan, dakle 4 dana, se nanosi predpremaz i boja po želji. Razdjelna zaštitna traka na rogovima ispod UD profila se ukloni skalpelom.

Rogove bi trebalo bojati zaštitnom lazurnom bojom koja će imati ulogu parne brane.

To bi bilo stručno izvođenje ako ne želite pucanje spojeva, što je čest slučaj kod želje za vidljivim rogovima a nestručne izvedbe.

 


 

Stipe Serdar

Iznad stambenog prostora imam potkrovlje koje se povremeno koristi i koje nije uopće izolirano te je kao takvo, normalno, vrlo hladno zimi te vrlo vruće ljeti. Zanima me na koji najjednostavniji način mogu izolirati pod u potkrovlju kako bih smanjio gubitak topline u prostorijama ispod. Naime, razmišljam da na pod u potkrovlju (koji je inače armirano betonska ploča) postavim PE foliju kao parnu branu, zatim kamenu vunu debljine 5 cm i na nju neki najjeftiniji laminat na kojeg naiđem.

Da li je predloženo rješenje dobro, odnosno da li ću s tim rješenjem smanjiti gubitak topline iz prostorija ispod?

Odgovor
Nažalost laminat tehnički ispravno ne može ići direktno na kamenu vunu, jedino preko mokrog ili suhog (OSB ploče) estriha. Možete staviti samo OSB ploču (22mm) po kojoj ćete povremeno hodati na način prema slici:

Izolacija poda

Kamena vuna je DDP ili TPT, parna brana LDS 100 i rubna traka kamene vune je RS.

 


 

Verdi Murtezi

Imam kucu zidano od betona neki 25% i od blokova Xela,interesuje me kako da uradim izolaciju od kamene vune (koji typ ,koju debljinu ,koji ljepak ,mrezu uglove ,fasadu itd) Kuca je povsine oko 320 m 

Odgovor
Za izvođenje toplinskog sistema fasade na osnovi kamene vune na zidove od betona i porobetona (Xella) predlažem lamele kamene vune Knauf Insulation FKL debljine 8cm kod kojih nema potrebe mehaničkog učvršćenja (tiplanja) nego se lijepe punoplošno na vanjski zid.

 


 

Amir Hasani

Ako mozes da mi pomognes oko materiala koji ide za izolaciju koce sa kamenom vunom (prve klase) debljine od 8 cm

Znaci ponuda za komplet material (kameno vune ,ljepak,mrezica  i sva ostala roba do zavrsetka radova)

Kuca ima oko 300 m².Izgradnja oko 25% zidova su sa betonom a ostli dio sa blokovima xela

Odgovor
Za područje Kosova kamenu vunu isporučuje Knauf Insulation Surdulica. Kontakt je: Berisha Sylejman: +37744506839, berisha.sylejman@knaufinsulation.com

 


 

Anto Harlović

Radi se o staroj kamenoj kući sa drvenim podovima ( odozgor prema dolje: drvene daske na gredama sa donje strane greda su drvene daščice inkartane (malter).
Zvučna izolacija nije bitna jer je jedan stanar.
Kako sanirati drveni pod sa relativno malim ulaganjima?
U jednom dijelu drveni pod je pituran uljnom bojom.
Budući pod mjestimično ima procjepa nekoliko milimetara između dasaka pod pretpostavkom da su daske zdrave čime zaštititi i nivelirati istog prije polaganja OSB ploča ili nešo drugo.
Da li prije OSB ploča dođe folija i koja?
Da li se OSB ploče pričvrste vijcima u području greda.Što se može postaviti na OSB ploče (npr linoleum)?
U jednom dijelu od desetak kvadrata gdje je uticaj vlage što staviti umjesto drvenog poda i drvenih greda da je otporno na vlagu?
Ako skinem malter sa stropa koji lagani materijali bi se mogli staviti na strop a da ne skidam drvene daščice pričvršćene na grede?

Odgovor
Malo je teško stručno odgovoriti na pitanja uz zahtjev za minimalizacijom. Krenimo redom; Glede zaštite i niveliranja dasaka, treba ih očistiti te zaštititi impregnacijom za drvo dok za niveliranje možete koristiti filc koji se postavlja kao podloga laminatu. Dakle odmah prijedlog za laminat kao pod, a uzmete 2x filc. OSB ploča 22mm se pričvrsti za grede pomoću vijaka za drvo. Ukoliko je režim grijanja gore i dole jednak i ne mislite ugraditi toplinsku izolaciju, nema potrebe za parnom branom (folijom).

 

Što se tiče područja utjecaja vlage, taj dio treba ljeti iskopati zid izvana, dobro osušiti i hidroizolirati. Ima materijala koji će trpjeti vlagu, ali ne i nastajanje plijesni i gljivica s vremenom, koje su opasne po zdravlje.

Glede stropa, preko daščica pričvrstite direktne ovjese za grede, CD-profile i Knauf-ploče.

 


 

Gostimir Grgurev

zainteresirali ste me s ovom kamenom vunom te s rabatom preko 30 %- pa me interesira koliko bi me došlo kn po 1 m2 kompletan sustav s kamenom vunom i završnom dekorativnom žbukom.Kolika je debljina kamene vune i koja joj je prednost (ušteda) u toplinskoj izolaciji u odnosu na BASF GRAFITNI EPS od 8 cm(koji ima provodljivosi 0.o32 wh/m2.Molim Vas koliko košta samo 1m2 kamene vune a da debljina vune odgovara grafitnom eps od 8 cm te dali istu vunu mogu kupovati po toj akcijskoj cijeni i u Rijeci(radi li se i vuna ljepljenjem i tiplanjem ili kako)puno pitam jer se o vuni uopće nisam interesirao jer su mi rekli da je najbolja ali najskupla no sad ste me zainteresirali s rabatom od  preko 30 % pa  ću viditi što ću se onda odlučiti.Inače na kući već postoji klasična fasada špric,žbuka i završna terabona sve staro 30 godina ali u dobrom stanju ne runi se ima ukupno cca 330 m2 fasade. 

Odgovor
Slobodnog ste mišljenja da mi proizvođači uvijek prodajemo svoje, ali učivši o fasadama i proučavajući fasadne sustave dugi niz godina u teoriji i praksi pa i konkretnim ispitivanjima, uvjeren sam da je fasada s kamenom vunom za sada još uvijek najbolja opcija „uloženo-dobiveno“. Knauf Insulation proizvodi mnogo vrsta toplinskih izolacija, između ostaloga i EPS.

 

Grafit se dodaje u EPS radi poboljšanja toplinske provodljivosti i vodoodbojnosti, ali to je još uvijek vrlo naparopropustan materijal koji se lijepi u hladnu zonu zida i time ne dopušta izlazak difuznoj vlazi iz unutarnjih grijanih prostora, nego se ta vlaga zadržava između EPS-a i zida, vrlo brzo nastaje plijesan, gljivice i sve to zajedno umanjuje toplinsku vrijednost čitavog vanjskog zida te EPS s godinama propada u toj zoni stavaranja kondenzata.

Također EPS je vrlo osjetljiv na visoke temperature (tali se već pri 65ºC, a vuna drži do 1000ºC) i kao gladak ispunjen materijal nije nikakva zvučna izolacija. Nije otporan na kemikalije i mikroorganizme te izuzetno jakog statičkog elektriciteta čime se privlače prašina i ostale nečistoće na završno lice fasade. Također kod grafitnog EPS-a trebate biti vrlo oprezni pri odlaganju robe na gradilištu kao i samom lijepljenju na kuću jer tamna boja grafita privlači sunčeve zrake gdje često dolazi do izvijanja ploča pa time odbacivanja odnosno smanjenja prionljivosti ljepila na zid. Dakle fasaderi moraju biti vrlo pažljivi oko zaštite, jer bilo je slučajeva otpadanja izolacijskih ploča iz tog razloga.

Dakle mogli bi smo reći da suh proizveden grafitni EPS ima bolju toplinsku vrijednost 10% „u startu“ od fasadnih ploča kamene vune FKD S, ali ugrađen na klasičan objekt koji se kontinuirano koristi, fasadni sustav s vunom je vrlo brzo u prednosti jer ne zadržava vlagu u zidu. 

Zaključit ću da u startu 8,8cm kamene vune zamijenjuje grafitni EPS s λ=0,032 W/mK debljine 8cm, a već za godinu dana je situacija obrnuta.

U privitku Vam dostavljam troškovnik čitavog materijala po m2 za jedan korektni certificirani sustav, a cijena samo fasadne vune FKD S debljine 8cm u akciji do 1.5.13. je 47,23 Kn/m2 minus 5% na voucher + PDV=56,10Kn/m2.

Svakako možete kupiti Knauf Insulation kamenu vunu preko naših trgovaca u Rijeci, naprimjer Jadran Impex d.o.o., ili se javite našem komercijalno-tehničkom predstavniku za područje Rijeke, g.Egon Knežević, d.i.s, da uputi na nekog drugog trgovca te Vam dostavi voucher ako se odlučite za vunu.

 


 

Sinisa Anić

Molim Vas za savjet vezano uz izolaciju(toplinska i zvucna) poda. Radi se, naime o kuci s dva odvojena stana. U prizemlju je jedan stan a drugi stan je dvo-etazni, kat i potkrovlje. Zanima me kako kvalitetno izolirati pod u stanu na katu.

Ne zelim koristiti cementni estrih vec OSB ploce 22mm na drvene gredice s ispunama od kamene vune DP5 ili DP3.Podloga je AB ploca 15 cm.Posebno me interesira da li je moguce koristiti OSB ploce u kupaonici,kuhinji i na koji nacin to kvalitetno izvesti.

Odgovor
Ispod gredica i bočno na dodiru OSB sa zidom treba postaviti trakasto filc (laminatni) ili kvalitetnije rješenje Ethafoam membranu za zaštitu od udarnog zvuka (topota). Glede prostornog zvuka ispuna s DP-5 je bolje rješenje, naravno i nešto skuplje. OSB ploče su tvornički impregnirane i dosta vodootporne, samo treba za lijepljenje keramike koristiti kvalitetna „flex“ ljepila.

 


 

Sinisa Anić

Imam problem nabavke kvalitetnog drva(drvenih gredica) za izvedbu poda s OSB plocama. Zbog toga ozbiljno razmisljam o izvedbi poda s cemetnim estrihom-plivajuci pod. Molim Vas za savjet kako to najkvalitetnije izvesti te koje materijale korisiti. Ukupna visina poda s parketom/plocicama je 9-10 cm.

Odgovor
Pod s parketom:

Pod s parketom

-kamena vuna TP debljine 4cm i bočno rubne trake RS visine 10cm

-LDS 100 folija

-armirani estrih s Q 131 debljine 4cm

-parket nakon izmjerene vlage manje od 2%

Pod s pločicama:

Pod s pločicama

-varena ljepenka V3 samo u kupaonama i WC-u

-XPS C 350 debljine 5cm

-LDS 100

-estrih 4cm može biti armiran samo vlaknima

-keramičke pločice

 


 

Frank

Htio bi izolirati sobna vrata,visina 200 cm,širina 80 cm i debljina oko 3 cm ,pa me zanima s kojim materijalom i kolika bi bila debljina tog materijala

Odgovor
Glede kamene vune koju mi proizvodimo, možete koristiti proizvod DP-10 ili TP ploče debljine 2do4cm ili jednostavno neke spužvaste materijale s dobrom apsorpcijom zvuka. Čak će 2 različita materijala visoke apsorpcije zvuka dati veći učinak pa bi rješenje bilo 2cm kamene vune pa 2cm spužve i to tapicirati. Vrlo su bitne i kvalitetne absorpcijske brtve vrata.

 


 

Boris

Spustio bi strop cca 10 cm u sobi gore je tavan, da li je potrebna folija i koju bi vunu stavio od max. 5 cm

Odgovor
Ako je gore negrijani prostor, parna brana je nužna između toplinske izolacije i stropne obloge. Predlažem ECOSE izolacijski filc Classic 040 debljine 5cm pričvrstiti preko direktnih ovjesa i CD profila, a parnu branu LDS 100 treba trajno, besprijekorno zalijepiti i zabrtviti na vunu s grijane strane. Na CD profile se učvršćuju Knauf ploče.

 


 

Josip Kukor

javljam Vam se s upitom za najkvalitetniju izvedbu izolacije specifičnog vanjskog zida. Objekt će biti izveden na betonskoj ploči nosivom metalnom/čeličnom konstrukcijom, stupovi na razmaku od cca. 60 cm i obložen limom (profil lima nije poznat).

Koju izolaciju ugraditi između metalnih stupova koju preko stupova između Knauf podkonstrukcije? Koju foliju postaviti na konstrukciju prije obloge GK pločama.

Ukoliko ste u mogućnosti uz odgovor nam pošaljite i tehnički list koji ću priložiti investitoru.

Odgovor
Između stupova predlažem ECOSE ploče mineralne vune kaširane sa staklenim voalom prema limu TP 435 B, a između potkonstrukcije Classic 040. Parna brana između GK ploče i vune je LDS 100, preklope parne brane (folije) lijepiti s trakom Soliplan(bijela), a oko prozora ili drugih proboja kroz zid, s trakom Solifit(plava).

 


 

ANTUN NEMET

dali postoje negdje vaše prezentacije i može li se doći nekako pogledati ako je moguće želio bih vaše kataloge i brošure najveći prioritet mi je izrade fasade kamenom vunom    

Odgovor
Evo, šteta što niste prije pisali, 18.3. sam držao prezentaciju-edukaciju u MD-Profili Osijek i ne bi bio problem da budete prisutni. Molim da mi pošaljete točnu adresu pa ću Vam poslati brošure koje možete i sami skinuti na stranici www.knaufinsulation.hr

 


 

Rumica Baranović

kako imamo jedan veliki problem u našem stanu, a to je zvučna izolacija, zanima me da li bi taj problem riješili sa Vašim pločama. Ako da, gdje ih kupiti, kako ih postaviti (imamo zid od duplih knaufa sa vunom od 10 cm, sa obe strane po dva knaufa) i opet se sve čuje.

Odgovor
Teško je nešto reći, kakva je to buka od susjeda, jer da je to stručno izvedeno i odabrani adekvatni materijali, mora biti korektno prigušenje zvuka, jer je to ispitano. Dakle stručno i efektno bi bilo, dvostruka Knauf Diamant ploča, 8cm kamene vune Knauf Insulation DP-5, zračni prostor prema Vašoj strani i dvostruka Knauf-Diamant ploča s Vaše strane. Vrlo je bitno besprijekorno brtvljenje svih spojeva sa stropom i zidom s odgovarajućim brtvenim trakama.

 

 

 
 

Igor Đerđa 

molim Vas da me savjetujete za izolaciju krova i kolika je cijena .Rušim kompletno krovište i radim novu deku od fert gredica sa serklažima 1,20m te novo krovište sa kučicama sa sjeverne i južne strane.Zanimala bi me izolacija fasade i krova 

Odgovor

Najprije predlažem da uzmete sat vremena i pročitate naše prospekte Izolacija kosog krova i Izolacija vanjskih zidova na www.knaufinsulation.hr .

Za izolaciju potkrovlja predlažem izolacijski filc ECOSE TI 135 U i to 10cm između rogova (zračni prostor do daske) i 10cm ispod rogova između Knauf profila da se prekriju rogovi kao toplinski mostovi. Parna brana između vune i gips-kartonske ploče je PE-folija LDS 100 koju treba besprijekorno trajno zabrtviti s kvalitetnim trakama (Soliplan za preklope, Solifit oko proboja-dimnjaka ili krovnih prozora i Kleberaupe-spoj parne brane na bočni zid):

KI-LDS-100

Kvalitetni suhomonter traži oko 200Kn/m2 za spomenuto, mada predlažem da vrlo bitne kvalitetne trake kupite sami. Za fasadu predlažem ETICS sustav s 10cm ploča kamene vune FKD S (PTP 035 stari naziv) u certificiranom sustavu s ljepilima, mrežicom, profilima i završnim slojevima, na primjer: Svjetlost Chromos, LB-Knauf, Murexin, Rofix, Samoborka itd.

Sama kamena vuna je trenutno u akciji do 1.5. i cijena u maloprodaji za 10cm je 70Kn/m2, dok majstori na području Varaždina takvu fasadu „ključ u ruke“ rade oko 220 Kn/m2.

 


 

Oton

Molim Vas da mi HITNO pošaljete detalj spoja toplinske izolacije vanjskog zida PTP-035 i poda balkona s završnim obradom s keramičkim plčicama. Nadam se da takav detalj postoji od proizvođaća.

Odgovor
Balkoni i terase

Dakle u zonu prskanja vode min 20cm se postavlja XPS, a gore kamena vuna.

 


 

mirza malkić

nedavno smo sagradili kuću a na zidovima nema fasade nego samo špric.kada je jača kiša unutra vlaži. zanima me može li se i kako obložiti vanjske zidove sa unutarnje strane knaufom i vunom. krovište je jednostruko ventilirano i podaščano sa razmaknutom oplatom 2 cm.zanima me koju foliju sa donje strane stavit,LDS 2 ili LDS100.

Odgovor
Nije dobro da zid vlaži, posebice u zimskim mjesecima gdje može doći do smrzavanja te vlage i razaranja zida. Dakle treba razmišljati o paropropusnoj iznutra, a vodobojnoj toplinskoj fasadi izvana, a to je fasada s kamenom vunom.

Uvjetno rečeno, može se izolirati iznutra, ali tada prvo trebate na zid trajno i vodonepropusno zabrtviti paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04 (natpis prema zidu), postaviti samonosive knauf profile, između vunu (Classic 040 ili TP 115) i parnu branu (LDS 100) s grijane strane vune besprijekorno-trajno zalijepiti (trake Soliplan i Kleberaupe).

Što se tiče jednostruko ventiliranog podaščanog krovišta, koristite parnu branu LDS 100.

 


 

Dubravko Racic

najljepše bih vas molio da me uputite na mogućnost toplinske/zvučne izolacije u kući u kojoj je nemoguće diranje fasade - obvezna kamena fasada - Dubrovnik - kamena fasada je postojeća. Postojeće horizontale su drvene grede i stura- trska-  sa žbukom. Najlošija je horizontala između gornjih prostora i potkrovlja. Ljeti prevruće, - zimi prehladno?

Što savjetujete iz vašeg proizvodnog programa?

Odgovor
Glede toplinske i zvučne izolacije međukatne konstrukcije predlažem konstrukciju kao na slici:

Izolacija međukatne konstrukcije

Skinite trsku, između greda ECOSE filc TI 135 U debljine da ostane 2cm zračnog prostora do daske. Na grede ispod preko direktnih ovjesa i CD profila pričvrstite ploče kamene vune TP debljine 5cm. Obvezna postava parne brane (nema je na slici) između gips kartonske KNAUF stropne obloge i vune, a toje PE folija LDS 100 koju treba besprijekorno trajno zalijepiti s trakama Soliplan za preklope i Kleberaupe za spoj brane na bočni zid.


 

 
 

Dalibor Vučić

Našao sam vašu reklamu za izolaciju fasade kamenom vunom sa određenim podatcima o „super – popustima“. Naime, imam drvenu kuću koju bih želio izolirati sa kamenom vunom. Znam da nije uobičajeno, ali meni se to čini kao odlično rješenje, jer uz izolaciju želim obložiti kuću sa poluoblicama. Kuća se nalazi u šumi na području Ogulina, gdje ima dosta snijega, pa bih na taj način želio bolje zaštititi i izolirati kuću.

 

Molim vas neku ponudu i savjet za željenu izolaciju. Razmišljao sam o 5 cm prešane kamene vune.

Odgovor
Na postojeće vanjske drvene zidove treba preko „štafli“- drvene grede 5x8cm na razmaku 59cm pričvrstiti i zrakonepropusno zabrtviti parnu zapreku LDS 2 Silk. Između štafala (dulja 8cm strana okomito na zid) utisnete ECOSE ploče mineralne vune TP 435 B na način da je kaširana crna strana prema van ( prema završnoj oblozi). Ploče mineralne vune treba pričvrstiti sa po dvije tiple za drvo preko parne zapreke LDS 2 Silk. Dakle oblice treba izvesti na način da je 3cm ventilirani prostor između vune i njih, odnosno izvesti otvore s mrežicom protiv štetočina, u podnožju i ispod strehe objekta.

 


 

Dejan Kočiš

U potkrovlju imam sobu dimenzije 2,9 x 4 metara koja je cijela obućena brodskim podom. Brodski pod je u dobrom stanju mada ima nekoliko mjesta gdje su ispale kvrge. Sad bi to htio preuredit u dječju sobu pa sam razmišljao samo na brodski pod prišrafiti knauf ploče pa me zanima da li je to dobro rješenje. Brodski pod je gore već cca 20 godina pa mislim da je drvo odradilo svoje i ne bi smjelo biti pucanja ploča po spojevima.

Molim Vas da mi navedete par savjeta u svezi ove moje ideje.

Odgovor
Ako je konstrukcija čvrsta, najjednostavnije preko elastičnih direktnih ovjesa i CD profila pričvrstite toplinsku izolaciju ECOSE filc Classic 040 debljine 5cm, obvezno besprijekorno-trajno zalijepiti parnu branu PE foliju LDS 100 između vune u Knauf ploča.

 


 

Bruno Hozmec

Iako je već bilo pitanja na tu temu, postavit ću ga ponovo, nešto konkretnije. Molim Vas za savjet kako hidro i termo izolirati natkrivenu terasu od cca 20 -tak m2 koja je obzidana zidovima visine cca 1m. Ispod terase nalazi se spavaća soba. Planirao sam  postojeći "fert strop" namazati sredstvom na bazi bitumena, te položiti ljepenku. Na spomenuto položio bih PE foliju, te na to 5 cm stiropora i 5 cm estriha.

Odgovor
Ispravno rješenje. XPS (falcani stirodur) je bolja opcija, ali i skuplja.

 


 

Miso Lucin 

imam 175 m2 krova. Kroj je betonska kosa deka, iznad nje je samo mediteran kupa. Htio bih taj krov propisno izolirati. molim za pomoc kod odabira materijala, i sl..

Odgovor
S obzirom na postojeće stanje, pretpostavljam da ste u mogućnosti izolirati samo iznutra pa predlažem da na kosu ploču ispod preko direktnih ovjesa i CD profila postavite 10cm Knauf Insulation višenamjenski izolacijski filc Unifit 035 debljine 10cm i parnu branu LDS 100 sljubljenu na toplinsku izolaciju s grijane (unutarnje) strane. U razini CD profila imat ćete prostor za povući el.instalacije i na CD profile pričvrstiti i soboslikarski obraditi Knauf A ploče.

 


 

Antonija Balov

Podigli smo visoko potkrovlje , s krovom s gredama , paropropropusnom folijom ,letvama, danskom i ciglom. Zanima me kako da izradimo plafone i što za kupaonicu je najbolje stavit zbog vlage. te kako izradit podove da se buka ne prenosi na kat ispod. Unaprijed zahvaljujem i ako je moguče kolika je okvirna cijena te izrade.

Odgovor
Dostavljam slike s rasporedom slojeva od daske na dole:

KI LDS 100

-2cm zračni prostor

-ECOSE filc od mineralne vune TI 135 U debljine 10cm između rogova

-ECOSE filc od mineralne vune TI 135 U debljine 10cm između CD profila ispod rogova

-parna brana LDS 100 besprijekorno-trajno zalijepljena između vune i stropne obloge Knauf protupožarne ploče

Cijena oko 200Kn/m2 (materijal i postava).


Pod protiv udarne buke, slojevi odozgo:

Pod s parketom

-parket ili drugo (nakon 2 mjeseca ili vlage manje od 2% u estrihu)

-estrih debljne 4cm armiran s Q131 u donju vlačnu zonu

-folija LDS 100

-podne ploče kamene vune protiv udarne buke TP debljine 5cm

-rubne trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova

Cijena oko 150 Kn/m2 bez podne obloge (ovisi da li parket, keramika, laminat itd).

 


 

Vladimir Beronić

Imam namjeru vrlo skoro toplinski izolirati strop/plafon u stanu.
Objekat je zgrada sa dva  stana ( stan u prizemlju i stan na katu ) građen  1974. godine a nalazi su u području Kutine.
Moj stan se nalazi na katu a krov je izveden kao ravan krov-AB ploča + hidroizolacija ( ostali detalji mi nisu poznati ).
Pošto imam velike toplinske gubitke ( centralno grijenaje na plin ) kroz strop namjeravam ga toplinski izolirati iznutra ( u ovom trenutku izoliranje sa vanjske strane nije opcija ) te Vam se obraćam za savjet.
Namjeravao sam to napraviti spuštanjem stropa knauf pločama između kojih bi bila vaša Unifit 035 ili slična mineralna vuna debljine 5cmm ( veća debljina mi ne odgovara zbog
visine stropa koji je cca 255 cm )
Sa grijane strane bih postavio parnu branu ( vaša LDS 100 ili slično ).
Ove godine sam primjetio da je došlo do pucanja(ljuštenja završnih slojeva ( završne boje i glet mase ) u kuhinji u području gdje je slivnik oborinskih voda sa krova ( znači krov ima pad
prema jednoj točci )-tu se voda najviše zadržava.

Zanima me da li sam dobro predvidio materijale i način izolacije i što sa dijelom stropa u kuhinji jer se bojim da mi nakon spuštanja stropa ne dođe do vlaženja mineralne vune.
Jako bi puno pomoglo ako bi poslali nekakvu skicu u presjeku redosljeda postavljanja ovjesne konstrukcije , izolacijskog materijal i parne brane te kratakopis tijeka radova.
Da li je potrebna nekakva dodatna obrada stropa jer se pojavila plijesan.

Uz toplinsku izolaciju stropa namjeravam staviti i vanjsku kontaktnu fasadu od kamene vune debljine 10 cm te sam već dobio voucher te se ovim putem zahvaljujem.

Odgovor
Dobro ste zamislili slojeve. Imam slike koje bi trebale poslužiti:

 

Izolacija potkrovlja

Izolacija međukatne konstrukcije

Uglavnom se to izvodi preko direktnih elastičnih ovjesa i CD profila (60x27mm), samo umjesto drvenih greda je Vaš strop.

Obzirom da nemate previše visine, morat ćete ići na ove 3 gornje slike pa će profili biti hladni mostovi, a i problem je postave elektroinstalacije. Plijesni treba ostrugati i te površine premazati sredstvima protiv istih (ima više tipova u trgovinama Boje i lakova).

ECOSE Unifit 035 je za razliku od slika smeđe boje (sada je naziv TI 135 U), optimalan je izbor, ali ga proizvodimo od debljina 6cm (možete ga utisnuti na 5cm-bit će nešto bolje toplinske vrijednosti).

Parna brana je LDS 100 i treba ju obvezno trajno, zrakonepropusno zalijepiti preko CD profila između Knauf ploče i vune. Glede toga mi nudimo Soliplan bijelu traku za preklope i Kleberaupe traku za spoj LDS 100 bočno na zidove.

 Nikica Bogavčić

u fazi sam postavljanja metalne podkonstrukcije za knauf gips ploče. Namjera mi je obložiti sve zidove u kući, vanjske i unutarnje, te vas molim za savijet u vezi izolacije i parne brane. Da li da stavim na unutarnju stranu vanjskog zida termo izolaciju? Da li da stavim i parnu branu?

Vanjski zid:

- Porotherm 25 Cm 
- Cementni namz 1 Cm
- Stiropor 5 Cm
- Silikatna završna žbuka

Da li da stavim i na unutarnje zidove termo izolaciju i da li mi je potrebna parna brana?

- Porotherm 8 Cm
- Porotherm 20 Cm 

Odgovor
Sa stanovišta osnovnog pravila projektiranja vanjskog zida da je isti masivna pregrada koja može akumulirati grijanje ili hlađenje, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade, Vaš vanjski zid je toplinski korektan, ali ne i glede mikroklime (stiropor je neparopropustan materijal u hladnoj zoni zida gdje uz neadekvatno provjetravanje prostora nastaje kondenzat te plijesni i gljivice tijekom godina). Osobno ga ipak ne bi izolirao iznutra. Ako se i odlučite izolirati iznutra s profilima i GK pločama, uvijek je potrebno između toplinske izolacije i lagane zidne obloge, besprijekorno trajno zalijepiti-zabrtviti parnu branu (naš tip LDS 100). Toplinski ćete poboljšati zid, ali spriječiti akumulaciju istoga što ne stvara dobru mikroklimu.

 


 

Ivo Jelečević

Poštovani, želio bi izolirati potkrovlje ( kosi i ravni dio ) iznutra, pa mi treba savjet jer je kod mene puna deka, dakle mont gredice i klasična žbuka. Jeli moguće toplinski izolirati s materijalima koje vi nudite ? Hoće li se stvarati kondenzati ?Jeli takav način toplinske izolacije prisutan u praksi ?

Odgovor
Ako živite i kontinuirano grijete taj prostor zimi, bolje je taj FERT-strop izolirati izvana jer će bolje akumulirati toplinu što je bolje za mikroklimu. No ako to niste u mogućnosti, tada jednostavno preko direktnih ovjesa i CD profila pričvrstite toplinsku izolaciju (naš tip ECOSE filc od mineralne vune Classic 040 ili kvalitetniji TI 135 U) te obvezno besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu (PE-folija debljine 0,2mm, naš tip LDS 100) između vune i gips-kartonske ploče.

Ako vanjski zid nije toplinski izoliran, može doći do stvaranja kondenzata uz rub postavljene nove izolacije, jer ovdje dobivamo tzv. toplinski most. Dakle redovito provjetravanje prostora je nužno, ali i grijanje.

 


 

Hrvoje Poljak

Imamo jedan problem na nedavno izvedenom natkrivanju balkona u okviru kojeg smo proširili stambeni prostor. Natkrivanje je izvedeno aluminijskom konstrukcijom, gdje je na krovu valoviti sendvič panel koji u sebi sadrži i određenu izolaciju, konstrukcija je naslonjena na postojeći balkon koji ima svoju vlastitu izolaciju (sep, stirodur), te su u okviru konstrukcije izvedena i 3 aluminijska (plastificirana) prozora, dok su bočne stranice također obložene sa panelima. Na unutrašnjem dijelu je izvedena knauf konstrukcija iznad koje se nalazi sloj kamene vune i dio zračnog prostora (krovni dio), dok je dio prema zidovima značajnije uži.

Ove zime se pojavio problem koji sliči na kondenzat, pogotovo na dijelu iznad samih prozora, odnosno na spojevima zidova i prozora gdje se sakuplja prilična vlaga i gdje je izgleda knauf vlažan od kondenzata. Dodatno, odmah iznad samih prozora su izvršeni proboji za halogenu spot rasvjetu koja sigurno dodatno podiže temperaturu, te se u najhladnijim danima, pogotovo kada se na krovu konstrukcije zadržava snijeg, pojavljuju značajne fleke od kondezata upravo na području između stropne rasvjete i prozora, odnosno po rubovima uz spojeve prozora i knaufa.

Interesira me vaše mišljenje da li bi se sanacija mogla napraviti na sljedeći način:

- Odmah ispod valovitog aluminijskog krova vodo nepropusna, paro propusna folija – istu bi trebalo navuči i na dio okvira prozora prema unutra pretpostavljam ?

Zatim dio zraka, te kamena ili staklena vuna (molim preporučite mi vaš proizvod koji najbolje odgovara) najmanje 15cm debljine ili više, ovisno o prostoru/visini

- Paro propusna PE folija u kojoj su izvedene kutije za rasvjetu također presvučene PE folijom (kako napraviti /izolirati proboje za šarafe i druge montažne elemente u knaufu za rasvjetu/struju ?) te završna knauf obloga (vodootporni knauf bi također trebao biti umjesto običnog pretpostavljam ?).

Naravno, ako smatrate da je sanaciju moguće napraviti i na drugi način, bili bi zahvalni na Vašem prijedlogu/sugestiji. Dodatno, da li nam možete preporučiti par dobrih izvođača koji bi mogli dati kvalitetnu ponudu i izvesti gore navedene ili slične radove sanacije izolacije i suhe ugradnje u stanu ?

Za kraj čestitke na organizaciji stranice i naročito trudu i odgovorima na silna pitanja iz kojih se može puno naučiti . . . 

Odgovor
Problem kondenzata mogu biti prekidi toplinske izolacije takozvani toplinski mostovi, ali vjerojatnije je kod Vas problem postave parne brane (PE folija koja nije paropropusna nego koči difuznu vlagu da ne dođe brzo u hladni dio konstrukcije pa kondenzira).

Naše proizvode predlažem ECOSE filc mineralne vune TI 135 U, parnu branu LDS 100 s trakama za preklope LDS Soliplan (bijela), a spoj parne brane i prozora, te oko proboja za instalacije traku Solifit (plava). Proboj Knauf vijaka kroz parnu branu ima zanemariv utjecaj, ali proboj instalacija treba besprijekorno zabrtviti.

Korektne majstore možete naći na stranici HUISG (Hrvatska udruga instalatera suhe gradnje) www.huisg.hr.

Također, hvala Vam na pohvalama za stranicu.

 


 

Ferdinand Slišurić

U planu je izrada spuštenog stropa u potkrovlju obiteljske kuće (Slavonija) po sistemu Knauf: izolacija staklenom vunom i GKP. Predviđena je postava ovim redoslijedom (odozdo prema gore): GKP, parna brana, staklena vuna debljine 14+5 cm (Classic 040). Krovište je ventilirano: rogovi visine 14 cm, razmaknuta daščana oplata, paropropusna folija, kontraletva visine 5 cm, letva i crijep uz odzračivanje na grebenu i sljemenu krova cijelom dužinom. Planiram na jednom dijelu potkrovlja (oko10 m2) postaviti daščani pod tako da to bude tavan za neke stvari a i pristup krovištu.

Pitanje glasi: je li potrebno (ili poželjno) ventilirati i tavanski prostor (od termoizolacije do krova)? Na nekim stranicama na engl. jeziku (attic ventilation) našao sam skice; navodno ljeti se krovište prije ohladi kroz noć, a zimi se vodena para brže ukloni.

Što Vi mislite o tome? (Pregledao sam dosta fotografija gotovih kuća (njemačkih) i nisam nigdje vidio ventilacijske otvore za tavanski prostor, osobito za ovakav tip krovišta kao moj (Pultdach)). Inače, suhomontažeri u svojim ponudama daju kao parnu branu standardnu građevinsku foliju debljine 0,15 cm. Čini mi se da je razlika u vijeku trajanja u odnosu na Knauf parnu branu te, naravno, i u cijeni.

Odgovor
Zbog odvođenja difuzne vlage u hladnoj zoni krovne konstrukcije, a u cilju sprečavanja nastanka kondenzata i time šteta, prostor iznad toplinske izolacije treba biti ventiliran, ali ne i previše zbog rashlađivanja izolacije zimi, a time umanjenja učinka tzv. površinskog koeficijenta prijelaza topline. Stoga smjernice govore da je optimum ventiliranja kosih krovova obiteljskih kuća, 0,2% površine krova za ulaz zraka kod strehe te 0,5% površine krova za izlaz zraka na sljemenu (vrhu) krova.

Dobro ste pročitali glede odvođenja vlage i hlađenja potkrovlja, a na slikama koje ste poslali, vidljive su i od strehe zaštite izolacije tzv. vjetrovne brane („wind washing protection“), a to mogu biti paropropusno-vodonepropusne folije ili paropropusni sintetički voali.

Klasična parna brana je u principu PE-folija minimalne površinske težine 150 grama/m2 (obično 0,2mm), naša je na primjer LDS 100, polietilen niske gustoće, 0,19mm i 180grama/m2. Dakle bitna je deklaracija i tehnički list, a najvažniji parametar je Sd-relativni otpor difuziji vodene pare. „Filozofija“ je zapravo, da ako su krovišta dobro provjetravana, koriste se parne zapreke koje imaju Sd od 2-10m, a ako nisu, onda klasične parne brane koje imaju Sd oko 100m i više.

Također je važno besprijekorno-trajno lijepljenje i brtvljenje parne brane na toploj strani toplinske izolacije s kvalitetnim trakama. Naše imaju jamstvo 50 godina.

 


 

Kapša Josip

Imam kuću  pokrivenu šindrom ( na daskama ) podkrovlje je izolirano sa ( termo panelima , od kojih se grade hale 8 cm , te je ispod knauf, a između ovih ploča i daski je  cca 4-5 cm zračni prostor )

Ova izolacija nije dostatna , pa namjeravam dodatno izolirati krov. Pitanje je kako je najbolje da to uradimo. Ja imam razmišljanje , da po ovoj šindri pribijem letve horizontalno između kojih bi stavio  Vašu vunu ( pitanje je koju ?? ) preko toga  neku foliju ako treba koju ?. Zatim okomito  štafle od 4-5 cm za ventilaciju,potom OSB ili brodski pod, pa šindru. To je  moje nestručno razmišljanje, pa molim za savjet, ujedno cijenu vune za m2.  Pri tom je pitanje, kako zaštititi vunu od vlage , ili neke kiše, topljenja snijega ( znam da se to nebi trebalo događati , ali uvjek postoji ali )  Znamo da se vuna jednom natopljena  teško suši, a pritom gubi svojstva ako je mokra ili vlažna.

Slijedeće je pitanje . Tu istu kuću koja je zidana ciglom 29 cm, ožbukana , želim također utopliti, sa  Vašim pločama, pitanje je kojima, napominjem  da  moram  koristiti minimum debljine  tih ploča, jer si sužavam već ionako uske balkone, a drugo znamo da  su takovi zidovi dosta mekani, pa što su deblji  , to su i mekaniji. Znači koja bi debljina bila učinkovita ( područje Zagreba ) cijena za m2.

Odgovor
Na postojeću šindru treba uzdužno na rogove pričvrstiti „štafle na kant“ dakle 8cm po visini, između kojih utisnete 8cm ECOSE izolacijski filc TI 135 U (cijena 18,65 Kn/m2). Na štafle i toplinsku izolaciju se postavi paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 kao sekundarni pokrov. Na nju idu letve, OSB ploče pa šindra. Ventiliranje se izvodi između letava na zabatne zidove.

Glede zidova, bolje ih je izolirati izvana po sustavu kontaktne fasade, i za to nudimo fasadne ploče kamene vune FKD S debljine 8cm (akcijska cijena je 44,80Kn/m2).

KI FKD S

Ako pak inzistirate na unutarnjem oblaganju zidova, čime sprječavate akumulaciju topline vanjskih zidova, ali se prostori brže zagriju i ohlade, klasično preko direktnih ovjesa i CD profila postavite ECOSE ploče TP 115 debljine 4 ili 5cm (cijena 7,30Kn ili 9,16 Kn/m2), obvezno je potrebno besprijekorno-trajno zalijepiti parnu branu LDS 100 između vune i gips-kartonske unutarnje obloge.

 


 

Benedikt Tomljanović

ovim putem bi vas zamoli za savjet ispravnog redoslijeda  postavljanja stropne izolacije (strop bi spuštao max. 10 cm) iz razloga što od tri ovlaštena majstora svaki ima svoj redoslijed postavljanja materijala.

Radi se o prizemlju jednokatnice starosti cca 12 godina. Zidovi su od šuplje cigle (30 x 30 cm) iznutra ožbukani, izvana je 5 cm stiropora, a strop je visine 2,59 m  od fert gredica iznutra ožbukano. Iznad dnevnog boravka i spavaonice cijelom površinom prostire se susjedova natkrita terasa (cca 26 m2) koja je opločena pločicama. Zvučna (izrazit problem udarne buke) i termička (rađeno termografsko snimanje) izolacija terase je upitna, najvjerojatnije samo 1-2 cm stiropora.

 1. Strop-  fert gredica iznutra ožbukano
 2. da li se mora ugraditi paropropusna – odbojna folija između stropa i izolacije
 3. da li se ispod stropa mora/preporučuje ostaviti zračni prostor (1-2 cm) ili izolacija mora biti tijesno postavljena uz strop
 4. izolacija mineralna vuna cca 5 cm
 5. nosač gips – kartonskih ploča, UD i CD profili 3 cm visine
 6. da li se mora ugraditi parna brana ili se može u ovom slučaju bez nje
 7. da li se ispod izolacije mora/preporučuje ostaviti zračni prostor (3 cm UD profil) ili izolacija mora biti tijesno postavljena uz gips kartonske ploče
 8. perforirane gips kartonske ploče sa voalom (nepravilna perforacija 8 – 15 / 20)

Još bi vas zamolio za preporuku za odgovarajuću vrstu izolacije.

Odgovor
Iako ne možete adekvatno riješiti udarnu buku, jer je to stvar plivajućeg poda gore pa se dobar dio buke prenosi na nosive zidove, 15 do 20% ćete dobiti na slijedeći način:

Preko direktnih elastičnih ovjesa i CD profila, priljubljene do stropa pričvrstite podne ploče kamene vune TP debljine 5cm. Parna brana (naš tip LDS 100) obvezna je na toploj strani vune i potrebno ju je besprijekorno trajno zrakonepropusno zalijepiti. Između CD profila 27mm do gips-kartonske ploče može biti zračni prostor, dobro je radi prostornog zvuka te provlačenje el-instalacije.

 

 

Eva Kovač

Uređujemo potkrovni stan koji će imati potpuno ravan strop,bez kosina. Konstrukcija postavljena za strop su  poprečne grede. Iznad stropa stana imam  tavanski prostor, a krov stana mi je već izoliran.

Dakle, ne zanima me izolacija krova, nego me zanima izolacija  tog ravnog stropa, između stana i tavana, pošto planiramo strop od knaufa.
Koja debljina staklene vune mi je potrebna za izolaciju tog ravnog stropa,kakve su mi sve izolacijske folije i ljepljive trake potrebne te koja folija ide u koji dio izolacije u odnosu na staklenu vunu između?

Odgovor
Nadam se da sam dobro shvatio što želite izolirati pa krećemo odozgo prema dole:

 • Paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 (natpis se okreće prema krovu, trake za preklope ima na sebi, a na bočne zidove ju možete brtviti s obostrano ljepljivom trakom LDS Kleberaupe)
 • Između greda se u punoj visini utisne ECOSE filc TI 135 U
 • Poprečno ispod greda pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila postavi se još 6cm filca TI 135 U
 • Na CD profile ispod treba besprijekorno trajno zalijepiti parnu branu LDS 100, preklope s trakom LDS Soliplan, oko proboja (dimnjaci, ventilacija) traka Solifit, a spoj parne brane na bočni zid, izvodi se pomoću LDS Kleberaupe
 • Gips kartonska A ili F ploča

 


 

Damir Slavčić

Postavio bih unutarnju izolaciju na strop potkrovlja. Strop je izrađen od siporeksa. Zanima me koju vrstu i slojeve izolacije i eventualno knauf ploča mi preporučate. 

Odgovor
Pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila pričvrstite ECOSE filc TI 135 U debljine od 6 do 10cm (po želji). S grijane strane vune obvezno treba trajno besprijekorno zalijepiti parnu branu LDS 100 s trakama za preklope LDS Soliplan i na bočne zidove s LDS Kleberaupe. Stropna obloga neka bude obična Knauf A ploča.

 


 

Goran Pticar

namjeravam izolirati potkrovlje i svakako bih to napravio bez skidanja crijepa budući da se radi o 2 manje prostorije. Krovište je bez sekundarnog pokrova, samo poletvano i gore je betonski crijep, staro 7 godina.

Pronašao sam Vaš savjet sa obavijanjem rogova paropropusnom folijom + staklena vuna + parna brana + knauf. Izolacija bi bila do noseće grede (vidjeti sliku) sa time da bi sljeme krova ostalo neizolirano budući da će se izolirati strop. Između rogova ide kako ste savjetovali kontraletva od 5 cm koja će omogućiti provjetravanje i odvodnju eventualnih oborinskih voda koje prođu kroz crijep.

Moje je pitanje kako da riješim odvodnju iz kanala kojeg ću formirati pomoću kontraletve? Dali je potrebno probušiti stiropor na mjestu kanala (vidjeti sliku potkrovlje.jpg) i tamo improvizirati neku odvodnu cijev kroz fasadu? Ako se ta voda ne odvodi dalje može dosta oštetiti vjenčanicu jer će se sve slijevati po njoj? Može li naštetiti i fasadi? Ili je to zanemariva količina vode ako je primarni pokrov u dobrom stanju pa se ne treba brinuti zbog toga? Ovo bi bilo rješenje za nekih 10-ak godina, jer ću tada mijenjati kompletan pokrov pa ću onda postaviti i sekundarni pokrov na grede kako nalaže struka. Do tada bi ovo rješenje moralo zadovoljiti.

Odgovor
Ako je primarni pokrov korektno izveden, količina eventualne vode kod jakih oborina neće biti znatna, ali treba ju ventilirati. Stoga na mjestima gdje letvica „udara“ u stiropor, treba izraditi odzračne elemente u fasadi ispod strehe. Ti elementi trebaju imati mrežicu protiv ulaska insekata i tzv otkapnicu da se vlaga ne cijedi po fasadi.

 


 

Igor Mavrin

Započinjemo izgradnju obiteljske kuće u Bilju (Osječko-baranjska županija). Budući da će kuća biti obložena opekom rusticom, namjera nam je izolirati ju na sljedeći način (gledano izvana prema unutra):

- cigla rustica;

- vuna 10 cm;

- blok opeka 29/19/19;

- vuna 10 cm;

- parna brana (LDS 100);

- gipso-kartonske ploče.

Molimo Vas za pomoć kod odabira tipa vune, te preporučenog distributera na području Osijeka. Ukoliko smatrate da ćemo nekim drugim rješenjem postići bolju učinkovitost, molimo Vas za prijedlog i pojašnjenje.

Odgovor
Za toplinsku izolaciju između „rustice“ i zida predlažem fasadne ploče FKD S/10cm (akcijska cijena s voucherom i PDV-om je 70Kn/m2). Između profila s unutarnje strane predlažem ECOSE izolacijski filc TI 135 U. Proizvode možete naručiti preko MD Profil Osijek.

 


 

Tihomir Nekić 

Najprije bih Vam htio zahvaliti na savjetima vezanim za rješenje poda tavana, koje sam rješavao prije godinu dana. U moru brojnih savjetnika poslušao sam Vaše mišljenje i uradio izolaciju poda upravo onako kako ste mi i napisali. Jako sam zadovoljan sa rješenjem koje ste predložili – tako da još jednom koristim priliku da se zahvalim.

Što se tiče problematike koja dalje slijedi (izolacija krovnih ploha), a sve vezano na naš telefonski razgovor :

Trebam Vaš savjet za slijedeće :

1)      – krovište zgrade je sanirano na način da sa vanjske strane imamo crijep, ispod crijepa foliju (pretpostavljam da je paropropusna / vodonepropusna) – nema nikakve oznake na sebi, tako da na žalost ne znam točan tip folije (možda Vi možete skužiti  preko fotke ?) U svakom slučaju - nemamo daščanu oplatu.

2)     

- Sa donje strane krova (iznutra) – ja sam napravio podkonstrukciju za  knauf. Udaljenost od folije do vrha CD profila je cca.21 cm, a udaljenost od folije do vrha roga je cca. 16 cm. Tu planiram staviti staklenu vunu 35 (okomito između rogova 16 cm debljine – a na nju vodoravno između CD profila staklenu vunu 5 cm.

3)     

-Između rogova na mjestima gdje se rog naslanja na zid – postojali su otvori koje sam ja zazidao. Samo na jednom mjestu širini 80 cm sam ostavio otvoreno da cirkulira zrak. –da li da to ostavim tako ili da napravim dodatno neke otvore  za ventilaciju ?

Molim Vaš savjet kako napraviti izolaciju te kako i na koji način napraviti izolaciju oko prozora . Koju foliju koristiti ? Da li koristiti parnu branu ili foliju za djelomično propuštanje difuzne vlage. (istu koju sam stavljao na pod) Da li da staklena vuna bude stisnuta jedna na drugu  ili odmaknuta 2 cm od krovne folije ?

Na slici 2 u prilogu je vidljivo da folija koja je ispod crijepa – na mjestu gdje se preklapa nije zaljepljena. Da li i nju na tim djelovima treba dodatno ljepiti i sa kojom trakom ?

Odgovor
Izuzetno mi je drago da ste zadovoljni mojim prethodnim prijedlozima koji su zapravo „školski“ primjeri izvođenja toplinske, protupožarne i zvučne izolacije.

Prema slikama koje ste poslali, napominjem sljedeće:

S obzirom da ne možemo utvrditi o kojoj se foliji kao sekundarnom pokrovu radi, a također se na slikama vidi da preklopi folije nisu izvedeni minimalno 10cm, foliju na gredama treba polijepiti preklope od ispod s trakom LDS Soliplan, na slici ne vidim, ali ako ima nekih proboja (dimnjak, ventilacija) i ovdje treba foliju dobro zabrtviti (trajnoelastični kit ili traka LDS Solifit). Ipak bih ostavio 2cm zračnog prostora između vune TI 135 U (stari naziv Unifit 035) i gornje folije te probušio odzračnike kod strehe da difuzna vlaga tu ode van, jer ako je gornja folija neispitane kvalitete, može doći do stvaranja kondenzata na donjoj površini iste.

Također, sigurnije je koristiti parnu branu LDS 100 koja mora biti neprekinuto postavljena, trajno i besprijekorno zabrtvljena s tople strane vune. Vidim da ste već postavili neke dijelove GK ploča bez parne brane pa bi to trebalo skinuti dok se brana ne postavi potpuno ispravno.

Isti je slučaj kod krovnih prozora, CD profili su postavljeni do gips-kartonske špalete i ne vidim kako tu podvući LDS 100 i zabrtviti ju do visine toplinske izolacije prema „paropropusnoj“ foliji. Treba skinuti GK špalete. Ako se tu parna brana ne zabrtvi besprijekorno, kondenzat je neizbježan.

Da rezimiramo, toplinska izolacija između rogova neka bude ECOSE filc TI 135 U debljine 14cm (2cm zraka do gornje folije), a ispod rogova Classic 040 debljine 5cm (može se tu utisnuti i kvalitetniji TI 135 U kojeg proizvodimo od 6cm). Parnu branu LDS 100 treba zalijepiti na CD profile s trkama za preklope LDS Soliplan, a za spoj na bočni zid koristite neki kvalitetni trajno elastični kit.

 


 

Ivan

Koju vrstu vune bih trebao ugraditi u vanjske zidove niskoenerg. kuće, odnosno koji model izvođači radova najčešće traže za tu namjenu? Zbog čega nije dobro ugraditi na takvo mjesto običnu, klasičnu staklenu vunu, koja je puno jeftinija?

Odgovor
Obzirom da ne dajete previše podataka, pretpostavljam da imate klasičan vanjski zid zidan od blok opeke debljine 25 cm i tada za nisko-energetske uvjete predlažemo FKL fasadne lamele debljine 20cm (tehnički list u privitku) koje se punoplošno lijepe na zid certificiranim polimerno-cementnim ljepilom i ne „tiplaju“ se.

Staklena vuna se ne može lijepiti na zid od opeke, betona ili slično, u sustavu kontaktne fasade (ETICS) jer ne zadovoljava osnovne uvjete glede mehaničkih svojstva, a najvažnija je TR – rastezna čvrstoća okomito na površinu fasade.

Ako se radi o nekakvoj drvenoj konstrukciji vanjskog zida, tada se staklena vuna, ali ipak ona kompaktnija-kvalitetnija (tehnički list u privitku) može ugraditi između konstrukcije zida, ali je onda obvezna upotreba parne brane na unutarnjoj toploj strani vune, a paropropusno-vodonepropusna folija na vanjskoj hladnoj strani vune.

 


 

Zeljko Muskardin

pod na katu je sa gredama i podaskano,izmedju unutarnjeg zida i greda je suta i trstika daske su u dobrom stanju s obzirom da je kuca gradjena 1942 g. Kuca je u Varazdinu

zanima me kako da postavim izolaciju poda buducih spavacih soba te hodnika na katu Zamisljeno je da između daska i buduceg parket bambusa dojdu nove daske debljine 2,5 cm  a izmedju njih TP kamena vuna 2 cm te prek cijelog prostora PE folija i  na to OSb ploca 18 mm te novi parket.

Dali je to dobro s obzirom da je ispod kuhinja i dijelom dnevni grijani prostror a iznad soba je tavan ,izvana je cigla i zbuka bez izolacije.

Odgovor
Glede mehaničke stabilnosti i građevne fizike, pravilno bi bilo u sljedećim slojevima na grede:

 • Parna brana LDS 100, besprijekorno trajno zalijepljena i zabrtvljena po čitavoj površini iznad greda i na bočni zid do visine toplinske izolacije od kamene vuPrva OSB ploča 22m
 • TPT podne ploče kamene vune 20/18mm, rubno RS trake kamene vune 12mm za prekid zvučnih mostova
 • Druga OSB ploča 22mm
 • Parket

 


 

Maja Stolic

planiram raditi potkrovlje i pretvoriti ga u životni prostor. Radila bih ga bez skidanja krova i crijepa. Gore su samo crjepovi i grede bez ploče. Da li mi mozete objasniti najbolji postupak izolacije kako bi se to odradilo sto bolje.

Odgovor
KI LDS 2 silk

Kao na slici, prvo postavite letvice poprečno od postojećih letava paralelno s rogovima. Zatim razvučete paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04 kao na slici i pričvrstite pomoću letvica. Između rogova utisnete ECOSE izolacijski filc TI 135 U (Unifit 035) do letvice i još minimalno 5cm ispod rogova poprečno između CD profila. Preporučena ukupna debljina toplinske izolacije krovne konstrukcije je 20cm. Na CD profile potrebno je besprijekorno trajno zabrtviti parnu zapreku LDS 2 Silk (traka za preklope folije – Soliplan, oko dimnjaka i krovnih prozora – Solifit i na bočni zid – Kleberaupe). Kao stropna obloga idu gips kartonske ploče i soboslikarska obrada.

 


 

Goran Gagic

potrebno je napraviti dodatnu zvučnu izolaciju zida prema susjedu. Proučio sam Vaše odgovore, ali i dalje imam dilemu  koju kamenu vunu koristiti DP-5 ili TW ploču..  Iz tehničkog lista mi se čini da je DP-5 bolje rješenje jer je r>10 , a kod TW r>5  ili griješim ?

Odgovor
Ne griješite, DP-5 je bolje rješenje. Ima bolji koeficijent apsorpcije zvuka. 

 


 

Marko Uhač

Molim vas za pojašnjenje detalja polaganja zaštitnih folija u slijepom podu radi toga što iz vaših odgovora (više odgovora iz arhive) isčitavam da u novoj drvenoj međukatnoj konstrukciji (grede, strop od brodskog poda, letve ispod kojih je traka termosilena, između letava kamena vuna, na letve osb ploče te ponovo brodski pod) između prizemlja (kuhinja, dnevni) i kata (sobe - slabije grijane) preporučujete postavu parne brane ispod i iznad kamene vune. To mi je sve jasno ali me zbunjuje vaš katalog izolacije podova (http://www.knaufinsulation.hr/sites/hr.knaufinsulation.emakina.net/files/izolacijaPODOVA-KI_0.pdf) koji na stranici 12 navodi slijedeće: .. ukoliko se radi o međukatnoj konstrukciji između dva grijana prostora tada se s obje strane toplinske izolacije može postaviti paropropusna folija kao zaštita od ulaska prašine u sloj izolacije?

Također me zanimaju zvučna izolacijska svojstva (usporedba) DP 5 od 3 cm i TP također od 3 cm?

Molim vas da mi razriješite ovaj tehnički detalj. 

Odgovor
Ako se radi o gornjem i donjem grijanom prostoru, režim grijanja ne mora uvijek biti isti pa će difuzna vlaga uvijek krenuti s područja višeg parcijalnog tlaka (više temperature) prema prostoru nižeg parcijalnog tlaka (niže temperature). Stoga bi optimalno ovdje bilo postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju s obje strane toplinske izolacije, vodonepropusna strana mora biti okrenuta prema van u funkciji parne zapreke. Folija će tada štititi konstrukciju od prašine uslijed konvekcije topline, stvaranja kondenzata u toplinskoj izolaciji i drvenoj konstrukciji, a paropropusnost od unutra prema van će omogućiti izlaz zaostale i difuzne vlage.

Glede zvučnih izolacijskih svojstva DP 5 i TP ploča napominjem sljedeće:

Ako govorimo o prostornom zvuku, imamo ispitane specijalne ploče od mineralne vune sličnih gustoća pa možemo reći da TP ima 20% bolji koeficijent apsorpcije zvuka, zbog veće specifične gustoće.

Glede udarnog zvuka (topota) DP 5 nisu za upotrebu kod klasičnih estriha jer nemaju potrebnu nosivost.

 


 

Goran Horvatić-Jambor

Spremam se na izvedbu termo fasade starog objekta. Za izolaciju zidova koristit ću kamenu vunu PTP035. Zanima me na koji način praktično i kvalitetno izolariati balkon i lođu? Da li je to uopće nužno te koje su eventualne posljedice? Balkon je u potpunosti istureni  ispod njega se ne nalazi stambeni prostor. Treba li ga izolirati I s gornej I s doljnje strane??

Ispod lođe nalazi se podrumski stan. U oba slučaja dimenzije su 1,2m x 5 m, a balkoni su obloženi keramičkim pločicama.  

Odgovor
Kad bi napravili termovizijski snimak, balkoni bez toplinske izolacije su dosta veliki „hladni mostovi“, dakle odljev topline je velik, a u slučaju toplinske izolacije ostalih površina, može doći do stvaranja kondenzata pa kasnije plijesni i gljivica na tim dijelovima. Teoretski treba minimalno pola metra s gornje i donje strane izolirati balkon, no to je teško estetski izvesti pa je bolje izolirati balkone po čitavoj površini. No s obzirom da ovdje nema bojazni od difuzne vlage, kad su balkoni otvoreni, a traži se i vodoodbojnija izolacija, ovdje je tanji XPS optimalno rješenje, a može i EPS.

 

 

Josip Poljičanin
molim Vas za nekoliko informaciju o rješenju termoizolacije potkrovlja i vanjskog zida te poda/stropa.

Dakle, na sjevernoj strani krovišta dižem krovne kućice te bi prijedlog rješenja po presjeku bio sljedeći:

 1. Šindra
 2. Ljepenka
 3. paropropusna i vodonepropusna folija LDS 0,04
 4. OBS ploče 18mm
 5. Štafle 5 cm
 6. OBS ploče 18mm
 7. Rogovi 16cm: Classic 040, 16 cm
 8. Unifit 035, 6 cm
 9. Parna brana
 10. Gips ploče

Pitanje je da li bi bile značajne uštede kad bi u točki 7. umjesto Classic 040 stavio Unifit 035, te da li preporučujete u točci 8. (ispod rogova) staviti kamenu vunu DP5 od 5 cm. Prvenstveno mi je bitno da ljeti što manje koristim klimu. Najveća staklena površina (6 kvadrata) je na sjever i 2 kvadrata na istok.

Drugo pitanje se odnosi na rješenje za dodatnu termoizolaciju na sjevernom zidu ali sa unutarnje strane jer ne smijem dirati fasadu. Postojeće rješenje uključuje samo 5 cm stiropora između cigle i fasade. Da li ima smisla stavljati dodatnih 5 cm kamene vune i zatvoriti s gips pločama s unutarnje strane a da ne postignem efekt stvaranja kondenzata na ciglanom dijelu zida (sendvič konstrukcija) ?

Treće pitanje se odnosi na prvenstveno zvučnu izolaciju poda/stropa koje u presjeku izgleda ovako:

 1. Gips ploča
 2. Drvene grede 14 cm i staklena vuna 10 cm između njih
 3. OBS ploča
 4. 3 cm stiropora
 5. Estrih

Ja bih stavio na kraju parket no kako se susjed žali na zvukove pri hodanju, zanima me da li ima smisla staviti izolaciju poput TP ploča od 2 cm ? I na kraju naravno gdje je trenutno u Zagrebu i okolici najpovoljnije za kupiti Knauf izolaciju?

Odgovor

Glede krova, šindra i ispod ljepenka kao sekundarni pokrov su neparopropusni pa bi paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0,04 trebalo staviti između štafle i OSB ploče pod točkom 6. Unifit 035 je 20% bolja toplinska izolacija od Classic 040, odnosno iste toplinske vrijednosti kao i DP-5 koji je u ploči i nešto je kompaktniji od Unifita. Treba staviti 14cm TI 135 U (Unifit 035) između rogova da ostane 2cm zraka između vune i OSB ploče. TI 135 U (stari naziv Unifit 035) od 6cm neka ostane u opciji.

20 cm toplinske izolacije će biti dovoljno pa ako je krov dobro ventiliran između štafli i ispod OSB-a 2cm do vune. Ali nema tada otvaranja spomenutih prozora pri ljetnim temperaturama od 35ºC, nego se prostori provjetre rano ujutro i kasno navečer. Drugo, glede građevne fizike bolje bi bilo da je stiropor iznutra, a vuna izvana. U sadašnjem stanju sigurno se stvara kondenzat između stiropora i cigle tako da ima smisla postaviti iznutra vunu između profila, ali i obvezno besprijekorno-trajno zalijepiti parnu branu LDS 100 između vune i gipsa, dakle s kvalitetnim trakama za lijepljenje i brtvljenje (naše su Soliplan za preklope folije LDS 100 i Kleberaupe za spoj folije na bočni zid).

Treće, stiropor nije nikakva izolacija od udarnog zvuka pa se ne čudim što susjed ima problema. TP podne ploče otprilike 4 puta imaju bolji doprinos toj vrsti zaštite i što deblje to bolje, ali treba pažljivo riješiti i izolaciju zvučnih mostova, znači bočnog prijenosa udarnog zvuka (topota) preko RS rubne trake kamene vune. 

 


 

Emir Saletovic

imam jedan problem, pa bih vas zamolio za savjet. Naime, živim u stambenoj zgradi (stan u potkrovlju) na kojoj je krov urađen od krovnih rešetki. Kada duva malo jači vjetar u stanu se osjeti huk vjetra koji stvara nelagodu, pa me zanima kako uraditi zvučnu izolaciju? A mislim da se sve to dešava zato što je sims na strehama postavljen tako da su letve razmaknute. U prilogu vam šaljem i detalj da bi vam bilo jasnije. Ne znam kakav bih efekat postigao da između krovnih rešetki u zoni donjeg pojasa rešetke pojačam postojeću izolaciju i možda preko toga da pokujem dasku. To bi mi bilo najlakše uraditi na ovaj način. Ako vi imate neki prijedlog bio bih vam zahvalan. 

Odgovor
U svakom slučaju treba smanjiti količinu ulaza vjetra s dodatnim daskama, a također i pojačati izolaciju mineralnom vunom koja je za zaštitu od neželjenog zvuka optimalna opcija.

 


 

Marko Baricevic

Preuređujem sobu cca 25m2, kod koje je visina stropa oko pet metara a pod je drveni ispod kojeg je zemlja. Kuća je relativno stara i bez termo fasade (niti je u planu u dogledno vrijeme).

Zanima me kako da izvedem spušteni strop i izolaciju zidova iznutra sa knaufom. Ne dolazi mi u obzir ovješavanje stropa, već ću izraditi konstrukciju (drvenu). Zanima me kako izolirati postojeće zidove iznutra. Jedan zid ide prema negrijanom stubištu dok su ostali pregradni. Da li je potrebno i njih izolirati? Na pod će se isto naliti betonska ploča, da li knauf ima u svojoj ponudi i izolaciju poda tj pripremu za laminat? 

Odgovor

Na drvenu stropnu konstrukciju s gornje strane treba položiti toplinsku izolaciju i tu predlažem lagani ECOSE filc Classic 040 debljine 15 do 20cm. Odispod drvene konstrukcije treba pričvrstiti i trajno zrakonepropusno zalijepiti parnu branu LDS 100 pa stropnu oblogu od Knauf A ploča.

Zid prema negrijanom stubištu treba izolirati na način da između CW profila postavite mineralnu vunu (naš tip filc Classic 040 ili ploče TP 115), a obvezan je i postava parne brane LDS 100 besprijekorno zabrtvljene između vune i gips-ploča. Vuna u pregradnom Knauf zidu je bitna radu zadovoljenja propisane zvučne izolacije, a ako je režim grijanja između pregrada jednak, nema potrebe za parnom branom.

Glede izolacije poda, nudimo TP podne ploče od kamene vune kao toplinsku, protupožarnu i zaštitu od udarnog zvuka, kao i RS rubne trake od kamene vune za prekid zvučnih mostova. 

Pod s parketom

 

 

 
 

Ninoslav Hudeček

Uskoro planiram urediti potkrovlje (gips ploče i izolacija) i imam sve vaše prospekte i sve mi je jasno, ali ipak imam jedno pitanje. Kod mene je najjednostavniji slučaj: razmaknuta daščana oplata na koju je stavljena paropropusna i vodonepropusna folija od Tondacha.

Mene osobno zanima jedan samo detalj: između rogova visine 13-14 cm preporučujete stavljanje Unifit filca (koji bih ja stavio debljine 10cm - ostaje 3 do 4 cm za zračno strujanje), dok bi ostalo išlo 16-18 cm filca, folija i gips.. E sad, meni su rekli da bi možda bilo bolje da stavim neki tvrđi tervol (DP-3 ?) jer u dodiru s vodom/vlagom filc jednostavno "nestane", tj. smanji se. Je li to točno i da li se može staviti kakve ploče tvrđeg tervola?

Odgovor
Evo uzeo sam odmah uzorak ECOSE filca TI 135 U (bivši naziv Unifit 035) polijevao ga vodom 10 minuta i jednostavno nije „nestao“. Malo šale nije na odmet. Ovaj filc TI 135 U je kompaktniji materijal od klasične jeftine staklene vune i samo je 10Kg lakši po m3 od DP 3 kamene vune, a 15% je bolja toplinska izolacija.

Rola je izrađena na način da je na završnoj površini koja bi mogla doći u kontakt s vodom, dosta vodoodbojna, ali je svakako treba ugrađivati suhu. Ako je parna brana nepravilno postavljena, difuzna vlaga će naštetiti i filcu i DP 3 ploči. Ono što majstori znaju, je da najjeftinija staklena vuna koja je vrlo male specifične gustoće (kao vata) vrlo brzo gubi na nazivnoj debljini zbog slijeganja, a time gubi i toplinsku vrijednost.

 


 

Mirna Pibernik

imam nekoliko pitanja u vezi vašeg artikla 'Knauf Insulation akustična ploča s crnim voalom'. Vlasnica sam malog kućnog studija za snimanje glazbe i htjela bih ovim pločama riješiti problem akustične izolacije.

1. Jesu li ploče sigurne za zdravlje? Nisam u mogućnosti ugraditi ih u zid, nego bih ploče umotala u tkaninu i postavila u prostoriju. Zanima me ima li opasnosti po respiratorni sustav budući da se radi o mineralnoj vuni, a prostorija u kojoj bi se ploče nalazile je ujedno i moja spavaća i radna soba.

2. Kolika je masa jedne ploče?

3. Kolika je cijena? 

Odgovor
1. Mineralna vuna proizvedena u Knauf Insulation tvornici u Novom Marofu je sigurna glede zdravlja (Sigurnosni list u privitku). Prilikom rukovanja s proizvodima kamene vune u smislu rezanja ploča i same ugradnje, može doći do udisaja čestica, ali nema dokaza o štetnom djelovanju na respiratorni trakt, odnosno vlakna mineralne vune su biorazgradiva. Kad bi bilo dokaza, tvornice ne bi radile. 

AP GVB su akustične ploče kaširane sa staklenim voalom koji je ujedno i zaštita od osipanja ploča vune kod ovakvih slučajeva ugradnje, a kako ćete ih Vi umotati u tkaninu, zaštita će biti i veća.

2. Postoje 2 vrste proizvoda, AP GVB od 50Kg/m3 i APS GVB od 90Kg/m3 (tehnički listovi u privitku).

3. Tvorničke cijene niže:

 


 

Dubravko Jakovac

Imam upit vezano za izvedbu izolacije spuštenog stropa. Krov je napravljen sa crijepom Tondach Jupiter, letve 3cm, kontraletve 8cm, paropropusna folija, dašćana oplata 3cm, rogovi 14x16. Sada bi trebalo napraviti unutarnji dio, vuna, folija i gipsane ploče.

Imam dva pitanja, prvenstveno je riječ o dnevnom boravku koji ima površinu krovišta cca 20m2 , sa nagibom krova 18 stupnjeva. Izvođač radova mi je savjetovao da ne stavljam nosače za gipsane ploče na rogove budući da uz postojeću težinu krovne konstrukcije i snijega na krovu gipsane ploče bi dodatno opteretile rogove koji i bez tih opterećenja mogu sa godinama dobiti rotaciju. Planirao sam to napraviti sa konstrukcijom, mrežom koja bi imala uporište u betonu ispod greda i okolnim zidovima umjesto na rogovima. Da li postoje takvi gotovi elementi ili bi to trebao dati napraviti kod bravara po mjeri.

Prvo pitanje bi bilo vaše mišljenje i savjet kako odraditi montažu nosača gipsanih ploča, da li se može staviti na rogove i koja je vaša alternativa umjesto nosača na rogovima?

Drugo pitanje je vezano za samu izolaciju, da li treba ostaviti praznog prostora između vune i dasaka, budući da imam dovoljno prostora planirao sam staviti 50cm vune ili više, da li ima efekta staviti toliko vune. Molim Vas da mi navedete koje materijale i koliko vune da stavim kod izolacije stropa.

Odgovor
Cijeneći iskustvo izvoditelja, ipak bi zatražio mišljenje statičara. Glede mogućih konstrukcija s uporištem na betonu, ali i „ovjesa“, možete kontaktirati www.knauf.hr ili voditelja tehnike u Knaufu, g.Damir Miškulin putem e-maila miskulin.damir@knauf.hr .

Što se tiče debljine mineralne vune, ima smisla, jer se te debljine ugrađuju u takozvane pasivne kuće, ali da se dobije potpuni efekt, treba riješiti mnoge ostale detalje u smislu zrakonepropusnosti i toplinske vrijednosti.

Glede vrste Knauf Insulation materijala predlažem lakše ECOSE filčeve Classic 040 ili TI 135 U.

 


 

Edi Lubiana

Živim u staroj zgradi gdje su podovi izvedeni drvenim gredama i daskama preko kojih je stavljen parket. Zvučna izolacija između katova je dakle jako loša. Buka koja prolazi iz stana ispod (tv, razgovor itd) je iritantna. Koja je vaša preporuka kako da riješim taj problem?

Odgovor
Glede Vašeg opisa, pretpostavljam da je strop donjeg stana žbukana trstina, što je bio običaj takve gradnje s drvenim međukatnim gredama.

Potrebno je skinuti postojeće daske i parket (kojeg možete koristiti kasnije). Između grednika se utisne ECOSE izolacijski filc od staklene vune TI 135 U debljine 2-3cm manje od visine grednika. Na grede se pričvrste OSB ploče 22mm po čitavoj površini. Na prvu OSB ploču postave se podne ploče kamene vune TPT debljine 4cm i rubno trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova. Druga OSB 22mm ploča se postavi na TPT ploče do rubne trake RS. Na sve parket i lajsne koje ste skinuli.

Napomena: Ako je režim grijanja gornjeg i donjeg stana neujednačen, sigurnije bi bilo još postaviti PE foliju s donje i gornje strane mineralne vune, dakle na trstinu dole i prije gornje OSB ploče.

 

 

ivica borovina

trebamo jedan savjet od vas, a tiče se podne izolacije na tavanu,a tu se radi o cementoj ploči debljine 12cm,iznad toga se zatiće krovište sa crijepom bez ikakve izolacije na visini cca 220 cm,mi bi trebali izolirati ovaj pod pa vas molimo kojom izolacijom je to najbolje učiniti,lijepi pozdrav iz Orebića. Mi smo ovo mislili uraditi da ne stavljamo rashladne uređaje,primjenjujući ovaj način izolacije

Odgovor
Ako tavan ne koristite, tada predlažem da jednostavno na betonsku ploču položite ECOSE filc TI 135 U u 2 sloja po 10cm. Ako pak mislite tavan koristiti kao spremište, onda trebate izvesti tzv.slijepi pod prema slici:

KI LDS 100

Dakle parna brana na betonsku ploču, između greda barem 10cm isti filc TI 135 U, 2cm zračni prostor i daske ili OSB ploče. Razmak između greda je 60cm.

 


 

Marko Domijan

Pripremam se na adaptaciju potkrovlja u obiteljskoj kući. Kuća je stara oko 80 godina, solidne je gradnje i nalazi se u Dubrovniku.

Krov

Krov je novo rekonstruiran. Stari rogovi su podaskani, na daske je postavljena paropropusna vodonepropusna brana, zatim kontraletve i letve, te crijep.

Želio bih izvesti izolaciju između rogova i pokriti ih knauf pločama. Možete li mi predložiti koji sustav primijeniti, te je li potrebno izolaciju stavljati i preko rogova?

Zidovi

Postojeći kameni zidovi su debeli oko 60 cm i ožbukani su s vanjske i unutarnje strane. S unutarnje strane bih postavio izolaciju i zatvorio je knauf pločama. Iza ploča bih provukao vodovodne i elektro instalacije, te kanalizaciju. Visina vanjskih zidova u potkrovlju je oko 1 m.

Pod

Postojeći pod su daske (2,5 cm) na drvenim gredama, ispod greda je stari strop donjeg stana.

Na koji način izvesti plivajući pod uz zvučnu i toplinsku izolaciju prema stanu ispod? Stan koji se nalazi ispod se ne grije u potpunosti, nego samo manjim dijelom.

Odgovor

Krov

KI lDS 100

Barem 20 cm toplinske izolacije je potrebno, 10 između rogova i 10 ispod (vidi sliku), ako ne želite imati u potkrovlju tzv.“efekt barake“ za najtoplijih dana. Krovište mora biti korektno ventilirano.

Zid

Vodovod i kanalizaciju treba „uštemati“ u zid pa onda izvesti oblogu kao na slici:

Za izolaciju ovdje predlažem XPS, elektroinstalacije provesti u razini CD profila. Za prigušenje zvuka od vodovoda i kanalizacije, obloga neka bude 2x Knauf Diamant ploče.

Pod

Daske treba skinuti i između rogova umetnuti ECOSE filc TI 135 U u punoj visini rogova. Na rogove ide prva OSB ploča 22mm. Na nju podne ploče kamene vune TPT 4cm i rubno trake od kamene vune RS. Zatim folija LDS 100 zrakonepropusno zalijepljena kao parna brana, druga OSB ploča 22mm i podna obloga (parket, laminat i dr.)

 


 

Taradi Dejan 

Zanima me Vaša preporuka vezano za toplinsku izolaciju kosog krova – novogradnja. Krovna konstrukcija je već postavljena – crijep Jupiter Tondach, letve, kontraletve, paropropusna folija te je krovište podaskano.

Ispod toga dolazi drvena konstrukcija (rogovi 18 cm dubine). Koja je varijanta bolja?

1. Varijanta – 14cm UNIFIT035 +10 cm classic 40 + parna brana + knauf ploče

2. 

Varijanta – 14cm Knuaf krovne ploče KP (tervol) + 5 cm knauf ploče DP (tervol) + parna brana + knauf ploče

Napominjem da je riječ o potkrovlju, dakle plafon se zatvara isključivo radi toplinske izolacije i da se po gipsanim plohama ne predviđa nikakvo hodanje ili opterećenje.

Odgovor
Varijanta 1 je bolja.

 

 

karmen foškulo

prije nekih 6mj doselila sam s djecom i suprugom u kuću pokojnih bake i djeda-tu je odrastao moj otac i ja.kuća je stara kamena stavljene su nove kupe na krov i relativno je dobro očuvana-u njoj živimo i polako uređujemo. ono što me smeta su drveni podovi:u razini tla je konoba,mi smo iznad a povrh nas je tavan-dakle kroz cijelu kuću se prenosi zvuk hodanja-ako je netko u konobi u sobi se sve čuje a isto je ako se popenjemo na tavan-koji bi htjela adaptirati u radni ili stambeni prostor barem dio ali o tome dr put. dakle zanima me kako zamjeniti te podove \"betonskima\"a da ne moramo rušiti kuću a za tavan sam čula da postoji mogućnost ULIJEVANJA deke tako da se krov ne mora dizati. dakle što savjetujete da napravimo a da intervencija na kući bude minimalna-a naravno i što bi bilo najpovoljnije jer u bliskoj budućnosti se nadamo nekom primanju pa ako to bude onda bi se odlučili za malo veće intervencije! stavila sam adresu tako da možete kuću vidjeti na satel snimci a akoVam treba jos informacija nazovite ili pošaljite mail. kuća ima oko 70m2\\otprilike,možda i manje malo.

Odgovor
Sve se može izvesti bez rušenja kuće ili dizanja krova, ali zahtijeva i određena vremena sušenja.

Ako skinete drveni pod, koji je pretpostavljam na zemlji, treba izravnati zemlju, postaviti geotextil i zaliti AB ploču debljine 10cm. Nakon 28 dana minimalno, ploču treba hidro izolirati, može varenom ljepenkom obično oznake V3 i barem 20cm bočno na zid. Zatim se postave podne ploče kamene vune TPT debljine 5cm i rubne trake kamene vune RS za prekid zvučnog mosta. Nakon toga se na PE foliju (naš tip LDS 100) izvodi armirani estrih 6cm, sušenje do max 2%vlage i podna obloga po odabiru.

Međukatna ploča se izvodi tzv. sistemom „čepova“, dakle kompletna postojeća se skida, kopaju se rupe u kamenim zidovima na koje će se osloniti kompletni FERT-STROP, pa je nakon toga postupak isti kao i prizemno, ali hidro-izolacija se izvodi samo u kupaoni, a podne ploče kamene vune mogu biti TP debljine 3-5cm.

Pod s parketom

 


 

------

imam kuću izgrađenu 1968.god umjesto betonske deke imam trstinu i blato.moj je problem dali da se stavlja betonska deka il na postojeće grede moze se prišarafit sam knauf?pitanje je dali ce nam u ljeti bit vruće  a u zimi zima il?

Odgovor
Nadam se da nije kasno za odgovor, jer odgovaramo redom, a pitanja je podosta. Pretpostavljam da se radi o međukatnoj konstrukciji pa bi se to trebalo izvesti kao na slici:

Izolacija međukatne konstrukcije

Dakle ako postavite toplinsku izolaciju između i ispod greda (ECOSE filc TI 135 U), preko direktnih ovjesa i CD profila se pričvršćuju Knauf ploče.

 


 

Jadranka Bulić

Namjeravam promijeniti krov. Do sada sam na krovu imala salonit ploče. Nisam za to stručna i vrlo je teško znati tko je dobar stručnjak za krovove. Namjeravam postaviti crijep. Predlažu mi tondah engubu, creaton  ili jungemajer – mondo.. Ne znam što odabrati.

Željela bi napraviti kvalitetno sa izolacijom Zanima me koliki sloj i kakvu kamenu vunu izabrati i koju foliju.  Krov bi bio prekriven daskama, pa onda crijep.

Molim Vas da mi opišete kako bi mogla staviti pred  majstore zahtjev za uređenje krova. Budući su mi ploče na krovu dotrajale moram hitno ići u rekonstrukciju krova pa Vas molim da mi odgovorite.

Do sada sam upotrebljavala vaše proizvode za uređenje prostorije u staroj drvenoj kući. Gipsane ploče, profile i foliju LDS 100.  Ostao mi je problem poda u prostoriji namijenjenoj za kupatilo. Imam seljački pod na gredama. Ne smijem rezati grede da bi stavila beton jer se bojim da poremetim statiku kuće. Što bi bilo najbolje učiniti.

Odgovor
O izboru materijala, mogu govoriti samo o onima koje proizvodi Knauf Insulation. Dostavljam slike s rasporedom slojeva od daske na dole:

 

KI LDS 100

-2cm zračni prostor

-ECOSE filc od mineralne vune TI 135 U debljine 10cm između rogova

-ECOSE filc od mineralne vune TI 135 U debljine 10cm između CD profila ispod rogova

-parna brana LDS 100 besprijekorno-trajno zalijepljena između vune i stropne obloge Knauf protupožarne ploče

Napomena: Za pravilno trajno brtvljenje LDS 100 nudimo traku za preklope LDS Soliplan, oko proboja parne brane, traku LDS Solifit i za spoj parne brane na bočni zid LDS Kleberaupe koje imaju jamstvo 50 godina.

Glede poda, umjesto seljačkog poda stavi se prva OSB ploča debljine 22mm, Ethafoam zaštitna membrana od udarnog zvuka, druga OSB 22mm na koju lijepite keramiku.

 

 

Vladimir Beljan

Izolirao bih vanjske zidove i strop stana, sa unutarnje strane Knauf Insulation plocama kamene vune max.50mm debljine. Stan se nalazi na 10. i zadnjem katu nebodera u Rijeci, dakle nema mogucnosti izolacije sa vanjske strane. Hladan je zimi i pojavljuju se gljivice,a ljeti je izuzetno vruce. Koje ploce koristiti i da li je potrebna ugradnja folije kao parne brane i koje. Nakon izolacije bih sve zatvorio sa knauf gips plocama.

Odgovor
Postoji više opcija, ali i zid i strop se može izvesti preko direktnih elastičnih ovjesa i CD profila. Mineralnu vunu koju CD profili drže uza zid, strop, predlažem ECOSE filc TI 135 U debljine 6cm a parna brana LDS 100 obvezno mora biti besprijekorno-neprekinuto-trajno zabrtvljena između toplinske izolacije (vune) i zidne odnosno stropne obloge od gips-kartonskih ploča.

 


 

provokatorica zg

Zanima me je li u ravni strop, koji nema veze sa krovnom konstrukcijom, bolje staviti paropropusno-vodonepropusna foliju ili je bolja  aluminijem obložena, paronepropusna brana za zaštitu toplinske izolacije?
Taj strop nam odvaja stan od tavana.

Odgovor
Ako želite toplinski izolirati negrijani tavan, a koji nećete koristiti, AB ili FERT strop je dovoljna parna brana da difuzna vlaga iz grijanog prostora ne dođe naglo u toplinsku izolaciju i ondje kondenzira.

Dakle najjednostavnije je postaviti lagani izolacijski filc minimalne debljine 10cm (naš tip ECOSE TI 135 U) na ploču i njega pokriti s paropropusnom tkaninom koja će ga štititi od rashlađivanja zimi kao i od prljavštine. Uvijek je bitno da s grijane strane izolacije bude parna brana ili neparopropusni materijal, a s negrijane ili hladne strane paropropustan materijal.

 


 

-----

Molio bih Vas za savjet oko odabira materijala i definiranja stavki za izolaciju potkrovlja kuće i podova međukatne konstrukcije. Gradim kuću na otoku Braču u mjestu Bol, katnosti P+1+ stambeno potkrovlje. 

Krov: 
Krov je dvostrešni sa smještajem jug- sjever. U potkrovlju se nalaze 2 spavaće sobe s kupaonicama i veš kuhinja. Krov je napravljen sa slijedećim slojevima:

- Crijep Tondach Venera

- kontraletve

- letve

- Parapropusna folija Tondach tuning Fol S

- Knauf insulation ploče PTP 035 debljine 5 cm

- Letve

- Hidroizolacija-ljepenka, varena na betonskim strehama

- Daske 3 cm

- Rogovi 16 cm

Ljubazno Vas molim za preporuku koji filc da stavim između rogova i malo preko istih za debljinu profila u potkrovlju i molim za specifikaciju stavki za troškovnik. Pretpostavljam da ću u tom dijelu kupaonica morati staviti vodonepropusne ploče zar ne? 

Podovi:
p
odovi mi imaju gotovu debljinu (cca 2 cm pločice s ljepilom, estrih, izolacija)  kako slijedi.

- Prizemlje- 14 cm 

- Kat- 12 cm 

- Potkrovlje 8 cm

Molim Vas za preporuku :
- koju Knauf Insulation ploču da stavim između katova radi sprečavanja buke? Da li ploča TP debljine 5 cm na podu kata i 3 cm na podu potkrovlja zadovoljava? Da li je bolje staviti dvije tanje sa izmicanjem preklopa ili jednu deblju? 

- koju Knauf Insulation ploču da stavim na pod prizemlja? 

Možete li preporučiti neke majstore za postavu knaufa koji bi možda radili na otoku Braču, mjesto Bol?

Odgovor
Između rogova predlažem ECOSE filc TI 135 U debljine 14cm, na način postave da 2cm ostane zračnog prostora do daske. Obvezna parna brana (naš tip LDS 100) ispod rogova, besprijekorno trajno zalijepljena i zabrtvljena. U kupaonici su potrebne vodootporne ploče.

Glede udarne buke podova bolje je staviti ploče u jednom sloju i debljine su OK, dok u prizemlje predlažem podne ploče TPT debljine 5cm. Naravno za sve plivajuće podove treba koristiti RS rubne trake za prekid zvučnih mostova.

Što se tiče majstora, korektne i po području možete naći na www.huisg.hr.

 


 

Silvije

možete li mi reći zbog čega bi bilo dobro ostaviti tih 2 cm do dasaka prostora, a ne nagruvati čim više filca između rogova? Ja sam čak mislio na te rogove montirati knauf konstrukciju minimalnih profila pa sve slobodno popuniti filcem. Još sam nešto zaboravio pitati, u tom krovištu, gdje će se postavljati knauf ploče s donje strane rogova, planirana je rasvjeta. Ima li to utjecaja na parnu branu, i da li treba nešto dodatno stavljati...

Odgovor
Ok, činjenica da je Vama mnogo važnija toplinska zaštita od pregrijavanja ljeti te manjih troškova klimatiziranja pa je s te strane konstrukcija krova dobro osmišljena. Također s obzirom na područje (Otok Brač), ako se i živi u objektu i kontinuirano grije, manja je razlika u parcijalnim tlakovima i manja će biti količina difuzije vodene pare kroz krovnu konstrukciju zimi. Problem može biti postava dasaka, ako one nisu šire od 15cm i prilikom daskanja je ostavljen razmak pola do 1cm, što je propisano, tada filc može ići u punoj visini roga.

Ako je daska nabijena jedna do druge, ipak bih ostavio 2do3cm zračnog prostora, jer pri kontaktu vune i daske ovdje može doći do stvaranja kondenzata i trulenja vune i drva tijekom godina. Trebao bi se ovdje izraditi građevinsko-fizikalni proračun da vidimo da li dolazi do stvaranja kondenzata. Gledajući teoretski, upitno je. Vrlo je bitna postava parne brane, da bude besprijekorno-trajno zabrtvljena u zimi na grijanoj strani toplinske izolacije. Uloga parne brane je da zakoči, odnosno svede na minimum vlagu koja će prolaziti kroz krovnu konstrukciju, a da ne nanese štetu. Na parnu branu od ispod treba postaviti CD profile, bušenje vijaka kroz foliju je zanemarivo u proračunu, i u tom prostoru razvući el.instalacije pa na CD profile pričvrstiti Knauf GK ploče.

 


 

Natasa Radivojcevic

imala bih pitanje u vezi izolacije krova. Imamo stan na zadnjem katu višestambene zgrade iznad kojeg je stropna ploča (ne znam da li je čisti ab ili fert), zračni prostor drvenog krovišta visine na strehi cca 20 cm, na sljemenu cca 200 cm, i pokrov dvostrešnog krova limom (ispod kojeg je najlon). Kako je zgrada u nizu, odzračnik krova je riješen na istočnom zabatnom zidu u površini cca 0,5x0,5 m. Jedna streha krova je sjeverna, druga južna.

Ukupna površina krova tj.stropne ploče iznad stanova je nekih 140 m2, a kojeg čine površine dva stana od cca 70 m2. Zanima me ukoliko zajednički proračun zgrade ne bi 'izdržao' investiciju, kakvog bi efekta imalo to da na vlastiti trošak izoliramo samo dio ploče iznad našeg stana? Bi li učinak zagrijavanja tj. hlađenja stropne ploče iznad susjednog stana oslabio učinak toplinske izolacije iznad našeg stana budući će se toplina, tj. hladnoća širiti po ploči. Pretpostavljam da bi bio u redu slobodno postaviti mineralnu vunu, obostrano obloženu parnom branom, te ju uzdići barem u visini nadozida uz rubne zidove.

Molim odgovor za isplativost investicije u odnosu na pitanje izolacije samo 'polovice' stropne ploče te ukoliko bi se isplatilo, s kojom izolacijom i debljinom ići te koje su prikladne folije za parne brane. Zidovi su kompozitnog sastava: žbuka, blok opeka, stiropor, nf opeka, žbuka, fasadna boja. Zgrada je izvedena 1978.

Odgovor
Toplinskom izolacijom ploče iznad Vašeg stana zasigurno ćete umanjiti troškove grijanja, a i hlađenja prilikom klimatiziranja stana. Potrebno je barem pola metra izolirati i susjedov dio ploče i vertikalno zid kako ste spomenuli da se prekine tzv.“hladni most“. Kada se susjedov dio ploče ohladi ili ugrije, bit će vrlo malog utjecaja na vaš dio ploče.

Ako postoji cirkulacija zraka u tom potkrovlju, AB ploča ili FERT je dovoljna parna brana da vlaga iz grijanog prostora ne dođe naglo u toplinsku izolaciju i ondje kondenzira. Dakle nema potrebe za folijama, nego će najpovoljnije rješenje biti pokrivanje mineralne vune s gornje strane s nekom laganom paropropusnom tkaninom koja će štititi vunu od rashlađenja, a time umanjenja površinskog koeficijenta prijelaza topline te štititi od nečistoća.

Glede proizvoda Knauf Insulation predlažem ECOSE izolacijski filc od 100% prirodne mineralne vune TI 135 U (Unifit 035) debljine 10cm.

 Nikola

Molim vas da mi pomognete u suzbijanju buke iz vana! problem je u tome št smo na katu izgradili stan a u prizemlju je sada kafić koji svakodnevno proizvodi buku, znači buka dolazi i iz zidova i sa poda...dali postoji još šta da se stavi na zid osim knaufa i stiropora/vune, još neki materijal koji suzbija buku???? i što staviti na pod???

Odgovor
Postoji! Prijava Sanitarnoj inspekciji, koja će prvi puta bez troška i bez najave snimiti razinu buke koju proizvodi kafić i da li je s „limitatorom“ razine zvuka muzike sve u redu. Ako je buka nepropisna, kafić će dobiti nalog i rok u kojem treba izvesti propisanu zvučnu izolaciju. Kad bi imali prostora podići svoj pod i staviti 6 do 10cm kamene vune, smanjili bi razinu prostornog zvuka, ali ne i udarne buke (topota) jer je ovdje razlog loše izvedenog „plivajućeg poda“ u kafiću.

P.S. Ne znam samo gdje ste čuli da je stiropor zvučna izolacija.

 

 

Mirko Mikac

Prvo da Vas pohvalim na način koji ste zamislili dijeliti savjete na svojoj internet stranici. Vidim da se zaista trudite biti maksimalno profesionalni prilikom davanja odgovora a sa druge strane maksimalno jednostavni. A slike u Vašim odgovorima zaista puno znače.

A sad na pitanje?

Imam jedan prostor na prvom katu obiteljske kuće cca 52m2 ( 11,5m x 4,5m ). Čitav prostor nije u istoj ravnini. Dio od 5mx4,5m je niži za cca 30cm. Taj dio bi želio podići na razinu ostalog dijela. Na tom dijelu koji bi podigao bila bi kupaona i kuhinja i naravno na pod bi stavio pločice.

Zanima me najbrže i najjednostavnije rješenje s obzirom da nemam puno vremena pa ne bi išao sa debelim glazurama da se dugo suši. Vidio sam da imate i neko rješenje sa gips pločama? Ili može i tanja glazura, al me zanima ispuna ( granulat stiropor, puni stiropor  ili ?)

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

P.S. I naravno okvirna cijena po m2 ( samo materijal ), te kontakt i prodavaonice.

Odgovor
Najprije hvala i Vama na pohvalama, eto trudimo se, mada je pitanja mnogo i nisu baš sva iz našeg područja, toplinske, protupožarne i zvučne  izolacije.

Moram priznati da je stvarno nejasno, odakle razlika od 30 cm u razini. Knauf ima rješenje s izravnavajućim nasipom i suhim estrihom za što dostavljam brošuru u privitku, ali nasip je moguć kao stabilan do 16cm. Da li izvesti drvenu konstrukciju s podlogom na primjer OSB pločom, trebate kontaktirati statičara.

Također, za cijenu poda Nivogran BT sukladno brošuri,  možete kontaktirati predstavnika Knaufa za Zagreb, g.Tanković Davor na broj: 098-261-356.

 


 

Oliver Bosnjak
biti cu slobodan postaviti vam nekoliko pitanja.Molim za sajet. imam novoizgradjenu kucu 2012 godine sa termoblok 30. Kuca ima cca.250 qm fasade.Nalazi se u Porecu /Istra cca. 1500m od mora. Molim vas za savjet koju fasudu preporucujete i zasto?Prevenstveno mislim dali je bolje stiropor ili ploce kamene vune i koje???

Odgovor
Najprije ću reći općenito, stiropor je „samo“ toplinska izolacija, a kamena vuna zaista mnogo više pa ćete prosuditi sami da li Vam je to važno. Činjenica je da zbog ne poznavanja građevne fizike nastaje 90% grešaka u gradnji, a stiropor u fasadu ugrađuju oni koji ne poznaju osnovne zakonitosti iste. U tom smislu, stručnjak će uvijek reći, da je prvo bitno zdravlje, mikroklima u kući, a tek onda ušteda energije. Stoga je osnovno pravilo gradnje vanjskog zida kuće u kojoj živimo, masivan zid koji može akumulirati toplinu ili hladnoću (klima), a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade.

Prva velika prednost vune je paropropusnost, jer prosječna 4-člana obitelj proizvede od 8 do 12 litara vodene pare dnevno, koja zbog razlike u tlakovima nastoji proći kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor. To znači da vodenu paru prvo na toploj, grijanoj strani zida moramo usporiti, zakočiti, a kada ista „putuje“ kroz zid u hladnije slojeve gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, ista mora izaći nesmetano u vanjski prostor. Kamena vuna je sama po sebi nekoliko 10-aka puta paropropusnija od stiropora, a s njom se trebaju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke pa je i sustav fasade s kamenom vunom mnogo paropropusniji od onoga sa stiroporom.

U tom smislu kamena vuna mnogo duže zadržava toplinska svojstva od stiropora, jer propušta vlagu koja šteti zidu dugoročno na mnogo načina, a najgori je stvaranje gljivica i plijesni koje razaraju zid godinama i štetni su po zdravlje.

Ostale prednosti ću spomenuti ukratko:

- protupožarstvo, ali za Vaše područje vrlo bitna temperaturna stabilnost, talište kamene vune je oko 1000ºC i stoga zanemarivi temperaturni rad, dok se stiropor tali već pri 65ºC i oko 50 puta više „temperaturno radi“ . Tamne završne boje na fasadi se ljeti zagrijavaju gotovo do 65ºC.

-zvučna izolacija, kamena vuna prigušuje zvuk, a stiropor kao gladak materijal odbija zvuk i doprinosi buci.

-elastičnost materijala u smislu vibracija (promet), udaraca (tuča)

-kemijska inertnost vune i otpornost na mikroorganizme, dok stiropor razaraju svi kemijski spojevi koju u sebi imaju oznaku C (ugljik), a tih je mnogo

-vuna je neutralna, a statički elektricitet stiropora privlači prašinu i prljavštinu na fasadu

-kod fasada sa stiroporom se preferiraju akrilne žbuke koje su neparopropusne u hladnoj zoni i uz stiropor još jače „zatvore disanja zida“, a kako se sastoje od organskih veziva, podložne su razvoju algi i gljivica

Zasigurno da vuna nije toliko „savršena“ pa bi recimo mane bile nešto slabija hidrofobnost od stiropora, fasaderi više vole raditi EPS i naravno cijena koja bi uz spomenute prednosti vune trebala biti zanemariva. Ako gledamo činjenicu da se ugradnja toplinskog fasadnog sustava ETICS vrlo brzo isplaćuje putem umanjenih računa za grijanje i hlađenje objekta, logično bi bilo da ugrađujemo kvalitetniji sustav. Nažalost u Hrvatskoj je omjer „ne logike i logike“ 90:10 jer je tolikoj većini bitna samo cijena a ne i posljedice.

Na kraju, iako i Knauf Insulation proizvodi stiropor, ali ga ne prodaje u Hrvatskoj, volio bih da isto pitanje postavite proizvođačima stiropora u RH pa mi dostavite njihov odgovor. Vrlo sam zainteresiran za priču „s njihove strane“.

 


 

Zanic Frane

Planiram postavit vanjsku izolaciju na svojoj kuci u Kastelima. Prije konkretnih pitanja sta,koja i koliko,molim Vas da mi odgovorite,da li je problem sta na kuci iman prozore i balkonska vrata sa vanjskim skurama sa griljama.Nisu roletne. Da li treba neku preinaku ili uopce nije moguce postavit termo izolaciju na vanjskim zidovima?

Odgovor
Moguće je izraditi bravarsku preinaku okova (ovjesa-„pantiju“) u smislu izrade novih dužih ovisno o debljini željene toplinske izolacije.

 


 

Zanic Frane

Najljepsa Vam hvala na brzon odgovoru koji me apsolutno zadovoljio. Sada bih vam postavio jos nekoliko pitanja, i molio bih Vas da mi na njih odgovorite:

1.Koji materijal je bolji za vanjsku izolaciju kuce: stiropor ili stirodur? Otprilike znam  sta je striropor ali ne znan sta je Stirodur(samo san na Internetu vidio ljude da o njemu diskutiraju).

2. Moja kuca je slijedecih dimenzija:
   a.Zapadna strana kuce:  prizemlje,prvi i drugi kat,ukupna povrsina = 90 m2.
   b.Juzna strana kuce:samo drugi kat = 30m2.
      Prizemlje i prvi kat su uz drugu kucu.
   c.Istocna strana kuce:samo drugi kat= 30m2.
      Prizemlje i drugi kat su uz drugu kucu.
   d.Sjeverna strana kuce:prvi i drugi kat kuce= 60m2.
      Prizemlje je uz drugu kucu.
      UKUPNO: 210m2.

3 .Cijela vanjska strana je inkartana i oblozena sepom.

4.Ja sam cuo da je stiropor bolji pa Vas molim da mi dostavite cijenu materijala i cijenu ugradnje stiropora debljine 100mm.

5.Ako Vi smatrate da je stirodur bolji,molim Vas da mi dostavite i cijenu  materijala i cijenu ugradnje stirodura adekvatne debljine stiropora od 100mm.

6.Ako se Vi ne bavite ugradnjom termo izolacije,najljepse bih Vas molio da mi date adresu firme  koja to moze napraviti,po mogucnosti da je iz Kasteli ili okolice

7.Takodjer Vas molim da mi kazete koliko dodje cijena dodatnih okova s obziron da su mi prozori i balkonska vrata sa skurama?

8.Koliko vremena treba za izvrsenje svih radova?

Odgovor

 1. Za vanjsku izolaciju kuće je višestruko bolja kamena vuna i od stiropora i od stirodura. Stirodur je mnogo kvalitetnija izolacija od stiropora te mu je primjena za izolaciju podrumskih prostora, podnožja fasada i obrnutih ravnih krovova zbog visoke vodoodbojnosti, nikako na vanjski zid koji dijeli grijani i negrijani prostor i treba propustiti vlagu iz boravišnih prostora. Dakle, vrlo bitan parametar za fasade je paropropusnost, vuna je paropropusna gotovo kao zrak, stiropor je oko 50 puta neparopropusniji, a stirodur oko 150 puta tako da vanjski zid uopće neće „disati“.

Obrazloženje:
Činjenica je da zbog ne poznavanja građevne fizike nastaje 90% grešaka u gradnji, a stiropor u fasadu ugrađuju oni koji ne poznaju osnovne zakonitosti iste. U tom smislu, stručnjak će uvijek reći, da je prvo bitno zdravlje, mikroklima u kući, a tek onda ušteda energije. Stoga je osnovno pravilo gradnje vanjskog zida kuće u kojoj živimo, masivan zid koji može akumulirati toplinu ili hladnoću (klima), a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade.

Prva velika prednost vune je paropropusnost, jer prosječna 4-člana obitelj proizvede od 8 do 12 litara vodene pare dnevno, koja zbog razlike u tlakovima nastoji proći kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor. To znači da vodenu paru prvo na toploj, grijanoj strani zida moramo usporiti, zakočiti, a kada ista „putuje“ kroz zid u hladnije slojeve gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, ista mora izaći nesmetano u vanjski prostor. Kamena vuna je sama po sebi nekoliko 10-aka puta paropropusnija od stiropora, a s njom se trebaju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke pa je i sustav fasade s kamenom vunom mnogo paropropusniji od onoga sa stiroporom.

U tom smislu kamena vuna mnogo duže zadržava toplinska svojstva od stiropora, jer propušta vlagu koja šteti zidu dugoročno na mnogo načina, a najgori je stvaranje gljivica i plijesni koje razaraju zid godinama i štetni su po zdravlje.

 

Ostale prednosti ću spomenuti ukratko:

 • protupožarstvo, ali za Vaše područje vrlo bitna temperaturna stabilnost, talište kamene vune je oko 1000ºC i stoga zanemarivi temperaturni rad, dok se stiropor tali već pri 65ºC i oko 50 puta više „temperaturno radi“ . Tamne završne boje na fasadi se ljeti zagrijavaju gotovo do 65ºC.
 • zvučna izolacija, kamena vuna prigušuje zvuk, a stiropor kao gladak materijal odbija zvuk i doprinosi buci.
 • elastičnost materijala u smislu vibracija (promet), udaraca (tuča)
 • kemijska inertnost vune i otpornost na mikroorganizme, dok stiropor razaraju svi kemijski spojevi koju u sebi imaju oznaku C (ugljik), a tih je mnogo
 • vuna je neutralna, a statički elektricitet stiropora privlači prašinu i prljavštinu na fasadu
 • kod fasada sa stiroporom se preferiraju akrilne žbuke koje su neparopropusne u hladnoj zoni i uz stiropor još jače „zatvore disanja zida“, a kako se sastoje od organskih veziva, podložne su razvoju algi i gljivica

Zasigurno da vuna nije toliko „savršena“ pa bi recimo mane bile nešto slabija hidrofobnost od stiropora, fasaderi više vole raditi EPS jer vuna zahtjeva pedantnost i naravno cijena koja bi uz spomenute prednosti vune trebala biti zanemariva. Ako gledamo činjenicu da se ugradnja toplinskog fasadnog sustava ETICS vrlo brzo isplaćuje putem umanjenih računa za grijanje i hlađenje objekta, logično bi bilo da ugrađujemo kvalitetniji sustav. Nažalost u Hrvatskoj je omjer „ne logike i logike“ 90:10 jer je tolikoj većini bitna samo cijena a ne i posljedice.

  1. U privitku dostavljam INFO troškovnik po m2 za potreban materijal certificiranog fasadnog sustava FINALIT MV s pločama kamene vune Knauf Insulation FKD-S debljine 10cm.
  2. Ako postoje, sve trošne ili napukle dijelove postojeće fasade treba obiti i sanirati reparaturnim mortom, ako postoji prljavština ili masnoća, treba ju očistiti otopinom sode bikarbone, nakon sušenja normalno se lijepe ploče kamene vune na postojeću fasadu i nakojn 1-3 dana se mehanički učvršćuju „tiplaju“ preko postojeće žbuke u opeku do 4 cm dubine, u beton do 3cm dubine.
  3. i 5. Odgovoreno pod 1.
 1. Javit će Vam se naš predstavnik za Dalmaciju, g.Smodlaka Darko i g.Trogrlić Ivan, predstavnik Chromos Svjetlosti pa uputiti na korektnog fasadera koji zna raditi s vunom.
 2. Nažalost ne mogu reći cijenu, okova, trebate zvati bravara, ali vrlo vjerojatno trgovine s okovima za stolariju imaju gotove „pante“ različitih dužina.
 3. Za prosječnu obiteljsku kuću radovi traju 20 do 30 dana, ovisno o radnoj ekipi i vremenu. Temperatura mora biti od +5 do 30ºC, ljepilo se mora sušiti 7 do 10 dana i za završnu impregnaciju i nanošenje tankoslojne žbuke mora biti 4 dana dobra prognoza vremena.

 


 

Adrijana Lukić

Poštovani. Imam jedan problem, pa bih Vas zamolila za savjet. Na jednom dijelu zida gdje je armirano betonski stup mi se stvara kondenzat, a samim tim i gljivice. Zanima me koji je najbolji način da se taj zid izolira iznutra.  S vanjske strane nije moguće uraditi izolaciju jer živim u stambenoj zgradi i s vanjske strane na tom zidu je dimnjak centralnog grijanja, koje više i nije u funkciji, tako da je taj zid s vanjske strane potpuno nepristupačan. Od raznih majstora sam dobila različite savjete, od stiropora do regipsa sa parnom branom. Mene sada zanima koje je najbolje i dugoročno rješenje.

Odgovor
S obzirom na unutarnji prostor, bolje je rješenje obloga stupa i minimalno pola metra s obje strane toplinskom izolacijom od kamene vune, parnom branom i gips-kartonskom oblogom koju ćete lakše soboslikarski obraditi.

Dakle preko direktnih Knauf ovjesa i CD profila se obloži stup i bočne strane s pločama kamene vune DP-5 debljine minimalno 5cm, na CD profile se besprijekorno-trajno zalijepi, zabrtvi parna brana (naš tip LDS 100 s kvalitetnim trakama koje imaju jamstvo 50 godina, Soliplan za preklope parne brane i Kleberaupe za spoj parne brane na zid). Prije početka radova, gljivice i plijesni treba ostrugati, očistiti i stup premazati sredstvom protiv istih.

 
 

 
 

Benjamin Turkalj

U kupaonu sam stavio Knauf ploce na strop, ali vidim da cu s zidnom rasvjetom imati premalo svjetla. Koje korake moram poduzeti ukoliko hocu instalirati LED rasvjetu u strop? Ne instaliranje rasvjete, vec se bojim da bi kroz otvore za kod rasvjete vlaga mogla ulaziti u samu izolaciju i nakupljati se u njoj – ipak je to kupaona. 

Naime, stavio sam paropropusnu-vodonepropusnu foliju, staklenu vunu za izolaciju, parnu branu, i naravno, gips kartonske ploce.

Odgovor
Ako je već sve izvedeno, bolje je ne otvarati konstrukciju. Postoje u trgovinama rasvjete, gotove trake s LED osvjetljenjem koje se jednostavno nalijepe na strop, a instalacija se ureže i provede kroz Knauf ploču do kutije.