Pitajte nas

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta siječanj - veljača 2016.

Na pitanja odgovara Silvio Novak, dipl. ing. građ.


 

zanima ne jednostavno rješenje,a to je
koja je bolja zvučna izolacija kamena vuna ili stiropor??
stan je u potkrovlju ide sve u knauf.

Odgovor: „stiropor“, odnosno ekspandirani polistiren (EPS) teško da možemo ubrojiti u zvučnu izolaciju.

Naime mineralna vuna upravo radi vlaknaste strukture i mogućnosti pretvorbe zvuče u toplinsku energiju (apsorpcija zvuka!) ima visoku zvučno-izolacijsku moć.
Stiropor nažalost nema tu karakteristiku.

--------

Igor

na katu kuće, na armirani betonski pod, mislio sam staviti 3 cm mineralne vune (+ okolo RS trake), na nju OSB ploče od 22 mm, a na njih parkete. Zanima me treba li ispod ili iznad mineralne vune ići neka vrsta folije? Hoće li takva podloga biti dovoljno čvrsta ili će se pod namještajem "savijati"? Imate li neki dodatni/drugi prijedlog u vezi ovakvih - suhih estriha?

Odgovor: Sve ovisi o težini stalnog i dinamici pokretnog opterećenja.

U principu ne bi smjelo biti problema, iako bih Vam ja radije sugerirao tzv. slijepi pod – drvene štafle (letvice 3x5 cm) s ispunom od polutvrde ili mekane kamene vune i preko štafli OSB ploče.
Ispod štafli svakako postaviti spužvasti materijal (kao Ethafoam) radi ublažavanja zvuka udara.

To je daleko sigurnije rješenje. I u gotovo istom cjenovnom razredu.

--------

Marin

Poštovani, zanima me kako xps (stirodur) funkcionira za izolaciju krovišta sa vanjske strane, tj. ako ga se stavi na dasku ili osb ploču.(kondenzat,nepropustan materijal...)Planiram ga stavljat po cijeloj površini dasaka ili osb ploča da se izbjegnu termo mostovi ,pa onda paropropusna vodonepropusna folija,kontra letva ,letva i na kraju crijep. Razlog što bi se odlučio na xps je taj što je jeftiniji od tvrde kamene vune koje koja bi mogla podnijet opterečanja od letava i pokrova , a ni parna brana nije potrebna koja bi išla da se stavlja kamena vuna. Koju kamenu vunu preporučate da je dovoljna otporna na tlak od letava i pokrova?

Odgovor: Istina, XPS ima vrlo visoku tlačnu čvrstoću, međutim, radi izuzetno velikog temperaturnog rada (a ispod završnog pokrova se mogu u ljetnom periodu razviti temperature više od 80 stupnjeva), mogu se pojaviti velike reške i samim time toplinski mostovi između ploča.
Osim toga, sa stajališta zaštite od požara, radi se apsolutno o neadekvatnom materijalu u takvoj aplikaciji.

Mi nudimo tzv Termotop sustav s pločama kamene vune tlačne čvrstoće 70 kPa (ca 7 t/m2) koje su upravo deklarirane za tu namjenu.
Osim deklarirane tlačne čvrstoće, iste imaju izvršena ispitivanja na dugotrajno puzanje pod opterećenjem.

--------

Kaja Krželj

molim Vas za savjet glede zatvaranja terase. Naime terasa je natkrivena s krovom konstrukcijom koju nosi metalna konstrukcija . Prostor terase bih zatvorio postavljajući staklenu stijenu na južnoj strani i prozorima na zapadnoj strani. Zatvoreni prostor i bio dnevni boravak. Na stropu bi stavio klasične Knauf ploče montirane na rogove. Prostor iznad metalne konstrukcije prema jugu i zapadu bih zatvorio odgovarajućim panelima u bijeloj boji . Molio bih Vas da mi predložite rješenje s dobrim izolacijskim svojstvima. Prilažem fotografije kako bih Vam prikazao trenutno stanje.

Odgovor: Ukoliko ste se odlučili za suhomontažni sustav, savjetujem da s vanjske strane primjenite Aquapanel vlaknasto-cementne ploče, a s unutarnje vlagootporne gipskartonske ploče.
Kao toplinsku izolaciju predložio bih ploče kamene vune gustoće 50 kg/m3 kao Knauf Insulation DP-5 ili FPL ukupne debljine minimalno 15,00 cm.
Obavezna primjena parne brane s unutarnje strane toplinske izolacije.

--------

Radi se o potkrovlju koje se pretvara u stambeni prostor. Uskoro će se raditi podloge pa me zanimaju neke stvari!
Želim napraviti dobru zvučnu izolaciju prema donjem stanu.
Moguća visina podloge (plivajućeg poda) je 10 cm, uključujući i završnu oblogu (pločice + laminat).
Imam kupljenu Termosilent 52 građevinsku foliju debljine 15mm koju želim ugraditi u plivajući pod ispod Knauf podnih ploča.
Koje Knauf podne ploče i koje debljine mogu postaviti u plivajući pod?
I da li se te ploče mogu kombinirati sa Termosilent folijom?

Odgovor: Savjetujem ugradnju ploča od kamene vune TP ili TPT (za slučaj laganije izvedbe i manjih dinamičkih opterećenja) iznad Termosilent folije (koja Vam sada praktički više i ne treba, budući da spomenuti proizvodi imaju kvalitetniju vrijednost dinamičke krutosti koja je osnovni parametar pri umanjenju zvuka udara).
Ako mislite na bilo kakvu kemijsku reakciju, bojazni nema, budući da je kamene vuna kemijski inertan proizvod.

--------

Željko

Malo sam čitao vaše odgovore u svezi unutarnjih izolacija i došao sam do nekih zaključaka, ali provjere radi pitao bih Vas slijedeće.
Imam dvorišnu zgradu zidanu (20cm zid), strop od fert gredica (oko 20cm) i limeni kosi krov na dvije vode.
Zgradicu želim izolirati iznutra jer je sve već dovršeno i fasadirano, a i trenutno oblažem zidove knaufom.
Prostor je to koji će se u zimi grijati po potrebi u rasponu od 10-23 stupnja.
Mislio sam na:
- vuna DP-5
- folija LDS100
- LDS Solifit ljepliva traka

Dali je navedeno uredu? Vidim u jednom odgovoru o sličnoj tematici da na zidove ide vuna TP115,TW ili TI140W.
Koja je razlika između DP-5 i navedenih TP115,TW ...

Odgovor: DP-5 je po meni najbolji izbor jer se radi o proizvodu nazivne gustoće od 50 kg/m3 što osigurava manju opasnost od slijeganja tokom vremena i/ili uslijed vibracija.

Ostali proizvodi su deklarirani za te vrste aplikacija, tako da također zadovoljavaju sve potrebne zahtjeve.

Folija i trake – odličan izbor koji osigurava visoke zahtjeve po pitanju opasnosti od stvaranja kondenzata unutar strukture izolacije i zida.

--------

Gorana Pašalić

posjetila sam stranicu http://www.knaufinsulation.hr/pitajte-nas  i željela bih zamoliti za  savjet od vas vezano za zvučnu izolaciju stana.
Naime, potrebno je da se pregradni zid između dva stana  dodatno zvučno izolira. Po svemu sudeći izvođač radova je na toj poziciji ugradio tanje blokove, bez izolacije, i sada se stvara problem jer se zvukovi skoro jasno čuju iz susjednog stana.

Šta preporučujete kao bolje rješenje - staklenu i kamenu vunu?
Koja debljina bi po vašoj procjeni bila dovoljna za ovaj slučaj?
Šta se jednostavnije ugrađuje?

Odgovor: Ovo je vrlo čest slučaj, a samim time i vrlo često pitanje.

Glede odabira mineralne vune, sa stanovišta proračuna je svejedno, ali uz određene napomene:
Ako odaberete staklenu vunu, svakako vodite računa da se ugradi staklena vuna koja je deklarirana za tu namjenu.
Drugim riječima inzistirajte na gustoći od barem 15-16 kg/m3.
U slučaju kamene vune ne možete pogriješiti
Ugradnja je u oba slučaja jednostavna. Blagu prednost ipak dajem proizvodima u pločama radi manje opasnosti od naknadnog slijeganja.
Ako mene pitate koju vunu odabrati, odabrao bih ploče kamene vune gustoće 50 kg/m3 (npr. Knauf Insulation DP-5 ili sl. Može i TW).

5,00-7,50 cm bi već bilo dosta dobro rješenje. Idealno 2x5,00 cm, uz obaveznu dvostruku završnu oblogu od gipskartonskih ploča.

--------

Levente

živimo u obiteljskoj kući građene prije 30 godina. Iznad betonske deke imamo negrijani tavanski prostor koji se koristi samo za skladištenje nekih stvari. Na krovu nema nikakve izolacije, samo grede, letvice i crijep.  Zbog ogromnog toplinskog gubitka potrebna je izolacija betonske ploče. Molio bih za Vaš detaljan savjet kako i s čime bismo trebali obavit radove koje zadovoljavaju današnje kriterije, ali uzimajući u obzir i financijsku isplativost.

Odgovor: Postoji više varijanti izolacija stropa.
Nabrojit ću od jednostavnijih (dobrih) do najboljih rješenje:

Postava mekane mineralne vune direktno na stropnu ploču. Možete koristiti role staklene vune Classic 040, Unifit 035, ili ploče kamene vune DP-3, DP-4 ili DP-5. Ograničenje: ne možete hodati i/ili skladištiti materijal na samu vunu. Do instalacija formirajte hodne staze (daske ili drvolit ploče na potkonstrukciji)
Postava tvrdih ploča DP-10 (ili još tvrđih) na prethodno postavljenu parnu branu (LDS 30) i preko njih postava OSB ploča debljine minimalno 20 mm.
Izvedba slijepog poda od drvenih štafli i ispuna prostora mekanom mineralnom vunom (najbolje Unifit 035) ili bilo koji drugi tip naveden u točki 1. Obavezna postava parne brane ispod toplinske izolacije. Na potkonstrukciju ostaviti daske ili OSB ploče ili sl.

--------

Danijel Mađarević

potaknut javnim pozivom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća želio bih iskoristiti mogućnost za izolaciju stropa prema negrijanom tavanu.
 
Kako se radi o obiteljskoj prizemnici kojoj je vanjska ovojnica izlorana sa 10 cm stiropora, a preostao mi je neizoliran strop prema negrijanom tavanu (cca. 150 m2) molim vas pomoć oko istoga. Tavanski prostor za sada služi kao spremište.
 
proučavajući vaše stranice došao sam do slijedećih slojeva koje bi trebalo ugraditi:
 
1. Parna brana LDS 100
2. Kamena vuna DDP - debljina 20 cm
3. OSB ploča 22mm
 
Pitanja glase,
Dali je ovo najbolje rješenje ili predlažete nešto drugo?
Dali OSB ploča može biti i manje debljine,?

Odgovor: Ovo je odlično rješenje.

Možete eventualno umjesto DDP ploča koristiti DDP-RT ploče koje imaju bolja toplinska svojstva, a i jeftinije su.
Tlačna čvrstoća im je nešto manja nego kod DDP ploča, ali kod takve aplikacije to je beznačajno.
Mogu biti i nešto tanje ploče, ali ipak nemojte ići ispod 20 mm.

--------

Boris

Molim vas vaš savjet u svezi odluke odabira kamene vune. Izvođač radova mi preporuča lamel kamenu vunu KFL debljine 14 cm (poticaj), a ne znam da li je to dobar odabir s obzirom da ima višenamjenskih ploča, a s time da se spominje I kaširana vuna.
Znam da je ušteda na tiplama, ali s time da se troši  više ljepila.

Molim vas vaš savjet što se tiće koji je bolji odabir te se unaprijed zahvaljujem.

Odgovor: Kada se radi o rekonstrukcijama postojećih zgrada, savjetujemo da se primijene ploče, a ne lamele.
Lamele se više savjetuju prilikom izvedbe novih zgrada (ravni zidovi), te kod armirano-betonskih zidova (nema potrebe za tiplanjem).

Osim toga, ploče imaju bolju (nižu) vrijednost koeficijenta toplinske provodljivosti.

Višenamjenske ploče se ne koriste prilikom izvedbe ETICS sustava, već u aplikacijama u kojima se izolacija koristi isključivo kao ispuna bez prevelikih zahtjeva po pitanju mehaničkih karakteristika (izolacija kosih krovova, pregradnih zidova, eventualno ventiliranih fasada).
Kaširanjem (staklenim voalom) se pločama poboljšavaju svojstva po pitanju otpornosti na raslojavanje te povećanje hidrofobnosti. Takve ploče se uglavnom koriste u izolacijama ventiliranih fasada. Nikako kod ploča namijenjenih izvedbi ETICS sustava.

Dakle, zaključak:

Ukoliko izvodite kontaktnu fasadu (ETICS sustav), savjetujem Vam primjenu ploča od kamene vune oznake FKD-N, ili FKD-S.
FKD-N su nove ploče, dodatno poboljšanih svojstava (?=0,034 W/mK), ali to nije bitne razlika u odnosu na ploče FKD-S koje imaju ?=0,035 W/mK. Lamele imaju ?=0,041 W/mK.
Potrošnja ljepila će Vam biti manja, izvoditelju će biti lakše i brže izvesti fasadu, a tiple neće predstavljati bitno povećanje cijene sustava.

--------

Danijel Tea

Podrav...zanima me vase misljenje u vezi izolacije.Uskoro cu dizat potkrovlje na obiteljskoj kuci koja se sada sastoji od 2 djela.stari dio ima stukaturu kao strop a novi ima betonsku deku.sto se tice poda imam u planu zaliti beton preko dasaka na staroj djelu pa me zanima dlai je dobra izolacija ako izmedju stukature i dasaka koje ce bit zalivene betonom stavim KI classic 40 10cm debel a na djelu gdje vec ima betonska deka postavim tvrdo presanu vunu 5cm na nju poslazem osb ploce 18mm pa spuzvica i laminat.sto se tice stropa u planu je sljedece (gledano iz vanje strane) Crijep-letva-kontraletvna-paropropusna folija-daska-prazan prostor 2-3cm-ki classic 40 10cm-parna brana-gips ploce (normalno izmedju dasaka i gipsa se nalaze i grede) to je u kosine.Na ravni dio stropa koje ce bit napravljen gipsanim plocama gledano od dolje bi trebalo bit sljedece Gips ploce-parna brana,20cm classic 40 i iznad izolacije je tavanski prostor koj se nece koristit
u potkrovlju ce bit i vanjskih zidove u visini 6 reda blokova i na to s vanje strane imam u planu staviti stiropor ali ne tako skoro kroz kojih 2-3 godine.pa vi meni recite sada dali je to sve zajedno dobra izolacija,dali bi trebalo nesto promjenit,dali ima jeftinija a isto tako ucinkovita verzija od ove.imajte u planu da osb ploce i tvrdo presanu vunu vec imam za dio kocu koj ima vec betonsku deku a dio koj nema i koj ce se zalit preko dasaka ce na betonu bit spuizvica za laminat i odma laminat

Odgovor: Nije mi jasno o kakvoj se to „štukaturi“ radi, ali pretpostavljam da je to nekakav postojeći „spušteni strop“. Ukoliko namjeravate postaviti toplinsku izolaciju od mineralne vune koja neće biti tlačno opterećena, može se koristiti Classic 040 u navedenoj debljini, ako će potkrovlje biti grijano. Ukoliko se radi o negrijanom tavanskom prostoru, savjetovao bih debljinu od minimalno 15,00 cm, jer u tom slučaju je dominantna toplinska zaštita, a ne zvučna kao u slučaju grijanog prostora.
Ako postavljate betonsku ploču, iskreno se nadam da je to provjereno od strane statičara. Polaganje spužvice i laminata je zadovoljavajuće rješenje zaštite od zvuka udara.
Glede izolacije ab stropa, ne znam koju vrstu „tvrdo prešane“ vune imate. Ukoliko se radi o proizvodima naziva DDP, DDP-RT ili TPT, tada se može ići na njih direktno s OSB pločama, ali savjetujem debljinu od minimalno 22 mm. Bojim se da će s navedenom debljinom od svega 18 mm vrlo brzo doći do pojave progiba na mjestima većih statičkih i/ili dinamičkih opterećenja.

Rješenje prema negrijanom tavanu je korektno, iako savjetujem (opet) debljinu od minimalno 15,00 cm. Paziti na izbor parne brane (savjetujem LDS 100), te na pravilno spajanje preklopa uz pomoć kvalitetnih traka.

Moj savjet je i da izolirate te nadozide s unutarnje strane. Kada već izolirate kosi dio krova, šteta bi bilo ostaviti taj dio koji će predstavljati toplinski most. A „stiropor“ tada može pričekati. Savjetujem Vam da razmislite o izolaciji s vanjske strane kamenom vunom. To je daleko kvalitetnije rješenje od „stiropora“.

--------

Slaven Ivankovic

Pozdrav imam par pitanja ako mi mozete odgovoriti na kosu deku (2 voda) kontam stavit krov i mislio sam izmedu rogova staviti unifit 035 jedva sam ga nasao u Hercegovini e sad treba li mi ova folija LDS 0.02 ici po izolaciji nju nemogu naci a LDS 0.04 ima na par mjesta i koja je razlika izmedu ove 2 folije samo u traci ? inace posto mi je betonska deka krov ce mi biti limeni sa filcom pa mi govore da mi folija netreba nikako pa vas molim za savjet trebam li stavljati foliju ili ne.

Odgovor: U slučaju kada Vam je završni pokrov od lima, paropropropusna folija je i više nego dobro došla i obavezno je stavite.
Razlika između spomenute dvije folije je prvenstveno u gustoći. LDS 0,04 je gušća i ima veću otpornost na kidanje, ali je i iz tog razloga i nešto skuplja.

--------

Ružica

Uređujem stan u potkrovlju zgrade. Krov je stari, ne propušta nigdje, prekriven kupom kanalicom i podaščan bez ljepenke.
U planu je njegova sanacija ali ne sada brzo.
Možete mi dati savjet kako da izoliram prostor iznutra da budem sigurna od eventualnih šteta koje mogu nastati zbog propuštanja krova

Odgovor: Prvo na daske s unutarnje strane postavite vodonepropusnu-paropropusnu foliju (pazite da ju pravilno okrenete), a zatim između i ispod rogova postavite mineralnu vunu. Preporučam foliju LDS 0,02.

Preporučam role staklene vune Unifit 035. Jeftinija, ali i nešto slabija varijanta može biti s Classicom 040, ili skuplja s pločama kamene vune KP i DP-3.

Ukupna debljina toplinske izolacije neka bude minimalno 15,00 – 20,00 cm.

Obavezna postava parne brane s unutarnje strane toplinske izolacije. Preporučam u Vašem slučaju foliju LDS100.

Skica postave:

KI-LDS-2-silk

--------

imam pitanja vezana uz rekonstrukciju kuće koja je građena 1960. godine, koju smo kasnije u prizemlju renovirali iznutra a sada bi nadograđivali potkrovlje, stavili novo krovište i fasadu.
Naime, vanjski zidovi tog dijela kuće u prizemlju trenutno se sastoje od sljedećih slojeva:

- gipskartonska ploča,

- mineralna vuna 5 cm,

- žbuka,

- puna opeka,

- fasada od toplinsko-izolacijske žbuke

Parna brana nije ugrađena.
Nakon nadogradnje i izvedbe novog krovišta stavili bi fasadu od 12 cm stiropora ili kamene vune, te Vas molim za savjet oko izbora izolacijskih materijala i rješavanja problema difuzije vlage.
U potkrovlju bi krov izolirali samo između rogova s debljinom 18 cm i zatvorili ga s gipskartonskim pločama, a kod izvođenja spuštanog stropa bi isto stavili izolaciju 10 cm.
Budući da bi stavili kvalitetnu fasadu, zanima me da li je pametno u potkrovlju zalijepiti gispkartonske ploče direktno na zid bez žbuke, ili da se ipak postavi na metalnu konstrukciju, te da li je potrebna izolacija u tom slučaju.

Odgovor: Kod postojećeg zida je obavezno trebala biti postavljena parna brana. Ne znam u kakvo je stanju mineralna vuna unutar tog sustava, odnosno, opravdana je bojazan da se razvilo dosta plijesni i gljivica unutar toga.
Ukoliko stavljate fasadu, nadam se da ste upoznati s činjenicom da postavom „stiropora“ (EPS-a) koristite izolaciju koja „ne diše“. Izborom izolacije od kamene vune ćete omogućiti izlazak vlage iz unutarnjih prostora i zidova prema van.
No, to je samo jedna od prednosti kamene vune koja je gotovo u svakom pogledu daleko kvalitetnije rješenje u odnosu na EPS.

Glede potkrovlja, debljina od 18,00 cm je zadovoljavajuća. Ovaj puta svakako vodite računa o izboru parne brane. Savjetujem primjenu folije LDS 100.
Kao toplinsku izolaciju savjetujem role staklene vune Unifit 035. I za kosi dio, ali i spušteni strop.
Gipskartonske ploče postavite na potkonstrukciju. Ne savjetujem lijepljenje direktno na zid radi opasnosti od naknadnog pucanja radi različitog temperaturnog rada zida i obloge.

--------

Armin

Poštovani, imam problem sa bukom u stanu koju pravi lift. Naime, živim u zgradi koja je napravljena 80-ih godina i ima 16 spratova a ja sam na13 spratu. Problem je što je okno lifta naslonjeno baš uz moj stan i svaki put kad lift radi čujem buku u stanu koja je poprilično iritantna. Zvuk je sličan onome kada neko buši sa bušilicom dva sprata iznad vas. Zvuk se u vidu vibracija prenosi kroz armiranobetonsku konstrukciju i širi se preko plafona na ostale zidove.
Htio bi da uradim zvučnu izolaciju u stanu ili za početak u spavaćoj sobi da mogu barem mirno spavati.
Šta mi vi predlažete da uradim i koje materijale da koristim?

Odgovor: Radi se o problemu koji nije riješen prilikom projektiranja i sada je naknadno vrlo teško sanirati ono što je pogrešno projektirano i/ili izvedeno.

Dobro ste primijetili da se buka širi uslijed vibracija, odnosno „titranjem“ čitave konstrukcije.
Iz tog razloga je teško „zaustaviti“ izvor buke samo na jednom mjestu. To jedno mjesto za Vas predstavlja zajednički zid.
Rješenje za ublažavanje razine buke može biti postava suhomontažnog zida s dvostrukom oblogom od gipskartonskih ploča uz postojeći zid, uz napomenu da potkonstrukcija nikako ne smije biti kruto vezana za taj zid, već malo odmaknuta.
Savjetujem primjenu izolacije između profila od ploče kamene vune Knauf Inslutaion DP-5, DP-7, ili KDL 035 GVB u debljini minimalno 5,00 cm.
Kao završnu oblogu postavite barem dva sloja gipskartonskih ploča.

Na taj način ćete ublažiti buku koja direktno prolazi kroz zid, ali još uvijek preostaje dio koji prolazi kroz obodne konstrukcije..

--------

Z. Mavričić

Uređujemo potkrovlje obiteljske kuće u Primorju.
Krovište je renovirano tako da su na daske (postojeće) postavljene letve i kontraletve, paropropusna vodonepropusna folija i crijep Tondach Venera sa odzračnicima i rešetkom.
Grede su 14 cm.
Potkrovlje postaje uredski prostor.
Molim savjet
- kako iznutra izolirati krovište (grede se sakrivaju) .

Odgovor: Koristite role staklene vune Unifit 035 ili ploče kamene vune KP (ili DP-3) koje postavljate direktno između rogova. Dodatno možete postaviti  i ispod rogova. Obavezna primjena parne brane (savjetujem LDS 100). Više o detaljima http://www.knaufinsulation.hr/primjena-izolacije-izolacija-potkrovlja-ko...

- kako obraditi (izolirati) betonsku ploču poda (Ispod je stan, a na pod planiramo postaviti laminat).

Odgovor: Možete izvesti slijepi od (drvene gredice 3/5 cm ili 5/8 cm između koih možete postaviti ploče kamene vune DP-3 debljine jednake visini gredica. Iznad toga možete postaviti OSB ploče debljine min. 22 mm i onda laminat. Alternativa može biti „mokri estrih“ (armirani cementni estrih) postavljen preko ploča tvrde kamene vune TPT.

- vanjski zidovi su od šuplje cigle, iznutra nije još žbukano, a vani je tzv bavarit fasada, pa molim savjet što postaviti na tim dijelovima od Vaših proizvoda, da se izbjegne žbukanje i postigne ispravna izolacija.

Odgovor: Aluminijski profili s ispunom od toplinske izolacije minimalno 5,00 cm (ploče kamene vune TW ili staklene vune TP115) uz obaveznu primjenu parne brane (LDS 100). Završna obloga od gipskartonskih ploča. Savjetujem veću debljinu toplinske izolacije od barem 7,5 cm.

--------

Podstanar sam u zgradi koja je gradjena 1969 godine betonskim blokovima. Imam malo dijete koje u zadnje vrijeme place prije spavanja bez razloga. Susjedova spavaca soba je do nase. Vec par puta mi je zvao policiju i socijalnu sluzbu jer djete place na foru da ga mi maltretiramo. Kako bih mogao najbolje izolirati taj zid? Od tog zida do prozora ima 7 cm. Postoji li kakvo rijesenje il da trazim drugi stan gdje susjedi imaju vise razumjevanja za djete od 6 mjeseci?

Odgovor: Jedino rješenje koje vidim je postava suhomontažnog zida uz taj pregradni zid.
Odmaknite potkonstrukciju zida barem 0,5 cm od zida (nikako kruto vezati jer će se zvuk i dalje prenositi preko te krute veze) i između profila postavite ploče kamene vune TW, DP-5 ili DP-7 (najbolje rješenje!).
Kao završnu oblogu obavezno postaviti barem dvostruku oblogu od gipskartonskih ploča. Jedan sloj nije dovoljan.

Rezultat će biti značajno smanjenje prijenosa buke. Da li će to biti dovoljno za susjedove živce, to ne mogu garantirati..

--------

Tomy

Radi se o negrijanom tavanu, krov je pokrit limom samo na letve stavljen.  Događa se to da bude u sobama po ljeti vruće a po zimi osjetno hladnije u odnosu na donji sprat. Zanima me kako izolirati deku na najbolji način a ne preskup i ako je moguće bez glazure.  Svako drukčije kaže, jedni stirpor, jedni vuna, ako da koji stirpor koji debljine. Molim vas savjet.

Odgovor: Najjeftinije rješenje je postava (mekane) mineralne vune preko stropne ploče.
Međutim, u tom slučaju Vam mora biti jasno da se preko vune više ne može hodati jer bi se ista u protivnom oštetila. Osim toga, prilikom strujanja zraka uz površinu vune, ne iskoristi se kompletna debljina izolacije.
Upravo iz tog razloga se savjetuje postava izolacije unutar zatvorenog sustava (npr. slijepog poda).
Ukoliko Vam je to (pre)skupo rješenje možete jednostavno postaviti mineralnu vunu (npr. Classic 040, Unifit 035, DP-3) jednostavno preko stropne ploče,a do određenih mjesta do kojih trebate često hodati, formirati hodne staze (daske ili OSB ploče položene na drvene gredice).
Budući da je završni pokrov od lima koji je podložan nastanku kondenzata, svakako savjetujem postavu parne brane (kao naš LDS 35 ili LDS100) koji se postavlja ispod mineralne vune i sprečava prolaz vodene pare u hladnu zonu.
Savjetujem minimalno 12-15 cm.
„Stiropor“ ne bih nikako preporučio.

--------

Vlado

u prilogu šaljem slike trenutnog stanja potkrovlja koji planiram urediti u stambeni prostor.

U planu je spuštanje stropa i izrada pregradnih zidova korištenjem kanuf materijala.

Slijedom toga molim za par savjeta/usmjerenja.

Krov je betonska ploča s ciglenim gredicama (vidljjivo iz slika). Da li se već na takav krov može stavljati konstrukcija (profili) i oblagati knaufom ili je potrebno plafon prvo klasično ožbukati. (pitam i zbog troška i evntualnih izolacijskih sovjstava).

Odgovor: Nema potrebe za žbukanjem. Nepotreban trošak. Jednostavno se postavi potkonstrukcija na elemente za ovješenje i između profila toplinska izolacija.

Da li je redoslijed za betonski krov isti kao i za onaj s drevnim gredama (konstrukcija, vuna za izolaciju, paronepropusna brana, knauf ploče) ili je potrebno nešto specifično doraditi.

Odgovor: Ne. Sve je isto. Obratiti pažnju na primjenu parne brane između toplinske izolacije (potkonstrukcije) i završne obloge od gipskartonskih ploča. Preporučam parnu branu LDS 100.

Kuća se nalazi u Rijeci, smatrate li 10cm izolacije dovoljnim ili bi bilo preporučljivo više.

Odgovor: 10,00 cm će biti dosta kvalitetno rješenje, ali bih rado sugerirao barem 5,00-6,00 cm dodatne toplinske izolacije. Preporuka: role staklene vune Unifit 035.

Da li se prvo radi konstruckija spuštenog krova pa onda na tu konstrukciju nadovezati pregradne zidove?

Odgovor: Bolje postavite pregradne zidove radi kvalitetnije zvučne izolacijske moći pregradnih zidova. U suprotnom iznad zidova imate zračni prostor preko kojeg će se prenositi zvuk iz prostorije u prostoriju.

--------

Čitajući Vašu arhivu vidim da ste jako stručni i pedantni u svom poslu i branši te da imate jako puno upita. Stoga Vas molim za pomoć, ispravke, i nadopune mog lošeg poznavanja ove struke.

Naime, radi se o obiteljskoj dvokatnici u Splitu. U pitanju su 3 stvari koje će nažalost ići ovim redom; 1) krov i izolacija krova, 2) izolacija zadnjeg kata i podno grijanje, te 3) vanjska izolacija.

Za radove oko krova sa betonskom dekom od 12cm sam već pronašao odgovor kroz Vaš forum. No zanima me da li je potrebno stavljati ljepenku ... u sustavu kamena vuna, folija, kontra letve, crijep, za cirkulacijski krov jer ljeti je jako vruće na zadnjem katu, i napišite mi materijale i debljine koje preporučate.

Odgovor: Za Vaše podneblje, parna brana čak i nije potrebna. Savjetovao bih postavu eventualno parne kočnice (Knauf Insulation LDS 5), ali nije neophodno. Ukoliko ste kamenu vunu namjeravali postaviti između greda (ili roštilja od drvenih gredica), tada savjetujem postavu rola staklene vune Unifit 035. Savjetujem postavu minimalno 15,00 cm.

Za izolaciju zadnjeg kata sa kosim krovom je problem vlaga na samo par mjesta, do koje dolazi zbog slijevanja vode uz zid sa kosog betonskog krova. Pretpostavljam da će te mi reći ... prvo vanjska izolacija, nakon izolacije krova, pa onda unutrašnja izolacija. Zasad taj redosljed nije izvediv, pa Vas molim za savijet izolacije unutra, sa naglaskom na vlagu.  Napomena da su vanjski zidovi  20cm cigla i takozvani špruc namaz špruc.

Odgovor: Zanima Vas izolacija s unutarnje strane? Na mjestima gdje zid vlaži, preporučam postavu paropropusne-vodonepropusne folije s unutarnje strane zida. Preko toga postavite potkonstrukciju za suhomontažni zid. Između profila postavite ploče kamene vune TW (može i staklene vune TP115), debljine ovisno o širini profila (50, 75 ili 100 mm). OBAVEZNO postaviti parnu branu (LDS 100) između toplinske izolacie (profila) i završne obloge od gipskartonskih ploča.

Odluka što se tiče grijanja će biti podno grijanje. Pitanje u svezi toga je, dali se stavlja prije izolacije unutrašnjih zidova ili je svejedno, te što mi preporučate. Koliki sloj kamene vune, koji redosljed, koja folija i kako postaviti cijevi, koliki i koji estrih u kojem će biti cijevi za cirkulaciju vode. Pod, je betonska deka iznad grijane prostorije na koju je naliveno dodatnih 5cm povezanih SN vezom prije nego je nadodan zadnji kat i krov. I jeli možda bolje uklomit tih 5cm te ih iskoristit za deblju izolaciju tj. kamenu vunu.

Odgovor: Ne trebate ništa skidati, ako imate dostatnu visinu. Sloj podnog grijanja („EPS kadice za vođenje cijevi“) postavite na ploče kamene vune TPT, debljine minimalno 5,00 cm. Između sloja podnog grrijanja i kamene vune postavite aluminiziranu foliju LDS 100, s time da aluminizirani sloj bude okrenut prema sloju s podnim grijanjem.
Iznad kadica postavite estrih debljine minimalno 5,00 cm.

A u svezi vanjske izolacije koju sam naveo prethodno. Smije li se kamena vuna ljepit na postojeći sloj odgovarajućom smjesom, pa na to završni sloj i boja. Bolje pitanje je, što vi predlažete.

Odgovor: Ja sam predložio postavu izolacije između profila. Ne savjetujem izvedbu tzv. ETICS sustava s unutarnje strane.

--------

Leonard

Molim odgovor na pitanje:
NA koji način izolirati vanjske stijene drvene kuće novoizrgađene od duplo falcane (po dva utora i pera) hrastove planjke 8,5 cm debele?
Ja bih stavio po slojevima slijedeće:
Iznutra prema van – Gips kartonska ploča,izolacijski materijal-kamena vuna DP 5 10 cm,drvena fasada.
Dakle,želja mi je da prostor čim više „diše“.
Da li bi trebalo stavljati ikakve folije između ovih gore navedenih stavki.?
Da li stavljati parnu branu između gips kartonske ploče i kamene vune,te da li stavljati vodonepropusnu-paropropusnu foliju na vanjsku stijenu iznutra,dakle,između vune i vanjske stijene(fasade)?
Nekako imam osjećaj da sa svakom folijom „dihtam“ prostor,pa stoga postavljam to pitanje.

Odgovor: Istina da ćete „zadihtati“ prostor, ali s druge strane, ako omogućite ulazak vlažnog zraka u hladnu zonu (vanjski sloj izolacije), riskirate pojavu kondenzata, odnosno vlaženje drvene konstrukcije i toplinske izolacije što uzrokuje štete na konstrukciji i izolaciji i značajno povećanje troškova energije.
Savjetujem postavu parne kočnice (LDS 2) između toplinske izolacije i gipskartonskih ploča. Između vanjske obloge i toplinske izolacije bih svakako savjetovao postavu paropropusne folije kako bi se spriječio ulazak vlage i insekata u sloj izolacije.

--------

Marina Petrović

kupili smo staru kuću (1958. godina) i usred smo renovacije. Molim Vas za savjet kakve ploče i izolaciju staviti na vanjske zidove iznutra. Kuća je zidana punom opekom u dva reda, vlaga je problem (loša hidroizolacija - tek ćemo ju moći odraditi iduće godine), između katova je drveni grednik. Mislili smo stavljati knauf ploče sa izolacijom na zidove i stropove, pri čemu nam je bitna toplinska izolacija i vodootpornost materijala

Odgovor: Ukoliko su vanjski zidovi vlažni, savjetujem postavu paropropusne folije na zid, preko koje se postavlja potkonstrukcija za suhomontažni zid.
Između profila savjetujem postavu ploča kamene vune TW, debljine 50,75 ili 100 mm.
Završna obloga od gipskartonskih ploča, uz obaveznu primjenu parne brane. Savjetujem foliju LDS 100.

Na strop možete postaviti potkonstrukciju na nosače, i preko konstrukcije ploče staklene vune Akustik Bord, a može također i TW.
Između vune i završne obloge od gk ploča obavezno postaviti parnu branu LDS100.

--------

Zanimame mogu li se strop i zidovi izolirati pomoću knauf sustava u idustriskim halama gdje se razina buke kreće do 80 dB. Konkretno to bi bila soba nadzornika unutar hale u kojoj se nalaze strojevi koji emitiraju navedenu buku.
Koliko bi uopće tako izvedeni zid i strop umanjili buku na prihvatljivu razinu?

Odgovor: Apsolutno se može.
Upravo takvim sustavom se može najkvalitetnije smanjiti razina buke na prihvatljiviju razinu.

Uz postojeći zid se postavlja suhomontažni zid koji se ne smije kruto vezati uz postojeći, već treba biti malo odmaknut.

Između profila potkontrukcije koristiti polutvrdu kamenu vunu kao DP-5 ili slično.
Završna obloga s DVOSTRUKIM gipskartonskim pločama.

--------

Zlatan

planiram raditi toplotnu izolaciju na tavanu vasim proizvodima pa bi mi trebao savjet koje proizvode i na koji nacin na ih nejefikasnije upotrijebim.  Posjedujem kucu koja nema ploce na tavanu nego je stari sistem sa daskama,  malterom i trstikom kao jedinom izolacijom prema krovu i gubim puno toplote. Koju staklenu vunu da koristim izmedju greda u te svrhe i da li je potrebno preko nje stavljati i foliju?

Odgovor: Između greda možete postaviti bilo koju tzv. „mekanu“ vunu.

Savjetujem role staklene vune Classic040 ili Unifit 035. Mogu i ploče KP ili DP-3.
Ukupna debljina minimalno 15,00-20,00 cm.

Iznad greda (vune, ali ne direktno položeno) može ići paropropusna folija (oznaka: LDS 0,02) koja će sprečavati ulazak prljavštine u sloj izolacije. Međutim, može ići i bez te folije.
Ukoliko se postavlja folija, svakako ispod vune postaviti sloj parne brane (LDS 35).

--------

David Novaković

Živim u zgradi koja je izgrađena oko 1930-ih godina. Zidovi su od pune opeke sa unutarnje i vanjske strane ožbukani produžnom vapneno - cementnom žbukom ukupne debljine zida cca 54 cm. Zavod za zaštitu spomenika i kulture ne dozvoljava da se toplinska izolacija postavi sa vanjske strane, nego samo sa unutarnje.

Kada izradim sastav zida, u računalnom programu, sa toplinskom izolacijom od kamene vune završno obrađen sa gips-kartonskim pločama pojavljuje mi se velika unutarnja kondenzacija u sloju izolatora, no međutim ako u računalni program umjesto kamene vune postavim EPS - fasadni polistiren unutarnje kondenzacije nema.

Sa toplinskom izolacijom od kamene vune ne pomaže ni paropropusna a vodonepropusna brana.

Ako postavim parnu branu između kamene vune i gips - kartonskih ploča kondenzacije više nema, ali mi se sva para zadržava između gips-kartonskih ploča i parne brane i što se u tom slučaju događa, sva para koja se zadržava između dva navedena sloja se pretvara u vlagu i vlaži pod što može prouzročiti i žute mrlje od vlage na stropu stana ispod.

Dakle moj zaključak je kako jedina izvedba toplinske izolacije iznutra prolazi sa fasadnim EPS polistirenom, bez ikakve kondenzacije u zidu.

Moje pitanje je dali sam ja u krivu i ako jesam koje je najbolje rješenje u slučaju takve vrste izolacije, a da se ne pojavljuje kondenzat.

Odgovor: U krivu ste.

EPS jeste prilično paronepropustan, ali ipak propušta određenu količinu vlage prilikom jačeg tlaka vodene pare. U tom slučaju se para probija do hladnog zida gdje će nastajati kondenzat i u konačnosti plijesan i gljivice. Zato se može primijeniti XPS.
Osim toga, radi gorivosti i otpuštanja dima i plinova, nikako ne sugeriram primjenu EPS-a (a niti XPS-a) u zatvorenom prostoru.

Ukoliko se postavi parna brana, a treba se postaviti, spriječit će se prolazak vodene pare. Vlaga se neće skupljati između parne brane i gk ploča jer se ne radi o hladnoj zoni i nema opasnosti od pojave kondenzata. Međutim, podizat će se razina relativne vlage u prostoru, ali ništa više nego da stavite „stiropor“.

--------

kuća-niska prizemnica je građena prije 22 godine od betonskih blokova (širina 20cm) i se nalazi u Zapadnoj Hercegovini. Klima je već poznata s vrlo vrelim i vrućim ljetima i zimama s puno kiše i vlage (zaleđe Biokova) i kratkim zimskim minusima do -10 stupnjeva. Na kući su postavljeni PVC otvori s dva stakla i griljama. Vanjska fasada je klasična iz tog vremena (gruba žbuka,fini namaz i boja).
Financijske mogućnosti ljudi koji žive su vrlo skromne i ograničene(umirovljenici). Planirali su malo bolje kuću utopliti,ali za vanjsku treno fasadu nemaju novca, pa razmišljaju u unutrašnjoj izolaciji vanjskih zidova.
Želim napomenuti da zimi kad je velika vlaga od kiše pojavljuju se velike površine  crnila u kutovima.
Pitanje:što je najbolje rješenje za ove ljude i njihov problem,ako izuzmemo vanjsku tremo fasadu?

Odgovor: Najjeftinija varijanta bi bila postava barem 3,00 cm XPS-a hrapave strukture kojeg se može obraditi slojem armiranog polimerno-cementnog ljepila.
To će barem spriječiti pojavu plijesni i gljivica.

Ako se žele postići uštede energije i kvalitetnija toplinska zaštita, tada savjetujem barem 8,00 cm toplinske izolacije.

Ako je ikako moguće, kvalitetnije rješenje je svakako suhomontažni zid s ispunom od mineralne vune uz obaveznu primjenu parne brane.
Kao izolaciju savjetujem ploče kamene vune TW, ili role staklene vune TI140W.
Kao parnu branu možete postaviti LDS 100.

--------

Silvije Jovalekić

krov na našoj kući u Donjoj Stubici je obnovljen prije četiri godine. Iznad rogova dimenzija 12x14cm postavljena je daščana oplata, parodifuzna folija, letve, kontraletve i klasičan crijep.

U budućnosti bi htjeli koristiti potkrovlje kao stambeni prostor, te ga hoćemo izolirati toplinski i zvučno. Ujedno bi to bila izolacija prizemlja prema gore. Kod toga bi volumen izolacijonog materijala trebao biti što manji. Eventualno bi se rogovi i dalje trebali vidjeti.

Fasada je napravljena od kamene vune 10 cm i 12 cm debljine na sjevernoj strani. Vidio sam da se Termotop preporuča za izolacije iznad rogova. Dali se on može koristiti između rogova? Koje mogućnosti još postoje?

Odgovor: Termotop ne bih preporučio za primjenu između rogova iz više razloga: nema potrebe za toliko „tvrdim“ proizvodom jer se u takvoj aplikaciji ne iskoristi tlačna čvrstoća, a s druge strane imate proizvod s kojim se teže manipulira i ugrađuje između rogova.
O cijeni da i ne govorim.
Međutim, isti se može itekako dobro iskoristiti na način da preko sekundarnog pokrova (dakle, trebate skinuti završni pokrov i letve (kontraletve) postavite Termotop i iznad njega postavite sloj paropropusne folije, kontraletve, letve i završni pokrov.
Ukoliko želite postaviti toplinsku izolaciju između rogova, tada savjetujem role staklene vune Unifit 035 ili ploče kamene vune KP. Daleko jeftinija, a čak i bolja varijanta toplinske zaštite između rogova.

--------

Mirko

Da potvrdimo Vaš prijedlog za rješenje toplinske izolacije sa unutarnje fasadnih zidova, na kojem Vam zahvaljujemo, EPS nije prihvatljiv radi stvaranja kondenzata, ali i radi protupožarnih uvjeta ( dali postoji pravilnik za isto – kao i za zajedničke prostorije zgrade – stubišta ), pa prema tome najbolje rješenje sadrži sljedeće slojeve:
⦁    2 x 12,5 mm - gips ploča
⦁    nepropusna građevinska PE folija
⦁    termoizolacija kamena ili staklena vuna d = 12 – 14 cm
⦁    postojeća unutarnja žbuka i boja 2 – 3 cm
⦁    nosivi zid od opeke (opeka starog formata ) d= 40 cm
⦁    postojeća vanjska fasadna žbuka u dva sloja  3 – 5 cm
⦁    novi sloj završne fasadne mineralne žbuke  do 1 cm
Dodatno, dali je potrebno uklanjati dio gotovog poda u ravnini nove gips obloge, i kako u tom slučaju izbjeći toplinski most u visini hor. serklaža ili vijenca, a u odnosu na unutarnju stropnu konstrukciju

Odgovor: Pravilnik o otpornosti na požar (NN br. 29/2013, 87/2015) definiraju uvjete glede razreda reakcije na požar kod zgrada.
Treba vidjeti za konkretan slučaj. Ako se radi o obiteljskoj kući, tada još može ići, ali ja osobno ne bih stavio sebi gorivu izolaciju u životni prostor.

Raspored slojeva je korektan.

Nažalost, most će ostati. Upravo to i jest jedan od razloga zašto je kvalitetnije izolirati s vanjske strane, nego s unutarnje. Teoretski bi trebali postaviti toplinsku izolaciju barem pola metra u dubinu prostorije.

--------

Imam problem sa bukom iz druge prostorije. Cujem sve sta se radi i prica.
Pa zelio bi izolirali od buke taj dio zida.
Sta je najbolje da smanjim tu buku?

Odgovor: Najbolje rješenje je postava suhomontažnog zida postavljenog uz postojeći pregradni zid.
Isti ne smije biti kruto vezan, već odmaknut nekoliko mm od tog zida, te trajnoelastičnim kitom ili brtvama biti vezan sa stropom, podom i obodnim zidovima.

Ispuna od ploča kamene vune TW ili DP-3 debljine minimalno 5,00 cm. Završna obloga dvostrukim gipskartonskim pločama.

--------

Molila bih vas za pomoć. Imam mali stan (jednosoban) u Zagrebu i u sobi je vanjski zid na stanu uvijek jako hladan. Zgrada je zidana betonom i fasadnom cioglom. Stan se nalazi na 4 katu namjera mi je da se na ovaj zid s nutarnje strane stavi kakva učinkovita toplotna obloga koja ne bi zauziomala previše mjesta. Osim ovoga zida unutrašnji sobni zid isto je tako izrazito hladan jer je napravljen od betona.
Što bi bilo najbolje učiniti da rješim taj problem.

Odgovor: U svakom slučaju, najbolje rješenje je postava suhomontažnog zida s unutarnje strane kojeg čini aluminijska potkonstrukcija s ispunom od mineralne vune (savjetujem ploče kamene vune TW ili staklene vune TI140W, odnosno Akustik Bord – što uspijete pribaviti).
Između toplinske izolacije i završne obloge obavezno postaviti parnu branu kao naš LDS 100. Debljina izolacije ovisi o širini profila (50, 75 ili 100 mm).

--------

Davor Stipčić

Molio bih za odgovor u svezi postavljanja izolacije na kosi strop.
Nakon pregleda raznih upita na vašim stranicama došao sam do nekog zaključka kako bih na kosi strop postavio sljedeće:
1. aktivnu parnu branu LDS 100
2. staklenu vunu UNIFIT 035
3. kamenu vunu
4. paropropusnu - vodonepropusnu filiju LDS 0,02

sada tu postoji još nekoliko pitanja:
1. kako je od prije postavljena daska terpapir i crijep, a nije stavljena paropropusna -vodonepropusna folija, između dasaka i rogova treba, li staviti ovu foliju ili samo ostaviti 2-3 cm slobodnog prostora od daske do kamene vune.
2. može li se ta folija navući preko rogova i dasaka te kako se učvrščuje.
3. Ukoliko je priklamam gubi li svojstava 4. treba li onu prvu foliju, ispod knafa, LDS 100 obljepljivati sa LDS solifit trakom

Odgovor: Odgovaram redom:

1. Ostavite zračni prostor kako ne bi došlo do nastanka kondenzata na spoju vune i dasaka, odnosno upijanja vlage od strane vune. Ako je bitumenska traka u dobrom stanju, ista će vršiti funkciju sekundarnog pokrova, ali će istovremeno smanjiti paropropusnost sustava krova.

2.  Može se. Ilustracija u privitku:

KI-LDS-2-silk
 

3. Neće izgubiti svojstva. Preklope parne brane OBAVEZNO zalijepiti kvalitetnom trakom. Ako ne već sa LDS Solifit, onda barem trakom jednake kvalitete.

--------

Molim vas da mi date savjet kako izolirati strop (betonska ploča) sa donje strane prostor služi kao garaža a sa gornje strane je stan koji tip vune koje debljine i koja parna brana koji tip koristiti i kako je pravilno okrenut (prilog slika parkinga)

Odgovor: U ovom slučaju bih Vam radije savjetovao toplinsku izolaciju lamelama kamene vune FKL koje se punoplošno lijepe na podgled i završno obrade polimerno cementnim ljepilom, armiranim staklenom mrežicom.
Analogno izvedbi fasade, samo u podgledu.
Možete postaviti i suhomontažni sustav, ali u tom slučaju radije prepooručam vlaknasto cementne ploče („Aquapanel Indoor ili Outdoor“), umjesto vlagootpornih koje u vanjskom prostoru s vremenom ipak navuku vlagu i mogu popucati spojevi..
U slučaju suhomontažnog sustava slojevi idu slijedećim redom (gledajući od stropne ploče prema van):
⦁    Stropna ploča
⦁    Ploče kamene vune DP-3 ili TW iznad aluminijske potkonstrukcije na ovješenoj konstrukciji
⦁    Završna obloga od gipskartonskih ili vlaknasto cementnih ploča (bolje rješenje)

Parna brana ne ide niti u jednom slučaju.

--------

Leo

Planiram renovirati stan i izolirati strop. Stan je na zadnjem katu ispod negrijanog kosog krova (drvena konstrukcija + crijep). Trenutno je na stropu žbuka + trstika, međukatna konstrukcija je betonske gredice + betonska ploča, visina stropa 2,75m. Stan se nalazi u Splitu.

Plan je skinuti žbuku i trstiku te postaviti gips-kartonske ploče u cijelom stanu. S obzirom da toplinska izolacija s vanjske strane nije moguća molim Vas za savjet za izolaciju sa unutrašnje strane stana.

Presjek međukatne konstrukcije (godina gradnje 1956):

Odgovor: Spušteni strop (aluminijske profile) možete ovjesiti o postojeću stropnu konstrukciju.
Na te profile postavite ploče kamene vune DP-3 ili TW (alternativno ploče staklene vune Akustik Bord ili role staklene vune TI140W ili Unifit035) kao toplinsku izolaciju.
S donje strane profila postavite („nalijepite“) parnu branu LDS100, uz kvalitetno lijepljenje spojeva.
Preko svega postavite završnu oblogu od gipskartonskih ploča.

--------

Orijeta

Molim Vaše mišljenje o ovom sastavu krova:

Ytong stropna konstrukcija
parna brana
toplinska izolacija 10 cm (između letava visine 12 cm)
drvene daske
paropropusna - vodonepropusna izolacija (npr. Tondach FOL-S)
crijep pričvršćen PUR pjenom

Kuća se nalazi u Istri.
Termoizolacija: kamena vuna ili styrodur?
daske i letve: koji materijal i zaštita?
ljepljenje crijepa d (kanalica) direktno na hiroizolaciju (neventilirani krov)?
Opasnost od truljenja drvenih elemenata?

Odgovor: Redoslijed slojeva odgovara toplinskoj izolaciji od mineralne vune.

Kao parnu branu preporučam LDS 35, a kao toplinsku izolaciju ploče kamene vune DP-5, ili role staklene vune Unifit 035.

Paropropusna folija od Tondacha je OK.

Za pričvršćenje crijepa nisam siguran u ovo rješenje.
Molim, raspitati se od proizvođača crijepa koji bi trebao imati rješenje za ovakve slučajeve.
Ja sam radije za mehaničko pričvršćenje spojnim sredstvima, a ne PUR pjenom koja s vremenom gubi svojstva. Posebno u slučaju kontakta s vlagom i posebno, visokih temperatura koje se javljaju u ljetnom periodu.

--------

Tonći Nola

Molim vas za savjet.
Želim izolirati pod negrijanog  tavana. Kojega želim koristiti kao ostavu.
Ja sam to zamislio na način, da na pod postavim i učvrstim drvene letve 5 x10. Tako da je između  razmak od 60 cm. Zatim obložim parnom kočnicom LSD 5 SILK. Između postavim staklenu vunu 10 cm, Preko toga paropropusnu foliju LDS 0,04, i na kraju OSB ploča 12 mm.

Odgovor: Poštovani,

Upravo tako i ja savjetujem izolirati, s tom razlikom što Vam paropropusna folija nije potrebna, budući da funkciju zaštite ima OSB ploča.
Umjesto parne kočnice možete staviti parnu branu LDS 35.

--------

Imam problem koji se javio prilikom obnove gornjeg dijela kuće i krovišta. Znaci grede su ostale stare, postavljen osb, paropropusna-vodonepropusna, letva, kontraletva i limeni pokrov. Izmedu rogova postavljena vuna debljine 14 cm (Rogovi debljine 15 cm) . Jedan dio krova je bio zatvoren paronepropusnom branom a jedan nije ( nismo stigli) prije nego su došli postavit plivajuće podove. Krovište je napravljeno po modelu škara. Pretpostavljam da se zbog prevelike koncentracije vlage iz poda i nedovoljnog prozračivanja prvo stvorila vlaga a zatim i plijesan izmedu vune i osb. Znaci pitanje- kad vratim vunu i zatvorim sa paronepropusnom cijeli krov hoče li se taj problem kad tad  opet pojavit i dali bi bilo potrebno ostavit više mjesta između vune i osb te čak postavit odzračne na početku greda jel na sljemenu osb nije spojen te je tu ostavljena mogučnost odzračivanja i odvlaživanja?

Odgovor: Vama je s donje strane neophodno postaviti parnu branu. Naime, vlažan i topliji zraka prolazi kroz vunu i dolazi u kontakt s hladnim zrakom te nastje kondenzat s donje strane OSB ploča i gornjoj strani vune. Posljedica toga je nastanak plijesni i gljivica.
Postavite samo parnu branu s donje strane rogova i problem će biti riješen.

--------

Jelena

Imam limeni krov,grede i letve a nemam kontraletve. Od ispod bi radili stan..Plafon bi bio od knaufa.. Dali trebam sto staviti od ispod na krov da nebi mical postojeci krov jer je  napravljen prije par godina.. Rekli su da bi moglo doci do kondezacije pa me zanima koje je najjeftinije rijesenje tako da mogu poceti raditi stan.

Odgovor: S donje strane prvo postavite paropropusnu foliju, pa zatim između i ispod rogova i potkonstrukcije za gipskartonske ploče mineralnu vunu (Knauf Insulation Unifit 035 ili Classic 040).
Na potkonstrukciju, ispod vune obavezno postaviti parnu branu LDS 100.

Nakon toga kao završnu oblogu u podgledu možete postaviti gipskartonske ploče.
 
--------

Petar

prije 10 godina na sve vanjske zidove stavio sam izolaciju ovim redom: obična folija, staklena vuna 5cm i na kraju knauf ploče. Kada sam stavljao tu izolaciju još nije bilo fasade na kući, nakon 3 godine je stavljena fasada sa termo žbukom 5 cm. U prizemlju nemam nikakvih problema, ali na katu u spavaćim sobama mi se stalno pojavljuje plijesan najviše u sobi sa sjeverne strane. Odlučio sam skinuti tu izolaciju i staviti nešto novo, pa vas molim za savjet.

Odgovor: Nije mi najjasniji redoslijed slojeva. Pravilan redoslijed slojeva bi trebao biti (gledajući iznutra prema van):
⦁    Gipskartonske ploče
⦁    Parna brana (polietilenska folija)
⦁    Mineralna vuna
⦁    Nosivi zid
U slučaju da ste parnu branu postavili s hladnije (negrijane strane) mineralne vune, nije niti čudo da je došlo do pojave kondenzata.

Ukoliko ste postavili pravilno, vjerojatno su nastale zračne šupljine uslijed slijeganja (nekvalitetne) stakle vune, ili pojave hladnog mosta od strane neizolirane stropne ploče.

--------

1) koju debljinu izolacije vanjskog zida preporučujete za kuću sagrađenu 1977. godine od blok opeke debljine 25 cm? Površina vanjski zidova sa špaletama je cca 250 m2. Koju vunu i kolika bi bila otprilike cijena izolacije? Ja bih svakako želio ugraditi vunu koja je ekološki prihvatljiviji materijal nego stiropor, jedini problem je što je u startu vuna mnogo skuplja.

Odgovor: U slučaju da želite zadovoljiti uvjete Tehničkog propisa, savjetujem postavu minimalno 12,00 cm toplinske izolacije od ploča kamene vune FKD-S Thermal u sklopu ETICS sustava. Cijena za takav sustav (kompletan materijal+rad) je oko 250,00 kn/m2

2) koju debljinu izolacije vanjskog zida preporučujete za stariji objekat (u prilogu e-pošte) sagrađen 1957. godine, koji se rijetko koristi kao vikend kuća.

Odgovor: Minimalno 10,00 cm.

3) sa čime izolirati negrijano potkrovlje stare kuće na slici u prilogu? Molim Vas da mi opišete. Napominjem da je prizemlje grijano, na stropu se nalaze s donje strane ožbukana trstika, a s gornje strane tavana daske od 2,5 cm, znači nema gredica niti betonske deke.

Odgovor: Najjeftinije, a kvalitetno rješenje bi bila postava mineralne vune preko dasaka. Minimalna debljina 15,00 cm. Savjetujem primjenu ploča staklene vune TP 425 B, ili role staklene vune Unifit 035 ili Classic 040.

4) kako bi izolirali vanjski frontalni zid (bijele boje) na objektu sagrađenom 1957. godine(na slici u prilogu) ?. Zid ima negdje cca 8 m2, 1/3 zida je klasična opeka od horizontalne temeljne grede  do tavanske grede a 2/3 je pleter ožbukan sa blatom. Da li bi prvo taj pleter izvukli van, pa ove 2/3 zida zidali opekom i na to stavili vunu debljine 8 cm ili bi to ne znam riješili na neki drugi način?

Odgovor: Hm. Ja bih pokušao u svakom slučaju lijepiti ploče direktno na tu podlogu, uz dodatno ankeriranje posebnim vijcima. To bi trebalo držai u svakom slučaju. Savjetujem duplo armiranje na spoju tih dvaju vrsta zidova.

--------

Zanima me vase misljenje za izolaciju poda tavana, pod je betonski,  tavan je negrijan, a krov je samo letve i crijep.povremeno se hoda po tavanu .
Mislio sam staviti 2x 5cm staklene vune iz role ( krizano postavljeno) i to prekriti osb plocama koje imam otprije.
Htio bi proci s minimalnim mogucim troskovima, s tim da bude zadovoljavajuca toplinska izolacija
Molim vase misljenje i savjet

Odgovor: Malo bih samo korigirao opis:

Rješenje je izvedba slijepog poda od drvenih gredica koje se mogu postaviti kao roštiljna konstrukcija („križno“) s ispunom od staklene vune kao Knauf Insulation Unifit 035.
Ispod gredica obavezno postaviti parnu branu LDS 35, a iznad gredica OSB ploče debljine minimalno 20 mm.

--------

Antonija

može savjet, nad konobom je nadograđena kuhinja( blagavaona )na podu su pločice (na betonsku podlogu) jako su hladne, orošavaju se teško je zagrijati prostoriju. dali se može na to staviti novi pod  od vinilnih ploča da bude toplije ili nešto slično ali bez rušenja ili podizanja starih pločica

Odgovor: može, ali bih radije savjetovao postavu toplinske izolacije na podgled stropa konobe.
Time bi problem bio definitivno riješen.

--------

zivim u Dalmaciji u kuci bez krova na zadnjem katu. Kako ovdje i nisu jake zime a ljeta relativno vruca, i nije potrebna nekakva vrhunska izolacija ali opet sto je bolja izolacija, manji je financijski trosak i grijanja zimi i hladjenja ljeti. Kuca nema vanjsku fasadu, ali me zanima bili mi od pomoci bilo napraviti na cijeli plafon kuce nekakvi oblik spustenog stropa s kamenom vunom i gips plocama, ili to i ne mora biti spusteni strop vec samo metalni profili na plafon, kamena vuna 5cm izmedju profila te gips ploce na profile bez odmicanja od plafona. Naravno i paronepropusna folija. Ona bi trebala biti izmedju kamene vune i gips ploce? Moze li se koristiti i stiropor umjesto vune, neznam koja je razlika? U kuci nemam vlage pa me zanima bi li trebao i s unutarnje strane svih vanjskih zidova spustiti izolaciju i gips ploce u visini od mozda 50 cm?

Odgovor: Spušteni strop s toplinskom izolacijom od mineralne vune bi definitivno utjecao na postizanje povoljnije mikroklime i smanjenje troškova za grijanje i hlađenje.
Savjetovao bih minimalno 10,00 cm izolacije (Knauf Insulation DP-3, Unifit 035 ili sl.). Obavezna primjena parne brane (kao LS 100) između vune i gipskartonskih ploča.

„Stiropor“ ne bih nikako savjetovao.

--------

Planiram raditi zamjenu poda novim. kuća je relativno stara, točnije izgrađena je 1974. te ne znam da li se u to vrijeme koristio estrih ili se podna obloga postavljala direktno na međukatnu ploču. Možda se koristio neki drugi sistem postavljanja. Radove ću izvoditi tek nakon ljeta te zbog toga nisam dignuo parket ili pločicu da vidim što je ispod.
Mene zanima kako najbolje iskoristiti makar tih par centimetara visine do vrata (ukoliko nema estriha), a da dobijem barem nekakvu zvučnu i toplinsku izolaciju?

I možete li mi reći (ukoliko imam estriha u podu), kako bi izgledali slojevi i u kojoj debljini za visinu poda od nekih 7 cm.

Odgovor: Ako imate na raspolaganju svega 2-3 cm, onda jedino možete iskoristiti nekakav kvalitetan linoleum ili sl.

Pravilan raspored poda na tlu (od strane grijanog dijela):
Završna obloga
Cementni estrih..5,00 cm
Polietilenska folija..0,15 mm
Knauf Insulation podne ploče TPT…2x5,00 cm
Sloj hidroizolacije—cca 1,00 cm
Sloj armiranog betona… 10,0 cm
Drenažni sloj… 30,00 cm

--------

Darko Hađina

molio bih vas za odgovor na tri stvari u vezi vaših proizvoda koji su mi za sada najvažniji.
Uskoro ću počti graditi kuću. Prilikom izrade projekta inzistirao sam da fasada bude od kamene vune. Planiram koristiti vaše lamele kako se nebi morala bušiti nova cigla zbog tipli.
1. Kuća je dvojni objekt tj. polu ugrađena. Arhitektica je u projekt stavila također kamenu vunu na strani gdje se dvije kuće dodiruju Moj zid će biti 25cm Poroterm S a tek kada srušim moju staru kuću ću moći vidjeti koja je debljina zida susjedne kuće. Moguće je da je zid jedan red puna mala cigla tj. maksimalno oko 15cm sa žbukom.  Zimi će se grijati u oba dvije kuće.
Dali se preporuća stavljati kamenu vunu između spoja dviju kuća? Koji tip preporučate? Na koji način izvršti spoj sa lamelama sa prednje i zadnje strane kako bi se izbjeglo trganje moje fasade ako će se susjedna kuća jednog dana rušiti (mala stara prizemnica) tj. kako učvrstiti izolaciju između dva zida?

Odgovor: Može se stavit kamena vuna. U tom slučaju preporučamo ploče DP-10, ali se mogu koristiti i fasadne ploče FKD-S Thermal. Ploče i lamele jednostavno na uglovima povežite “na češalj”. Budući da je temperaturni rad kamene vune zanemariv, problema neće biti.

2.Također prema projektu svi horizontalni i vertikalni AB serklaži sa vanjske strane se moraju obožiti troslojnim kombi pločama sa kamenom vunom. Vaš proizvod bi to trebao biti Tektalan A2 HS.
Pitanje u vezi vaših ploča je: nakon instalacije ovih ploća na vanjske AB serklaže koliko dugo one mogu stajati izložene kiši, snjegu i mrazu (fasadu ću možda tek staviti za 6mj. do 1 godinu)?

Odgovor: Uistinu nema potrebe serklaže dodatno izolirati kombi pločama. To se radilo “u davna vremena” kada se nije koritila toplinska zaštita vanjskih zidova i kada su kombi ploče imale ulogu sprečavanja pojave toplinskih mostova, a samim time razvoja plijesni I gljivica na unutarnjim uglovima kuće.

3.Špalete prozora po projektu se moraju obložiti sa 5cm XPS stiroporom (unutar tog okvira od XPS-a instalira se prozor). Dali imate koji proizvod od kamene vune koji bi mogao zamijeniti XPS u ovom slučaju?

Odgovor: Da. Proizvod se zove špaletni element PTP S, standardne debljine 20 mm. Ako se okvir oslanja na izolaciju, tada je XPS kvalitetno rješenje I ne bih to mijenjao.

--------

Damjan

kod uređenja potkrovlja planiram izolaciju krova Knauf Unifit 035 vunom. Krovište je novije izvedbe sa betonskim crijepom, letvama, kontraletvama, bitumenska ljepenka i potom daske (2,5cm debljine). Rogovi su visine 15 cm.
Planirao sam staviti Unifit 035 vunu debljine 14 cm, a nakon toga još 10 cm (preklop). Zanima me dali je ovih 1 cm odmaka dovoljno ili je bolje stvaiti npr. 12 ili 10 cm (zbog većeg odmaka od dasaka) + 10 cm preklop.

Odgovor: Radije bih savjetovao umjesto bitumenske ljepenke paropropusnu-vodonepropusnu foliju.
U tom slučaju ne treba voditi računa o sloju zraka.
U ovom slučaju je i 1,0 cm zraka dovoljno, ali svakako koristite kvalitetniju parnu branu poput LDS 100. Nikako slabiju od toga.
 
--------

Martina Vičević

Molim Vas za pomoć. Kako na adekvatan način, materijalom iz Vaše ponude, efikasno izolirati spavaću sobu od buke? Naime, iza jednog zida je prostor u kojem se nalazi caffe bar. Pri zaista glasnim tulumima buka se čuje i u ostatku stana ali ovdje je najkritičnije. Možemo li upotrijebiti kamenu vunu (na Vašim stranicama sam pročitala da je ona dobar materijal za sprječavanje buke)? Što preporučate, na koji način ju je najbolje ugraditi? Gdje se na području Rijeke mogu kupiti Vaši proizvodi?

Odgovor: Najbolje rješenje koje će zasigurno ublažiti zračnu buku je postava suhomontažnog zida uz pregradni zid.
Savjetujem da potkonstrukciju odmaknete par mm od postojećeg zida, akao ispunu koristite ploče kamene vune kao TW, DP-3 ili DP-5 (najbolje rješenje).
Širina profila neka bude  minimalno 75 do 100 mm.

Završna obloga od minimalno dvije gipskartonske ploče (ili još bolje ploče tipa „Diamant“ ili „Soundboard“).
Svi spojevi potkonstrukcije i završne obloge s obodnim konstrukcijama moraju biti elastično povezani posebnim brtvenim  trakama ili trajnoelastičnim kitevima.

Međutim, morate imati na umu da će se buka i dalje širiti kroz ostale konstrukcije zgrade, a da ćete ovime umanjiti samo direktan prolaz kroz zajednički pregradni zid…

--------

Duško

Molim Vas savjet kako izvesti sistem plivajućeg poda pri max.visini od 8,5 cm, dakle to je sveukupno sa završnom oblogom. Da li je moguće staviti vašu podnu ploču od mineralne vune TP od 2 cm sa rubnim trakama RS, preko toga estrih od 4 cm te završnu oblogu. Ono što mene muči je da li će učinkovita biti zvučna izolacija s obzirom na malu debljinu TP ploče?

Odgovor: Najradije bih savjetovao debljinu TP-a od 4,00 cm, ali ako nema mogućnosti, i 2,00 cm će zadovoljiti, uz uvjet da se zaista pažljivo izvede.
Dakle, izbjegavati koncentrična opterećenja (koristiti hodne staze), i po mogućnosti, ugraditi armaturu (mrežu) unutar estriha.

--------

Damjan D

prema Vašim preporukama počeli smo raditi izolaciju krovišta, sa Knauf Unifit 035 i to 14 cm između rogova, te još 10 cm (križanje). Imam 2 mjesta na krovištu za koja Vas molim da mi date savjet kako najbolje napravit. U privitku se nalaze 2 slike, dimnjak od plinskog bojlera koji kroz krovište izlazi van, te priključak (plastična cijev) struje. Kod tih mjesta se bojim da bi moglo dolaziti do kondenzacije, te Vas molim da me savjetujete kako je najbolje riješiti taj problem.

Odgovor: Cijevi treba dobro „utopliti“, ali ono što je najbitnije: spoj parne brane i cijevi treba dobro zatvoriti kvalitetnim trakama.
U našoj ponudi imamo polipropilenske trake Solifit i Soliplan. Riješiti poput ovog detalja:

Ili:

Ili ovako:

Važno je samo da se dobro zalijepi cijev i parna brana. Zato mora biti kvalitetna traka koja osigurava dobar spoj i elastičnu vezu (otpornost na temperaturni rad).

--------

Zoran

korisnik sam prizemnog stana u staroj zgradi. Poviše nas je drugi stan koji je pretvoren u apartmane. U dogovoru sa vlasnicima a zbog nezadovoljstva sadašnjim stanjem, mi smo ti koji bi im trebali prezentirati način obnove međukatne izolacije, prije svega zvučne.
Navodim trenutno stanje izvedene izolacije između stanova koja prije svega ne zadovoljava izolaciju od udarne buke (koraci, trčanje djece, namještanje kreveta, vučenje kofera) gledano od dole prema gore;
-        Stura sa malterom
-        Daska (mislim 2 cm)
-        Greda 20 cm
-        Daska 2,5-3 cm
-        Stari parket 2,0 cm
-        OSB ploče za koje ne znam je su li izolirane od dodira sa zidom
-        Etafoam ili neka druga masa 2 sloja po 2-3 mm
-        Parket

Čitajući Vaše savjete složio sam novi raspored izolacijskih materijala pa molim Vaš komentar o možebitnom poboljšanju izolacije. Dakle nakon skidanja gore navedenih slojeva do grede predlažem izvođenje slojeva kako slijedi, gledano od gore prema dole.
-        Parket 2 cm ili tapison
-        Ethafoam 22E na OSB ploču  i uspravno uz zid do visine parketa (da li ethafoam ide ispod tapisona ??)
-        OSB ploča 2,2 cm
-        LDS 35 Pe-folija (da li ispod ove ili donje OSB ploče
-        TPT podne ploče 4,00 cm i rubno RS trake kamene vune 1,2 cm debljine
-        OSB ploča 2,2 cm
-        Ethafoam 22E na grede i uspravno za visinu OSB ploča
-        Unifit 035 mineralna vuna debljine 16cm u donju zonu između greda
-        Greda

Pretpostavljam da bi ova izolacija bila bolja od sada postojeće ali ne znam koliko.
Također molim odgovor da li bi ovakva izolacija bila jednako ili barem blizu korisna kao izolacija izlijevanjem tanke AB ploče od 6 cm na grede (ili dodatno ugrađene čelične profile) sa dodatnom izolacijom OSB pločama i podnim pločama uz pretpostavku da se raspolaže sa ukupnom visinom novog poda od 11 - 11,5 cm (zbog izvedenih kupatila u sobama).

Odgovor: Predlažem radije ovako:

Odozgo prema dolje:

⦁    Parket
⦁    OSB ploča min. 18,00 mm
⦁    Knauf Insulation višenamjenske ploče DP-5 između drvenih gredica (visina 3,00-5,00 cm). Iznad gredica postaviti Ethafoam radi prihvaćanja udarnog opterećenja.
⦁    Ethafoam
⦁    OSB ploča min. 20,00 cm
⦁    Knauf Insulation Unifit 035 ili DP-5 između greda. Dovoljno je i 12,00 cm.

--------

zanimao bi me vas savjet za primjenu kamene vune u slijedecim slucajevima:
Krovna konstrukcija
Prema projektu krovna konstrukcija se sastoji od fert stropa 22cm , te sendvica izolacije i samog krova kako slijedi :

- parna brana bit.traka Al-tekstil, d=0,5 (cm)
- kamena vuna 20cm
- slabo provjetravani sloj zraka 5cm
- paropropusna vodonepropusna folija
- daske d=2cm
- plastificirani čelični falcani lim

Odstojnici za krovnu konstrukciju su drvene grede 12x25cm . Koji od vasih proizvoda bi u ovom slucaju bili optimalno rijesenje.
Kontaktna fasada

Prema projektu sendvic kontatna fasada na ciglenom zidu 30cm je kako slijedi :

- kamena vuna,  d=14 (cm)
- silikatna žbuka, d=0,5 (cm)
Koji od vasih proizvoda bi u ovom slucaju bio optimalno rijesenje.

Odgovor: Poštovani,

⦁    U ovom slučaju izolacije kosog krova kod kojeg izolacija nije izložena tlačnom opterećenju izolirao bih jednim od slijedećih proizvoda (rangirano prema kvaliteti):
⦁    Ploče kamene vune DP-5 ili DP-7 (po mogućnosti sa staklenim voalom: dodatna oznaka GVB)
⦁    Role staklene vune Unifit 035
⦁    Ploče kamene vune KP ili DP-3
⦁    Ploče staklene vune kaširane staklenim voalom TP 425B
⦁    Role staklene vune Classic 040

⦁    Je li kontaktna fasada (ETICS) ili je sendvič fasada (obloga fasadnom opekom, limom ili sl.)? Pretpostavljam da je ETICS kada spominjete silikatnu žbuku.
⦁    Ako je ETICS, onda preporučam ploče kamene vune FKD-S Thermal
⦁    Ako je sendvič fasada, onda preporučam DP-5 (GVB)

--------

kupac želi dodatno zvučno izolirati pregradni zid knauf pločama. Šta da preporučimo, postavljenje staklene ili kamene vune iza kanufa? Odnosno dali je kamena vuna bolji zvučni izolator, pošto je i skuplja?

Odgovor: U tu svrhu preporučamo proizvode od kamene vune Knauf Insulation TW, ili ploče staklene vune Akustik Bord.
Utjecaj na poboljšanje zvučne izolacijske moći je podjednak s tom razlikom da se kod povišenih uvjeta zaštite od požara (iznad REI 90) prema normama preporuča više kamena vuna.

Kamena vuna općenito ima bolja mehanička svojstva te je samim time manje podložna slijeganju.
Iz tog razloga je prilikom ugradnje proizvoda od staklene vune obratiti posebnu pozornost na kvalitetu ugradnje.

--------

Želim zvučno izolirat postojeći zid između dva stana. Preporučuju mi 10 cm kamene vune i dvije ploče knauf diamant. Zanima me dali je to dobra kombinacija,te koliku korist imam ako stavim ploču diamant umjesto običnog knaufa,pošto je diamant ploča daleko skuplja.

Odgovor: To bi bila jako dobra zvučna izolacija, iako bi visoke zahtjeve postigli sa dvije (ali moraju biti dvije) standardne gipskartonske ploče.
Paziti na elastične spojeve. Preporuča se ugradnja izolacije poput DP-5, ili TW, ako se ne nađe spomenuti proizvod.

--------

Marin

ukoliko stavim na pod negrijanog potkrovlja parnu branu te na nju knauf insulation ploče (DDP), te poviše njih označenu stazu gdje ću staviti daske kako bi mogao hodati po stazi ( potkrovlje se ne koristi, nekoliko puta godišnje....). Što sa ostalom površinom ploča na kojima neće biti dasaka, biti će gole.

Da li je to loše za ploče, ukoliko su otvorene, da li će doći do oštećenja ploča ?

Također vezano za TERMOTOP, ukoliko se stavlja na krov između dasaka te letvi, u tom slučaju na gornju površinu  TERMOTOPA ide paropropusna - vodonepropusna folija, a što staviti na daske ( ispod dasaka su rogovi bez izolacije ) koje se nalaze ispod TERMOTOPA, parnu zapreku LDS 2 Silk ?!

Odgovor: Ploče se neće oštetiti, iako bih savjetovao postavu paropropusnog materijala (paropropusne folije, plahti ili sl.) koji će spriječiti gomilanje prašine i/ili vlage koja bi se mogla cijediti s krovne kosine.

Iznad Termotopa ide paropropusna folija, a ispod, ako ne ide toplinska izolacije između rogova, savjetujem radije postavu parnu branu kao LDS 100, ili barem LDS 35.

--------

Dušan

Interesuje me kakva je procedura izolacije nepodascanog krova i da li to moze ? Hteo sam na grede da stavim paropropusnu/vodonepropusnu foliju pa onda 5cm staklene vune i 5 cm kamene vude i na kraju parnu branu. Molim Vas za pomoc

Odgovor: Ako to namjeravate izvesti kada je završni pokrov već postavljen, sugeriram detalj kao na slici:

KI-LDS-2-silk

Folija bijele boje predstavlja paropropusnu-vodonepropusnu foliju LDS 0,02, a plava parnu kočnicu LDS 2, ali može ići i parna brana LDS 35 ili 100.
Između i ispod rogova sugeriram role staklene vune Unifit 035. Ako želite kamenu vunu, u tom slučaju možete primijeniti ploče kamene vune DP-3.

--------

Filip Jerkić

molio bi Vas za rješenje zvučne izolacije zajedničkog zida između dva stana. Radi se o zidu od cigle, dimenzija 3,42 - 2,45 m, ukupne debljine 14 cm, bez ikakve izolacije, samo strojno požbukan, pogletan i pofarban. Zid dijeli dvije spavaće sobe različitih stanova i s obzirom na sve gore navedeno zvučna izolacija je nikakva. Zgrada u kojoj se nalaze stanovi ima stiropor fasadu debljine 10 cm.
U mom stanu postoji mogućnost izvedbe knauf konstrukcije s izolacijom ukupne maksimalne debljine 15 cm.
Molio bi Vas prijedlog rješenja u dvije varijante:
     - zvučna izolacija zida samo s moje strane
     - zvučna izolacija zida s oba dvije strane

Da li je potrebno postaviti parnu branu na mojoj strani budući se stan s kojim graničim povremeno koristi te se povremeno i grije? Na koji se način-redosljed postavljanja prane brane u koliko je potrebna?

Odgovor: Mnoštvo je odgovora na tu temu u arhivi.

Preporučam suhomontažni sustav od aluminijskih profila i barem dvostruke obloge od gipskartonskih ploča koji mora biti odvojen od pregradnog zida.
Koristiti brtvene trake ili trajnoelastični kit na spojevima profila i poda/stropa.
Kao ispunu preporučam ploče kamene vune TW ili DP-3.

Parna brana ide s grijane strane toplinske izolacije. Dakle, s Vaše strane.

--------

Leo Čačić

Uskoro krećem u obnovu i kompletnu toplinsku izolaciju kuće (okolica Rijeke), pa tražim par savjeta.

Uredio bih potkrovlje za stanovanje, pa me zanima kako po vašem mišljenu riješit pod od potkrovlja.

Trenutno stanje je (odozdo prema gore):
- Knauf ploča 12.5mm ovješena na C profilima
- Na C profilima položene Tervol DP3 ploče debljine 10cm
- Drvene grede 20x20cm
- Daske 2,5cm
- Tanka betonska ploča cca 5cm

(napomena između Tervol ploča i GK ploča nema nikakva folija ni slično).

Pitanja:
Slijepi pod

- da li je potrebno stavljati kakvu foliju ispod štafli slijepog poda (na beton) s obzirom da će i donji i gronji kat biti grijani te koja je njena uloga u tom slučaju.

Odgovor: U tom slučaju nema potrebe. Pretpostavka je da više nema vlage u betonskoj ploči, a budući da će prostori s obje strane biti grijani, nema bojazni od kondenziranja vlage u konstrukciji (izolaciji).

- da li je bolje skinuti taj sloj tankog betona i raditi slijepi pod direktno na daskama (zbog visine samog prostora potkrovlja)?

Odgovor: Jedino ako je problem visina. Inače nema potrebe. Dapače. Pogoršat ćete zvučnu izolaciju.

- da li postoji možda neko bolje riješenje za zvučnu izolaciju od slijepog poda (najviše sa naznakom da je taj tanki sloj betona dosta neravan)?

Odgovor: Slijepi pod je korektno rješenje. Podložite prethodno gredice i problema ne bi smjelo biti.

- da li pregradne zidove (suhi GK zidovi) raditi prije slijepog poda ili nakon?

Odgovor: Bolje prije.

--------

Roland Sušanj

U obiteljskoj kući postoji prostor koji se prenamienjuje u stan. Budući da se radi o objektu koji je dobrim dijelom ukopan u zemlju, bez mogućnosti hidro i termo izolacije izvana, planirao sam postaviti hidroizolaciju iznutra na vanjski zid, nakon toga, pustiti 2 cm zraka (pustiti otvore prema vanjskom dijelu da postoji cirkulacija zraka), postaviti pocinčane profile za knauf gipsane ploče. U profile umetnuti kamenu vunu od 5 cm i naravno na kraju knauf gipsane ploče. Moje pitanje je da li treba parna brana i gdje je i kako postaviti, te budući da sličan postupak planiram napraviti i na stropu (2 cm zraka, pocinčani profili (u njima kamena vuna) i knauf gipsane ploče) da li i gdje na strupu i između kojega sloja postaviti parnu branu.
Postavio bih i esterih na pod s izolacijom od tvrde kamene vune, pa me zanima da li vunu mogu direktno postaviti na hidroizolaciju na pod i da li je potrebno i gdje koristiti i na izolaciji poda foliju za parnu branu

Odgovor: Parna brana mora ići obavezno. Kod zida i stropa (ako je prema negrijanoj prostoriji) parna brana (LDS 35 ili 100) ide između vune i završne obloge od gk ploča. Ako je strop prema grijanoj prostoriji, tada parna brana nije potrebna.
Kod plivajućeg poda, vuna može ići direktno na hidroizolaciju, budući da je ista kemijski inertna. Između vune i cementnog estriha ide polietilenska folija koja ima ulogu parne brane, a ujedno sprečava upijanje vlage iz svježeg estriha.

--------

Tomislav

Plan mi je tavanski prostor prenamijeniti u stambeno potkrovlje, pa va smolim za rješenje izolacije bočnih zidova - čeonih i bočnih ispod vjenčanica.

Krovna konstrukcija je drvena i ostaje nepromjenjena.
Mijenja se pokrov (novi crijep), te bih ga izveo dvostruko ventiliranog (letva, kontraletva) te ispod dasaka, a između rogova ostavio također ventilirani prostor od oko 10 cm, te izolaciju spustio malo ispod rogova. Prijedlog je izolacija od 20-25cm, pa parna brana, pa knauf ploče (granica zelenom crtom obilježena na fotografiji)

Zanima me što sa spojem sa bočnim zidom? dali izolaciju nastaviti i po zidu do poda ili zid samo ožbukati?

Također, zanima me i što sa čeonim vanjskim zidom kuće, a sve u knauf izolacijskom programu?

Prostor će biti grijan centralnim grijanjem.

Napomena je da je zid širine 20cm, blok šuplja opeka, a izvana je hirofa fasada iz 80 tih godina. U prilogu šaljem fotografiju kao detalj.

Odgovor: Ako vanjski zid nema toplinske izolacije, tada savjetujem da izolirate sve građevne dijelove – kosi krov, nadozid i zabatni zid.
U tom slučaju vodite računa o tome da su toplinske izolacije i parne brane međusobno povezane (preklopljene).
Kao toplinsku izolaciju sugeriram Unifit035, a kao parnu branu LDS 35 ili 100.

--------

Jurica Kolec

Zanima me koja točno izolacijska vuna (model) iz Vaše palete proizvoda je najbolja za zvučnu izolaciju? Naime, planiram gradit unutarnji pregradni zid od Knauf ploča pa ga želim kvalitetno zvučno izolirat.

Odgovor: Preporučam proizvode od kamene vune raspona gustoće od 50 do 90 kg/m3 (DP-5 ili 7, KDL035), iako, ako se postavi bilo koji tip mineralne vune (gustoće iznad 16 kg/m3) rezultat će biti zadovoljavajući. Naglasak je na tome da se vuna ugradi kvalitetno, te da dobro zapuni sav šuplji prostor).